Συνέντευξη με τον αρχιτέκτονα Colin Seah, ιδρυτή του Ministry of Design από την Ιφιγένεια Κωτίτσα

Ο Colin δέχθηκε ευγενικά να απαντήσει στις ερωτήσεις μας σχετικά με το στυλ του, το βιώσιμο σχεδιασμό και την προοπτική του να σχεδιάσει ένα έργο στην Ελλάδα. Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε τη συνέντευξή μας με τον Colin Seah.


Με σπουδές αρχιτεκτονικής στις ΗΠΑ & με έδρα τη Σιγκαπούρη, ο Colin Seah βελτίωσε τις ευαισθησίες του δουλεύοντας στους Rem Koolhaas και Daniel Libeskind. Επίσης πέρασε 4 χρόνια στο Τμήμα Αρχιτεκτονικής του Εθνικού Πανεπιστημίου της Σιγκαπούρης, με αντικείμενο την παιδαγωγική του σχεδιασμού και εκτελώντας καθήκοντα κριτικού του σχεδιασμού.

Ως Ιδρυτής και Διευθυντής Σχεδιασμού της MOD, ο Colin έχει ανακηρυχθεί Designer of the Year από τα Διεθνή Βραβεία Design USA 2010 και έχει λάβει δύο φορές το υψηλότερο βραβείο σχεδιασμού της Σιγκαπούρης, το  President’s Design Award. Είναι επίσης δύο φορές νικητής του βραβείου Gold Award, του μεγαλύτερου διεθνούς βραβείου φιλοξενίας, με τον τίτλο Hong Kong Perspective’s “40 αρχιτέκτονες κάτω των 40” και το βραβείο Marcus Corporation Foundation 2007 “ανερχόμενος αρχιτέκτονας με δυνατότητες για μεγαλείο”. Αναγνωρισμένος ως "το ανερχόμενο αστέρι στην αρχιτεκτονική" από το περιοδικό Monocle, ο Colin Seah έχει προσκληθεί από το Συμβούλιο Τουρισμού της Σιγκαπούρης για να επαναπροσδιορίσει τη Σιγκαπούρη ως προορισμό για το 2020 και μετά.


decobook: Πώς θα περιγράφατε το προσωπικό σας στυλ;

Colin Seah: Ειλικρινά, η αισθητική και το στυλ σχεδιασμού του MOD ποικίλλει από το έργο σε έργο, βλέπουμε τους εαυτούς μας ως αφηγητές ιστοριών που λένε πολύ συγκεκριμένες ιστορίες για κάθε έργο. Μερικές φορές πολύ γαλήνιες και ήρεμες, άλλες φορές δραματικές, τολμηρές και ευφάνταστες.

W RETREAT PHUKET RESORT

W RETREAT PHUKET RESORT

RACE ROBOTICS LABORATORY

RACE ROBOTICS LABORATORY

 

Σε αυτή την περίπτωση, το “The Prestige Hotel” βρίσκεται στην περιοχή της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Penang της Georgetown και αντλεί έμπνευση από την τοπική αποικιακή ιστορία καθώς και την πλούσια νησιωτική ταυτότητα για να δημιουργήσει μια εμπειρία "Τροπικής Βικτωριανής Εδέμ" για τους επισκέπτες του.

15 Prestige THE GLASSHOUSE01

THE PRESTIGE HOTEL

Για να διαφοροποιηθεί από τις δύο συνήθεις προσεγγίσεις άλλων αξιοσημείωτων τοπικών ξενοδοχείων, ο σχεδιασμός ούτε μιμείται την κληρονομιά ούτε είναι καθαρά σύγχρονος. Συνδυάζοντας τα πιο χαρακτηριστικά στοιχεία του ιστορικού πλαισίου με μια καινοτόμο και σύγχρονη ευαισθησία, επιδιώξαμε να "μεταφέρουμε την κληρονομιά",  να μην καθοδηγηθούμε από αυτή, αλλά να συμπορευτούμε για να δημιουργήσουμε κάτι φρέσκο ​​αλλά και οικείο.

Το ξενοδοχείο Prestige ξεκινάει με την "μεταφορά της κληρονομιάς" και αναπτύσσει την αφήγησή του πέρα ​​από αυτή για να συμπεριλάβει εντυπωσιακά στοιχεία εμπνευσμένα από την οπτική ψευδαίσθηση και τη μαγεία.

Αρχικά εμπνευσμένοι από την ανάγκη να ξεπεραστεί η μονοτονία των διαδρόμων των δωματίων μήκους 143 μέτρων, η απάντησή μας ήταν να χρησιμοποιήσουμε “οπτικές ψευδαισθήσεις”, να σχεδιάσουμε εναλλασσόμενες ζώνες σκούρου και ανοιχτού χρώματος, καθώς και να τοποθετήσουμε περιστρεφόμενα φωτιστικά που ρίχνουν σκιές για να ζωντανέψουν το ταξίδι των επισκεπτών. Ενθουσιασμένοι από τις δυνατότητές του, εισάγαμε διακριτικά άλλα στοιχεία ψευδαίσθησης, όπως την "υπερύψωση" και την "απόκρυψη" σε όλη την εμπειρία του επισκέπτη.

16 Prestige LIFT LOBBY

THE PRESTIGE HOTEL

Μια ολιστική προσέγγιση σχεδιασμού επιτρέπει αυτό να εισχωρήσει σε κάθε στοιχείο της εμπειρίας, συμπεριλαμβανομένης της στρατηγικής του brand, του σχεδιασμού του εσωτερικού χώρου, του σχεδιασμού τοπίου, του σχεδιασμού σήμανσης, των εγκαταστάσεων τέχνης και του γραφιστικού σχεδιασμού. Μ’ αυτό, επιδιώξαμε να επωφεληθούμε από τα τοπικά πολιτιστικά συνθήματα με τον δικό μας ξεχωριστό τρόπο. Από το ήπιο του λανσάρισμα, η ανταπόκριση τόσο στην περιφερειακή όσο και στην τοπική αγορά ήταν θετική, με ποσοστό πληρότητας κατά μέσο όρο 85-95%.

 

db: Η Σιγκαπούρη θεωρείται μια καθαρή και πράσινη πόλη. Ως ένα στούντιο με έδρα τη Σιγκαπούρη, η περιβαλλοντική και κοινωνική βιωσιμότητα αποτελούν ένα μέρος της διαδικασίας σχεδιασμού σας;

CS: Οι κατευθυντήριες γραμμές του πολεοδομικού σχεδιασμού του Penang σήμαιναν ότι η αρχιτεκτονική των νέων κτιρίων έπρεπε να αφομοιωθεί στο πλούσιο ιστορικό πλαίσιο της γειτονιάς, πυροδοτώντας τις παραδοσιακές της αναλογίες και λεπτομέρειες.

Μαζί με τους Αρχιτέκτονες (KL Wong) οργανώσαμε το ισόγειο έτσι ώστε το Lobby, το Glasshouse Restaurant και οι προς ενοικίαση μοντέρνοι χώροι λιανικής πώλησης / F & B να είναι σχεδιασμένοι ως 'αυτόνομες βιτρίνες' διασυνδεμένες με φυσικά αεριζόμενους διαδρόμους. 

Αξιοποιώντας το τοπικό κλίμα, η πρότασή μας επεδίωξε να βρεθεί μια εναλλακτική τυπολογία στον πλήρως κλιματιζόμενο κλειστό εσωτερικό χώρο του ξενοδοχείου, χρησιμοποιώντας τους υπαίθριους χώρους για φαγητό ή διαμονή, καθώς και κυκλοφορία. Πιστεύουμε ότι αυτό ανταποκρίνεται στις περιβαλλοντικές ανησυχίες και προβλέπει την ευημερία των επισκεπτών να απολαμβάνουν τον τροπικό καιρό με έναν ελκυστικό τρόπο.

Επίσης αυτή η τυπολογία διασπά τη γραμμική κλίμακα του κτιρίου μήκους 143 μέτρων και φέρνει στο νου το concept 'shop-in-shop', που θυμίζει την ιστορική αγγλική εμπορική στοά. 

09 Prestige 439 LOBBY

THE PRESTIGE HOTEL

Τα ενοικιασμένα μοντέρνα καταστήματα επιμελήθηκαν από τον ιδιοκτήτη για να συμπληρώσουν την αφήγηση του Prestige και περιλαμβάνουν το καφέ  San Francisco, ένα εξαιρετικό εστιατόριο, ένα τοπικό brand ενδυμάτων, ένα καφέ-ζαχαροπλαστείο, ένα ανθοπωλείο και το φαρμακείο μεταξύ άλλων.

 

db: Από πού αντλείτε έμπνευση;

CS: Ως αρχιτέκτονας και κάποιος που ασχολούνταν με τη φωτογραφία, απολαμβάνω σκηνές και εμπειρίες, όχι μόνο χώρους. Η κατασκευή μιας ολιστικής εμπειρίας για αυτό το ξενοδοχείο ήταν ένα πραγματικό προνόμιο. Η όλη εμπειρία του ξενοδοχείου δημιουργήθηκε προσεκτικά και επιμελήθηκε από εμάς και είχαμε την ευθύνη για την ολιστική στρατηγική του brand, το σχεδιασμό των εσωτερικών χώρων, το σχεδιασμό τοπίου, το σχεδιασμό σήμανσης, τις εγκαταστάσεις τέχνης και το γραφικό σχεδιασμό γραφικών σε ολόκληρο το ξενοδοχείο Prestige.

Μία πρόσφατη εμπειρία, η οποία ήταν θαυμάσια εμπνευσμένη, ήταν αυτή του θέρετρου Six Senses στην κοιλάδα του Douro στην οινοπαραγωγός περιοχή της Πορτογαλίας ... είχε εκτεταμένες, άγριες και όμορφες τοποθεσίες όπου πήγαμε για καθημερινές βόλτες, καθώς και 2 από τις καλύτερες γαστρονομικές εμπειρίες: απολαυστικό χορτοφαγικό φαγητό στο TERROIR με προϊόντα από το δικό τους κήπο, με επικεφαλής τον σεφ Ljubomir Stanisic και σε συνδυασμό με το κρασί του σεφ που είναι μέχρι σήμερα το πιο αξέχαστο γεύμα μου (παρεμπιπτόντως, το ταίριασμα κρασιού είναι από το πλήρες μπουκάλι, όχι μόνο ένα ποτήρι !!) και όμορφα δωμάτια και spa.

 

db: Ως αναγνωρισμένος αρχιτέκτονας, ποια συμβουλή θα δίνατε στους νέους σχεδιαστές;

CS: Όλα τα επιτυχημένα έργα απαιτούν ένα κοινό συλλογικό όραμα μεταξύ του ιδιοκτήτη / επενδυτή και σχεδιαστή και το Prestige δεν αποτελεί εξαίρεση. Ο πελάτης ήταν απίστευτα υποστηρικτικός και πρόθυμος να δοκιμάσει ιδέες που συχνά δεν είχαν προηγούμενο στο σχεδιασμό ή στον "κόσμο της φιλοξενίας".

Εάν οι οικονομικοί στόχοι του πελάτη είναι λογικοί, το όραμα του σχεδιασμού δεν πρέπει ποτέ να διακυβεύεται από αυτούς. Ένας έξυπνος σχεδιαστής αντιλαμβάνεται κάτι περισσότερο από απλή μορφή και λειτουργία, αλλά και την ανθρώπινη ψυχή και την ανάγκη να βρίσκονται τα οικονομικά σε ισορροπία. Προσωπικά το βρίσκω πιο ικανοποιητικό να μπορέσω να δημιουργήσω μια αξιομνημόνευτη εμπειρία που επίσης δημιουργεί κέρδη. Πιστεύω ότι αυτό είναι μια κρίσιμη πτυχή της δημιουργίας design που είναι βιώσιμη και ουσιαστική. 

 

db: Σε προηγούμενη συνέντευξή σας, δηλώσατε ότι είναι όνειρο σας να “σχεδιάσετε ένα ολόκληρο συγκρότημα θέρετρου, από το master plan μέχρι τα πιάτα στα τραπέζια”. Θα μπορούσατε να οραματιστείτε αυτό το έργο κάπου στην Ελλάδα;

CS: Εργαζόμαστε σε μια μεγάλη ποικιλία ξενοδοχείων, η οποία είναι πολύ συναρπαστική για εμάς, καθώς είναι όλα σε τμήματα που είναι καινούργια για εμάς. Το ένα είναι ένα χιονοδρομικό κέντρο για το εμπορικό σήμα Marriott, το άλλο είναι ένα θέρετρο ιαματικών πηγών για το IHG. Ξεκινάμε επίσης ένα νέο ξενοδοχειακό έργο εδώ στη Σιγκαπούρη, για το οποίο είμαστε εξαιρετικά ενθουσιασμένοι! Έχουμε σχεδιάσει ξενοδοχεία σε όλη την περιοχή και η επιστροφή μας για να σχεδιάσουμε κάτι για την τοπική περιοχή φέρνει μια αίσθηση οικειότητας και ενθουσιασμό! Ειδικά δεδομένου ότι το MOD ξεκίνησε τη σχεδιαστική του τροχιά εδώ στη Σιγκαπούρη με το New Majestic Hotel, 

NEW MAJESTIC HOTEL

NEW MAJESTIC HOTEL

Έχετε δίκιο, αγαπώ ιδιαίτερα να δημιουργώ εμπειρίες ολιστικά, θα θέλαμε να το κάνουμε κάπου στην Ελλάδα! Ήμασταν τελευταία εκεί για να παρακολουθήσουμε τους U2 ζωντανά στην Αθήνα και στη συνέχεια περάσαμε μια αξέχαστη εβδομάδα στη Σαντορίνη. Θα ήταν θαυμάσιο να έχουμε την ευκαιρία να σχεδιάσουμε μια ολιστική εμπειρία κάπου στην Ελλάδα και να βρούμε έναν ουσιαστικό τρόπο να αποτυπώσουμε την ιστορία και τον πολιτισμό και τελικά να την μεταμορφώσουμε και να την προσαρμόσουμε για τους σύγχρονους και τους ψαγμένους ταξιδιώτες.


Το Ministry of Design είναι μια υψηλού κύρους, βραβευμένη φίρμα αρχιτεκτονικής, interior design και branding που εδρεύει στη Σιγκαπούρη με γραφεία στο Πεκίνο και την Κουάλα Λουμπούρ.

Δημιουργήθηκε από τον Colin Seah για να αμφισβητήσει τον κανόνα και να επαναπροσδιορίσει τους χώρους, τις φόρμες και τις εμπειρίες που μας περιβάλλουν. Οι εξερευνήσεις του MOD δημιουργούνται μέσα από μια ομαδική ατμόσφαιρα στούντιο και εξελίσσονται αδιάκοπα μεταξύ της φόρμας, του τόπου, του αντικειμένου και του χώρου.

"Κάθε έργο του MOD επιδιώκει να είναι ευχάριστα αναπάντεχο, αλλά ταυτόχρονα σχετικό, ξεκάθαρα τοπικό αλλά εντούτοις παγκόσμιο ελκυστικό".


Η Ιφιγένεια Κωτίτσα είναι αρθρογράφος αρχιτεκτονικής και interior design στο  decobook.gr & decosoup.com

Τελευταίες Απαντήσεις

Decosoup.com

Decobook.gr
© Copyright 2010 - DecoBook. All Rights Reserved