Υαλότουβλα: Χαρακτηριστικά και εφαρμογές

Υαλότουβλα: Χαρακτηριστικά και εφαρμογές http://www.flickr.com/

Τα υαλότουβλα αποτελούν ένα υλικό τοιχοποιίας με πολλά πλεονεκτήματα και μπορούν να αντικαταστήσουν τα κοινά τούβλα.

Βέβαια, λόγω των μοναδικών ιδιοτήτων τους, όπως για παράδειγμα της φωτοδιαπερατότητας, έχουν πολύ περισσότερες εφαρμογές από τα κοινά τούβλα, τόσο στον εξωτερικό όσο και στον εσωτερικό χώρο.

Το κύριο χαρακτηριστικό τους είναι ότι περιορίζουν την θέαση μεταξύ δύο χώρων, ενώ ταυτόχρονα επιτρέπουν σε μεγάλο μέρος του φυσικού φωτός να διέρχεται μέσα από αυτά. Ακριβώς επειδή η μάζα τους είναι γυάλινη, τα υαλότουβλα μπορεί να είναι διαφανή, έγχρωμα, με αμμοβολή, με συνθέσεις fusing, χειροποίητα αλλά και να δημιουργούν μια ολόκληρη παράσταση.

Τα υαλότουβλα σπάνια είναι συμπαγή, καθώς στο εσωτερικό τους υπάρχει κενό αέρα. Το τυπικό τους σχήμα είναι αυτό του ορθογώνιου παραλληλεπιπέδου και η συνηθέστερη διάσταση 19Χ19Χ7εκ.

Συνήθως, τα υαλότουβλα τοποθετούνται έτσι ώστε να παραμένουν σε σταθερή θέση. Παρόλα αυτά υπάρχει η δυνατότητα δημιουργίας παραθύρου (με ανάκλιση) με 1,2 ή 4 υαλότουβλα.

Εκτός από τα κοινά υαλότουβλα, υπάρχουν και τα καμπύλα, τα γωνιακά (90 μοιρών) και τα τερματικά. Τα τερματικά υαλότουβλα χρησιμοποιούνται στην άκρη του τοίχου όταν αυτή πρέπει να είναι ελεύθερη μέσα στο χώρο.

Διαχωριστικός τοίχος απο υαλότουβλα που δημιουργεί μια προστατευμένη περιοχή γύρω από το χώρο του ντούζ. Η μία άκρη του τοίχου είναι ελευθερη και έτσι χρησιμοποιήθηκαν τερματικά υαλότουβλα.

Τα βασικότερα πλεονεκτήματα των υαλότουβλων είναι:

  • Επιτρέπουν στο φυσικό φως να τα διαπερνάει, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα ιδιωτικότητα
  • Προσφέρουν θερμομόνωση και ηχομόνωση
  • Έχουν μεγάλη αντοχή σε κτυπήματα και εξασφαλίζουν ασφάλεια όταν τοποθετούνται στους εξωτερικούς τοίχους.
  • Δεν χρειάζονται σοβάτισμα και βάψιμο

Συνήθως τα υαλότουβλα αντικαθιστούν τα παράθυρα, ειδικά σε πλευρές κτιρίων όπου απαγορεύεται το άνοιγμα τυπικών παραθύρων. Όταν, για παράδειγμα, η πλευρά ενός κτιρίου συνορεύει με άλλο οικόπεδο τότε στην πλευρά αυτή απαγορεύεται η δημιουργία παραθύρων, μπαλκονιών, κλπ. Σε αυτήν την περίπτωση μπορεί να αντικατασταθεί ένα τμήμα της τουβλοδομής από υαλότουβλα.

Ένας ολόκληρος τοίχος στο μπάνιο κτίστηκε με υαλότουβλα. Τα υαλότουβλα εμποδίζουν τη θέα απο έξω προς τα μέσα, ενώ ταυτόχρονα επιτρέπουν στο φυσικό φώς να εισέρχεται στο χώρο.

Πολύ συνηθισμένη εφαρμογή, βρίσκουν τα υαλότουβλα, στις κουζίνες και ειδικά όταν απαγορεύεται η δημιουργία ανοιγμάτων για πολεοδομικούς λόγους.

Με τα υαλότουβλα, δεν μπορούμε να δημιουργήσουμε φέροντες τοίχους. Δηλαδή τα υαλότουβλα, δεν μπορούν να στηρίζουν για παράδειγμα την στέγη, ή ένα βατό πατάρι.

Ανάμεσα στα υαλότουβλα, δημιουργείται πάντα αρμός (5mm- 10mm). Το υλικό του αρμού πρέπει να είναι ελαστικό και ανθεκτικό στην υγρασία. Επειδή ο τοίχος από υαλότουβλα δεν σοβατίζεται, θα πρέπει οι οριζόντιοι και κάθετοι αρμοί να έχουν ίδιο πάχος. Για το λόγο αυτό χρησιμοποιούνται σταυροί αρμολόγησης, οι οποίοι μετά το τέλος της κατασκευής δεν αφαιρούνται.

Τέλος εκτός από τα υαλότουβλα, υπάρχουν και οι υαλόπλακες, που τοποθετούνται σε τμήματα δαπέδων, προκειμένου να επιτρέπουν στο φυσικό φώς να εισέρχεται σε σκοτεινούς υπόγειους χώρους. Οι υαλόπλακες είναι ανθεκτικές στην πίεση αλλά και στις καιρικές συνθήκες.

http://www.flickr.com/photos/shanegorski/2432292643

Σχετικά Άρθρα

  • Ψευδοροφές: τύποι και δυνατότητες Ψευδοροφές: τύποι και δυνατότητες

    Σήμερα οι απαιτήσεις σχεδιασμού, λειτουργικότητας και αισθητικής στις σύγχρονες κατασκευές, έχουν δημιουργήσει την ανάγκη διαμόρφωσης στοιχείων κατάλληλων για τις οροφές των χώρων. Πρόκειται ουσιαστικά για επίπεδα ή καμπυλόμορφα τρισδιάστατα στοιχεία από διάφορα υλικά που τοποθετούνται χαμηλότερα από την πλάκα οροφής σκυροδέματος, δημιουργώντας ένα κενό ανάμεσα τους. Μάλιστα σε ειδικά κτίρια, όπως σε νοσοκομεία το κενό ανάμεσα στην πλάκα σκυροδέματος και την ψευδοροφή, έχει τέτοιο ύψος ώστε να σχηματίζει ένα ολόκληρο όροφο για την εγκατάσταση του μηχανολογικού εξοπλισμού.

    Εκτός από την καθοριστική συμβολή τους στη διαμόρφωση της αισθητικής του χώρου, στην ανάκλαση, απορρόφηση και διάχυση του φυσικού φωτισμού των χώρων, με τη χρήση των ψευδοροφών λύνονται πολλά κατασκευαστικά προβλήματα.

    Οι ψευδοροφές προσφέρουν επιπλέον δυνατότητες

    Οι ψευδοροφές προσφέρουν κάλυψη των δικτύων ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων, των συστημάτων ανίχνευσης και κατάσβεσης φωτιάς, των καναλιών εξαερισμού κ.λ.π. Επίσης δίνουν τη δυνατότητα τοποθέτησης θερμομονωτικών, ηχομονωτικών και πυράντοχων υλικών στο ενδιάμεσο κενό με την οροφή.

    Ελαττώνουν το ύψος των χώρων και έτσι μειώνεται το κόστος θέρμανσης και βελτιώνεται η ακουστική τους. Χρησιμοποιούνται για προστασία σε συνθήκες υψηλής υγρασίας (πισίνες, λουτρά ξενοδοχείων).

    Γενικά, ένας από τους σημαντικότερους λόγους, που γίνονται οι οροφές σε απόσταση από την κάτω πλευρά της πλάκας είναι για να μπορούν να ενταχθούν στο κενό οι διάφορες ηλεκτρο-μηχανολογικές εγκαταστάσεις. Σε αυτήν την περίπτωση, τα τμήματα της οροφής θα πρέπει να είναι αφαιρούμενα έτσι ώστε οι εγκαταστάσεις να είναι επισκέψιμες.

    Ανάλογα με το υλικό, η ψευδοροφή μπορεί να έχει και ηχοαπορροφητικές ιδιότητες. Η δυνατότητα αυτή χρειάζεται σε χώρους μουσείων, ωδείων, συνεδριακών χώρων, αιθουσών εκδηλώσεων, θεάτρων, κλπ.

    Τέλος οι ψευδοροφές δίνουν μεγαλύτερη ελευθερία στην εγκατάσταση των φωτιστικών σωμάτων. Τα φωτιστικά σώματα μπορούν:

    • Να στερεώνονται στην οροφή
    • Να αναρτώνται από την οροφή
    • Να ενσωματώνονται στην οροφή.

    Προσοχή στην ηχομόνωση

    Οι ψευδοροφές τοποθετούνται συχνά για να προσφέρουν ηχομόνωση μεταξύ δυο οροφών. Όμως, ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί όταν η ψευδοροφή διέρχεται από δυο οριζόντιους χώρους και το κάθετο διαχωριστικό που χωρίζει τους δύο χώρους μεταξύ τους, σταματάει στην ψευδοροφή. Σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να τοποθετηθεί κάθετο ηχομονωτικό φράγμα πάνω από την ψευδοροφή. Πριν την ανακαίνιση σπιτιού σας και την κατασκευή ψευδοροφών ερευνηστε προσεκτικά τα θέματα ηχοπροστασίας.

    Πυροπροστασία

    Ανάλογα με τη χρήση του χώρου η ψευδοροφή θα πρέπει να έχει αντοχή στην φωτιά, να μην αναφλέγεται εύκολα και ενδεχόμενα να χρειάζεται να προστατεύει την υπερκατασκευή ή να πρέπει να εμποδίζει την επιφανειακή μετάδοση της φωτιάς.

    Προσοχή θα πρέπει να δοθεί στην περίπτωση μετάδοσης της φωτιάς μέσα από το κενό, καθώς τα συστήματα πυρόσβεσης αφορούν το χώρο κάτω από την ψευδοροφή. Προσοχή θα πρέπει να δοθεί και στην αντοχή του συστήματος ανάρτησης για να μην καταρρεύσει η οροφή από τη φωτιά.

    Τύποι ψευδοροφών

    Ανάλογα με τον τρόπο στήριξης του, οι ψευδοροφές διακρίνονται σε σταθερές (απευθείας στερέωση στην οροφή με δοκούς), αναρτημένες (ανάρτηση με ειδικά εξαρτήματα από την οροφή) και αυτοφερόμενες (στερέωση στους περιμετρικούς τοίχους με δικό τους σκελετό). Ανάλογα με την μορφή τους διακρίνονται σε επίπεδες, καμπύλες, κυψελωτές. Ανάλογα με την εμφάνισή τους διακρίνονται σε ενιαίες και εμφανούς σκελετού.

    Open Floor Plan Living Room Pittsburgh

    Διάκριση ψευδοροφών ανάλογα με το υλικό τους

    Οι ψευδοροφές αποτελούνται συνήθως από τυποποιημένα στοιχειά και τις διακρίνουμε κυρίως:

    • Στις ξύλινες όπου λωρίδες ξύλου (σανίδες ή ραμποτέ) ή ταμπλάδες αναρτώνται πάνω σε ξύλινο ή μεταλλικό σκελετό. Για οικονομικότερες λύσεις υπάρχουν ψευδοροφές από βιομηχανικά προϊόντα ξύλου.
    • Στις οροφές από πλάκες ορυκτών ινών πάνω σε αφανή ή εμφανή σκελετό. Πρόκειται για σταθερή κατασκευή με σύγχρονη εμφάνιση με πολλές εφαρμογές στον εσωτερικό χώρο.
    • Στις μεταλλικές, όπου μεταλλικά φύλλα αναρτώνται πάνω σε μεταλλικό σκελετό. Τα μεταλλικά φύλλα μπορούν να είναι διάτρητα, πλήρη, κυματοειδή, κλπ. Ψευδοροφές επίσης κατασκευάζονται από λωρίδες αλουμινίου, οριζόντιες ή κάθετες (λαμελλωτές).
    • Στις οροφές από πλαστικά φύλλα πάνω σε μεταλλικό σκελετό.
    • Στις οροφές από γυψοσανίδες, αναρτημένες πάνω σε μεταλλικό (συνήθως) σκελετό. Μάλιστα, στην περίπτωση κατασκευής ψευδοροφών από γυψοσανίδες και επειδή χρησιμοποιείται κολλητική ταινία στα σημεία που ενώνονται οι γυψοσανίδες μεταξύ τους, η επιφάνεια μπορεί να αποκτήσει μια ενιαία όψη χωρίς αρμούς και ενώσεις. Η κατασκευή των ψευδοροφών με γυψοσανίδες είναι γρήγορη και προσφέρει σταθερότητα, άριστη ηχομόνωση, βελτιωμένη ακουστική χώρου, αντοχή στη φωτιά.

    πηγή εικόνας: postandbeamss.com

    Υπάρχουν ψευδοροφές ειδικών απαιτήσεων από κατάλληλα υλικά για ορισμένους χώρους (ψευδοροφές χώρων υγιεινής, ηχοαπορροφητικές κτλ). Σε ειδικούς επαγγελματικούς χώρους υψηλών σχεδιαστικών απαιτήσεων με συνδυασμό υψηλής αισθητικής και ειδικές συνθήκες κλιματισμού - εξαερισμού – φωτισμού (εμπορικά κέντρα, αεροδρόμια, αίθουσες αθλητικών εγκαταστάσεων) προτιμώνται οι κυψελωτές ψευδοροφές. Τέλος μια ελκυστική, πρωτότυπη λύση με πολλές εφαρμογές είναι οι τεντωμένες ψευδοροφές (χρήση σε επαγγελματικούς χώρους, κατοικίες, ξενοδοχεία, εστιατόρια, πισίνες, μπάνια κτλ).

  • Πλακάκια δαπέδου: Τρόποι διάταξης Πλακάκια δαπέδου: Τρόποι διάταξης

    Τα πλακάκια (κεραμικά, μαρμάρινα, πέτρινα, κλπ) μπορούν να διαταχθούν με ποικίλους τρόπους στο δάπεδο. Μερικοί από τους πιο γνωστούς είναι οι παρακάτω:

    Διάταξη πλακιδίων σε κάθετες και οριζόντιες γραμμές

    Η διάταξη αυτή είναι η πιο συνηθισμένη και αφορά στην τοποθέτηση τετράγωνων πλακιδίων ή σπανιότερα ορθογώνιων πλακιδίων το ένα δίπλα στο άλλο, έτσι ώστε οι αρμοί τους να σχηματίζουν κάθετες και οριζόντιες γραμμές. Μια παραλαγγή του μοτίβου αποτελεί η σκακιέρα, όπου δύο πλακάκια διαφορετικού χρώματος, τοποθετούνται εναλλάξ το ένα δίπλα στο άλλο.

    Διαγώνια διάταξη πλακιδίων (συνήθως υπό γωνία 45ο)

    Η διάταξη αυτή, αφορά την τοποθέτηση των πλακιδίων το ένα δίπλα στο άλλο, έτσι ώστε οι αρμοί τους να σχηματίζουν κάθετες και οριζόντιες σειρές, μόνο που σε αυτήν την περίπτωση τα πλακάκια τοποθετούνται διαγώνια (σε σχέση με τους περιμετρικούς τοίχους) και συνήθως υπό γωνία 45ο.

    Διάταξη πλακιδίων σαν τουβλοδομή:

    Η διάταξη αυτή, αφορά στην τοποθέτηση των πλακιδίων σε σειρές, μόνο που η κάθε σειρά είναι μετατοπισμένη σε σχέση με την προηγούμενη (κατά μισό πλακάκι). Έτσι, κατα τη μία διεύθυνση σχηματίζονται ενιαίοι αρμοί ενώ κατά την άλλη οι αρμοί σχηματίζουν σκαλοπάτια. Υπάρχουν διάφορες παραλλαγές του μοτίβου αυτού. Για παράδειγμα οι σειρές μπορεί να έχουν διαφορετικό ύψος μεταξύ τους.

    Διαγώνια διάταξη με μικρότερα πλακάκια στις γωνίες

    Η διάταξη αυτή αφορά στην τοποθέτηση τετράγωνων πλακιδίων διαγώνια, ενώ ανά τακτά διαστήματα τοποθετούνται μικρότερα πλακάκια που τονίζουν τις γωνίες.

    Ψαροκόκκαλο

    Η διάταξη αυτή, επιτυγχάνεται με την τοποθέτηση των πλακιδίων σε σχήμα Γ. Τα πλακάκια πρέπει να έχουν οθρογώνιο σχήμα και όχι τετράγωνο. Για πιο εντυπωσιακό αποτέλεσμα επιλέξτε μακριά και στενά πλακάκια.

    Διάταξη Φουρφούρι (Pinwheel)

    Η διάταξη αυτή, αφορά στην τοποθέτηση ενός τετράγωνου πλακιδίου στη μέση και την τοποθέτηση τεσσάρων μεγαλύτερων πλακιδίων γύρω από το μικρότερο. Η βασική δυσκολία της διάταξης είναι η εύρεση πλακιδίων κατάλληλου μεγέθους και ο υπολογισμός του πλάτους του αρμού.

    Διάταξη Ανεμόμυλος (windmill)

    Η διάταξη αυτή αφορά την τοποθέτηση ενός τετράγωνου πλακιδίου στη μέση και την τοποθέτηση τεσσάρων ορθογώνιων πλακιδίων περιμετρικά. Το συνολικό αποτέλεσμα μοιάζει με κάναβο από κουκίδες.

    Διάταξη πλέξης καλαθιού (Basket weave)

    Στη διάταξη αυτή χρησιμοποιούνται τετράγωνα και ορθογώνια πλακάκια, δημιουργώντας ένα μοτίβο που μοιάζει με την πλέξη καλαθιού.

    Άλλες σύνθετες διατάξεις

    Υπάρχουν και πιο σύνθετες διατάξεις πλακιδίων που χρησιμοποιούν τρία η τέσσερα πλακάκια διαφορετικού μεγέθους προκειμένου να δημιουργήσουν ένα σύνθετο μοτίβο (Versailles ή Opus Romano).

    Για παράδειγμα, στην παρακάτω διάταξη η δημιουργία του μοτίβου απαιτεί συνολικά 12 πλακάκια.

    • 4 πλακακια 20Χ20 cm
    • 2 πλακάκια 20X40 cm
    • 4 πλακάκια 40X40 cm
    • 2 πλακάκια 40X60 cm

    Σύνθετη διαταξη πλακιδίων Versailles

  • Τα είδη των δαπέδων Τα είδη των δαπέδων

    Κατάταξη των δαπέδων ανάλογα με το υλικό τους.

    • Τα δάπεδα, ανάλογα με το υλικό τους διακρίνονται στα φυσικά και στα βιομηχανικά:

    Τα φυσικά δάπεδα, κατασκευάζονται από υλικά που λαμβάνονται από τη φύση. Οι πρώτες ύλες απαιτούν συνήθως μηχανική επεξεργασία (για παράδειγμα κοπή ή λείανση) προκειμένου να μεταποιηθούν σε τεμάχια, κατάλληλα για επένδυση δαπέδων.

    Τυπικά φυσικά δάπεδα είναι:

    • Τα ξύλινα δάπεδα
    • Τα μαρμάρινα
    • Τα δάπεδα από πλακοειδής πέτρες (σχιστόπλακες)
    • Τα δάπεδα από γρανίτη

    Τα βιομηχανικά δάπεδα κατασκευάζονται με εργοστασιακό τρόπο: Μπορούν να είναι είτε πλήρως συνθετικά (πχ. βινυλικά δάπεδα, P.V.C) είτε να χρησιμοποιούν φυσικές πρώτες ύλες αλλά με χημική επεξεργασία (πχ. κεραμικά πλακάκια)

    Τυπικά βιομηχανικά δάπεδα θεωρούνται:

    • Τα κεραμικά
    • Τα πλαστικά
    • Οι πλάκες από μωσαϊκό
    • Οι τσιμεντόπλακες (πχ. πλάκες πεζοδρομίου)
    • Το λινόλεουμ
    • Το καουτσούκ
    • Ο φελλός
    • Το P.V.C
    • Οι μοκέτες
    • Τα δάπεδα, ανάλογα με τον τρόπο τοποθέτησής τους διακρίνονται στα δάπεδα με αρμούς και στα ολόσωμα δάπεδα

    Στα δάπεδα με αρμούς ανήκουν:

    • Η καρφωτή ξυλεία,
    • Τα περαστά παρκέτα,
    • Τα δάπεδα από φυσικές και τεχνητές πλάκες (πλάκες μαρμάρου, γρανίτη , σχιστόλιθων, κλπ)
    • Τα δάπεδα από κεραμικά πλακίδια (οξύμαχα, COTTO, KLINKER, πορσελάνης, κλπ),
    • Τα δάπεδα από συνθετικά λεπτά φύλλα (πολυβινύλιο, LINOLEUM, τεχνητές ρητίνες, αντικολλητά φύλλα τεχνητής ξυλείας, LAMINATE), φελλός, κλπ)

    Τα ολόσωμα δάπεδα (χυτά) είναι αυτά που κατασκευάζονται από ρευστό υλικό, το οποίο μετά την επίστρωση στερεοποιείται, όπως είναι για παράδειγμα:

    • Τα μωσαϊκά δάπεδα από μαρμαροψηφίδες, βότσαλα, κλπ
    • Τα δάπεδα από τσιμεντοκονία
    • Τα Εποξειδικά
    • Τα δάπεδα αθλητικών χώρων, (φυσικού και τεχνητού χλοοτάπητα, tartan, τύπου Quick, πολυουρεθάνης, κεραμιδοχώματος, κλπ)

    Τέλος υπάρχουν και τα δάπεδα ειδικών χρήσεων, όπως είναι τα υπερυψωμένα, τα πλωτά, τα μεταλλικά και τέλος τα δάπεδα από διαφανή υλικά.

    Μαρμάρινο δάπεδο

    Φυσική πέτρα, κομμένη σε ορθογώνια σχήματα, σε εσωτερικό χώρο

    Χυτό δάπεδο

Τελευταίες Απαντήσεις

Decosoup.com

Decobook.gr
© Copyright 2010 - DecoBook. All Rights Reserved