Η ανοιχτή αρχιτεκτονική και τα αρθρωτά έπιπλα ικανοποιούν τη λαχτάρα για ελεύθερη διαβίωση μέσα στην κατοικία

Η ανοιχτή αρχιτεκτονική και τα αρθρωτά έπιπλα ικανοποιούν τη λαχτάρα για ελεύθερη διαβίωση μέσα στην κατοικία https://homeworlddesign.com/all-i-own-house-pkmn-architectures/

Οι αλλαγές στην καθημερινότητα μας επικαλύπτουν τις γραμμές μεταξύ εσωτερικού και εξωτερικού χώρου, ιδιωτικού και κοινόχρηστου, κατοίκησης και εργασίας. Η τάση για open plan αρχιτεκτονική και για αρθρωτά πολυλειτουργικά έπιπλα δημιουργεί μία μοντέρνα αισθητική για τον εσωτερικό/ εξωτερικό χώρο αφαιρώντας τα καθιερωμένα όρια.

Η κοινωνική απόσταση αποτελεί τη νέα νόρμα την εποχή της πανδημίας. Πολύ μεγάλος αριθμός ανθρώπων βρίσκεται περιορισμένος στο σπίτι του για άγνωστο χρονικό διάστημα. Το γεγονός αυτό έχει επίπτωση στην παραδοσιακή αντίληψη για την κατοικία και τις αρχές σχεδιασμού σε νέες και υπό ανακαίνιση κατοικίες. Εύλογο προκύπτει το ερώτημα πως πρέπει να σχεδιάζεται η κατοικία του μέλλοντος. 

Κατεξοχήν περνούμε το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου μας σε εσωτερικούς χώρους, ωστόσο η έλευση της πανδημίας περιόρισε τον εσωτερικό χώρο στην κατοικία του καθενός, οπότε επαναπροσδιορίζεται ο ρόλος της. ‘Ετσι οι κατοικίες μετατρέπονται σε διαδικτυακούς κόμβους τηλεργασίας, τηλεδιασκέψεων, αλληλεπιδράσεων μέσω κοινωνικών μέσων, facebook, instagram, zoom κλπ. Οι δραστηριότητες αποκτούν πολυλειτουργικό χαρακτήρα μέσα στις κατοικίες θολώνοντας τα όρια μεταξύ της έννοιας του ιδιωτικού και του δημόσιου, της οικογενειακής ζωής και εργασίας, εκπαίδευσης και διασκέδασης. Η μέχρι τώρα αντίληψη περί διαχωρισμού των χώρων διαβίωσης αλλοιώνεται όλο και περισσότερο. Οι χώροι και τα έπιπλα γίνονται πολυλειτουργικά, καθώς οι απαιτήσεις από αυτά αυξάνονται συνεχώς. Για παράδειγμα, μια καρέκλα γραφείου θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως καρέκλα τραπεζαρίας επιτελώντας διπλή λειτουργία και συνδυάζοντας αισθητική και λειτουργικότητα.

All I Own House by PKMN Architectures01

https://homeworlddesign.com/all-i-own-house-pkmn-architectures/ 

Τα καθιστικά γίνονται χώροι εργασίας, οι κουζίνες αναδεικνύονται σε χώρους συγκέντρωσης της οικογένειας. Η ταυτόχρονη συνύπαρξη των μελών της οικογένειας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από παλιότερα αλλάζει το βαθμό της ιδιωτικότητας και τον προσωπικό χώρο κάθε μέλους. Η μακροχρόνια παραμονή στο εσωτερικό της κατοικίας αυξάνει την επιθυμία για αλληλεπίδραση με τον όποιο εξωτερικό χώρο διαθέτει η κατοικία, μπαλκόνι, βεράντα, κήπο, θολώνοντας επίσης τα όρια μεταξύ εσωτερικού και εξωτερικού χώρου. Η επαφή με τη φύση και το φυσικό φως επηρεάζει την υγεία, αυξάνει την ευεξία, μειώνει το στρες, αυξάνει τη διάθεση, τη μαθησιακή απόδοση. Η επαρκής έκθεση στο φως της ημέρας βελτιώνει τη λειτουργία του κιρκάδιου ρυθμού αυξάνοντας την ποιότητα του ύπνου.

Η κοινωνικοποίηση στο σπίτι παίρνει άλλη διάσταση, καθώς η έξοδος για φαγητό περιορίζεται, οπότε αυξάνεται η τάση της σπιτικής μαγειρικής. Η κουζίνα και η τραπεζαρία/ καθιστικό γίνονται πάλι η καρδιά της κατοικίας. Η αισθητική αποκτά ουσιαστική σημασία στην οργάνωση του χώρου, οπότε εκτιμάται η ποιότητα των υλικών και η καλλιτεχνική τους επεξεργασία. Τα έπιπλα αποκτούν νέο επιπρόσθετο ρόλο: θα μπορούν να δομούν το χώρο και να χρησιμοποιούνται ευέλικτα. Ενισχύεται η ιδέα της ανοικτής κάτοψης σε συνδυασμό με την εξασφάλιση ενός βαθμού ιδιωτικότητας σε κάποιες περιοχές, αν όχι μόνιμα έστω και προσωρινά.

Η τάση αυτή ενισχύεται στις περιπτώσεις επανάχρησης παλιότερων κτιρίων με μεγάλους χώρους και ανοίγματα που με την ανακαίνιση τους μετατρέπονται σε μοντέρνα διαμερίσματα. Ωστόσο, η πανδημία φρενάρει την τάση αυτή, καθώς οι άνθρωποι παραμένουν πολύ χρόνο στο σπίτι και χρειάζονται ξεχωριστά δωμάτια. Γίνεται λοιπόν φανερό ότι η ευέλικτη διάταξη και η δυνατότητα διαχωρισμού σε μικρότερες ενότητες αποτελεί το κριτήριο σχεδιασμού της μελλοντικής κατοικίας.

Παράλληλα και ο σχεδιασμός των επίπλων ακολουθεί το ίδιο πλάνο. Τα πολυλειτουργικά έπιπλα συμβάλλουν στον προσδιορισμό ζωνών στους ανοιχτούς χώρους: τραπέζια που λειτουργούν ως γραφεία, αρθρωτοί καναπέδες, ερμάρια που λειτουργούν ως αποθηκευτικοί χώροι και ως διαχωριστικά, διαχωριστικά προσβάσιμα και από τις δύο πλευρές. Σ’ αυτά προστίθενται και τα τροχήλατα έπιπλα που αλλάζουν θέση ανάμεσα στους χώρους εξυπηρετώντας την εκάστοτε ανάγκη. Γίνονται δημοφιλή έπιπλα για εσωτερικό και εξωτερικό χώρο που συνδυάζουν τη λειτουργικότητα επίπλων εξωτερικού χώρου με την αισθητική των αντίστοιχων του εσωτερικού.

modern thonet update s 5000 retreat

https://www.e-architect.com/furniture/modern-thonet-update-s-5000-retreat 

Καταλήγοντας ο σχεδιασμός νέων χώρων και επίπλων υπαγορεύεται από την ανάγκη για ευελιξία, την επιθυμία για ελευθερία αλλά και απομόνωση στο χώρο για μία διαβίωση που ικανοποιεί τις καθημερινές ανάγκες. Σε περίπτωση ανακαίνισης κατοικίας η κατασκευαστική εταιρεία Fouskas Construction ανταποκρίνεται πλήρως στις σημερινές επιταγές σχεδιασμού και οργάνωσης της με απόλυτη επιτυχία. 

Fouskas Construction logo new www.anakainisispitiou.gr 

 

Τελευταίες Απαντήσεις

Decosoup.com

Decobook.gr
© Copyright 2010 - DecoBook. All Rights Reserved