Η διακοσμητική δύναμη και γοητεία του bookmatching

Η διακοσμητική δύναμη και γοητεία του bookmatching https://www.marblesystems.com/decor-trend-book-matched-marble/

Το μάρμαρο και τα φυσικά  πετρώματα έχουν καταξιωθεί ως υλικά διαχρονικά, υψηλής καλαισθησίας που προσδίδουν στο χώρο διακοσμητική ποιότητα και αισθητική εκτός από τη χρηστική τους αξία. Η ορυκτολογική σύσταση και δομή, οι φυσικομηχανικές ιδιότητες τους, καθώς και οι δυνατότητες για επεξεργασία και φινιρίσματα προσφέρουν πολλές επιλογές στη φαρέτρα των  αρχιτεκτόνων και διακοσμητών.

Μία τεχνική με μακρά ιστορία στην επεξεργασία του μαρμάρου πολύ δημοφιλής στον κόσμο των δημιουργών είναι το bookmatching. Το bookmatching αναφέρεται στην τεχνική συνδυασμού δύο ή περισσότερων πλακών από μάρμαρο ή άλλο πέτρωμα, ώστε δύο γειτονικές πλάκες να αντικατοπτρίζονται όπως σε καθρέπτη δίνοντας την εντύπωση ανοιχτού βιβλίου. 

Hagia Sophia Narthex 6th century

Εκπληκτική η ορθομαρμάρωση με τεχνική ανοιχτού βιβλίου (bookmatching) στο νάρθηκα της Αγίας Σοφίας, Κωνσταντινούπολη, 6ος αιώνας

 https://orthodoxartsjournal.org/marble-revetments/ 

Για επιτυχημένο bookmatching πρέπει να επιλεγούν τα κατάλληλα μάρμαρα. Τα μάρμαρα και τα πετρώματα διακρίνονται ως προς το χρώμα του φόντου, τη μορφολογία των βενών (παράλληλες ή προς διάφορες κατευθύνσεις) και τον τύπο του σχεδίου τους (λιτό ή πλούσιο). Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακότερο όταν το υλικό έχει υψηλή λεπτομέρεια και έντονες βένες ή σχέδιο, οπότε μάρμαρα με επιφανειακές φλέβες και μοτίβα θεωρούνται τα πλέον κατάλληλα για bookmatching, όπως για παράδειγμα το μάρμαρο Calacatta, το Carrara, ο Βώλακας.

Το bookmatching επιτυγχάνεται όταν ένας όγκος μαρμάρου κόβεται σε πλάκες, όπως κόβεται σε φέτες ένα καρβέλι ψωμί. Οι πλάκες αριθμούνται με σειρά, η πρώτη πλάκα γυαλίζεται από την μία πλευρά της, η επόμενη από την πίσω πλευρά της κ.ο.κ. το σχέδιο αναπτύσσεται με την τοποθέτηση των πλακών δίπλα δίπλα, οπότε δημιουργείται το εφέ του καθρέπτη. Αν συνδυαστούν τέσσερις πλάκες δίπλα δίπλα και πάνω κάτω δημιουργείται το εφέ του καλειδοσκόπιου. Η ένωση των πλακών γίνεται με τρόπο ώστε να δίνουν την εντύπωση μιας ενιαίας πλάκας.

Η αισθητική των σχεδίων μπορούν να εμπνεύσουν τους δημιουργούς για να δημιουργήσουν διαφορετικούς συνδυασμούς. Είναι εντυπωσιακό πως οι διαφορετικές διατάξεις οδηγούν σε ποικίλα αισθητικά αποτελέσματα. Όπως γίνεται αντιληπτό η επένδυση με πλάκες επεξεργασμένες με την τεχνική του bookmatching  αναδεικνύεται καλύτερα σε θέσεις όπου οι μαρμάρινες πλάκες εμφανίζονται ολόκληρες. 

Aria Stone Gallery Vinny Tiffany White Fireplace

https://ariastonegallery.com/everything-need-know-bookmatching-quadmatching-diamond-matching-natural-stone/

Αρχικά η τεχνική του bookmatching εμφανίζεται σε μεγάλους χώρους, όπως lobby ξενοδοχείων, εστιατόρια, εμπορικά κτίρια. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια έχει επεκταθεί η χρήση και σε χώρους μικρότερους, όπως για παράδειγμα σε επένδυση τοίχων και στο δάπεδο σε καθιστικά, κουζίνες, μπάνια κλπ. Συγκεκριμένα στις κουζίνες αποτελεί τέλεια επιλογή για ενιαία επένδυση της νησίδας ή στην ένωση του πάγκου με την πλάτη της κουζίνας. Επίσης στα μπάνια μπορούν να επενδυθούν ολόκληροι τοίχοι στην περιοχή του ντους. Το μάρμαρο με τεχνική bookmatching δημιουργεί στον όμορφο σκηνικό για τον καθρέπτη του μπάνιου, αλλά και στο δάπεδο ένα εκπληκτικό γεωμετρικό σχέδιο.

book match island

https://www.accesscountertops.ca/island-ideas/

contemporary bathroom

https://www.davidscotttiles.com/the-art-of-bookmatching/

Βέβαια το κόστος της τεχνικής αυτής είναι αρκετά υψηλό, καθώς η διαδικασία είναι χρονοβόρα, επίπονη και με μεγάλη σπατάλη υλικού. Επίσης απαιτούνται δεξιότητα και μεγάλη ακρίβεια, χωρίς  περιθώριο λάθους κατά την εφαρμογή της τεχνικής. Επιπλέον απαιτούνται μάρμαρα και πετρώματα εξαιρετικής ποιότητας που έχουν υψηλότερη τιμή. 

Το bookmatching αποτελεί δημοφιλή τεχνική στις επενδύσεις με φυσικούς και τεχνητούς καπλαμάδες ξύλου. Η δημοφιλία προκύπτει από την εμφάνιση συμμετρίας και ισορροπίας που φέρνει ο καπλαμάς σε κάθε κομμάτι που εφαρμόζεται. Η ομοιομορφία του καπλαμά με τεχνική bookmatching μέσα στον ίδιο χώρο όταν καλύπτει ντουλάπια, εσωτερικές πόρτες ή επενδύσεις τοίχων, ακόμη και έπιπλα δίνει εντυπωσιακό αποτέλεσμα.

Οποιοδήποτε ξύλο μπορεί κοπεί σε καπλαμά, όπως τα συνήθη δρυς, σφένδαμος, κερασιά που χρησιμοποιούνται σε έπιπλα εμπορικής κατασκευής, ενώ τα ακριβότερα ξύλα, μαόνι, καρυδιά, χρησιμοποιούνται σε κατά παραγγελία κατασκευές υψηλής ποιότητας.

wood veneer

https://naturalveneers.wordpress.com/2018/06/07/methods-of-wood-veneer-matching/

Η όψη του καπλαμά εξαρτάται από τη μέθοδο κατασκευής του: περιστροφική, σε φέτες και σε τέταρτα φετών. Όλοι οι καπλαμάδες εκτός από τους περιστροφικά κομμένους μποορύν να συνδυαστούν με την τεχνική bookmatching και τις υπόλοιπες τεχνικές συνδυασμού καπλαμάδων. Ωστόσο, η συμμετρικότητα που προσδίδει η τεχνική αυτή τονίζει τον κόκκο, τη φιγούρα και τη διακοσμητική εικόνα του κορμού του ξύλου που προέρχεται ο καπλαμάς.

Ουσιαστικά με το bookmatching σε μάρμαρα, πετρώματα και καπλαμάδες προσθέτουμε ένα έργο τέχνης στο χώρο!

 

Τελευταίες Απαντήσεις

Decosoup.com

Decobook.gr
© Copyright 2010 - DecoBook. All Rights Reserved