Το bar restaurant El Mama & La Papa από τους El Equipo Creativo στη Βαρκελώνη

Ένας χώρος που παίζει με τη δυαδικότητα και μείξη των αντιθέτων: οι πρωταγωνιστές είναι δύο μεγάλα μπαρ, το El Mama και το La Papa, το ένα απέναντι στο άλλο και ανάμεσα τους ένα πάτωμα χορού.

Ένα "οξύμωρο" είναι η ένωση δύο λέξεων που έχουν αντιφατικές ή αντίθετες έννοιες αλλά που μαζί σχηματίζουν μια φράση με νέο νόημα. Όπως υποδηλώνει το όνομα της περιοχής, ο πελάτης μας ήθελε να δημιουργήσει ένα χώρο που παίζει με τη δυαδικότητα και τη μείξη των αντιθέτων: άνδρας – γυναίκα, μαύρο άσπρο, μέρα νύχτα. Το βράδυ, εκτός από το φαγητό και τα ποτά, ένα show θα εισάγει μια ατμόσφαιρα πάρτι και χορού”, δηλώνουν οι σχεδιαστές.

Το κτίριο στο οποίο βρίσκεται - μια παλιά αποθήκη κονσερβοποιίας - ήταν ένας χώρος με μεγάλη προσωπικότητα όσον αφορά τη δομή. Θέλαμε να το τονίσουμε αυτό βάφοντας με ένα έντονο κόκκινο χρώμα, προκειμένου να ενοποιήσουμε τις διαφορετικές περιοχές.

Η ιδέα του σχεδιασμού βασίζεται στην αντίθετη τοποθέτηση αντίθετων στοιχείων, όπου κάθε κομμάτι έχει το αντίθετο του. Από τις τέσσερις γωνίες του σχεδόν τετράγωνου χώρου, μας υποδέχονται μεγάλες επιγραφές νέον. Η μία απέναντι από την άλλη σε ζεύγη, δηλώνουν σαφή μηνύματα με τη μορφή οξύμωρων: Ποτέ – Πάλι, Ειρήνη – Δύναμη, Παράδοση – Κόλαση, Φανερό - Μυστικό. Το σημείο εκκίνησης δεν αφήνει καμία αμφιβολία.

 

Δύο στοές πλαισιώνουν τον κεντρικό χώρο με διπλό ύψος και χρησιμεύουν ως φόντο για τα δύο μπαρ που το ένα βρίσκεται απέναντι από το άλλο. Δίπλα στη λευκή στοά στην πρόσοψη βρίσκεται το "El Mama", ένα ολοήμερο μπαρ τετράγωνο,  με λευκό πάγκο, άνετο με λεπτομέρειες ξύλου και πολύ πράσινο. Στο απέναντι άκρο της μαύρης στοάς βρίσκεται το κοκτέιλ μπαρ "La Papa" με μαύρο μεταλλικό βιομηχανικό πάγκο που προσφέρει το νυχτερινό αντίθετο στοιχείο.

Στις δύο πλευρικές πλευρές του χώρου προτείναμε δομικά πατάρια σε διάφορες στάθμες που συνδέονται με ένα μεγάλο διάδρομο πασαρέλας για να δημιουργήσουμε πολλαπλές διαδρομές μέσα από το χώρο. Τα διαφορετικά επίπεδα, που το ένα βρίσκεται απέναντι από το άλλο, δημιουργούν περισσότερο ιδιωτικούς χώρους που προορίζονται για εκδηλώσεις και ακόμη ένα "μυστικό μπαρ" ή speakeasy bar.

Τα διαφορετικά επίπεδα, οι πάγκοι και τα μπαρ ορίζουν αυτό που, μετά από μια συγκεκριμένη ώρα, θα γίνει το κέντρο της προσοχής: το πάτωμα του χορού. Όσον αφορά την υλική φύση του έργου, για άλλη μια φορά αντιμετωπίσαμε το θέμα των αντίθετων, γυαλισμένο ξύλο πάνω από το αρχικό φθαρμένο χρώμα των τοίχων, πλακόστρωτα από κεραμικά πλακίδια μεσογειακού στυλ δίπλα σε ωραία σκούρα ξύλα ή βιομηχανικές μεταλλικές πλάκες. Ο κόσμος των αντιθέσεων είναι άπειρος.

 


Στοιχεία του έργου

Αρχιτέκτονες: EL EQUIPO CREATIVO _ Oliver Franz Schmidt + Natali Canas del Pozo + Lucas Echeveste Lacy

Τοποθεσία: Passatge de Pere Calders, 2, 08015, Βαρκελώνη

Επιφάνεια: 500 μ2

Έτος κατασκευής: 2016

Πελάτης: Joan Soler Baldrich

Σχεδιασμός νέον: Alex Trochut

Φωτογραφία: Adrià Goula/ Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Κατασκευαστές: Thonet, Tom Dixon, Stellar works, GUBI


Το EL EQUIPO CREATIVO είναι ένα στούντιο εσωτερικού σχεδιασμού με έδρα τη Βαρκελώνη και ειδικεύεται στο σχεδιασμό γαστρονομικών, εμπορικών και επώνυμων χώρων.

Από το 2010 εργάζονται για μερικούς από τους πιο διάσημους σεφ του κόσμου, όπως ο Ferran Adrià, και σχεδιάζουν για εστιατόρια με 4 αστέρια michelin. Τα έργα τους έχουν βραβευτεί με περισσότερα από 20 διεθνή βραβεία design και

δημοσιεύονται σε περιοδικά παγκόσμιου επίπεδου σε θέματα σχεδιασμού, τάσεων και γενικού περιεχομένου.


Ευχαριστούμε τους μελετητές για την παραχώρηση του υλικού.

Ιδεές & Λύσεις

Χώρος & Αρχιτεκτονική

Decosoup.com
Decobook.gr
© Copyright 2010 - DecoBook. All Rights Reserved