Κουρτίνες - Μπορεί να τις "απεχθάνονται" οι μινιμαλιστές αλλά έχουν σημαντικά πλεονεκτήματα

Μπορεί οι μινιμαλιστές να απεχθάνονται τις κουρτίνες και ιδιαίτερα τις πολύπλοκες υφασμάτινες συνθέσεις και τα εμπριμέ μοτίβα ωστόσο οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν την αξία των κουρτινών. Ένα σπίτι χωρίς υφάσματα και κουρτίνες μοιάζει ψυχρό και ουδέτερο, σχεδόν ακατοίκητο. Οι κουρτίνες όμως έχουν πολύ περισσότερα πλεονεκτήματα, από το να συμπληρώνουν το στυλ διακόσμησης του σπιτιού μας. Ποια είναι όμως αυτά τα πλεονεκτήματα;  

Καταρχάς, οι κουρτίνες, ανάλογα και με το ύφασμα που έχει χρησιμοποιηθεί, προσφέρουν ένα είδος μόνωσης από το κρύο και τα ρεύματα αέρα που δημιουργούνται στα παράθυρα. Ασφαλώς, τα σύγχρονα κουφώματα (αλουμινίου, συνθετικά ακόμη και ξύλινα) έχουν πολύ καλύτερη μόνωση από ότι τα κουφώματα παλαιότερης τεχνολογίας. Τα σύγχρονα κουφώματα έχουν διπλά τζάμια με κενό ανάμεσά του και εφαρμόζουν στο τοίχο με τρόπο που να αποτρέπονται οι ανταλλαγές θερμότητας. Συχνά, ωστόσο, κάποια κουφώματα αρχίζουν και χάνουν την μονωτική τους ικανότητα είτε γιατί δεν εγκαταστάθηκαν σωστά εξαρχής είτε γιατί παρουσίασαν κάποια προβλήματα από τη συχνή χρήση. Οι κουρτίνες συμβάλλουν στη βελτίωση της θερμικής άνεσης στο χώρο εμποδίζοντας τα ρεύματα αέρα που δημιουργούνται κοντά στα παράθυρα και τις μπαλκονόπορτες.

διπλές κουρτίνες,

Κουρτίνες με διπλό σιδηρόδρομο. Πρώτα τοποθετήθηκε μια ημιδιάφανη λευκή κουρτίνα που προσφέρει ιδιωτικότητα. Σε δευτερο επίπεδο τοποθετήθηκε μια πιο παχιά κουρτίνα που προσφέρει μόνωση και προστασία απο την έντονη ηλιακή ακτινοβολία. 

Περαιτέρω, οι κουρτίνες συμβάλλουν στη μείωση του εξωτερικού θορύβου. Οι περισσότεροι άνθρωποι μένουν σε περιβάλλοντα με θορύβους είτε συνεχόμενους (διαρκής βοή) είτε έκτακτους. Οι θόρυβοι υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής και συμβάλλουν αρνητικά στο αίσθημα χαλάρωσης, στην αυτοσυγκέντρωση, στον καλό ύπνο κτλ. Οι κουρτίνες ασφαλώς, αποτελούν μια καλή λύση για να μειωθεί ο εξωτερικός θόρυβος.

Επιπλέον, τα υφάσματα στον εσωτερικό χώρο απορροφούν τους εσωτερικούς ήχους και μειώνουν το φαινόμενο της αντήχησης. Ειδικά σε μεγάλα δωμάτια όπου υπάρχουν σκληρές επιφάνειες (πχ. λακαρισμένα έπιπλα, πλακάκια, σοβατισμένοι τοίχοι) και λιγοστά έπιπλα, το φαινόμενο της αντήχησης είναι έντονο και ενοχλητικό. Αν λοιπόν, θέλετε να μειώσετε την αντήχηση σε ένα μεγάλο χώρο, τότε προσθέστε «πλούσιες» κουρτίνες, δηλαδή κουρτίνες με πτυχώσεις από την οροφή ως το δάπεδο.

Ασφαλώς, οι κουρτίνες προσφέρουν προστασία από τον ήλιο και ελέγχουν τα επίπεδα του φυσικού φωτισμού. Αν θέλετε συσκότιση ή αν οι ακτίνες του ήλιου εισέρχονται με ένταση στο εσωτερικό, τότε κλείνετε τις κουρτίνες ενώ αντίθετα αν χρειάζεστε φως τις ανοίγετε. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι κουρτίνες αποτελούν τον μοναδικό μέσο συσκότισης σε ένα δωμάτιο, καθώς στα παράθυρα δεν χρησιμοποιούνται παντζούρια. Σκεφτείτε για παράδειγμα, όλα αυτά τα γυάλινα πολυώροφα κτίρια γραφείων ή ακόμη και χώρους κατοικίας που δεν υπάρχουν παντζούρια. Τι κάνετε σε αυτές τις περιπτώσεις; Επιλέγεται κουρτίνες από παχύ και σκουρόχρωμο ύφασμα, έτσι ώστε όταν κλείνουν να προσφέρουν συσκότιση για άνετο ύπνο.

λευκές κουρτίνες, γάζα, ημιδιάφανες

Ημιδιάφανες λευκές κουρτίνες απο την οροφή μέχρι το δάπεδο, οι οποίες επιτρέπουν στο φυσικό φως να εισέρχεται στο εσωτερικό του δωματίου. Ιδανική λύση για βορινούς χώρους, όπου οι ακτίνες του ήλιου δεν είναι έντονες και επιδιώκεται ιδιωτικότητα. 

Οι κουρτίνες σε κάποιες περιπτώσεις είναι απαραίτητες για να προσφέρουν ιδιωτικότητα. Πράγματι, σε κάποιες περιοχές τα κτίρια κτίζονται πολύ κοντά το ένα στο άλλο και έτσι απαιτείται η τοποθέτηση οπτικών φίλτρων, που εμποδίζουν το βλέμμα των εξωτερικών παρατηρητών. Ειδικά όταν βραδιάζει, το εσωτερικό των σπιτιών αποκαλύπτεται πλήρως μέσα από τα φωτισμένα παράθυρα. Η ιδανική λύση που προσφέρει ιδιωτικότητα είναι ασφαλώς οι κουρτίνες.

Οι κουρτίνες τέλος με το χρώμα, την υφή και το μοτίβο τους αποτελούν σημαντικό κομμάτι της διακόσμησης, ενός χώρου.

Τελευταίες Απαντήσεις

Decosoup.com

Decobook.gr
© Copyright 2010 - DecoBook. All Rights Reserved