Ηλεκτρικά στόρια, αυτόματες περσίδες και ηλεκτροκίνητες κουρτίνες: Η τεχνολογία των έξυπνων σπιτιών ήρθε για να μείνει.

Θυμάστε την εποχή όπου η τηλεόραση δεν είχε τηλεκοντρόλ και έπρεπε να σηκώνεται κάποιος για να αλλάξει το κανάλι. Κάπως έτσι μοιάζουν πλέον και οι απλές κουρτίνες σε σχέση με τα σύγχρονα ηλεκτρικά στόρια, τις ηλεκτρικές περσίδες και τις ηλεκτροκίνητες κουρτίνες. Αν ο ήλιος έχει αρχίσει να σας ενοχλεί ενώ εργάζεστε ή χαλαρώνετε ή βλέπετε τηλεόραση, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να πατήσετε ένα κουμπί και θα κλείσουν αυτόματα τα συστήματα εσωτερικής σκίασης: οι κουρτίνες, οι περσίδες και τα στόρια.

Ασφαλώς, για κάποιους η τοποθέτηση αυτόματων ηλεκτρικών κουρτινών μπορεί να μοιάζει μια περιττή πολυτέλεια. Γιατί να χρειάζεται να επενδύσω χρήματα σε ένα ηλεκτρικό σύστημα που θα ανοιγοκλείνει αυτόματα τις κουρτίνες και τα στόρια ενώ μπορώ πολύ εύκολα να το κάνω με χειροκίνητο τρόπο;

Καταρχάς, κάποια παράθυρα / φεγγίτες/ μπαλκονόπορτες στο σπίτι ή στον επαγγελματικό χώρο μπορεί να είναι σε δυσπρόσιτα σημεία. Και όταν λέμε δυσπρόσιτα σημεία δεν εννοούμε, μόνο από την άποψη του ύψους αλλά και από την άποψη της χωροθέτησης. Μπορεί για παράδειγμα, μπροστά από ένα παράθυρο ή μια μπαλκονόπορτα να έχει τοποθετηθεί ένας καναπές ή κάποιο άλλο έπιπλο. Πόσο εύκολο είναι για έναν άνθρωπο να σκαρφαλώνει σε καθημερινή βάση πάνω στον καναπέ ή στο κρεβάτι για να κλείσει ή να ανοίξει την κουρτίνα; Καθόλου εύκολο ασφαλώς.

Εάν επίσης ένα φεγγίτης ή ένα παράθυρο βρίσκεται σε ψηλό σημείο, τότε για να χρησιμοποιηθούν τα στόρια ή οι κουρτίνες, έστω και περιστασιακά, θα πρέπει να χρησιμοποιείται κάποια σκάλα ή κάποια καρέκλα, θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλειά του χρήστη. Περαιτέρω, οι κουρτίνες ή τα στόρια που βρίσκονται σε ψηλά παράθυρα παραμένουν συνήθως διαρκώς κλειστά, κάτι που αναιρεί τη λειτουργία τους.

Σε αυτές τις περιπτώσεις τα ηλεκτρικά στόρια ή η ηλεκτροκίνητες κουρτίνες αποτελούν μια έξυπνη λύση. Τι πιο εύκολο και πρακτικό να μπορούμε να λειτουργήσουμε τα στόρια και τις κουρτίνες πατώντας ένα απλό διακόπτη, όπως ακριβώς χειριζόμαστε τους διακόπτες των φώτων. 

Ο αυτόματος μηχανισμός μπορεί να λειτουργεί σε κάθε παράθυρο ξεχωριστά ή να ανοίγει και να κλείνει ταυτόχρονα τα παράθυρα.

Τα αυτόματα συστήματα κουρτινών μπορεί να βελτιώσουν την ποιότητα του ύπνου και ιδιαίτερα τον τρόπο που ξυπνάτε (ιδίως να πρόκειται για παιδιά και εφήβους).

Το φως επηρεάζει δραστικά την ποιότητα του ύπνου. Φανταστείτε να μπορείτε ξυπνάτε με φυσικό τρόπο (με το φυσικό φως του ήλιου) σε μια ώρα που θα έχετε καθορίσει. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να προγραμματίσετε τα σκίαστρα, τα στόρια ή τις κουρτίνες να ανοίγουν αυτόματα κάποια συγκεκριμένη ώρα. Στη συνέχεια, το φυσικό φως θα σας ξυπνήσει με ένα ήπιο τρόπο, πριν χτυπήσει το ξυπνητήρι.

Για τα παιδιά και τους εφήβους, που δυσκολευονται να ξυπνήσουν αυτό είναι ακόμα καλύτερο. Ρυθμίστε τις κουρτινες και τα στόρια των παραθύρων να κλείνουν πριν τον ύπνο και να ανοίγουν το πρωί μια συγκεκριμένη ώρα. Δεν υπάρχει πιο ήρεμος και ήπιος τρόπος για να ξυπνήσουν τα μικρά παιδιά το πρωί από το ξύπνημα που οφείλεται στο φως του ήλιου. Το ίδιο ισχύει και για το μεσημεριανό ύπνο. Το αυτόματο κλείσιμο των κουρτινών θα ενθαρρύνει τα μικρά παιδιά να πάνε για ύπνο.

Τα ηλεκτροκίνητα / ηλεκτρικά στόρια, σκίαστρα και κουρτίνες κάνουν πραγματικά μεγάλη διαφορά στο ήρεμο πρωινό ξύπνημα. 

Χρειάζεστε ιδιωτικότητα: Με ένα διακόπτη κλείνουν αυτόματα οι κουρτίνες.

Είτε στο μπάνιο είτε στο υπνοδωμάτιό σας, υπάρχουν περιπτώσεις που δεν θέλετε να πάτε κοντά στο παράθυρο. Το να μπορείτε να κλείσετε την κουρτίνα με ένα αυτόματο τρόπο (ακόμα και από το κινητό σας) σας εξασφαλίζει άμεση ιδιωτικότητα, αποφεύγοντας κάποιες άβολες καταστάσεις.

Η τεχνολογία των ηλεκτρικών κουρτινών παρέχει ελευθερία σε άτομα με κινητικά προβλήματα.

Αν είστε ηλικιωμένος ή ανάπηρος, η καθημερινή λειτουργία των κουρτινών μπορεί να είναι δύσκολη ή ακόμη και αδύνατη. Ακόμη και μια απλή αρθρίτιδα - μια πολύ συνηθισμένη πάθηση - μπορεί να δυσκολεύει πολλές καθημερινές λειτουργίες, όπως τη χρήση των κορδονιών στα στόρια.

Δεδομένου ότι οι σύγχρονες ηλεκτρικές συσκευές μπορούν να ελεγχθούν μέσω κινητού τηλεφώνου, tablet, κοντρόλ, διακοπτών κτλ, χρησιμοποιώντας ακόμη και φωνητικές εντολές, οι ηλεκτρικές κουρτίνες αποτελούν μια άριστη επιλογή για ανθρώπους με κινητικά προβλήματα. Η ανάκτηση ανεξαρτησίας για κάτι τόσο απλό όπως το άνοιγμα και το κλείσιμο κουρτινών είναι πραγματικά σημαντικό για πολλούς ανθρώπους.

Εξοικονομήστε ενέργεια

Η επιλογή ηλεκτρικών περσίδων και κουρτινών μπορείτε να σας βοηθήσει να εξοικονομήσετε ενέργεια και χρήματα δεδομένου ότι η διαχείριση του φυσικού φωτισμού γίνεται πιο εύκολη και αποτελεσματική. Η βέλτιστη αξιοποίηση του φυσικού φωτισμού μειώνει τη χρήση ηλεκτρικού ρεύματος αλλά και βελτιώνει την ψυχολογική διάθεση των ενοίκων ή των εργαζομένων. Από την άλλη μεριά, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες η χρήση περσίδων και κουρτινών μειώνει την είσοδο της ηλιακής ακτινοβολίας. Σε μεγάλα κτιριακά συγκροτήματα - γραφεία, καταστήματα κτλ. - η χρήση αυτόματων κουρτινών μπορεί πραγματικά να μειώσει την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας και να βελτιώσει τη θερμική άνεση στο χώρο.

Η συνεχής έκθεση στον ήλιο προκαλεί φθορές σε υφάσματα και έπιπλα.

Μπορείτε να μειώσετε τις φθορές στα υφάσματα, τα χαλιά και τα έπιπλα, που προκαλούνται από τις ακτίνες UV αυτοματοποιώντας το άνοιγμα και το κλείσιμο των περσίδων και των κουρτινών. Αν έχετε παρατηρήσει ότι κάποια συγκεκριμένη ώρα της ημέρας εισέρχεται έντονη ηλιακή ακτινοβολία μπορείτε να ρυθμίσετε με αυτόματο τρόπο το άνοιγμα ή το κλείσιμο των περσίδων και των κουρτινών.

Ο αυτοματισμός προσφέρει επιπλέον προστασία απο τους διαρρήκτες

Όλοι γνωρίζουμε τη σύσταση των ειδικών να ρυθμίζεται αυτόματα το άνοιγμα κάποιων φώτων στο σπίτι, όταν λείπουμε για διακοπές, έτσι ώστε να φαίνεται ότι το σπίτι κατοικείται. Ωστόσο, το αυτόματο άνοιγμα περσίδων και κουρτινών δίνει πραγματικά την αίσθηση ότι το σπίτι κατοικείται. Αν λοιπόν, ταξιδεύετε συχνά, τότε η τοποθέτηση ηλεκτρικών κουρτινών μπορεί να αποτελεί και μία λύση αποτροπής διαρρηκτών.

Μεγαλύτερη ασφάλεια για τα παιδιά

Τα κορδόνια και οι αλυσίδες που έχουν οι κουρτίνες και τα στόρια ενέχουν τον κίνδυνο του πνιγμού για τα μικρά παιδιά. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι τα κορδόνια αποτελούν ένα πολύ σημαντικό κίνδυνο μέσα στο σπίτι για τα παιδιά. Η απομάκρυνση των κορδονιών χρησιμοποιώντας ηλεκτρικές κουρτίνες μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο ατυχημάτων.

Μπορεί να έχουν περάσει πολλές δεκαετίες από την εφεύρεση των τηλεκοντρόλ της τηλεόρασης ή τη χρήση αυτόματων πορτών σε γκαράζ, ωστόσο η τεχνολογία των έξυπνων σπιτιών συνεχίζει να μας εκπλήσσει. Ήδη ένα μεγάλο ποσοστό ιδιοκτητών κατοικιών χρησιμοποιεί κάποια μορφή έξυπνης τεχνολογίας στο σπίτι του, για να χειρίζεται ηλεκτρικές συσκευές, το φωτισμό, τη θέρμανση κτλ. Η σύγχρονη τεχνολογία προσθέτει αξία σε ένα σπίτι. Ως εκ τούτου, η τοποθέτηση αυτοματοποιημένων συστημάτων για τα στόρια, τις κουρτίνες και τις περσίδες αυξάνει τη λειτουργικότητα αλλά και την αξία του σπιτιού. 

Τελευταίες Απαντήσεις

Decosoup.com

Decobook.gr
© Copyright 2010 - DecoBook. All Rights Reserved