Την άνοιξη, τα ρούχα είναι συνήθως φωτεινά και χαρούμενα αλλά και οι αγοραστές έχουν διάθεση για ανανέωση. Ως εκ τούτου, η διακόσμηση της βιτρίνας ακολουθεί αντίστοιχους ρυθμούς.

 

 

Μαγικά, σε νέα μονοπάτια και χωρίς όρια, η αρχιτεκτονική και το design του Robert Bernstein.

O Robert Bernstein, αρχιτέκτονας με master από το Πανεπιστήμιο του Ιλλινόις και μηχανικός από το Πανεπιστήμιο Κορνέλ τη Ν. Υόρκης, δίνει μια νέα διάσταση στο χώρο. Δεν εγκλωβίζεται στα στυλ ή στις σύγχρονες τάσεις.

από την Μαργαρίτα Μαυρουδή - Σπουδάστρια αρχιτεκτονικής εσωτερικών χώρων & διακόσμησης Δ΄έτους (BACHELOR)

Υπεύθυνος καθηγητής: Κωνσταντίνος Αρώνης - Κολλέγιο ΑΚΤΟ Θεσσαλονίκης

Θέμα: Διαμόρφωση Θεματικού Βιβλιοπωλείου σε διώροφο κτίριο.

Το παιδικό βιβλιοπωλείο που μελετήθηκε, σχεδιάστηκε και παρουσιάζεται, βρίσκεται σε υφιστάμενο διώροφο κτίριο στην οδό Εδέσσης 6, στην περιοχή των Λαδάδικων στην Θεσσαλονίκη. Η συγκεκριμένη περιοχή, μετά την πυρκαγιά του 1917 και την έως ένα μεγάλο βαθμό καταστροφή της, μεσουρανεί ως αγορά μέχρι τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το εν λόγω κτίριο, άλλαξε μέσα στην πάροδο των χρόνων χρήσεις και ιδιοκτήτες. Χρησιμοποιήθηκε αρχικά ως πανδοχείο, αργότερα ως κατάστημα εποχιακών ειδών για να φτάσουμε σήμερα στην τωρινή του χρήση ως επιχείρηση που αναλαμβάνει την διοργάνωση εκδηλώσεων.

Σκοπός της μελέτης είναι ο σχεδιασμός ενός θεματικού βιβλιοπωλείου. Λαμβάνοντας υπόψη τους πελάτες, τις ανάγκες, τον χαρακτήρα και την αισθητική αρτιότητα που θα πρέπει να καλύπτει, κατέληξα στην πρόταση για ένα βιβλιοπωλείο για παιδιά, με ιδιαίτερο χαρακτήρα και κατάλληλες επιλογές.

Tο βιβλιοπωλείο λειτουργεί σε ενιαίο επίπεδο, χωρίς την προσθήκη τοίχων για τον διαχωρισμό του. Με τον τρόπο αυτό, γίνεται πλήρης εκμετάλλευση του υφιστάμενου χώρου, του φυσικού φωτισμού και υποστηρίζεται η λογική της συνέχειας και των καμπύλων μορφών που επιλέχθηκαν.

Στην κατεύθυνση αυτή βοηθά και το περιμετρικό μπαλκόνι που κατασκευάστηκε, το οποίο εξαντλεί το συνολικό ύψος που διαθέτουμε και προσφέρει οπτική επικοινωνία μεταξύ των ορόφων.

Από την στιγμή που το βιβλιοπωλείο απευθύνεται κυρίως σε μικρά παιδιά, αλλά και στους γονείς τους, πρωταρχικός σκοπός ήταν να δημιουργηθεί ένας χώρος με ανάλαφρο και πολύχρωμο χαρακτήρα, ικανός να προσελκύσει μικρούς και μεγάλους, σε ένα ταξίδι γνώσης και παραμυθιού.

Για το λόγο αυτό, επιλέχθηκαν ρευστές φόρμες με έντονες καμπύλες, που ξεκινούν από τον πρώτο όροφο και καταλήγουν να διαμορφωθούν σε ράφια, ή ακόμα και σε ιδιαίτερα στοιχεία στο δάπεδο. Οι τοίχοι ακολουθούν έντονους χρωματισμούς.

Το κυρίαρχο στοιχείο και ίσως το πιο ενδιαφέρον, είναι η κεντρική κατασκευή που παραπέμπει σε blob αρχιτεκτονική, διατρέχει και τους δύο ορόφους, στο ισόγειο με τη μορφή καμπύλης βιβλιοθήκης και στον όροφο ως τεράστιος θόλος στον οποίο έχει σχεδιαστεί ένα πρωτότυπο αναγνωστήριο και χώρος για παιχνίδι.

Μαργαρίτα Μαυρουδή - e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Μια ευχάριστη έκπληξη με περίμενε, όταν ψάχνοντας στο διαδίκτυο ενημέρωση σε θέματα διακόσμησης και design ανακάλυψα το blog της Patricia Grey, της διακοσμήτριας εσωτερικών χώρων που ζει και εργάζεται στο Βανκούβερ του Καναδά.

Το logo της «εξαιρετικά σπίτια για εξαιρετικούς ανθρώπους» μας καλωσορίζει στον κόσμο της.

Ιδεές & Λύσεις

Χώρος & Αρχιτεκτονική

Decosoup.com
Decobook.gr
© Copyright 2010 - DecoBook. All Rights Reserved