Το δάπεδο είναι μάρμαρο και ο καναπές 'βαρύς' οπτικά. Τι χρώμα χαλιού να επιλέξω;

Ερώτηση αναγνώστριας:

"Το πάτωμα του διαμερίσματός μου είναι στρωμένο με ανοιχτό μάρμαρο, χωρίς έντονα νερά και ο τοίχος είναι βαμμένος ανοιχτό μπεζ. Ο καναπές που πρόκειται να αγοράσω είναι μοντέρνος, 'βαρύς' αρκετά μεγάλος και σε γκρι, σκούρα απόχρωση. Τι χρώμα χαλιού να επιλέξω;"

Η απάντησή μας:

O καναπές αποτελεί το πιο έντονο στοιχείο του χώρου. Είναι μεγάλος, οπτικά ‘βαρύς’ και έχει σκούρο γκρι χρώμα. Με βάση τα στοιχεία αυτά θα συμβουλεύαμε καταρχάς να επιλέξετε ένα χαλί ανάλαφρο και φωτεινό που θα κάνει αντίθεση με τον καναπέ.

Από την άλλη μεριά το χρώμα του τοίχου είναι θερμό και κιτρινίζει ελάχιστα.Όμως, είμαστε υποχρεωμένοι, να λάβουμε περισσότερο υπόψη μας τον καναπέ και το υλικό του δαπέδου παρά το χρώμα του τοίχου, για τον απλούστατο λόγο, ότι το χρώμα των τοίχων αλλάζει συχνότερα από ότι ο καναπές ή το υλικό του δαπέδου.

Αρχικά, αποκλείονται τα χαλιά στις καφε-κόκκινες αποχρώσεις. Αλλά, ούτε και ένα κατάλευκο χαλί, θα ήταν κατάλληλη επιλογή, καθώς θα ‘εξαφανιζόταν' μέσα στη λευκότητα του δαπέδου’.

Με βάση τα παραπάνω θα προτείναμε να ακολουθήσετε τις παρακάτω κατευθύνσεις:

 • Το χαλί πρέπει να είναι είτε μονόχρωμο, είτε με απλά σχέδια (γεωμετρικά ή μη).
 • Το χρώμα του πρέπει να είναι ανοιχτό, ουδέτερο και φωτεινό, για να τονίζει τον καναπέ, αλλά και σκουρότερο από το δάπεδο.
 • Μια καλή επιλογή είναι οι ανοιχτές γκρι αποχρώσεις ή οι ασημογκρί αποχρώσεις.
 • Μια εξίσου καλή επιλογή είναι οι ουδέτερες και κρεμώδεις αποχρώσεις

Δείτε τις παρακάτω επιλογές:

Α) Ενα χαλί σε ασημογκρί απόχρωση που θα φωτίσει το χώρο με φυτικά διακοσμητικά μοτίβα. Επίσης η στιλπνότητά του ταιριάζει με την στιλπνότητα του καναπέ και θα δώσει έναν αέρα πολυτέλειας στο χώρο.

contemporary rugs design by jaipurrugs.com

Β) Ενα μονόχρωμο χαλί σε ουδέτερη και θερμή κρεμώδη απόχρωση. Ταιριάζει τόσο με τον καναπέ όσο και με το χρώμα των τοίχων. Επίσης η απόχρωσή του κάνει ελαφρά αντίθεση με το λευκό μάρμαρο.

Γ) Ενα χαλί σε γκρί απόχρωση. Μια σίγουρη επιλογή, που ταιριάζει με πολλών ειδών έπιπλα και χρώματα. Το γκρι γενικά παραπέμπει σε σύγχρονο, βιομηχανικό στυλ.

Δ) Ενα χαλί, με έντονη γεωμετρικότητα. Αν επιλέξετε κάτι τέτοιο ο υπόλοιπος χώρος πρέπει να παραμείνει 'λιτός' και απέριττος.

Σχετικά Άρθρα

 • Τι χαλί και ριχτάρια να συνδυάσω σε μαύρο σαλόνι; Τι χαλί και ριχτάρια να συνδυάσω σε μαύρο σαλόνι;

  Ερώτηση αναγνώστριας

  “Έχω μπορντό τοίχο στο σαλόνι και το υπόλοιπο απαλό γκρι. Το σαλόνι είναι μαύρο. Τι αποχρώσεις ταιριάζουν σε χαλί και ριχτάρια?” Μαρία

 • Στρογγυλά χαλιά από την BoConcept Στρογγυλά χαλιά από την BoConcept

  Τα κυκλικά χαλιά της BoConcept είναι χειροποίητα και για αυτόν το λόγο απαιτούνται περίπου 3 μήνες για να κατασκευαστεί ένα χαλί. Υπάρχει μεγάλη ποικιλία σχεδίων και στυλ, όπως ρίγες, κυκλικά μοτίβα, σχέδια εμπνευσμένα από την τεχνική οριγκάμι, αφηρημένα σχέδια κτλ. Τα κυκλικά χαλιά μπορούν να τοποθετηθούν στο καθιστικό, στην τραπεζαρία, στο χώρο υποδοχής, στο χώρο μπροστά από την σκάλα, κλπ.

 • Επιλογές χαλιών από την εταιρεία Nodus Επιλογές χαλιών από την εταιρεία Nodus

  Το χαλί δεν αποτελούσε ποτέ ένα αποκλειστικά χρηστικό αντικείμενο, προορισμένο μόνο για να το πατούν οι χρήστες. Ιστορικά, τα χαλιά ήταν πολύτιμα αντικείμενα τέχνης, μοναδικά δείγματα της ανθρώπινης δημιουργικότητας και δεξιοτεχνίας. Σήμερα, πολλοί εικαστικοί και σχεδιαστές βλέπουν στο χαλί κάτι περισσότερο από ένα χρηστικό αντικείμενο. Βλέπουν έναν ιδανικό καμβά για την αποτύπωση φωτογραφιών, γραφιστικών σχεδίων, έργων τέχνης κλπ.

Ιδεές & Λύσεις

Χώρος & Αρχιτεκτονική

Decosoup.com
Decobook.gr
© Copyright 2010 - DecoBook. All Rights Reserved