Χώροι μάθησης για παιδιά

Στοιχεία που αφορούν το σχεδιασμό νηπιαγωγείων, παιδικών σταθμών και σχολείων.

O κόσμος των παιδιών είναι μαγικός και γεμάτος περιπέτειες. Οι σχεδιαστές εσωτερικών χώρων, όταν σχεδιάζουν χώρους εκπαίδευσης για μικρά παιδιά (νηπιαγωγεία, σχολεία, παιδικούς σταθμούς, κτλ) θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη την ψυχολογία του παιδιού αλλά και τη σωματική του διάπλαση. 

 

Μερικά από τα σημαντικότερα στοιχεία που αφορούν στον σχεδιασμό εσωτερικών χώρων μάθησης για μικρά παιδιά είναι:

  • Οι διαστάσεις χώρου. 

Υπάρχει άμεση συσχέτιση της συμπεριφοράς και του στρες που νοιώθει ένα παιδί σε ένα χώρο εκπαίδευσης με τις διαστάσεις του χώρου αυτού. Φυσικά, σημαντικό ρόλο παίζει και ο αριθμός των παιδιών που χρησιμοποιούν ταυτόχρονα το χώρο. Οι εσωτερικοί χώροι που είναι μεγάλοι και αχανείς κάνουν το παιδί να αισθάνεται ανασφάλεια, αμφιβολία και απομόνωση. Αντίθετα οι πολύ μικροί χώροι προκαλούν άγχος, ανησυχία ακόμα και επιθετική συμπεριφορά.

  • Χρώματα, υφές, υλικά

Η χρήση διαφορετικών χρωμάτων και υλικών μπορεί να δημιουργήσει ξεχωριστές περιοχές δραστηριοτήτων. Για παράδειγμα η χρήση διαφορετικών υλικών στα δάπεδα μπορεί να σηματοδοτεί διαφορετικούς χώρους και δραστηριότητες όπως το διάδρομο κυκλοφορίας, την αίθουσα χορού και γυμναστικής, την περιοχή για το παιχνίδι, κ.α. Η χρήση ποικίλων υλικών στους τοίχους και στα έπιπλα μπορεί να εμπλουτίσει την απτική εμπειρία του παιδιού.

  • Κλίμακα

Τα παιδιά είναι μικρόσωμα. Συνεπώς τα έπιπλα, τα παράθυρα, τα είδη υγιεινής (νιπτήρες & τουαλέτες), οι πάγκοι πρέπει να έχουν αντίστοιχο μέγεθος με το σώμα των παιδιών. Όταν το περιβάλλον ανταποκρίνεται στην κλίμακα των παιδιών τότε αυτά αισθάνονται αυτοπεποίθηση και διάθεση για εξερεύνηση. Μια μεγάλη αίθουσα μπορεί να τροποποιηθεί ώστε να προσεγγίζει την κλίμακα του παιδιού με την τοποθέτηση διαχωριστικών, αυτόνομων κουβουκλίων, κλπ. 

  • Χώρος-παιχνίδι

Ένα χώρος μάθησης για παιδιά δεν αρκεί να είναι μόνο ασφαλής. Θα πρέπει να παρέχει κίνητρα στο παιδί και να κινητοποιεί την περιέργειά του. Στοιχεία, όπως τσουλήθρες, σκάλες από σκοινιά, τούνελ, λαβύρινθοι, κλπ, ενθαρρύνουν το παιδί να αναρριχηθεί, να μπουσουλήσει, να πηδήξει, να τρέξει και γενικά να αναπτύξει σταδιακά τις κινητικές του δεξιότητες

  • Αποθήκευση

Οι μαθησιακοί χώροι έχουν μεγάλες ανάγκες σε αποθηκευτικούς χώρους. Τα παιδιά χρειάζονται διάφορα αντικείμενα και ειδικό εξοπλισμό (παιχνίδια, βιβλία, υλικά εικαστικής έκφρασης, ρούχα, φάρμακα, κτλ.) τα οποία πρέπει να αποθηκεύονται με οργάνωση και σε ασφαλείς θέσεις. Άλλωστε, ένα χώρος γεμάτος παιχνίδια και έπιπλα δυσκολεύει την συγκέντρωση και τη μάθηση των παιδιών.



Τελευταίες Απαντήσεις

Decosoup.com

Decobook.gr
© Copyright 2010 - DecoBook. All Rights Reserved