El Cuartel del Mar: εκεί όπου αρχιτεκτονική και γαστρονομία αλληλoεπιδρούν

Το El Cuartel del Mar ανακηρύχθηκε το καλύτερο έργο αρχιτεκτονικής στην Ευρώπη στην κατηγορία εστιατορίων του Prix Versailles της UNESCO. Τα βραβεία Prix Versailles, παγκοσμίου φήμης βραβεία αρχιτεκτονικής και design, επέλεξαν το έργο της AZOTEA GRUPO στο Chiclana de la Fronteraas ως το καλύτερο έργο αρχιτεκτονικής στην Ευρώπη για την κατηγορία των εστιατορίων.

Αυτά τα βραβεία, με την υποστήριξη της UNESCO και της Διεθνούς Ένωσης Αρχιτεκτόνων (UIA), που στοχεύουν στην “ενθάρρυνση της αλληλεπίδρασης μεταξύ πολιτισμού και οικονομίας”, απονεμήθηκαν στο στούντιο “more&co” της Paula Rosales που εδρεύει στη Μαδρίτη και στο project σχεδιασμού του παλιού σταθμού της Πολιτικής Φρουράς δίπλα στη θάλασσα στο Καντίθ.

Ένας παλιός σταθμός Πολιτικής Φρουράς με θέα στον Ατλαντικό Ωκεανό

Ένας υπέροχος συνδυασμός πολιτισμού και γαστρονομίας σε μια ιδιαίτερη τοποθεσία, το El Cuartel del Mar αναπτύχθηκε από τον όμιλο φιλοξενίας AZOTEA GRUPO με έδρα τη Μαδρίτη, ο οποίος ανέθεσε το σχεδιασμό και την αποκατάσταση του κτιρίου στο στούντιο more&co στη Μαδρίτη της Paula Rosales.

El cuartel del mar entrada noche

Ο χώρος βρίσκεται στον παλιό Σταθμό Πολιτικής Φρουράς της Loma del Puerco, στην Chiclana de la Frontera (Cadiz), σε μια περιοχή 2.000μ². Το El Cuartel del Mar άνοιξε το καλοκαίρι του 2020 και διαθέτει μια όμορφη βεράντα με εκπληκτική θέα στον αχανή Ατλαντικό Ωκεανό, ένα αίθριο που μπορεί να φιλοξενήσει έως και 250 άτομα και ένα εστιατόριο με χώρο για 125 άτομα. Για να μην αναφέρουμε την εντυπωσιακή βεράντα του τελευταίου ορόφου, ένα προνομιακό σημείο για να θαυμάσει κανείς τη θαλάσσια και χερσαία βιοποικιλότητα της περιοχής.

El cuartel del mar patio con escalera

El cuartel del mar terraza superior

Τόσο κατά τη διάρκεια της σύλληψης όσο και της υλοποίησης αυτού του έργου, η Paula Rosales και η ομάδα της εστίασαν στην ανάδειξη και την προστασία των μοναδικών χαρακτηριστικών της Playa de la Barrosa και του περιβάλλοντός της. Αυτό το σημαντικό έργο ολοκληρώθηκε στη συνέχεια με την ωραία, λεπτή διακόσμηση του στούντιο της Alejandra Pombo και την αρχιτεκτονική τοπίου του στούντιο Rent a Garden με γηγενή φυτά, με αποτέλεσμα έναν ευρύχωρο, εντυπωσιακό και μοναδικό χώρο. «Η επιλογή υλικών που τιμούσαν το τοπικό περιβάλλον ήταν το κλειδί για αυτό έργο, τόσο από πλευράς φύσης – λαμβάνοντας υπόψη όλο το φάσμα της ιδιόμορφης χλωρίδας και πανίδας – όσο και από την άποψη της πλούσιας ιστορίας του σταθμού», εξηγεί η Paula Rosales του more&co studio.

El cuartel del mar fachada ppal

Ένα μοναδικό μέρος για να γιορτάσετε τη ζωή

Το El Cuartel del Mar ήταν το πρώτο εγχείρημα της AZOTEA GRUPO εκτός Μαδρίτης μετά το άνοιγμα και τη διαχείριση επιχειρήσεων φαγητού και ποτού ορισμένων από τους εμβληματικούς πολιτιστικούς χώρους της πόλης, όπως το Azotea del Círculo στο Círculo de Bellas Artes ή το NuBel στο Μουσείο Reina Sofía. Και μάλιστα, ο πολιτισμός είναι επίσης μεγάλο μέρος αυτού του εγχειρήματος, όπως αποδεικνύεται από τις δραστηριότητες αναψυχής και τον εκθεσιακό του χώρο.

Ο Manuel Berganza, ο Executive Chef της AZOTEA GRUPO, είναι υπεύθυνος για την κουζίνα του El Cuartel del Mar, μια αναζήτηση για την αυθεντικότητα του προϊόντος που βασίζεται σε υλικά εξαιρετικής ποιότητας σε συνδυασμό με μια εξαιρετική πινελιά δημιουργικότητας. Σύμφωνα με τον José Manuel García, Διευθύνοντα Σύμβουλο της AZOTEA GRUPO, αυτό το έργο "κατέχει μια ξεχωριστή θέση στις καρδιές μας, από τότε που ξεκινήσαμε να περνάμε τις διακοπές μας στο La Barrosa και ερωτευτήκαμε αυτό το κτίριο την πρώτη κιόλας μέρα. Είναι τιμή μας να λάβουμε αυτό το βραβείο, ειδικά αφού αντιμετωπίσαμε αρκετές προκλήσεις στα αρχικά στάδια του έργου μας λόγω της αλλαγής χρήσης του κτιρίου."

El cuartel del mar montaje restaurante

El cuartel del mar montaje restaurante 01 

Μετά από αυτό το ευρωπαϊκό βραβείο, το El Cuartel del Mar ανταγωνίζεται τώρα πέντε άλλες επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών για το παγκόσμιο βραβείο: το Garden Café στο Worcester της Νότιας Αφρικής (Αφρική και Δυτική Ασία), το Margot στη Σάντα Φε, Αργεντινή (Κεντρική Αμερική, Λατινική Αμερική και Καραϊβική), το Adela στο San Miguel de Allende, Μεξικό (Βόρεια Αμερική), το Green Origin Ice Wine Pavilion στο Chicheng, Κίνα (Κεντρική και Βορειοανατολική Ασία) και το Spice & Barley στην Μπανγκόκ της Ταϊλάνδης (Νότια Ασία και Ειρηνικός). Πολλοί μεγάλοι παίκτες βρίσκονται μεταξύ των νικητών στις ηπείρους των τεσσάρων κατηγοριών των Prix Versailles – Καταστήματα, Εμπορικά κέντρα, Ξενοδοχεία και Εστιατόρια – όπως οι Herzog & De Meuron, οι Foster + Partners και οι Zaha Ηadid Architects και μόνο ένα άλλο έργο στην Ισπανία, το ξενοδοχείο Four Seasons στη Μαδρίτη, σχεδιασμένο από το Estudio Lamela.

Η αρχιτεκτονική του El Cuartel del Mar

Το έργο του στούντιο more&co με έδρα τη Μαδρίτη της Paula Rosales για την αποκατάσταση και αναστήλωση του παλιού σταθμού Πολιτικής Φρουράς είχε ως στόχο να τον μετατρέψει σε εστιατόριο και εκθεσιακό χώρο ανοιχτό στο κοινό. Αυτό το κτίριο βρίσκεται σε αυτό που θα μπορούσαμε να ονομάσουμε «προνομιακή τοποθεσία» για διάφορους λόγους. Από τη μία πλευρά, το φυσικό του περιβάλλον είναι πραγματικά μοναδικό, με την πλαγιά του λόφου Loma del Puerco και Playa de la Barrosa. Δεύτερον, η περιοχή είναι γνωστή ως το σκηνικό της Μάχης της Chiclana, η οποία έλαβε χώρα στις 5 Μαρτίου 1811, και ήταν ένα από τα πιο σχετικά επεισόδια στον Ισπανικό Πόλεμο της Ανεξαρτησίας. Επιπλέον, μόλις λίγα μέτρα μακριά από τον παλιό σταθμό μπορούμε να βρούμε τον πύργο Torre del Puerco, ο οποίος αποτελούσε στρατιωτικό παρατηρητήριο για τη φύλαξη της ακτής από τις επιθέσεις των Βερβέρων. Η στρατηγική θέση του κτιρίου είναι ιδανική για να απολαύσει κανείς τόσο τη σκοπιά όσο και την παραλία, από την οποία μπορεί να δεί ολόκληρο το μονοπάτι του ήλιου από την ανατολή έως τη δύση του.

 El cuartel del mar aerea completo

Η αλλαγή χρήσης του κτιρίου απαιτούσε επανεξέταση των χώρων για την προσαρμογή τους στη νέα τους ζωή. Δύο διαμήκεις ενότητες εκτείνονται παράλληλα με την παραλία. Το δυτικό περίπτερο, εγγύτερα στην ακτή, στεγάζει τόσο το εστιατόριο όσο και την κουζίνα, ενώ το ανατολικό περίπτερο περιέχει τον εκθεσιακό χώρο και τους χώρους εξυπηρέτησης που απαιτούνται για ολόκληρο το συγκρότημα. Τα περίπτερα συνδέονται με την κύρια πρόσβαση στη βορειοδυτική πρόσοψη,  συγκλίνοντας για να δημιουργήσουν το αίθριο, το οποίο είναι η ραχοκοκαλιά του κτιρίου και ο ρυθμιστής της κυκλοφορίας, καθώς και η σύνδεση μεταξύ του εσωτερικού και του εξωτερικού του κτιρίου.

El cuartel del mar aerea patio

Η νέα σπειροειδής σκάλα ενσωματώνεται στο έργο επιτρέποντας την πρόσβαση στο δώμα για την παρατήρηση των πουλιών και την απόλαυση της εκπληκτικής θέας. Στην πραγματικότητα, μια μέρα χωρίς σύννεφα μπορεί κανείς να θαυμάσει ξεκάθαρα το Κάστρο του Sancti Petri. Η σπειροειδής ανάβαση προσκαλεί τους επισκέπτες να εξερευνήσουν το κτίριο από ποικίλα σημεία παρατήρησης καθώς υψώνεται πάνω από το αίθριο και αποκαλύπτει τη γραμμή του ορίζοντα.

El cuartel del mar escalera frontal

 El cuartel del mar escalera

Η αποκατάσταση του κτιρίου επικεντρώθηκε στην ενίσχυση και στην ανάδειξη της αρχικής κατασκευής, ενώ παράλληλα ενσωμάτωσε τις νέες εγκαταστάσεις και δομές που απαιτούνται από τους ισχύοντες κανονισμούς όσο το δυνατόν με σεβασμό και διακριτικότητα. Σαν να ήταν πάντα εκεί.

Στο έργο ενσωματώθηκαν επίσης στρατηγικές παθητικής αντηλιακής προστασίας, όπως ξύλινες πέργκολες για τον έλεγχο του φυσικού φωτός και της επίδρασης του ηλιακού φωτός στο κτίριο και στους χρήστες του, καθώς και ανοιχτά χρώματα για το περίβλημα του κτιρίου για την αποφυγή υπερθέρμανσης του.

Ο σεβασμός στο τοπικό περιβάλλον του κτιρίου περιλαμβάνει όχι μόνο την προώθηση της φυσικής και ιστορικής αξίας του εν λόγω ακινήτου, αλλά και την ενσωμάτωσή του στην ίδια τη δομή με την υιοθέτηση τοπικών υλικών και τεχνικών, τεχνικών κατασκευής, ενισχύοντας την ταυτότητα της περιοχής, εισάγοντας ένα μοντέρνο, σύγχρονο όραμα . Το νέο, ανακαινισμένο κτίριο διαθέτει φυσικά, ελάχιστα επεξεργασμένα υλικά με ξεκάθαρη ισπανική προέλευση και καλωσορίζει τους επισκέπτες του σε έναν άνετο, χαλαρό και φρέσκο χώρο με τοπικό και εθνικό ντιζάιν.

 El Cuartel del Mar terraza superior 2

Το έργο του στούντιο more&co της Paula Rosales επικάλυψε τις προσόψεις και τα εσωτερικά χωρίσματα του κτιρίου με ανοιχτόχρωμο ασβεστοκονίαμα. Σε συνδυασμό με παραδοσιακές κατασκευές που βρέθηκαν στο Cádiz (Καντίθ), αυτό το υλικό είναι σαν ένα δέρμα που αναπνέει και προστατεύει το κτίριο, διασφαλίζοντας τη συναισθηματική και σωματική ευημερία στους κατοίκους. Η οροφή είναι μονωμένη και καλυμμένη με χαλίκι ή συνεχή τσιμεντένια πλακόστρωση, για άλλη μια φορά σε ανοιχτόχρωμες αποχρώσεις για αντηλιακή προστασία και για την ενσωμάτωση στο τοπίο από πανοραμική θέαση. Το δώμα και το αίθριο έχουν επίσης εμπλουτιστεί με βλάστηση χαμηλής συντήρησης για τον ίδιο λόγο, δημιουργώντας σύνδεση με το γύρω τοπίο. Ο χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων διαθέτει χαλίκια με τα ίδια χρώματα, δημιουργώντας μια υφή στο οδόστρωμα που αναγκάζει τα οχήματα να επιβραδύνουν για την άνεση των πεζών.

Τα ξύλινα κουφώματα των θυρών και των παραθύρων της πρόσοψης, με υψηλή θερμομόνωση και ηχομόνωση, επιλέχθηκαν ως ένα ζεστό, φυσικό υλικό που δημιουργεί στο εσωτερικό αίσθηση άνεσης. Το ξύλο επιλέχθηκε επίσης αντί για μέταλλο για τη μακροχρόνια αντοχή του, δεδομένης της επιθετικής θαλάσσιας ατμόσφαιρας στην οποία είναι συνεχώς εκτεθειμένο. Λεπτομέρειες σε πηλό, πέτρα και επαναχρησιμοποιημένα στοιχεία θυμίζουν τη σύνδεση με την πλούσια ιστορία της περιοχής. Στο εσωτερικό του κτιρίου, η συνεχής στιλβωμένη επίστρωση από σκυρόδεμα επιτρέπει μεγάλη ευελιξία όσον αφορά τη διανομή του χώρου, προσδίδοντας μια φυσική εμφάνιση και αφήνοντας το προσκήνιο στην εξωτερική θέα από τα παράθυρα. Οι ξύλινες και πλεκτές από κλαδιά ακακίας ψευδοροφές επαναλαμβάνονται στην εξωτερική πέργκολα δημιουργώντας ένα συνεχές παιχνίδι εσωτερικών-εξωτερικών χώρων, με κρυφή ακουστική μόνωση στο εσωτερικό. Το δροσερό αεράκι του διασταυρούμενου αερισμού μεταξύ των προσόψεων και ο όμορφος ήχος των κυμάτων θα κάνει τα υπόλοιπα. Βρίσκεστε στο Cuartel del Mar λίγα μόλις βήματα μακριά από την παραλία.


AZOTEA GRUPO

Η δημοσιογράφος Cristina Lasvignes και ο σύζυγός της José Manuel García είναι τα ονόματα πίσω από την επιτυχία της ομάδας φιλοξενίας AZOTEA GRUPO's Azotea del Círculo, που άνοιξε το καλοκαίρι του 2013 και βρίσκεται στον 7ο όροφο του Círculo de Bellas Artes στη Μαδρίτη. Με την πάροδο του χρόνου, και άλλες επιχειρήσεις άνοιξαν στη Μαδρίτη στις πιο εμβληματικές τοποθεσίες της πόλης, όπως το NuBel restaurant (2016) στο Μουσείο Reina Sofía, το Azotea Forus Barceló (2016) στον τελευταίο όροφο της Αγοράς Barceló και το Picalagartos Sky Bar & Restaurant (2018) στην κεντρική τοποθεσία NH Collection Gran Vía. Το Μάιο του 2020, το El Cuartel del Mar – ο πρώτος χώρος του ομίλου έξω από την πρωτεύουσα – άνοιξε τις πόρτες του σε μια προνομιακή τοποθεσία στην Chiclana de la Frontera, δίπλα στον Ατλαντικό Ωκεανό. Για να μην αναφέρουμε την Arpillera και τη Bomarea, δύο βεράντες που λειτουργούν στο πάρκο Valdebernardo της Μαδρίτης από το 2011. Η πιο πρόσφατη επιχείρηση τροφίμων και ποτών της Azotea Grupo και η δεύτερη επιχείρηση έξω από την πρωτεύουσα  είναι το Justa Rufina, που στεγάζεται στο ξενοδοχείο Radisson Collection της Σεβίλλης.


Ευχαριστούμε την AZOTEA GRUPO για την παραχώρηση του κειμένου και του φωτογραφικού υλικού. 

Απόδοση κειμένου στα ελληνικά: Ιφιγένεια Κωτίτσα, Αρχιτέκτων Μηχανικός

Η Ιφιγένεια Κωτίτσα είναι αρθρογράφος αρχιτεκτονικής και interior design στο  decobook.gr & decosoup.com


EL CUARTEL DEL MAR

C/Bajada de la Torre del Puerco (no number)

Playa de la Barrosa, 11130 Chiclana de la Frontera, Cadiz

www.elcuarteldelmar.com/ 

https://azoteagrupo.com/ 

 

 

 

 

 

Τελευταίες Απαντήσεις

Decosoup.com

Decobook.gr
© Copyright 2010 - DecoBook. All Rights Reserved