Το χρώμα και η αντίληψη του χώρου

Dining Rooms eclectic dining room

Μπορούμε με την χρήση των χρωμάτων, να κάνουμε ένα χώρο να φαίνεται μεγαλύτερος ή μικρότερος;

 

 

Ανεξάρτητα, αν ένας χώρος είναι μικρός ή μεγάλος, το ζήτημα του χρώματος παραμένει πάντοτε φλέγον, καθώς επηρεάζει τον τρόπο που ο εσωτερικός χώρος γίνεται αντιληπτός από τους χρήστες του. Ένας απο τους πιο βασικούς κανόνες, ο οποίος αφορά τον τρόπο που βιώνουμε το χώρο σε σχέση με τη θερμοκρασία του κάθε χρώματος είνα ο εξής:

Τα θερμά χρώματα έχουν την τάση να «προβάλλονται» ενώ τα ψυχρά να «υποχωρούν»

Πως όμως ο παραπάνω κανόνας εφαρμόζεται στη μελέτη του εσωτερικού χώρου;

Ο δίσκος των χρωμάτων, αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο, που μπορεί να μας βοηθήσει να επιλέξουμε τα κατάλληλα χρώματα ώστε να κάνουμε ένα χώρο να φαίνεται ανοιχτός, ευρύχωρος και μεγαλύτερος ή κλειστός, οικείος και μικρότερος.

Ο δίσκος των χρωμάτων, χωρίζεται σε δύο ημικυκλικά τμήματα: Το ένα τμήμα, ξεκινάει από το κόκκινο και καταλήγει στο πράσινο περιλαμβάνοντας τα θερμότερα χρώματα. Το άλλο τμήμα, ξεκινάει από το πράσινο και καταλήγει στο μωβ-βιολέ , περιλαμβάνοντας τα ψυχρότερα χρώματα.

Ο δισκος των χρωματων

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Τα θερμά χρώματα

Ένας εσωτερικός χώρος, στον οποίο επικρατούν τα θερμά χρώματα, όπως το κόκκινο, το πορφυρό, το κοκκινο-καφέ, το πορτοκαλί, η ώχρα κλπ δημιουργεί αισθήματα οικειότητας, ζεστασιάς και προστασίας αλλά ταυτόχρονα δείχνει κλειστός και μικρότερος.

Αυτό βέβαια, δεν είναι απαραίτητα αρνητικό, καθώς πολλοί εσωτερικοί χώροι είναι ψυχροί, αχανείς, απόμακροι, με λιγοστά έπιπλα και έτσι χρειάζονται την προσθήκη θερμών αποχρώσεων για να μπορέσουν να λειτουργήσουν ως σύνολο.

Για παράδειγμα, στον χώρο της παρακάτω εικόνας, η συγκεκριμένη απόχρωση του κρόκου 'φέρνει' τον τοίχο πιο κοντά και ζεσταίνει την ατμόσφαιρα.

ducduc™ modern kids

Ο χώρος της επόμενης εικόνας είναι μεγάλος και μακρόστενος. Οι διάφορες λεπτομέρειες όμως, όπως τα έργα τέχνης και τα καθίσματα, καταφέρνουν να συνδέσουν τα επιμέρους στοιχεία και να τα φέρουν πιο κοντά.

Τα ψυχρά χρώματα

Τα ψυχρά χρώματα, όπως το μπλε και το γαλάζιο, προσφέρουν φωτεινότητα και κάνουν ένα χώρο να φαίνεται ανοιχτός και μεγαλύτερος.

Sproule-Rowen modern bathroom

Τι γίνεται όμως με το πράσινο και το μωβ; Το πράσινο είναι ένα χρώμα, που βρίσκεται στο τέλος των θερμών χρωμάτων και στην απαρχή των ψυχρών. Έτσι, είναι ψυχρότερο από το κόκκινο και θερμότερο από το μπλε. Για παράδειγμα, στην επόμενη εικόνα αν οι τοιχοι είχαν χρωματιστεί σε κόκκινες ή κροκί αποχρώσεις, ο χώρος θα έμοιαζε μικρότερος ενώ αν είχαν χρωματιστεί σε μπλέ αποχρώσεις θα έμοιαζε μεγαλύτερος.

Συνδυασμοί ψυχρών και θερμών χρωμάτων

Το παιχνίδι μεταξύ θερμών και ψυχρών χρωμάτων, δίνει ένταση και παλμό στο χώρο. Για παράδειγμα, στην επόμενη εικόνα, οι τοίχοι χρωματίστηκαν με ένα λαμπρό κυανό που αιχμαλώτιζει το φώς και ανοίγει το βλέμμα. Ταυτόχρονα, το κόκκινο έπιπλο προβάλλεται σε πρώτο επίπεδο και γεμίζει με την παρουσία του το σκηνικό.

bold color modern bedroom modern bedroom

Στην επόμενη εικόνα, οι κίτρινες κουρτίνες φέρνουν τις επιφάνειες πιο κοντά και ενοποιούν το μεγάλο και ασύνδετο χώρο. Φανταστείτε όμως, πόσο πιο διαφορετικός θα ήταν ο χώρος αν είχαν επιλεγεί λευκές κουρτίνες.

Western Springs Living Room eclectic living room

Συνοψίζοντας, λοιπον θα λέγαμε ότι τα χρώματα επηρεάζουν τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε το χώρο. Αν θέλουμε, οι χώροι να δείχνουν ανοιχτοί και μεγάλοι θα πρέπει να δουλέψουμε κυρίως με ψυχρές αποχρώσεις. Αντίθετα, αν θέλουμε να δημιουργήσουμε το αίσθημα της 'αγκαλιάς' θα πρέπει να δουλέψουμε με θερμές αποχρώσεις. Σε κάθε περίπτωση, η ανάμιξη θερμών και ψυχρών χρωμάτων αποτελεί ένα ενδιαφέρον παιχνίδι.

Σχετικά Άρθρα

  • Θερμοκρασία χρώματος: Ποιά η σημασία της στην διακόσμηση Θερμοκρασία χρώματος: Ποιά η σημασία της στην διακόσμηση

    Το χρώμα, όχι μόνο μπορεί να κάνει ένα χώρο πιο όμορφο και ενδιαφέρον αλλά και να επηρεάσει άμεσα την ψυχολογία των χρηστών. Στον κύκλο των χρωμάτων μπορούμε να παρατηρήσουμε ότι τα μισά περίπου χρώματα (κόκκινο, κίτρινο, πορτοκαλί) φαίνονται ζεστά ενώ τα άλλα μισά (μπλε, βιολέ και πράσινα) ψυχρά.

    Σε σχέση με τη διακόσμηση του εσωτερικού χώρου, οι επιφάνειες με θερμούς τόνους θεωρούνται ότι:

    • Έρχονται κοντά στο θεατή, προβάλλουν δηλαδή.
    • Κάνουν ένα χώρο ζεστό και φιλικό.

    Αντίθετα οι επιφάνειες με ψυχρά χρώματα

    • Προσφέρουν ηρεμία.
    • Κάνουν έναν χώρο να δείχνει φωτεινότερος και πιο ευρύχωρος.

    Η θερμοκρασία του χρώματος δεν είναι ένα ανεξάρτητο και απόλυτα αντικειμενικό χαρακτηριστικό του κάθε χρώματος. Αντίθετα επηρεάζεται άμεσα από τα χρώματα που βρίσκονται δίπλα. Για παράδειγμα, ο ίδιος τόνος του μωβ μπορεί να μοιάζει ζεστός αν αντιπαραβάλλεται με ένα ψυχρό μπλε και θερμός αν αντιπαραβάλλεται με ένα ζεστό κόκκινο.

    Ο ίδιος τόνος του μώβ φαίνεται ψυχρός αν αντιπαραβάλλεται με θερμά χρώματα και θερμός αν αντιπαραβάλλεται με ψυχρά χρώματα.

    Αναπόφευκτα, η αντιπαράθεση ψυχρών και θερμών χρωμάτων κάνει πιο έντονα και τα δύο. Αν για παράδειγμα βάψετε ένα δωμάτιο κόκκινο ή πορτοκαλί και ένα διπλανό δωμάτιο μπλε, τότε το καθένα θα φαίνεται πιο θερμό και πιο ψυχρό αντίστοιχα. Ομοίως σε ένα δωμάτιο με τοίχους σε ψυχρά χρώματα, θα φαίνεται ακόμα πιο ζεστό το ξύλινο δάπεδο.

    Ένα δωμάτιο βαμμένο με θερμά χρώματα δίπλα σε ένα δωμάτιο με ψυχρά χρώματα.

Τελευταίες Απαντήσεις

Decosoup.com

Decobook.gr
© Copyright 2010 - DecoBook. All Rights Reserved