Οι  Orange Architects ολοκληρώνουν  ένα κτίριο κατοικιών στη βόρεια όχθη του ποταμού IJ, απέναντι από τον κεντρικό σταθμό του Άμστερνταμ

Σαν ένα αγκυροβολημένο κρουαζιερόπλοιο, το The Line βρίσκεται στο κανάλι του IJ στην περιοχή Overhoeks του Άμστερνταμ. Καθισμένοι σε ιδιωτικές βεράντες πίσω από το εκλεπτυσμένο πλέγμα που τυλίγει το κτίριο σαν πέπλο, οι κάτοικοι απολαμβάνουν θέα στο νερό ακριβώς μπροστά τους και στο κέντρο της πόλης. Οι βεράντες είναι πραγματικά υπαίθρια δωμάτια, ο σχεδιασμός της οροφής τους κάνει να τις νιώθουν σαν προέκταση του εσωτερικού χώρου.

Orange architects TheLine 06

Περιέχοντας 72 ενοικιαζόμενα διαμερίσματα, το κτήριο βρίσκεται στη μέση του Overhoeks, μιας δυναμικής περιοχής κατοικίας και εργασίας όπου τα κτίρια και το πράσινο εναλλάσσονται μεταξύ τους σε ένα περιβάλλον που μοιάζει με πανεπιστημιούπολη. Λόγω της πυκνής ανάπτυξης στην περιοχή, η παροχή επαρκούς φυσικού φωτισμού στο επίπεδο του δρόμου ήταν ένας βασικός στόχος σχεδιασμού. Οι εσοχές στους επάνω ορόφους εξασφαλίζουν καλές συνθήκες φωτός ημέρας στους κάτω ορόφους.

Orange architects TheLine 08Orange architects TheLine 09

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η ταυτότητα του κτιρίου καθορίζεται από ένα λεπτό πλέγμα από κιγκλιδώματα πάχους 7 cm και 880 λεπτές κολώνες από σκυρόδεμα. Οι τελευταίες είναι κατασκευασμένες από σκυρόδεμα υψηλής αντοχής (USHB) που μπορεί να διαμορφωθεί σε πολύ λεπτά εξαρτήματα, δίνοντας στο κτίριο μια όψη σαν πέτρα.  “Εργαστήκαμε εντατικά με τον ειδικό στο σκυρόδεμα Hi-Con Nederland για να αναπτύξουμε τα χαριτωμένα, υψηλής αντοχής πάνελ και κολώνες μπαλκονιών για το The Line”, υποστηρίζουν οι μελετητές.

 Orange architects TheLine 05

“Οι εξωτερικοί χώροι συνδέονται κάθετα με το λεπτό αυτό πλέγμα που τυλίγει τον κύριο όγκο σαν πέπλο.” 

Το κέλυφος που τυλίγει τα διαμερίσματα αρθρώνεται με κάθετα προφίλ αλουμινίου που είναι ανοδιωμένα σε ανοιχτόχρωμη απόχρωση χρυσού.

 Orange architects TheLine 03

Όλα τα διαμερίσματα είναι προσβάσιμα από τρία κατακόρυφα σημεία κυκλοφορίας, προσβάσιμα μέσω ευρύχωρων χωλ εισόδων φινιρισμένων με υψηλών προδιαγραφών επένδυση από ξύλο βελανιδιάς. Το κτίριο περιέχει μεγάλη ποικιλία διαμερισμάτων, ανάλογα με τη θέση τους μέσα στο κτίριο.

Orange architects TheLine 14

Εξίσου αξιοσημείωτη είναι η βιώσιμη γκάμα υλικών που χρησιμοποιούνται για το The Line, διασφαλίζοντας ότι θα έχει μεγάλη διάρκεια ζωής. Πολλά εξαρτήματα της πρόσοψης μπορούν να αφαιρεθούν και να ανακυκλωθούν εάν και όταν απαιτείται. Τα διαμερίσματα συνδέονται με κοινόχρηστη εγκατάσταση θερμικής αποθήκευσης, η οποία παρέχει ψύξη το καλοκαίρι και θέρμανση το χειμώνα. Επιπλέον, ο κοινόχρηστος κήπος συμβάλλει στη βιοποικιλότητα και στην ευημερία των κατοίκων.

Orange architects TheLine 12 

Εκτός από το The Line, οι Orange Architects εργάζονται σε ένα άλλο κτίριο κατοικιών, που ονομάζεται Bow, στην περιοχή Overhoeks. Οι κατασκευαστικές εργασίες σε αυτό το κτίριο, που έχει σχεδιαστεί επίσης για την εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων Amvest, μόλις ξεκίνησαν.


Στοιχεία του έργου

Όνομα: The Line, Overhoeks

Τοποθεσία: Hammarbystraat 156 - 302, Άμστερνταμ

Σχεδιασμός: 2016 >

Πραγματοποίηση: 2021

Μέγεθος: 7.300 m2

Αρχιτέκτονες: Orange Architects

Πελάτης: Amvest

Ομάδα σχεδιασμού: Jeroen Schipper, Bas Kegge, Julija Osipenko, Αγγελική Χατζοπούλου, Paul Kierkels, Rutger Schoenmaker, Fung Chow, Mario Acosta

Πολεοδόμος: Geurst & Schulze architecten

Σύμβουλοι: Goudstikker De Vries, Mabutec, DGMR, VGG, Buro BIM, JMJ Bouwmanagement

Αρχιτέκτονας τοπίου: Bureau Sant en Co

Ανάδοχος: Bouwbedrijf De Nijs

Σκυρόδεμα: Hi-Con Nederland

Φωτογραφία: Sebastian van Damme


Ευχαριστούμε τους Orange Architects για την παραχώρηση του κειμένου και του φωτογραφικού υλικού. 

Απόδοση κειμένου στα ελληνικά: Ιφιγένεια Κωτίτσα, Αρχιτέκτων Μηχανικός

Η Ιφιγένεια Κωτίτσα διατηρεί αρχιτεκτονικό γραφείο και είναι αρθρογράφος αρχιτεκτονικής και interior design στο decobook.gr & decosoup.com. Παράλληλα προσφέρει συμβουλευτικές υπηρεσίες αρχιτεκτονικής και διακόσμησης.

 

Τελευταίες Απαντήσεις

Decosoup.com

Decobook.gr
© Copyright 2010 - DecoBook. All Rights Reserved