Διαρρυθμίστε τον εσωτερικό χώρο με ελαφρά κινητά χωρίσματα

Photo by BarlisWedlick Architects - Look for living room pictures

Οι open plan (ανοικτής διάταξης) χώροι αποτελούν πολύ δημοφιλή επιλογή για τα σύγχρονα σπίτια. Κατά την ανακαίνιση σπιτιού δίνεται η δυνατότητα ενοποίησης χώρων εφόσον η υφιστάμενη διαρρύθμιση το επιτρέπει, ώστε να επικαιροποιηθεί η οργάνωση των χώρων του. Ωστόσο οι χώροι γίνονται κομψοί και λειτουργικοί με τη δημιουργία περιοχών και γωνιών για τις διάφορες δραστηριότητες των ενοίκων.

Τα εσωτερικά διαχωριστικά αναδεικνύονται σε πολύ δημοφιλή λύση, καθώς είναι πρακτικά και πολυλειτουργικά για τους χώρους μεγάλους και μικρούς. Υπάρχουν σε διάφορους τύπους που προσφέρουν το κατάλληλο αποτέλεσμα. Τα πτυσσόμενα διαχωριστικά αποτελούν τον απλούστερο τύπο, καθώς είναι ελαφριά και εύκολα στη χρήση και δεν απαιτούν ιδιαίτερη εγκατάσταση.

Τα κρεμαστά διαχωριστικά αποτελούν επίσης πρακτική λύση, είναι ελαφριά, αλλά χρειάζεται να στερεωθούν στην οροφή για τη λειτουργία τους. Ωστόσο η εγκατάσταση είναι εύκολη.

Ραφιέρες και βιβλιοθήκες χωρίς πλάτη μπορούν επίσης να λειτουργήσουν ως εσωτερικά διαχωριστικά και τοποθετούνται εύκολα χωρίς παρεμβάσεις σε τοίχους, δάπεδο ή οροφή. Επιπρόσθετα προσφέρουν χώρο για βιβλία, αναμνηστικά ή διακοσμητικά αντικείμενα.

Κουρτίνες ακόμη και φυτά εσωτερικού χώρου μπορούν να αναδειχθούν σε λειτουργικά και καλαίσθητα εσωτερικά διαχωριστικά.

Εκτός από τα κρεμαστά τα υπόλοιπα διαχωριστικά μπορούν να έχουν μικρό ύψος, π.χ 2μ, ώστε να μη δημιουργούν αίσθημα στενότητας και όλοι οι τύποι μπορούν να είναι είτε συμπαγείς είτε διάτρητοι. Αναφέρουμε τα κυριότερα πλεονεκτήματα τους για την αποτελεσματική εφαρμογή τους στην οργάνωση των χώρων.

Τα κινητά διαχωριστικά αποτελούν μία καλή επιλογή για να χωριστεί οποιοσδήποτε χώρος, καθιστικό ή δωμάτιο σε επιμέρους μικρότερες περιοχές. Με τον τρόπο αυτό αξιοποιείται απόλυτα ο κάθε χώρος και αυξάνεται η αποτελεσματικότητα του. 

Με την τοποθέτηση κινητών διαχωριστικών μπορούμε να απομονώσουμε ένα χώρο και να του προσδώσουμε περισσότερη ιδιωτικότητα. Για παράδειγμα ένα διαχωριστικό στοιχείο αποτελεί ιδανική λύση σε ενιαίο χώρο με πολλές χρήσεις, σαλόνι και κουζίνα ή σαλόνι και υπνοδωμάτιο. Εάν καλαίσθητο παραβάν μπορεί να διαμορφώσει χώρο αποδυτηρίου μέσα σε ένα υπνοδωμάτιο.

Τα κινητά διαχωριστικά πλεονεκτούν έναντι των σταθερών, καθώς προσφέρουν τη δυνατότητα να δημιουργούν μεταβλητούς επιμέρους χώρους, οι οποίοι μπορούν να αυξομειώνονται σε μέγεθος ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες. Είναι εύκολα στη μεταφορά και την αποθήκευση τους λόγω του μικρού σχετικά βάρους τους.

Αποτελούν μία οικονομική λύση, καθώς για την τοποθέτηση τους δεν απαιτούν εκτεταμένες εργασίες που έχουν μεγάλο κόστος. Ταυτόχρονα σε περίπτωση που θέλετε να ενοποιήσετε τους  χώρους δεν απαιτούνται πρόσθετες εργασίες αποξήλωσης και αποκατάστασης των σημείων επαφής τους με τους υπάρχοντες τοίχους. Επίσης σε περίπτωση νέας αλλαγής της διακόσμησης του χώρου μπορούν να αντικατασταθούν με νέους που εναρμονίζονται με το νέο ύφος του χώρου.

Μεγάλο πλεονέκτημα τους είναι η εύκολη συντήρηση τους, η οποία εξαρτάται από το υλικό κατασκευής τους. Γενικά καθαρίζονται εύκολα χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Μπορούν να κατασκευαστούν από ποικιλία υλικών και υφών, ώστε να εντάσσονται αρμονικά στο χώρο.

Τα περισσότερα υλικά είναι κατάλληλα για εσωτερικά διαχωριστικά, όπως το ξύλο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πλαίσιο σε συνδυασμό με κάποιο άλλο υλικό, είτε ως ολόκληρη επιφάνεια συμπαγής ή διάτρητη και σε ποικιλία φινιρισμάτων, ακόμη και ταπετσαρισμένη με κάποιο ύφασμα. Τα υφάσματα δημιουργούν υπέροχα διαχωριστικά σε πλαίσιο από διάφορα υλικά. Το γυαλί σε διάφορα επίπεδα διαφάνειας λειτουργεί ως υπέροχο διαχωριστικό χώρου, αν και μειονεκτεί εξαιτίας της ευκολίας του σε θραύση. Εναλλακτικά τα διαχωριστικά από plexiglass έχουν καλύτερη συμπεριφορά σε περίπτωση πτώσης και είναι επίσης καλαίσθητα.

Η διαμόρφωση του εσωτερικού χώρου και η δυνατότητα αναδιάταξης του με κινητά διαχωριστικά σε συνδυασμό με την ανακαίνιση της κατοικίας σας αποτελεί αντικείμενο της κατασκευαστικής εταιρίας του Ιωάννη Φούσκα. Μπορείτε να ενημερωθείτε για τα πακέτα ανακαίνισης και να τα προσαρμόσετε στις δικές σας ανάγκες.

Anakainisi oikiaswww.anakainisispitiou.gr.

 

 

Ιδεές & Λύσεις

Χώρος & Αρχιτεκτονική

Decosoup.com
Decobook.gr
© Copyright 2010 - DecoBook. All Rights Reserved