Προσανατολισμός Κρεβατιού: Πώς Επηρεάζει τον Ύπνο και την Υγεία σας. Τί λέει η λαϊκή σοφία και οι επιστημονικές έρευνες

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ αν η θέση του κρεβατιού σας επηρεάζει τον ύπνο σας; Αν ναι, δεν είστε οι μόνοι! Η κατεύθυνση του κρεβατιού έχει απασχολήσει τόσο τη λαϊκή σοφία και τις αρχαίες παραδόσεις όσο και τη σύγχρονη επιστήμη. Μάλιστα, έρευνες δείχνουν ότι η κατεύθυνση του κρεβατιού, δηλαδή ο προσανατολισμός του σε σχέση με το Βορρά - Νότο - Ανατολή - Δύση μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα του ύπνου, τη λειτουργία του εγκεφάλου και τη γενικότερη ευεξία μας. Σε αυτό το άρθρο, εξετάζουμε πώς η γνώση των αρχαίων παραδόσεων συνδέεται με τα ευρήματα της επιστήμης και πώς η θέση του κρεβατιού σας μπορεί να αλλάξει τη ζωή σας!

Τι λένε η λαϊκή σοφίά και οι αρχαίες παραδόσεις διαφόρων πολιτισμών

Εδώ και χιλιάδες χρόνια, παραδοσιακά συστήματα όπως το Βαστού Σάστρα από την Ινδία ή το Φενγκ Σούι έχουν τονίσει τη σημασία του προσανατολισμού και της σωστής κατεύθυνσης στην αρχιτεκτονική. Σύμφωνα με το Βαστού Σάστρα (Vastu Shastra), το ιδανικό είναι να κοιμόμαστε με το κεφάλι μας στραμμένο προς τον νότο και τα πόδια προς τον βορρά. Σύμφωνα με την συγκεκριμένη παράδοση η ευθυγράμμιση του κρεβατιού στην κατεύθυνση Βορράς- Νότος συγχρονίζει το σώμα μας με το ηλεκτρομαγνητικό πεδίο της Γης, κάτι που μπορεί να επηρεάσει θετικά τη φυσιολογία μας κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Ακόμα και η φύση φαίνεται να συμφωνεί! Έρευνες δείχνουν ότι ζώα όπως οι αγελάδες και τα ελάφια τείνουν να ξεκουράζονται ή να τρώνε ευθυγραμμισμένα κατά μήκος του άξονα Βορρά-Νότου. Αν αυτό λειτουργεί για τα ζώα, γιατί όχι και για εμάς;

Τι λένε οι επιστημονικές έρευνες για τον προσανατολισμό του κρεβατιού: Το Ηλεκτρομαγνητικό Πεδίο της Γης

Η επιστήμη προσφέρει μια ενδιαφέρουσα εξήγηση για την κατεύθυνση του ύπνου. Το ηλεκτρομαγνητικό πεδίο της Γης, που ρέει από τον νότιο πόλο προς τον βόρειο, φαίνεται να αλληλεπιδρά με τον οργανισμό μας.

Ένας σημαντικός παράγοντας είναι η επίφυση, ένας μικρός αδένας στον εγκέφαλο που παράγει τη μελατονίνη – την ορμόνη που ρυθμίζει τους κύκλους ύπνου μας. Οι επιστήμονες έχουν διαμορφώσει την υπόθεση ότι η ευθυγράμμιση του σώματος με το πεδίο αυτό μπορεί να ενισχύσει την παραγωγή μελατονίνης και να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου.

Ο Προσανατολισμός του ύπνου Επηρεάζει τον ανθρώπινο οργανισμό

Μια ενδιαφέρουσα μελέτη που διεξήχθη το 2019 (βλ. Hekmatmanesh et all) επικεντρώθηκε στο πως η κατεύθυνση του κρεβατιού επηρεάζει τον ύπνο. Σε ένα πείραμα με 21 συμμετέχοντες, οι ερευνητές μέτρησαν την εγκεφαλική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια του ύπνου σε δύο διαφορετικούς προσανατολισμούς: Βορρά-Νότου και Ανατολή-Δύσης.

Τα αποτελέσματα ήταν αποκαλυπτικά. Όταν οι συμμετέχοντες κοιμόντουσαν με το κεφάλι προς τον νότο και τα πόδια προς τον βορρά, οι εγκεφαλικές τους δραστηριότητες (συχνότητες δέλτα, θήτα και άλφα) ήταν πιο σταθερές, ενώ η συνολική διάρκεια ύπνου τους αυξήθηκε κατά μέσο όρο κατά 15 λεπτά!

Ποια Είναι η Ιδανική Κατεύθυνση του Κρεβατιού;

Με βάση τόσο την Ινδική παράδοση του Vastu Shastra όσο και τα επιστημονικά δεδομένα, η καλύτερη κατεύθυνση για το κρεβάτι σας είναι η βορράς- Νότος.

Δηλαδή: Κεφάλι προς τον νότο και πόδια προς τον βορρά.

Αυτός ο προσανατολισμός μπορεί να:

  • Βελτιώσει τα εγκεφαλικά κύματα που σχετίζονται με την ποιότητα ύπνου.
  • Αυξήσει τη συνολική διάρκεια ύπνου.
  • Συγχρονίσει το σώμα σας με το φυσικό περιβάλλον της Γης, επηρεάζοντας θετικά τη μελατονίνη και άλλες φυσιολογικές λειτουργίες.

Συμπέρασμα

Η κατεύθυνση του κρεβατιού δεν είναι απλώς θέμα αισθητικής ή ευκολίας. Τα δεδομένα δείχνουν ότι μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ποιότητα του ύπνου και τη γενικότερη ευεξία του ανθρώπου. Είτε αναδιαμορφώνετε το δωμάτιό σας είτε ψάχνετε τρόπους να βελτιώσετε τη ρουτίνα του ύπνου σας, η αλλαγή της κατεύθυνσης του κρεβατιού μπορεί να είναι η λύση που ψάχνατε!

Βιβλιογραφία

Hekmatmanesh, A., Banaei, M., Sadeghniiat-Haghighi, K., & Najafi, A. (2019). Bedroom Design Orientation and Sleep Electroencephalography. Acta Medica International, 6(1), 33-37.

Hekmatmanesh, A., et al. (2019). Bedroom design orientation and sleep electroencephalography signals. International Medical Journal, 6(1), 33-37.

 

Decobook.gr

© Copyright 2010 - DecoBook. All Rights Reserved