Πως να διαμορφώσω ένα δωμάτιο με πολλαπλές λειτουργίες;

Ερώτηση αναγνώστριας:

"Ψάχνοντας στο internet βρήκα το site σας το οποίο με ενθουσίασε για τις συμβουλές που δίνετε. Παρόλο που μου αρέσει να διαβάζω ότι έχει σχέση με διακόσμηση δεν μπορώ όμως από μόνη μου να διακοσμήσω κάτι που αφορά το σπίτι μου.

Εκείνο που θα ήθελα από εσάς είναι να μου δώσετε τις δικές σας ιδέες όσον αφορά την επίπλωση ενός από τα υπνοδωμάτια του σπιτιού μου γιατί με την ανακαίνιση τώρα που κάνω σκοπεύω να αλλάξω και τα έπιπλα.

Το υπνοδωμάτιο αυτό επί του παρόντος χρησιμοποιείται από τον γιό μου. Φυσικά είναι ενήλικας και σε σύντομο χρονικό διάστημα θα μετακομίσει σε ενοικιαζόμενο διαμέρισμα. Το πάτωμα θα είναι από ξύλο ιροκκο. Η μεσόπορτα και πάλι ξύλο ιρόκκο. Η ντουλάπα θα είναι λευκή γυαλιστή, δίφυλλη και συρόμενη. Σας στέλλω ένα σκίτσο του υπνοδωματίου με τις διαστάσεις για να μπορεί να σας βοηθήσει.

(Κουρτίνα, ρόλερ ή περσίδες στα παράθυρα και τι χρώμα), έπιπλα (που θα ήταν σωστό να τοποθετηθούν(κρεβάτι, κομοδίνο) και οτιδήποτε άλλο που νομίζετε εσείς ότι μπορεί να μπει στο δωμάτιο αυτό ώστε να γίνει και κάπως μοντέρνο. Μπορεί να χρειαστεί να φιλοξενήσω και κάποιο ζευγάρι στο δωμάτιο αυτό. Επίσης ο γιός μου μπορεί και λόγω της κρίσης να θέλει να επιστρέψει πίσω μέχρι που να παντρευτεί. (Αυτός έχει Laptop, τηλεόραση 26 ιντσών, υπάρχουν βιβλία). Ευχαριστώ και περιμένω με αγωνία τις συμβουλές σας"

Η απάντηση μας:

Από την περιγραφή σας καταλαβαίνουμε ότι το δωμάτιο αυτό, μετά την αποχώρηση του γιού σας, δεν θα έχει πλέόν κάποια συγκεκριμένη λειτουργία. Παρόλα αυτά, θα πρέπει να μπορεί να λειτουργεί ως ξενώνας (περιστασιακά) και ενδεχόμενα να χρειαστεί να ξαναμετατραπεί σε βασικό υπνοδωμάτιο.

Αυτό που θα σας συμβουλεύαμε λοιπόν, είναι να το μετατρέψετε σε ένα "υβριδικό" δωμάτιο που θα μπορει να εξυπηρετεί πολλαπλές λειτουργίες, όπως αυτή του καθιστικού, του υπνοδωματίου, του ξενώνα, του γραφείου, κλπ.

Η προτεινόμενη διάταξη των επίπλων στην κάτοψη.

Το κρεβάτι:

Για κρεβάτι, προτείνουμε την τοποθέτηση ενός ημίδιπλου κρεβατιού στη μία γωνία του δωματίου (πλάτους 1,40 εως 1,50 μέτρα). Αντί, για το τυπικό κεφαλάρι, το κρεβάτι αυτό μπορεί να δύο πλάτες (να σχηματίζει δηλαδή γωνία) και να δίνει την εντύπωση ενός αναπαυτικού καναπέ. Πάνω στο κρεβάτι, μπορούν να τοποθετηθούν πολλές στρώσεις μαξιλαριών.

Άλλα έπιπλα:

Αντί για κομοδίνο μπορεί να επιλεγεί ένα τραπεζάκι του καφέ. Δίπλα μπορεί να τοποθετηθεί μια αναπαυτική πολυθρόνα και ένα επιδαπέδιο φωτιστικό.

Το γραφείο:

Απέναντι από την πόρτα, μπορεί να κατασκευαστεί μια οριζόντια επιφανεια (σε ύψος 0,70-0,75 μέτρων). Μπροστά, μπορεί να τοποθετηθεί ένα καθρέπτης και έτσι η περιοχή αυτή μπορεί να χρησιμοποιείται ως χώρος προσωπικής περιποίησης (τουαλέτα)

Στην περίπτωση που ο γιός σας επιστρέψει, η επιφάνεια αυτή μπορεί να μετατραπεί σε γραφείο. Στη θέση του καθρέπτη, μπορείτε να κατασκευάσετε ράφια, ενώ στη γωνία μπορεί να αναρτηθεί η τηλεόραση (σε βραχίονα).

Σχετικά Άρθρα

 • Αναβάθμιση του εσωτερικού χώρου της κατοικίας: Αύξηση της αξίας της Αναβάθμιση του εσωτερικού χώρου της κατοικίας: Αύξηση της αξίας της

  Οι παρεμβάσεις στο εσωτερικό του σπιτιού στοχεύουν στη δημιουργία προϋποθέσεων σύγχρονης διαβίωσης μέσα σε αυτό. Οι παρεμβάσεις αφορούν στην ανακαίνιση κουζίνας και μπάνιου και στη βελτίωση της λειτουργικότητας του χώρου με εσωτερικές διαρρυθμίσεις.

 • Οι αναλογίες του χώρου στη διακόσμηση Οι αναλογίες του χώρου στη διακόσμηση

  Στην αρχιτεκτονική εσωτερικών χώρων, οι αναλογίες των χώρων μαζί με τις απόλυτες διαστάσεις τους (μήκος, πλάτος και ύψος), θεωρούνται ένας από τα βασικότερα στοιχεία που καθορίζουν τόσο τη λειτουργικότητα των χώρων όσο και την αισθητική τους. Ωστόσο, όταν λέμε αναλογίες δεν αναφερόμαστε μόνο στις διαστάσεις των δωματίων αλλά και στις όψεις καθώς και στην ογκοπλασία του κτιρίου, όπως για παράδειγμα στο μέγεθος των παραθύρων σε σχέση με το δωμάτιο, στο ύψος του χώρου σε σχέση με το εμβαδόν του κτλ.

  Δωμάτια με διαφορετικές αναλογίες.

  Στο σχεδιασμό εσωτερικών χώρων, στην ανακαίνιση ή στη διακόσμηση οι μελετητές δίνουν μεγάλη σημασία στις αναλογίες του χώρου, οι οποίες συνήθως προκύπτουν από τη σχέση μεταξύ πλάτους, ύψους και μήκους. Οι συγκεκριμένες αναλογίες καθορίζουν σημαντικά τη χρήση του χώρου αλλά και τον τρόπο που θα εξοπλιστεί. Για παράδειγμα, ένα μακρύ, στενό και ψηλό δωμάτιο αντιμετωπίζεται πολύ διαφορετικά από ένα τετράγωνο δωμάτιο με χαμηλή οροφή. Οι τετράγωνοι χώροι χαρακτηρίζονται από απλότητα και αρμονία, ωστόσο είναι δύσκολο να επιπλωθούν. Για αυτό το λόγο χρησιμοποιούνται είτε ως επίσημοι χώροι συνάθροισης κοινού (πχ. λόμπυ) είτε ως βοηθητικοί χώροι. Αντίθετα οι ορθογώνιοι χώροι με αναλογία 1:2 ή 1:3 έχουν αρκετά πλεονεκτήματα όσον αφορά στην διάταξη των λειτουργιών και των επίπλων ενώ η κυκλοφορία μπορεί να οργανωθεί κατά μήκος του χώρου. Όσον αφορά στους στενόμακρους χώρους, αυτοί αποτελούν τυπικά του διαδρόμους κυκλοφορίας σε ένα κτίριο.

  Αναλογίες δωματίων

 • Χωροθέτηση μονού κρεβατιού στο υπνοδωμάτιο Χωροθέτηση μονού κρεβατιού στο υπνοδωμάτιο

  Η θέση του κρεβατιού μέσα στο υπνοδωμάτιο παίζει σημαντικό ρόλο τόσο στη λειτουργικότητα του δωματίου όσο και στη διακόσμηση του. Γενικά, πριν καταλήξουμε στη διάταξη των επίπλων στο υπνοδωμάτιο, θα πρέπει πρώτα να αποφασίσουμε που θα βάλουμε το κρεβάτι. Το μονό κρεβάτι, αφορά κυρίως στα παιδικά και εφηβικά υπνοδωμάτια καθώς και στον ξενώνα.

  Το μονό κρεβάτι μπορεί να τοποθετηθεί:/p>

  Με την μεγάλη του πλευρά δίπλα στον τοίχο. Το μειονέκτημα της συγκεκριμένης διαρρύθμισης είναι ότι δεν μπορούμε να τοποθετήσουμε κομοδίνο. Ωστόσο, πίσω από το προσκέφαλο μπορούμε να τοποθετήσουμε ένα μεγάλο έπιπλο, όπως για παράδειγμα την ντουλάπα ή ένα γραφείο.

  Στη γωνία. Στα μικρά υπνοδωμάτια ή λύση αυτή είναι αρκετά πλεονεκτική, γιατί αφήνει αρκετό ελεύθερο χώρο στο κέντρο του δωματίου.

  Με το προσκέφαλο στον τοίχο. Η διάταξη αυτή είναι και η πιο κλασσική. Το κρεβάτι τοποθετείται κάθετα στον τοίχο ενώ οι τρείς πλευρές του παραμένουν ελεύθερες.

  Σε κάποια εσοχή του δωματίου.

  Ο προσανατολισμός του κρεβατιού: Σε πολλές παραδόσεις και δοξασίες συστήνεται η τοποθέτηση του κρεβατιού στον άξονα Βορρά- Νότου. Σύμφωνα με την Γιαπωνέζικη παράδοση, το κρεβάτι του ζευγαριού τοποθετείται με το προσκέφαλο προς το βορρά. Αλλά και το κινέζικο Feng-Shui φαίνεται να συμφωνεί με αυτόν τον προσανατολισμό. Σύμφωνα με την Ελληνική παράδοση, ο άνθρωπος που κοιμάται δεν θα πρέπει να κοιτάει προς την ανατολή, καθώς η συγκεκριμένη κατεύθυνση παραπέμπει στα κοιμητήρια.

Ιδεές & Λύσεις

Χώρος & Αρχιτεκτονική

Decosoup.com
Decobook.gr
© Copyright 2010 - DecoBook. All Rights Reserved