Κατοικία στο Montecarlo

Κατοικία τριών επιπέδων στο Montecarlo του Monaco. Μελέτη /σχεδιασμός Federico Delrosso

Οποιαδήποτε αρχιτεκτονική μελέτη που αφορά τον χώρο της κατοικίας, θα πρέπει πρωτίστως να λαμβάνει υπόψη, την δομή της οικογένειας που θα φιλοξενεί, δηλαδή τις ανάγκες των χρηστών που θα κατοικούν στο συγκεκριμένο χώρο. Ο σχεδιασμός της τριόροφης κατοικίας στο Monaco, ξεκίνησε από αυτήν ακριβώς την σκέψη: Ότι δηλαδή ο χώρος θα κατοικείται από μια τυπική οικογένεια με γονείς και παιδιά.

μοντερα διακοσμηση, μοντερνο διαμερισμα, επαναχρηση διαμερισματος

Καταρχήν αποφασίστηκε η συγχώνευση τριών, ανεξάρτητων οροφοδιαμερισμάτων σε μια ενιαία πολυεπίπεδη κατοικία. Το κτίριο στο οποίο βρίσκονταν τα διαμερίσματα αυτά, αφορούσε ένα κτίριο των αρχών του 20 αιώνα στην καρδιά του Montecarlo.

μοντερνα κατοικια, μινιμαλ κατοικια, μινιμαλ διακοσμηση, μινιμαλ αρχιτεκτονικη

Η ιδέα της ενοποίησης των επιπέδων, οδήγησε και στη δημιουργία ενός εσωτερικού κλιμακοστασίου που συνδέει τα τρία επίπεδα μεταξύ τους.

διακοσμηση και κυλο, δαπεδο απο δρυ, ξυλο zebrano

Στην συνέχεια αποφασίστηκε η διαφοροποίηση των τριών επιπέδων ως εξής: Το πρώτο επίπεδο αποφασίστηκε να είναι πιο θορυβώδες και πολυσύχναστο, και να είναι αφιερωμένο στις δραστηριότητες των παιδιών. Το δεύτερο επίπεδο να είναι πιο ήσυχο, απομονωμένο και συμμαζεμένο και να αφιερώνεται στις δραστηριότητες των γονέων. Το τρίτο επίπεδο, να φιλοξενεί τις κοινές δραστηριότητες της οικογένειας και να λειτουργεί και ως χώρος υποδοχής των επισκεπτών. Στο τελευταίο αυτό επίπεδο, χωροθετήθηκε το καθιστικό και η κουζίνα. Πάνω από το τρίτο επίπεδο, διαμορφώθηκε και μια σοφίτα. Ο χώρος αυτός, προσφέρεται για ανάγνωση και για άλλες χαλαρωτικές δραστηριότητες.

μοντερνο μπανιο, μινιμαλ μπανιο

Με αυτήν τη λειτουργική διαίρεση σε τρία επίπεδα, ο ενιαίος εσωτερικός χώρος οργανώθηκε μάλλον ανάποδα. Δηλαδή, ο επίσημος χώρος που περιλαμβάνει συνήθως το καθιστικό, χωροθετήθηκε στην κορυφή των τριών επιπέδων και οι πιο ιδιωτικοί και απομονωμένοι χώροι, που περιλαμβάνουν τα υπνοδωμάτια, χωροθετήθηκαν στα κατώτερα επίπεδα.

σκαλα, κλιμακοστασιο, design σκαλα

Το υλικό που κυρίως χρησιμοποιήθηκε ήταν το ξύλο zebrano. Το υλικό αυτό προσφέρει τη ζεστασιά και θαλπωρή που θα πρέπει να αποπνέει μια οικογενειακή κατοικία και χρησιμοποιήθηκε στην κατασκευή των επίπλων, των κουφωμάτων και των διαχωριστικών στοιχείων.

στεγη στον εσωτερικο χωρο

Το δάπεδο, επενδύθηκε με ξύλο δρυός,. Γενικά η χρήση του ξύλου κατάφερε να κρατήσει το ύφος του χώρου, ζεστό και ταυτόχρονα "ανεπεξέργαστο". Επίσης το ξύλο άμβλυνε την επιθετικότητα των ορθογώνιων γραμμών και των έντονων ακμών ενώ κατάφερε να δώσει και μια νότα χρώματος μέσα στις λευκές κατά τα άλλα επιφάνειες.

τραπεζαρια, διακοσμηση καθιστικου,

Τα χρώματα του ξύλου zebrano ταιριάζουν τόσο με τα θερμά, όσο και με τα ψυχρά χρώματα. Γενικά, είναι ένα υλικό που μπορεί να ταιριάξει καλά με τα περισσότερα χρώματα. Ετσι η μελλοντική διακόσμηση του χώρου (έπιπλα, υφάσματα, αντικείμενα, κλπ) δεν προκαθορίζεται ούτε περιορίζεται από το υλικό αυτό.

σχεδιασμος καθιστικου,

Στοιχεία έργου

  • Μελέτη/ σχεδιασμός: Federico Delrosso Architects
  • Έτος 2010
  • Τοποθεσία: Montecarlo
  • Διαρκεια εργασιών 18 months
  • Συνολική επιφάνεια: 212 ,τμ
  • Επιπλωση: Κατά παραγγελία απο Habitat (MC)
  • Φωτισμός: Davide Groppi
  • Φωτογραφίες: Fausto Mazza
διακοσμηση κρεβατοκαμαρας, ξυλο στην κρεβατοκαμαρα, διακοσμηση υπνοδωματιου

Σχετικά Άρθρα

  • Εξοικονόμηση ενέργειας και έλεγχος του κλίματος στον εσωτερικό χώρο Εξοικονόμηση ενέργειας και έλεγχος του κλίματος στον εσωτερικό χώρο

    Οι εσωτερικοί χώροι των κτιρίων αποτελούν τα καταφύγια των ανθρώπων, δηλαδή χώρους μέσα στους οποίους οι άνθρωποι αισθάνονται προστατευμένοι από τις καιρικές συνθήκες. Τα κτίρια λοιπόν, παρέχουν στον άνθρωπο ένα ελεγχόμενο περιβάλλον, δηλαδή του εξασφαλίζουν θερμική άνεση, φυσικό και τεχνητό φωτισμό, νερό, πρόσβαση σε ενέργεια και πολλές άλλες ανέσεις.

    Εξοικονόμηση ενέργειας και έλεγχος του κλίματος στους εσωτερικούς χώρους.

    Σήμερα οι άνθρωποι εκτελούν μεγάλο μέρος των δραστηριοτήτων τους σε εσωτερικούς χώρους, είτε πρόκειται για κατοικίες, είτε για γραφεία, εμπορικά κέντρα, γυμναστήρια, χώρους ψυχαγωγίας κ.ά. Ακριβώς λοιπόν, επειδή μεγάλο μέρος των ανθρώπινων δραστηριοτήτων γίνεται στους κλειστούς εσωτερικούς χώρους, αυτοί θα πρέπει να εξασφαλίζουν ένα άνετο και υγιεινό περιβάλλον.

  • Σχεδιάζοντας εσωτερικούς χώρους με απαιτήσεις για ΑΜΕΑ και ηλικιωμένους. Σχεδιάζοντας εσωτερικούς χώρους με απαιτήσεις για ΑΜΕΑ και ηλικιωμένους.

    Οι περισσότερες προδιαγραφές που αφορούν στην εσωτερική αρχιτεκτονική των κατοικιών, όπως για παράδειγμα οι ελάχιστες διαστάσεις του μπάνιου, το ύψος του πάγκου της κουζίνας, το καθαρό άνοιγμα των πορτών, η επικοινωνία μέσω κλιμακοστασίων, ανταποκρίνονται στις ανάγκες του μέσου χρήστη. Τα τελευταία χρόνια ωστόσο, οι προδιαγραφές αρχίζουν να γίνονται λιγότερο αυστηρές και περισσότερο ευέλικτες καθώς αναγνωρίζονται ολοένα και περισσότερο οι διαφορές μεταξύ των ανθρώπων, για παράδειγμα στην ηλικία, στο φύλο, στη σωματική διάπλαση, στην ψυχολογία, στις ικανότητες κτλ.

    Μια σημαντική κατηγορία χρηστών που χρήζει ιδιαίτερης προσοχής είναι τα άτομα με ειδικές ανάγκες (ΑΜΕΑ) και τα ηλικιωμένα άτομα. Τα άτομα με ειδικές ανάγκες μπορεί να είναι άτομα με κινητικά προβλήματα, με δυσκολίες όρασης κτλ. Η συγκεκριμένη κατάσταση μπορεί να είναι είτε μόνιμη, είτε προσωρινή, για παράδειγμα ένα άτομο χρειάζεται το αναπηρικό καρότσι για περιορισμένο χρονικό διάστημα. Τα κινητικά προβλήματα εμφανίζονται τις περισσότερες φορές στη διάρκεια ζωής του ατόμου. Αυτό σημαίνει, ότι ενδεχόμενα να απαιτηθεί στοχευμένη ανακαίνιση σπιτιού προκειμένου να ανταποκρίνονται οι χώροι στις απαιτήσεις του ατόμου.

    Δυστυχώς, πολλές από τις προδιαγραφές που αφορούν στις ελάχιστες διαστάσεις των χώρων, όπως επίσης η ύπαρξη σκαλοπατιών στην κατοικία αλλά και πλήθος υλικών δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες των Αμεα και των ηλικιωμένων ατόμων. Για παράδειγμα, σε περίπτωση ατόμου που κινείται με αναπηρικό καρότσι οι πόρτες, οι διάδρομοι κίνησης, ο ελεύθερος χώρος γύρω από τα έπιπλα, το μπάνιο κτλ, πρέπει να σχεδιαστούν με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να μπορεί να χωρά άνετα το αναπηρικό καρότσι. Το ύψος του πάγκου της κουζίνας πρέπει να μειωθεί στα 71-76 εκ. (από τα 90 εκ) για να μπορεί να χρησιμοποιηθεί το άτομο ενώ κάτω από τον πάγκο ο χώρος πρέπει να είναι ελεύθερος για να χωρά το καρότσι. Τα ράφια, τα ντουλάπια, οι διακόπτες, τα χερούλια των παραθύρων και γενικά τα στοιχεία του χώρου πρέπει να βρίσκονται σε χαμηλότερο ύψος.

    Τα προσβάσιμα σε ΑΜΕΑ κτίρια

    Με το όρο προσβάσιμο περιγράφεται το κτίριο το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί άνετα από άτομα με ειδικές ανάγκες (κυρίως από άτομα με κινητικά προβλήματα). Όταν λέμε χρήση εννοούμε ότι το άτομο μπορεί να μπει μέσα στο κτίριο, να επισκεφτεί του περισσότερους χώρους, να κινηθεί άνετα αλλά και να εξέλθει με ασφάλεια σε περίπτωση ανάγκης (πυρκαγιά, σεισμός) χωρίς της βοήθεια άλλου ατόμου.

    Ωστόσο, ο σχεδιασμός προσβάσιμων κατοικιών σε μεγάλη κλίμακα κρίνεται πολλές φορές μη- εμπορικός και μη- βιώσιμος οικονομικά. Δεν υπάρχει λόγος δηλαδή, να σχεδιάζονται και να κατασκευάζονται προσβάσιμες κατοικίες αν δεν πρόκειται να κατοικηθεί από άτομο με κινητικές δυσκολίες. Για αυτό το λόγο, η τελευταία τάση είναι ο σχεδιασμός κτιρίων που προσαρμόζονται στις ανάγκες του χρήστη.

    Τα κτίρια που προσαρμόζονται στις ανάγκες του χρήστη

    Τα κτίρια που προσαρμόζονται στις ανάγκες του χρήση διαθέτουν όλη την υποδομή (μηχανολογική και κτιριακή) έτσι ώστε να μπορούν να μετατραπούν, εφόσον χρειαστεί, σε προσβάσιμα κτίρια. Ομοίως, όταν η ανάγκη πάψει να υπάρχει το κτίριο μπορεί να επανέλθει στην πρότερη κατάσταση. Ένα παράδειγμα είναι το κλιμακοστάσιο, που με την προσθήκη μηχανισμού ανύψωσης, μπορεί να εξυπηρετήσει άτομα που κινούνται με καρότσι. Η ανακαίνιση με στόχο να ανταποκρίνεται στις ανάγκες ατόμων με κινητικά προβλήματα ή ηλικιωμένων ατόμων μπορεί δεν έχει απαραίτητα υψηλό κόστος. Για φθηνή ανακαίνιση επισκεφτείτε την κατασκευαστική εταιρεία του Ιωάννη Φούσκα.

    Κτίρια για ηλικιωμένους

    Ο σχεδιασμός κτιρίων για άτομα τρίτης ηλικίας αποσκοπεί στην εξυπηρέτηση των αναγκών των συγκεκριμένων ατόμων. Αυτό μπορεί να συνεπάγεται πολλά και διαφορετικά πράγματα. Ανάλογα με τις ανάγκες, η κατοικία ενδέχεται να πρέπει να υποστηρίξει την πλήρη νοσηλεία του ατόμου στο σπίτι, να παρέχει διευκολύνσεις την επικοινωνία σε περίπτωση ανάγκης, να διαθέτει συστήματα επίβλεψης από τα συγγενικά πρόσωπα κτλ. Γενικά, οι συγκεκριμένες κατοικίες συνιστάται να κατασκευάζονται μέσα στον αστικό ιστό και όχι σε απομονωμένες περιοχές προκειμένου να καλύπτονται οι ανάγκες των ηλικιωμένων ατόμων για περπάτημα, ψώνια, επισκέψεις σε ιατρούς, κοινωνικοποίηση κτλ.

  • Φυτεμένες όψεις ή αλλιώς ζωντανοί τοίχοι Φυτεμένες όψεις ή αλλιώς ζωντανοί τοίχοι

    Τα φυτά προσφέρουν σκίαση, δροσιά, ηχομόνωση και θέα. Η οικονομική ανακαίνιση σπιτιών ή επαγγελματικών χώρων μπορεί να περιλαμβάνει λύσεις με φυτά μικρής η μεγάλης κλίμακας. Για προτάσεις ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων και εξωτερικές θερμομονώσεις επισκεφτείτε την κατασκευαστική εταιρία του Ιωάννη Φούσκα.

    Οι φυτεμένες όψεις, ονομάζονται αλλιώς και κατακόρυφοι κήποι. Η πρώτη αναφορά σε φυτεμένες όψεις μπορεί να θεωρηθεί ή περίπτωση των κρεμαστών κήπων της Βαβυλώνας. Στην ουσία πρόκειται για την κάλυψη των κατακόρυφων όψεων ενός κτίσματος με φυτά και βλάστηση ή ακόμη και τη δημιουργία κατακόρυφων τοίχων από φυτά (φυτοφράχτες).

    Τα αφελή είναι πολλά, ιδιαίτερα στους πυκνοκατοικημένους αστικούς χώρους όπου η έλλειψη πρασίνου αποτελεί σημαντικό πρόβλημα. Το πράσινο εκτός από αισθητική αναβάθμιση μπορεί να βελτιώσει την ενεργειακή και ηχομονωτική συμπεριφορά ενός κτιρίου. Ειδικά όσο αφορά στην ενεργειακή αναβάθμιση η βλάστηση προσφέρει σκίαση, φυσικό δροσισμό ακόμη και θερμομόνωση. Γενικά μειώνει το μικροκλίμα σε τοπικό επίπεδο (φαινόμενο αστικής νησίδας) και προσφέρει μια ενδιαφέρουσα θέα. Όσον αφορά στην ηχομόνωση, οι φυτοφράκτες είναι ιδανικοί στη μείωση εξωτερικών θορύβων από αυτοκινητόδρομους αλλά και στην απορρόφηση μέρους των ρύπων.

    Ιδανικά κτίρια για την ανάπτυξη βλάστησης είναι τα μεγάλα κτίρια με μονότονες όψεις όπως κτίρια στάθμευσης αυτοκινήτων, σχολεία, μεγάλα εκπαιδευτικά κτίρια, αποθήκες όπως επίσης και κτίρια που έχουν μεγάλα σόκορα.

    Το βασικό μειονέκτημα των φυτεμένων όψεων είναι καταρχάς η εμφάνιση υγρασίας μεταξύ τοίχου και φυτών. Ωστόσο, τα σημερινά συστήματα ελαχιστοποιούν αυτόν τον κίνδυνο. Ένα άλλο ζήτημα είναι η προσέλκυση εντόμων και ζωυφίων, στοιχείο ωστόσο που επιβεβαιώνει ότι η όψη είναι ζωντανή. Άλλωστε, εκτός από έντομα συχνά προσελκύονται και πουλιά.

    Οι φυτεμένοι τοίχοι είναι κατάλληλοι τόσο για εφαρμογές εξωτερικού χώρου όσο και για εφαρμογές εσωτερικού χώρου. Στη δεύτερη περίπτωση πρέπει να εξασφαλίζεται ο φωτισμός των χώρου (φυσικό ή τεχνητός). Στη φωτογραφία παρουσιάζεται μια ωραία ιδέα για ανακαίνιση μπάνιου με φυτεμένο τοίχο.

    Οι τύποι φυτεμένων όψεων είναι δύο ανάλογα με το σύστημα ανάπτυξης των φυτών

    Ο πρώτος τύπος περιλαμβάνει την κατασκευή συστήματος στήριξης προκειμένου να αναπτυχτούν αναρριχώμενα φυτά. Οι ρίζες των φυτών βρίσκονται στο έδαφος ενώ πάνω στον τοίχο μπορεί να τοποθετηθεί μεταλλικός σκελετός ή συρματόσκοινα για να βοηθήσει την αναρρίχηση των φυτών. Το μειονέκτημα του συγκεκριμένου τύπου είναι ότι απαιτούνται αρκετά χρόνια για την πλήρη κάλυψη ενός τοίχου. Ένα ιδανικό φυτό για αναρριχώμενο τοίχο αποτελεί η άμπελος. Όσον αφορά στα συρματόσκοινα, συνιστάται η χρήση ανοξείδωτου χάλυβα για να αποφευχθεί η διάβρωση. Υπάρχουν επίσης και συστήματα στήριξης που βρίσκονται σε κάποια απόσταση από την όψη. Η λύση αυτή είναι κατάλληλη σε περίπτωση που όψη δεν είναι επίπεδη αλλά και για να μειωθούν οι κίνδυνοι διάβρωσης του τοίχου λόγω των φυτών και της υγρασίας. Τα μεταλλικά πλέγματα έχουν περισσότερες σχεδιαστικές δυνατότητες από τα συρματόσχοινα καθώς μπορούν να είναι επίπεδα ή καμπύλα.

    Ο δεύτερος τύπος αφορά στην ανάπτυξη βλάστησης επάνω στον τοίχο. Οι τοίχοι αυτού του τύπου ονομάζονται και ζωντανοί τοίχοι (living walls). Το χαρακτηριστικό του συγκεκριμένου τύπου είναι ότι οι ρίζες αναπτύσσονται επάνω στον τοίχο. Συνεπώς δεν χρειάζεται απαραίτητα έδαφος. Το βασικό πλεονέκτημα είναι ότι δεν απαιτείται πολύς χρόνος, καθώς τα φυτά αναπτύσσονται ταυτόχρονα σε πολλά σημεία ενός πολλές φορές τοποθετούνται ήδη ανεπτυγμένα φυτά. ‘Ένα άλλο πλεονέκτημα είναι ότι δεν υπάρχει ο περιορισμός της χρήσης αναρριχώμενων φυτών, δηλαδή μπορούν να τοποθετηθούν θάμνοι, άνθοφόρα φυτά, καρποφόρα φυτά κτλ. Μπορεί δηλαδή να δημιουργηθεί μια ενδιαφέρουσα ποικιλία ειδών και χρωμάτων που να αποτελεί αισθητικό στοιχείο της όψης. Ωστόσο, ο ζωντανός τοίχος απαιτεί συντήρηση, αλλά και τοποθέτηση συστήματος ποτίσματος και τακτικής λίπανσης. Αντίθετα, στην πρώτη λύση των αναρριχώμενων φυτών, τα φυτά ποτίζονται στο έδαφος. Κατασκευαστικά, οι ζωντανοί τοίχοι αποτελούν προκατασκευασμένα πετάσματα με εσοχές ή κοιλότητες για την τοποθέτηση του χώματος. Τα υλικά κατασκευής των πετασμάτων είναι ποικίλα όπως pvc, πηλός, ανοξείδωτος χάλυβας, διογκωμένη πολυστερίνη κτλ.

Τελευταίες Απαντήσεις

Decosoup.com

Decobook.gr
© Copyright 2010 - DecoBook. All Rights Reserved