Reversible Destiny Lofts: οι κατοικίες που βοηθούν τους ενοίκους να επιμηκύνουν τη ζωή τους

Reversible Destiny Lofts: οι κατοικίες που βοηθούν τους ενοίκους να επιμηκύνουν τη ζωή τους https://archeyes.com/reversible-destiny-lofts-madeline-gins-and-shusaku-arakawa/

Για τις κατοικίες αυτές ένα είναι σίγουρο: ότι σε περίπτωση καραντίνας προσφέρουν συναρπαστική διαβίωση και όχι την καθημερινή, ίσως βαρετή, ρουτίνα της μετακίνησης με λίγα βήματα από το δωμάτιο στο μπάνιο ίσως και λίγο μακρύτερα στο καθιστικό.

Στο προάστιο Mitaka του Tokyo ένα πρωτοποριακό συγκρότημα κατοικιών σχεδιασμένο από του αρχιτέκτονες/ καλλιτέχνες Shusaku Arakawa και Madeline Gins στοχεύει στην αναίρεση του θανάτου αλλά και στην όξυνση των αισθήσεων. 

Το ανακαλύψαμε στην πλατφόρμα Airbnb καθώς κάποιες από αυτές διατίθενται προς ενοικίαση προσφέροντας μοναδική εμπειρία στους επισκέπτες να ανακαλύψουν και να εκμεταλλευτούν τις δυνατότητες του σώματος τους για να ζήσουν σε ένα περιβάλλον που προκαλεί τις αισθήσεις και να υλοποιήσουν το “αναστρέψιμο πεπρωμένο” (Reversible Destiny). 

Είναι αφιερωμένο στη μνήμη της Helen Keller, της τυφλής και κωφής συγγραφέως, λέκτορα και ακτιβίστριας που κατέκτησε το “αναστρέψιμο πεπρωμένο” της ζωής της και αποτέλεσε παράδειγμα θέλησης και αποφασιστικότητας.REVERSIBLE DESTINY LOFTS MITAKA shusaku arakawa madeline gins 03

https://archeyes.com/reversible-destiny-lofts-madeline-gins-and-shusaku-arakawa/

Η φιλοσοφία σχεδιασμού του συγκροτήματος στοχεύει να διεγείρει τις αισθήσεις δίνοντας τη δυνατότητα στους ενοίκους να ανακαλύψουν όλη τη δυναμική του σώματος και να βιώσουν απαιτητικά περιβάλλοντα, δηλ. περιβάλλοντα καταλληλότερα για παιδιά παρά για ενήλικες ή πιο εύχρηστα για ηλικιωμένους σε άλλο χρόνο. Έτσι η αρχιτεκτονική τονίζει πόσο διαφορετικά είναι τα σώματα των ανθρώπων μεταξύ τους και πως το σώμα αλλάζει συνεχώς, βοηθώντας τους να συνειδητοποιήσουν ότι μπορούν να κάνουν πράγματα που μερικές φορές πίστευαν ότι είναι αδύνατον να τα κάνουν. Έτσι προετοιμάζονται για να αντιμετωπίσουν τις αντιξοότητες της διαβίωσης στη μεγαλούπολη.

Οι μελετητές θεωρούσαν την άνεση ως “μία ασυνείδητη κλίση προς το θάνατο”, ενώ η διαβίωση μέσα στους χώρους του συγκροτήματος είναι κάτι σαν φάρμακο. Ο Arakawa είπε ότι “οι άνθρωποι και ιδιαίτερα οι ηλικιωμένοι δεν πρέπει να χαλαρώνουν και να αράζουν γιατί οδηγούνται στην εξασθένιση. Θα πρέπει να βρίσκονται σε ένα περιβάλλον που διεγείρει τις αισθήσεις τους και αναζωογονεί τη ζωή τους”.

Reversible Destiny Lofts Mitaka 01

https://archeyes.com/reversible-destiny-lofts-madeline-gins-and-shusaku-arakawa/

Το συγκρότημα που αποτελείται από 9 διαμερίσματα κτίστηκε το 2005. Η οργάνωση του χώρου βασίζεται στην αλληλοτομία 3 στερεών, του κύβου, της σφαίρας και του κυλίνδρου. Ο κεντρικός χώρος του κάθε διαμερίσματος είναι ένα κυκλικό δωμάτιο με την κουζίνα στο κέντρο και περιμετρικά 3 ή 4 στερεά ανάλογα με το μέγεθος του διαμερίσματος διαμορφώνουν τους υπόλοιπους χώρους. Το δάπεδο του κεντρικού χώρου είναι ανώμαλο σκόπιμα από τους αρχιτέκτονες, καθώς πίστευαν ότι τα ανθρώπινα πόδια δημιουργήθηκαν για να σκαρφαλώνουν σε ανώμαλες επιφάνειες και όχι σε λείες , όπως πλακάκια και ξύλινα δάπεδα.

mikata112

https://hcs8emma.files.wordpress.com/2011/11/mikata112.jpg

fc1c2486 original

https://www.airbnb.gr/rooms/4673248?source_impression_id=p3_1636123035_rV8EyYO4c5MUy2ZS&guests=1&adults=1

Εξαιτίας των κυματοειδών δαπέδων το μεγαλύτερο τμήμα των διαμερισμάτων είναι ακατάλληλο για επιδαπέδια έπιπλα. Γι’ αυτό υπάρχουν στην οροφή αγκύρια για την ανάρτηση επίπλων, φωτιστικών, φυτών. Στύλοι στιβαροί βοηθούν τους ενοίκους να κινούνται στο χώρο. Δεν υπάρχουν εσωτερικές πόρτες και τα παράθυρα βρίσκονται σε απροσδόκητες θέσεις.

mikata62

https://hcs8emma.files.wordpress.com/2011/11/mikata62.jpg

Το συγκρότημα είναι βαμμένο εξωτερικά και εσωτερικά σε 14 διαφορετικά χρώματα σχετικά έντονα προσφέροντας πολυχρωματικούς χώρους διαβίωσης, κάτι που αφυπνίζει τον εγκέφαλο και τον προκαλεί να αλληλεπιδράσει με το περιβάλλον. Τα διαμερίσματα συνδέονται μεταξύ τους με ένα σύστημα από εξωτερικούς διαδρόμους και κλίμακες.

mitaka lofts drawing 01 the funambulist

https://thefunambulistdotnet.wordpress.com/2014/11/03/arakawagins-towards-an-architecture-that-does-not-know-what-a-body-is/

Το Reversible Destiny Lofts δείχνει πως μπορεί ο καθένας μας να γίνει Helen Keller. Γι’ αυτό οι αρχιτέκτονες ισχυρίζονταν ότι το συγκρότημα είναι “ένα σπίτι για να μη πεθάνεις”.


 http://www.rdloftsmitaka.com/eng/

Τελευταίες Απαντήσεις

Decosoup.com

Decobook.gr
© Copyright 2010 - DecoBook. All Rights Reserved