Το Coachella Valley Music and Arts Festival επέστρεψε: εντυπωσιακά περίπτερα, εγκαταστάσεις και παρουσίες

Το Coachella Valley Music and Arts Festival επέστρεψε: εντυπωσιακά περίπτερα, εγκαταστάσεις και παρουσίες www.architecturalrecord.com/articles/15624-at-coachella-emerging-designers-create-oversize-installations

Το  Coachella Valley Music and Arts Festival έδωσε φέτος το παρόν μετά από δύο χρόνια απουσίας λόγω της πανδημίας. Πρόκειται για το παγκόσμιας εμβέλειας μουσικό φεστιβάλ και όχι μόνο που γίνεται στην έρημο της Καλιφόρνιας για δύο Σαββατοκύριακα του Απριλίου. 

Μεγάλα ονόματα της μουσικής, όπως ο Harry Styles, ο Weeknd, οι Swedish House Mafia, οι Arcade Fire, η Billie Eilish, διάσημοι επισκέπτες έκαναν αισθητή την παρουσία τους με στιλιστικές επιλογές που παραπέμπουν στην απελευθέρωση της μόδας και καθιερώνουν το outfit του φεστιβάλ.

Οι προχωρημένες εμφανίσεις των διάσημων επισκεπτών εναρμονίζονται με τις αρχιτεκτονικές και εικαστικές δομές που απογειώνουν την εκδήλωση. Σχεδιαστές, αρχιτέκτονες και εικαστικοί καλλιτέχνες από ολόκληρο τον κόσμο πρότειναν εγκαταστάσεις δυναμικές και πολύπλοκες, απόλυτα ενσωματωμένες στον τόπο που εξερευνούν μία σειρά από πιεστικά και παγκόσμια θέματα, που αφορούν στην περιβαλλοντική βιωσιμότητα, τον πολυπολιτισμικό διάλογο, τη μετανάστευση, την κοινωνική συμπεριφορά, την αρχιτεκτονική, την ποπ κουλτούρα.

Οι εγκαταστάσεις περιλαμβάνουν φανταστικές μεταμορφώσεις, επανερμηνείες αντικειμένων της καθημερινότητας, ως παιχνιδιάρικες μορφές και χώροι, μέσα από την εξερεύνηση της κλίμακας, του φωτός, του ήχου και των χρωμάτων. Οι εγκαταστάσεις χρησιμεύουν ως δείκτες πλοήγησης στο χώρο του φεστιβάλ, σημεία συγκέντρωσης, χώροι για προστασία, ανάπαυλα και περισυλλογή.

The Playground από τους Architensions

architensions the playground

https://archello.com/story/109390/attachments/photos-videos/2

Πρόθεση των Architensions, του στούντιο αρχιτεκτονικού σχεδιασμού και έρευνας των Alessandro Orsini και Nick Roseboro είναι να φέρουν την αστικότητα στην έρημο με την πρόταση τους για ένα τμήμα πόλης ως κάθετη απάντηση στην εξάπλωση των ισόγειων προαστιακών μονοκατοικιών στην κοιλάδα Coachella. Η πρόταση βασίζεται στη διερεύνηση της ιστορίας του ελεύθερου χρόνου και στην επικέντρωση της αλληλεπίδρασης του ανθρώπου με την αρχιτεκτονική. Πρόκειται για ένα πλαίσιο με στοιχεία σε πλέγμα που περιλαμβάνει 4 πύργους το ύψος των οποίων κυμαίνεται από 12.80 μ έως 17.00 μ και πεζογέφυρες που συνδέουν κάποιους από αυτούς.

architensions the playground 01

https://archello.com/story/109390/attachments/photos-videos/7

Κάθε πύργος έχει ποικιλία γεωμετρικών μορφών κάποιων καλυμμένων με κυανό και διχρωματικό (ματζέντα/κίτρινο) φιλμ που λούζει τη γύρω περιοχή με χρώματα, καθώς  ο ήλιος λάμπει πάνω τους και κάποιων άλλων που καθρεφτίζουν ενθαρρύνοντας τον κόσμο να αλληλεπιδράσει μαζί τους. Τη νύχτα οι καθρέπτες ενισχύουν το φωτισμό, τις παραστάσεις και τη δραστηριότητα γύρω από την δομή. Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει επίσης πολιτιστικές αναφορές σε κλασικούς τύπους αρχιτεκτονικής για ψυχαγωγία, όπως η στοά και το θέατρο. Το κεντρικό σημείο είναι η πλατεία, μια δημόσια πλατεία διαστάσεων 53 μ  επί 32 μ στη διασταύρωση των πύργων, όπου οι επισκέπτες μπορούν να αναπαύονται σε παγκάκια που πλαισιώνουν μια υπερυψωμένη εξέδρα. Είναι ένα σημείο που ο κόσμος μπορεί να επιβεβαιώσει την πέμπτη διάσταση της αρχιτεκτονικής, την εμπειρία.

Circular Dimensions x Microscape από τον Cristopher Cichocki

Circular Dimensions x Microscape by Cris Cichocki

https://images.adsttc.com/media/images/625f/c29b/3e4b/3109/0d00/001c/slideshow/Circular_Dimensions_x_Microscape_by_Cris_Cichocki__photo_by_Lance_Gerber__courtesy_of_Coachella_Valley_Music___Arts_Festival_(8).jpg

Σωλήνες PVC μήκους περισσότερο από 7600 μ συνθέτουν το 5-όροφο περίπτερο Circular Dimensions κελυφωτού σχήματος του καλλιτέχνη και ακτιβιστή Cristopher Cichocki με έδρα την κοιλάδα Coachella. Παρουσιάζει οπτικοποιημένη την εξερεύνηση του νερού και της ιστορίας της ερήμου. Το περίπτερο φιλοξενεί ένα εργαστήριο όπου επιστήμονες και καλλιτέχνες δημιουργούν πειραματικές βιντεοζωγραφιές χειραγωγώντας το νερό, το αλάτι, τα βαρέλια και τα φύκια της θάλασσας του Salton μέσα από μικροσκόπια. Τα έργα τέχνης που δημιουργούνται προβάλλονται σε πραγματικό χρόνο, ενώ ένα ηχητικό τοπίο από ηχογραφήσεις πεδίου και βιομηχανικούς ρυθμούς αντηχεί μέσα από  τις κυκλικές σήραγγες της δομής με αυξανόμενη ένταση από μέρα σε νύχτα.

Circular Dimensions x Microscape by Cris Cichocki night

https://bloximages.chicago2.vip.townnews.com/newsbug.info/content/tncms/assets/v3/editorial/9/73/9732d50d-0a6b-575d-983c-ef516f95c550/625e853fc12a9.image.jpg?resize=1200%2C800

Το Microscape δίνει νέο πλαίσιο στα υλικά τα γνωστά στον καλλιτέχνη μεταξύ των οποίων οι ανακυκλωμένοι αρδευτικοί σωλήνες και μια “μεταλλαγμένη” χυτή ρητίνη aloe vera. Όταν δύει ο ήλιος το μέγεθος του περίπτερου ενισχύεται από τη συνεχώς εξελισσόμενη οπτικοακουστική παράσταση Circular Dimensions του δημιουργού.

Circular Dimensions x Microscape by Cris Cichocki detail

https://www.archdaily.com/980512/coachella-2022-installations-explore-architecture-pop-culture-and-communities-of-the-world/625fc2c63e4b31090d000022-coachella-2022-installations-explore-architecture-pop-culture-and-communities-of-the-world-image

Cocoon (BKF + H300) από τον Martín Huberman

Cocoon BKF H300 by Martin Huberman

https://www.archdaily.com/980512/coachella-2022-installations-explore-architecture-pop-culture-and-communities-of-the-world/625fc4713e4b31df5c000029-coachella-2022-installations-explore-architecture-pop-culture-and-communities-of-the-world-image?next_project=no

Ο αρχιτέκτονας και σχεδιαστής Martín Huberman (Estudio Normal) με έδρα το Buenos Aires στην Αργεντινή δημιούργησε μια ενιαόροφη γλυπτική σύνθεση από 330 αντίγραφα της εμβληματικής καρέκλας BKF, της γνωστής και ως “πεταλούδα”. Το 1940 τρεις αρχιτέκτονες, οι Bonet, Kurchan και Ferrari, σχεδίασαν την αρχική καρέκλα που περιλαμβάνεται στη μόνιμη συλλογή του MoMa. Η καρέκλα έγινε γρήγορα δημοφιλής, κυρίως μέσα από την αναπαραγωγή αντιγράφων. Ο Huberman ανέκτησε την αφήγηση της διάσημης καρέκλας με αυτό το έργο του που του έδωσε το όνομα Cocoon (BKF + H300). Η εκπληκτική αρχιτεκτονική του έργου συμπληρώνεται με ένα μεταξένιο “δέρμα” από ύφασμα τύπου μεμβράνης σκίασης και προσφέρει σκιά την ημέρα και φωτισμό τη νύχτα. Ο καλλιτέχνης είναι γνωστός για τη μεταμόρφωση καθημερινών αντικειμένων, π.χ μανταλάκια σε δημόσια τέχνη.

Cocoon BKF H300 by Martin Huberman detail

https://www.archdaily.com/980512/coachella-2022-installations-explore-architecture-pop-culture-and-communities-of-the-world/625fc4553e4b31090d000031-coachella-2022-installations-explore-architecture-pop-culture-and-communities-of-the-world-image?next_project=no

Cocoon BKF H300 by Martin Huberman night

https://static.dezeen.com/uploads/2022/04/coachella-installations_dezeen_2364_col_3-852x852.jpg

Mutts από την Oana Stănescu 

mutts by oana stănescu

https://www.archilovers.com/projects/300753/mutts.html

Πολλά μπορούμε να μάθουμε από τα σκυλιά:  χαρά, πόθο για ζωή, ανεπιφύλακτη στοργή, ατελείωτη ικανότητα για αγάπη ανάμεσα στα είδη. Η Ρουμάνα αρχιτέκτονας Oana Stănescu με έδρα τη Ν. Υόρκη τονίζει το σημείο με μία ομάδα από τεράστια γλυπτά σε μορφή σκύλων, το καθένα στη θέση του, δημιουργώντας διάλογο και προσκαλώντας για αλληλεπίδραση. Οι εντυπωσιακές σιλουέτες είναι φτιαγμένες από ατσάλινο σκελετό και είναι γεμάτες από ποικιλία φυτών, λαντάνες σε διάφορα χρώματα, κάσια, πενισέτο, κίτρινη καμπανούλα, γιασεμί που ελαχιστοποιούν τις μορφές των σκύλων, ώστε οι εκφράσεις τους να μιλούν μέσα από το περίγραμμα και τη χειρονομία. Τα φυτά προσθέτουν ατημελησία στα γλυπτά και δημιουργούν σκιερό χώρο για συγκέντρωση. Η εγκατάσταση είναι επαναχρησιμοποιήσιμη και ανακυκλώσιμη.

 mutts by oana stănescu 01

 https://media.zenfs.com/en/the-desert-sun/c4963bf2d2d5fcbfdf2d793cf0382819


 

 Επιμέλεια κειμένου στα ελληνικά:  Ιφιγένεια Κωτίτσα, Αρχιτέκτων Μηχανικός

 
 Η Ιφιγένεια Κωτίτσα είναι αρθρογράφος αρχιτεκτονικής και interior design στο  decobook.gr & decosoup.com
 
 

 

Τελευταίες Απαντήσεις

Decosoup.com

Decobook.gr
© Copyright 2010 - DecoBook. All Rights Reserved