Υλικά δαπέδων ανάλογα με την σκληρότητα τους: Μαλακά, Ελαστικά και Σκληρά δάπεδα.

Η σκληρότητα του υλικού του δαπέδου, αποτελεί μια σημαντική ιδιότητα που συχνά παραμελείται. Πράγματι, πολλοί άνθρωποι τείνουν να επικεντρώνονται στο κόστος και την εμφάνιση των υλικών και να παραμελούν σημαντικές ιδιότητες όπως είναι η σκληρότητα. Ωστόσο, η σκληρότητα αποτελεί ένα βασικό χαρακτηριστικό που καθορίζει σημαντικά το βαθμό αντοχής του υλικού σε διάφορες φθορές, όπως ξύσιμο, τριβή, πίεση, χημικά κτλ. Η σκληρότητα λοιπόν, επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο το υλικό συμπεριφέρεται όταν ασκείται δύναμη πάνω σε αυτό. Ειδικά λοιπόν, για το δάπεδο, το οποίο αποτελεί μια επιφάνεια που υπόκειται σε διαρκή φθορά και καθημερινές καταπονήσεις, θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψιν η ιδιότητα της σκληρότητας κατά την επιλογή του υλικού.

Ανάλογα με την σκληρότητά τα υλικά των δαπέδων μπορούν να διακριθούν σε τρεις βασικές κατηγορίες: στα μαλακά δάπεδα, στα ελαστικά δάπεδα και στα σκληρά δάπεδα.

Μαλακά δάπεδα

Τα μαλακά υλικά αποτελούν μια ευέλικτη και χαμηλού κόστους επιλογή για την επένδυση των δαπέδων. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε οποιοδήποτε δωμάτιο του σπιτιού, λειτουργώντας ως ένα δεύτερο δέρμα που τοποθετείται πάνω σε μια ήδη σκληρή επιφάνεια (πχ. πλακάκι, μωσαϊκό κτλ) συχνά με τη χρήση κόλλας. Τα μαλακά υλικά δημιουργούν μιας άνετη και ζεστή επιφάνεια μέσα στο σπίτι. Στα πρόσθετα οφέλη των μαλακών υλικών περιλαμβάνεται ο μειωμένος θόρυβος που προκαλείται από το περπάτημα σε σύγκριση με τα σκληρά δάπεδα και ιδιαίτερα σε σύγκριση με το ξύλο.

Στα μαλακά δάπεδα ανήκουν κυρίως οι μοκέτες και τα χαλιά. Οι μοκέτες είναι μεγάλα κομμάτια υλικού, που διατίθενται σε ρολό και κόβονται ανάλογα με τις ανάγκες του πελάτη. Τα χαλιά αποτελούν μικρότερα, αυτοτελή κομμάτια που χρησιμοποιούνται για την κάλυψη συγκεκριμένων επιφανειών. Τα χαλιά & οι μοκέτες είναι μια δημοφιλής επιλογή, επειδή παρέχουν άνεση, απορροφούν τον ήχο και προσφέρουν μια ζεστή αίσθηση στα πόδια.

Τα κύρια πλεονεκτήματα των μοκετών είναι το χαμηλό αρχικό κόστος και η ευκολία εγκατάστασης. Σε σχέση με το στυλ της διακόσμησης, οι μοκέτες διατίθενται σε ποικιλία χρωμάτων και σχεδίων, οπότε μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στον καθορισμό του στυλ του σπιτιού. Περαιτέρω, αποτελούν ιδανική επιλογή για όσους θέλουν να προσθέσουν χρώμα ή ένα ενδιαφέρον μοτίβο στο χώρο τους.

Το κύριο μειονέκτημα των μαλακών δαπέδων είναι η δυσκολία στον καθαρισμό τους. Ουσιαστικά οι μοκέτες καθαρίζονται τακτικά με ηλεκτρική σκούπας. Συνεπώς, οι μοκέτες μπορεί να είναι αιτία αλλεργιών και δεν αποτελούν καλή επιλογή εάν έχετε κατοικίδιο ζώο.

Ελαστικά δάπεδα.

Τα ελαστικά δάπεδα αποτελούν μια καλή επιλογή για όσους δεν έχουν υψηλό προϋπολογισμό και θέλουν να αλλάξουν εύκολα και γρήγορα το δάπεδο του σπιτιού τους. Ως ελαστικά δάπεδα, θεωρούνται συνήθως το λαμινέιτ, το βινύλιο και το καουτσούκ. Αυτού του είδους τα υλικά, λόγω της ελαστικότητάς τους και της ευκολίας στην τοποθέτησή τους εφαρμόζονται συχνά σε επαγγελματικούς χώρους, γυμναστήρια και χώρους εκπαίδευσης. Τα ελαστικά δάπεδα δεν είναι ούτε τόσο μαλακά όσο είναι οι μοκέτες αλλά ούτε και τόσο σκληρά όπως είναι η πέτρα ή το μάρμαρο..

Τα ελαστικά δάπεδα κατασκευάζονται συχνά από ανακυκλωμένα υλικά. Σε περίπτωση φθοράς είναι ευκολότερο να αντικατασταθεί το ελλαττωματικό κομμάτι με ένα νέο παρά να επισκευαστεί το φθαρμένο τεμάχιο, Τα ελαστικά δάπεδα διατίθενται σε ένα ευρύ φάσμα τιμών για να ταιριάζουν σε οποιοδήποτε προϋπολογισμό.

Σκληρά δάπεδα

Στα σκληρά δάπεδα περιλαμβάνονται το ξύλο, η πέτρα, ο γρανίτης, το μάρμαρο και τα πλακάκια. Πρόκειται για μια διαχρονική, κλασική επιλογή που έχει χρησιμοποιηθεί για εκατοντάδες χρόνια στην επένδυση δαπέδων. Επιπλέον, τα σκληρά υλικά δημιουργούν μια ανθεκτική επιφάνεια που καθαρίζεται εύκολα. Ως εκ τούτου, αποτελούν πλεονεκτική επιλογή για όσους έχουν κατοικίδια στο σπίτι ή μικρά παιδιά.

Όσον αφορά στα κεραμικά πλακάκια, αυτά διατίθενται σε διάφορους τύπους. Συχνότεροι τύποι πλακιδίων είναι η τερακότα, τα υαλωμένα κεραμικά πλακάκια & τα πλακάκια πορσελάνης. Η τερακότα αποτελεί μια οικονομικά προσιτή επιλογή, ιδανική για ρουστίκ διακόσμηση. Τα πλακάκια πορσελάνης έχουν υψηλότερο κόστος αγοράς. Ωστόσο είναι πολύ ανθεκτικά, δεδομένου ότι ψήνονται σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες (πάνω από 1000 βαθμούς Κελσίου).

Τα ξύλινα δάπεδα θεωρούνται μια πολυτελής επιλογή με υψηλή αισθητική. Όσον αφορά στην ιδιότητα της σκληρότητας ασφαλώς είναι πιο μαλακά από τα πετρώματα (μάρμαρο, γρανίτης) αλλά όχι τόσο ελαστικά όπως τα δάπεδα βηρυλλίου και τα λαμινέιτ. Ανάλογα με το είδος της ξυλείας, το δάπεδο αποκτά διαφορετική σκληρότητα (και ανθεκτικότητα). Πράγματι, κάποια ξύλα, όπως το πεύκο είναι πιο μαλακά σε σχέση με άλλα σκληρότερα ξύλα, όπως δρυς, η σημύδα και ο σφένδαμος.

Ασφαλώς, μερικά από τα σκληρότερα υλικά δαπέδων είναι το μάρμαρο, ο γρανίτης και η φυσική πέτρα. Τα φυσικά πετρώματα, έχουν μεγάλη αντοχή στο χρόνο και στην καθημερινή φθορά, αλλά δεν είναι κατάλληλα για ανακαινίσεις λόγω του υπερβολικού βάρους τους.

Όσον αφορά στο υλικό των δαπέδων δε υπάρχει μία και μοναδική επιλογή. Κάθε υλικό έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά του.

Όταν επιλέγετε ένα υλικό δαπέδου, ασφαλώς, δεν πρέπει να εξετάζετε μόνο την παράμετρο του κόστους και της εμφάνισης, αλλά και άλλους σημαντικούς παράγοντες, όπως την σκληρότητα του υλικού. Η σκληρότητα του δαπέδου είναι ιδιαίτερα σημαντική για όσους έχουν μικρά παιδιά ή κατοικίδια ζώα, καθώς είναι πιθανότερο τα δάπεδα να υποστούν ζημιές και φθορές.

Πλεονεκτήματα των μαλακών δαπέδων. Οι μοκέτες αποτελούν μια οικονομική και ευέλικτη επιλογή. Οι μοκέτες διατίθενται σε πολλά χρώματα και σχέδια. Η τοποθέτηση μαλακών δαπέδων είναι πολύ γρήγορη και εύκολη (μπορεί να γίνει ακόμη και από ερασιτέχνες) προσφέροντας αμέσως σε ένα εσωτερικό χώρο μια νέα επιφάνεια δαπέδου. Τα μαλακά υλικά δαπέδων έχουν μεγαλύτερη θερμική αντίσταση από άλλους τύπους δαπέδων, κάτι που τους δίνει καλύτερες δυνατότητες συγκράτησης της θερμότητας και συμβάλλει στη διατήρηση μιας πιο σταθερής θερμοκρασίας δωματίου. Επιπλέον, τα μαλακά δάπεδα απορροφούν τους ήχους.

Μειονεκτήματα των μαλακών δαπέδων. Δεν είναι κατάλληλα εάν έχετε κατοικίδια ζώα στο σπίτι. Είναι επίσης δύσκολο να τα καθαρίσετε μόνοι σας. Το δάπεδο πρέπει να καθαρίζεται από επαγγελματική υπηρεσία καθαρισμού.

Πλεονεκτήματα των ελαστικών υλικών δαπέδων. Αυτός ο τύπος δημιουργεί άνετα δάπεδα στο βάδισμα, είναι εύκολος στην τοποθέτηση και έχει μικρό βάρος. Τα ελαστικά δάπεδα προσφέρουν μια σταθερή και ταυτόχρονα ελαστική επιφάνεια: Μπορούν να δεχτούν πίεση και να επανέλθουν στο αρχικό τους σχήμα. Τα ελαστικά δάπεδα αποτρέπουν τα ατυχήματα από γλίστρημα και πτώση λόγω της ελαστικότητάς τους. Μπορούν εύκολα να εφαρμοστούν πάνω από ένα υφιστάμενο δάπεδο δημιουργώντας χαμηλού κόστους, ανθεκτικά δάπεδα. Ως υλικό επιτυγχάνουν μείωση του θορύβου σε χώρους όπως σχολεία, γραφεία, νοσοκομεία και άλλους δημόσιους χώρους. Τα ελαστικά δάπεδα κατασκευάζονται σε πολλές υφές, σχέδια και χρώματα.

Μειονεκτήματα των ελαστικών υλικών δαπέδων. Τα ελαστικά δάπεδα (πχ. λαμινειτ, βινύλιο κτλ.) παρόλο που συχνά μιμούνται την εμφάνιση του μαρμάρου ή του ξύλου, δεν έχουν την ίδια αίσθηση όταν περπατάτε πάνω τους σε σχέση με τα παραδοσιακά υλικά. Συνήθως, αυτό το είδος δαπέδου δεν μπορεί να επισκευαστεί αλλά μόνο να αντικατασταθεί με νέο υλικό.

Πλεονεκτήματα των σκληρών δαπέδων. Έχουν υψηλό βαθμό σκληρότητας, κάτι που ρους προσφέρει υψηλή αντηχεί στην καθημερινή χρήση, στη φθορά και στον συχνό καθαρισμό. Τα σκληρά δάπεδα, συνήθως προέρχονται από φυσικά πετρώματα. Ακριβώς επειδή είναι φυσικά με ιδιαίτερη εμφάνιση προσφέρουν την αίσθηση της πολυτέλειας και της μοναδικότητας. Ασφαλώς υπάρχουν σημαντικές διαφορές ως προς την σκληρότητα των υλικών. Για παράδειγμα, ο γρανίτης είναι πολύ πιο σκληρός από το ξύλο.

Μειονεκτήματα των σκληρών δαπέδων. Το σημαντικότερο μειονέκτημά τους είναι το υψηλό κόστος. Περαιτέρω, επειδή αποτελούν φυσικά υλικά ενδέχεται να προκαλούν σε τοπικό επίπεδο περιβαλλοντικά προβλήματα (βλ. αποψίλωση δασών, περιβαλλοντική υποβάθμιση λατομείων κτλ). Ορισμένα από τα σκληρά υλικά, όπως το μάρμαρο και ο γρανίτης, είναι βαριά και δεν είναι κατάλληλα για ανακαίνιση. Πράγματι, στα παλιά κτίρια, επειδή δεν γνωρίζουμε ακριβώς την στατικότητα τους αλλά και τις φθορές που έχουν υποστεί θα πρέπει να αποφεύγουμε την τοποθέτηση μεγάλων φορτίων.  

Τελευταίες Απαντήσεις

Decosoup.com

Decobook.gr
© Copyright 2010 - DecoBook. All Rights Reserved