Decosoup.com

Πώς να τοποθετήσετε τους καναπέδες του σαλονιού σε σχέση με το χαλί και το μέγεθος του χαλιού (μικρό χαλί/ μεγάλο χαλί)

Το χαλί είναι ένα είδος μαλακού δαπέδου κατασκευασμένου από ίνες διαφόρων υλικών, όπως πολυεστέρας, μαλλί, μετάξι, κ.ά. Η τοποθέτηση χαλιού στο δάπεδο προσφέρει την αισθητή της θαλπωρής, της ζεστασιάς και του οικείου.

Τα χαλιά διακρίνονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες: Στα χειροποίητα και στα εργοστασιακά χαλιά.

Τα χαλιά που παράγονται με βιομηχανικές μεθόδους είναι συνήθως οικονομικότερα, αν και σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως συμβαίνει στα χαλιά ακριβών οίκων παραγωγής, μπορεί να είναι ακριβότερα από τα χειροποίητα. Κατασκευάζονται σε μαζική παραγωγή, δεδομένου ότι ένα σχέδιο μπορεί να παραχθεί γρήγορα και πολλές φορές. Ένα πλεονέκτημα των χαλιών εργοστασιακής παραγωγής είναι τα σχέδια τους: συχνά είναι μοντέρνα και τολμηρά.

Από την άλλη μεριά τα χειροποίητα χαλιά είναι ακριβότερα λόγω του κόστους των εργατικών. Ένα χειροποίητο χαλί, ανάλογα και με τους κόμπους ανά τετραγωνικό, θέλει πολύ κόπο και χρόνο για να υφανθεί. Καθώς, παράγονται συχνά σε παραδοσιακές κοινότητες, όπως το Μαρόκο, το Πακιστάν και η Τουρκία, τείνουν να έχουν ανατολίτικα σχέδια (περσικά χαλιά) και πιο κλασσικά χρώματα (κόκκινο, μπορντό, κυπαρισσί, σκούρο μπλε, καφέ κτλ.). Η αγορά ενός χειροποίητου χαλιού θα πρέπει να γίνεται από έμπορο, ο οποίος μπορεί να εγγυηθεί την γνησιότητα του χαλιού

Στην αγορά υπάρχουν πολυτελή χαλιά που το κόστος τους αγγίζει τα πολλά χιλιάδες ευρώ, αλλά και χαλιά χαμηλού κόστους – φτηνά χαλιά – που όμως έχουν αρκετά καλά ποιοτικά χαρακτηριστικά (πυκνότητα ύφανσης, κόμποι, ποιοτικά υλικά, όμορφα σχέδια κ.ά.).

Είτε πρόκειται για ένα ακριβό χαλί είτε για ένα φτηνό χαλί, αποτελεί μέρος της διακόσμησης του σπιτιού που επηρεάζει το χρωματικό αποτέλεσμα και τις υφές του χώρου. Με την τοποθέτηση του χαλιού, το δάπεδο γίνεται πιο μαλακό στο βάδισμα. Το χαλί επίσης απορροφά τους ήχους και προσφέρει σημαντική ηχομόνωση, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό για αυτούς που μένουν σε πολυκατοικίες.  Χαλί τοποθετείται στους περισσότερους χώρους του σπιτιού (υπνοδωμάτια, καθιστικό, διάδρομοι ακόμη και στην κουζίνα) αλλά και σε σκάλες και εισόδους πολυκατοικιών.

Πως να τοποθετήσω τους καναπέδες σε σχέση με το χαλί.

Μια πολύ συνηθισμένη απορία που έχουν οι πελάτες είναι αν θα πρέπει οι καναπέδες να πατάνε πάνω στο χαλί ή όχι. Έχουμε ακούσει συμβουλές ότι τα πόδια του καναπέ δεν πρέπει να πατάνε πάνω στο χαλί, καθώς κάτι τέτοιο μπορεί να καταστρέψει το χαλί. Πράγματι, πολλοί άνθρωποι ανησυχούν ότι το βάρος του καναπέ θα αφήσει μόνιμα σημάδια στο πέλος του χαλιού. Αυτό βέβαια εξαρτάται και από την ποιότητα του χαλιού. Ένα καλό χαλί , επανέρχεται στο αρχικό του σχήμα.

Να λοιπόν κάποιες βασικές οδηγίες για την τοποθέτηση των επίπλων του σαλονιού σε σχέση με το χαλί.

καναπέδες, χαλί, μεγάλο χαλί

Όταν οι καναπέδες απέχουν από τους τοίχους τότε τα πόδια τους πρέπει να πατούν πάνω στο χαλί.

Εντάξει, αυτή η διαρρύθμιση του καθιστικού είναι σχετικά σπάνια και απαιτεί να έχετε πολύ μεγάλο σαλόνι, Μάλιστα, κάποιοι ισχυρίζονται ότι η οικονομική άνεση μιας οικογένειας φαίνεται από τον τρόπο που έχει τοποθετήσει τους καναπέδες στο σαλόνι. Αν οι καναπέδες δεν ακουμπούν στους τοίχους – πλέουν κατά κάποιο τρόπο στο χώρο – τότε αυτό σημαίνει ότι έχουν ένα πραγματικά μεγάλο σπίτι.

Αν λοιπόν, οι καναπέδες βρίσκονται στο κέντρο του σαλονιού τότε θα πρέπει να αγοράσετε ένα μεγάλο χαλί, έτσι ώστε όλα τα έπιπλα να πατούν πάνω στο χαλί (καναπέδες, πολυθρόνες και τραπεζάκι σαλονιού).

 καναπέδες, χαλί, μικρό χαλί

Όταν οι καναπέδες ακουμπούν στους τοίχους, τότε μόνο τα μπροστά πόδια των καναπέδων πρέπει να πατούν πάνω στο χαλί.  

Αν οι πλάτες των καναπέδων ακουμπούν στους τοίχους τότε επιλέξτε ένα μέγεθος χαλιού που θα επιτρέπει μόνο στα μπροστά πόδια των καναπέδων να πατούν πάνω στο χαλί.  Αυτή είναι μια λύση που λειτουργεί καλά σε μικρότερα σαλόνια ή αν ο προϋπολογισμός σας είναι περιορισμένος, δημιουργώντας ένα συνεκτικό αποτέλεσμα.

Αν προτιμάτε την πρακτικότητα και θέλετε να καθαρίζετε εύκολα το σαλόνι, τότε προτιμήστε ένα μικρό χαλί. Κανένας από τους καναπέδες δεν χρειάζεται να πατάει πάνω στο χαλί.

Αν και οι διακοσμητές συμβουλεύουν τους πελάτες τους να αγοράζουν μεγάλα χαλιά, έτσι ώστε οι καναπέδες να πατούν πάνω τους, εντούτοις αυτή η λύση δημιουργεί κάποιες δυσκολίες. Τα μεγάλα χαλιά είναι βαριά, και καθαρίζονται και αποθηκεύονται πολύ δύσκολα. Επίσης, αν τα ποδιά του καναπέ πατούν πάνω στο χαλί είναι σχετικά πιο δύσκολο να καθαρίσετε το δάπεδο κάτω από τον καναπέ και ακόμη δυσκολότερο να καθαρίσετε το δάπεδο κάτω από το χαλί.

Αν λοιπόν, προτιμάτε την πρακτικότητα από την αισθητική και θέλετε να καθαρίζεται εύκολα το σπίτι σας, τότε αγνοήστε τις συμβουλές των διακοσμητών και προτιμήστε ένα μικρό χαλί. Σε ένα μικρό χαλί, δεν χρειάζεται να πατούν πάνω του οι καναπέδες.

Συμπεράσματα

Το μέγεθος του χαλιού στο σαλόνι εξαρτάται από το μέγεθος του δωματίου και τον τρόπο που είναι τοποθετημένοι οι καναπέδες στο σαλόνι. Επομένως, είναι σημαντικό να έχετε μια σαφή ιδέα για το μέγεθος του χώρου που θέλετε να καταλαμβάνει το χαλί σας και για τη διάταξη των καθισμάτων. Πριν αγοράσετε ένα χαλί, βεβαιωθείτε ότι έχετε αποφασίσει για τη διάταξη των επίπλων. Σε ορισμένα σπίτια, οι καναπέδες βρίσκονται στο κέντρο του σαλονιού και οι πλάτες του απέχουν από τους τοίχους. Σε αυτήν τη περίπτωση θα πρέπει να αγοράσετε ένα αρκετά μεγάλο χαλί, έτσι ώστε οι καναπέδες να πατούν πάνω στο χαλί. Σε άλλα σπίτια, οι πλάτες των καναπέδων ακουμπούν στους τοίχους. Σε αυτήν την περίπτωση το χαλί μπορεί να είναι μικρότερο έτσι ώστε μόνο τα μπροστά πόδια να πατούν πάνω του. Αν ωστόσο προτιμάτε την πρακτικότητα και το εύκολο καθάρισμα, τότε επιλέξτε ένα μικρό χαλί. Οι καπνάδες δεν πατούν πάνω του. Έτσι μπορείτε εύκολα να το σηκώσετε προκειμένου να καθαρίσετε το δάπεδο.

Decobook.gr

© Copyright 2010 - DecoBook. All Rights Reserved