Φωτισμός: Συμβουλές για ένα ατμοσφαιρικό και απόλυτα λειτουργικό φωτισμό στην κατοικία

Το φως είναι το άυλο στοιχείο της διακόσμησης ενός χώρου. Ωστόσο, αποτελεί ένα βασικότατο εργαλείο που επηρεάζει όχι μόνο την ατμόσφαιρα του χώρου αλλά και τη λειτουργικότητά του. Σε περίπτωση που έχετε απευθυνθεί σε επαγγελματία διακοσμητή θα πρέπει να ζητήσετε η μελέτη να περιλαμβάνει και ολοκληρωμένη μελέτη φωτισμού. Για μελέτη διακόσμησης και φωτισμού σε ανακαίνιση σπιτιου απευθυνθείτε στη κατασκευαστική εταιρεία ανακαινίσεων του Ιωάννη Φούσκα.


www.anakainisispitiou.gr

Σε ένα χώρο πρέπει να υπάρχουν πολλαπλές πηγές φωτισμού σε διαφορετικά ύψη

Ο τεχνητός φωτισμός, μετά τη δύση του ήλιου, αποτελεί τη μοναδική πηγή φωτισμού για τους εσωτερικούς χώρους. Ωστόσο, η τοποθέτηση μίας μοναδικής πηγής φωτισμού σε κάθε δωμάτιο δεν αποτελεί σωστή λύση τόσο από την άποψη της αισθητικής όσο και της λειτουργίας. Γενικά, σε κάθε δωμάτιο συνιστάται η τοποθέτηση δύο τουλάχιστον πηγών φωτισμού ή και περισσότερων οι οποίες θα βρίσκονται σε διαφορετικά ύψη. Στο καθιστικό για παράδειγμα μπορείτε να τοποθετήσετε το βασικό φωτιστικό οροφής που θα παρέχει τον κεντρικό φωτισμό. Μπορείτε παράλληλα να τοποθετήσετε ένα φωτιστικό δαπέδου που θα προσφέρει εντοπισμένο φωτισμό πάνω από τον καναπέ καθώς και ένα επιτραπέζιο φωτιστικό σε κάποιο άλλο σημείο. Στο υπνοδωμάτιο, οι περισσότεροι χρήστες έχουν ένα κεντρικό φωτιστικό οροφής και επιτραπέζια φωτιστικά εκατέρωθεν του κρεβατιού.

Σε κάθε χώρο λοιπόν, μπορείτε να συνδυάσετε διαφορετικά φωτιστικά, επιλέγοντας μέσα από μια μεγάλη ποικιλία φωτιστικών, όπως κρεμαστά, σποτάκα, απλίκες, επιτραπέζια και επιδαπέδια φωτιστικά, κρυφό φωτισμό, κτλ.

Ιδανικά ο φωτισμός θα πρέπει να πηγάζει από το επίπεδο του ματιού καθώς ο φωτισμός που πηγάζει από την οροφή δημιουργεί σκιές. Για αυτό το λόγο, τοποθετήστε τα φωτιστικά θα πρέπει να τοποθετούνται σε διαφορετικά ύψη. Τέλος, το φως διαχέεται καλύτερα όταν φιλτράρεται μέσα από λευκές ή υπόλευκες επιφάνειες και για αυτό το λόγο η πλειοψηφία των περιβλημάτων των λαμπτήρων είναι λευκές.

Η ένταση του φωτισμού συνιστάται να έχει δυνατότητα αυξομείωσης.

Ο φωτισμός με μεγάλη ισχύ δημιουργεί μια αφιλόξενη και πολλές φορές ψυχρή ατμόσφαιρα, που θυμίζει χώρους εργασίας, γραφεία, καταστήματα, δημόσιες υπηρεσίες κτλ. Γενικά, ο έντονος φωτισμός κάνει τους ανθρώπους εκτεθειμένοι στα βλέμματα και άβολα.

Προκειμένου, ο φωτισμός να βοηθάει στη δημιουργία μια οικείας και χαλαρωτικής ατμόσφαιρας θα πρέπει ο χρήστης να μπορεί να μειώνει την στάθμη του φωτισμού με τη χρήση dimmer. Στην αγορά επίσης διατίθεται μια μεγάλη ποικιλία λαμπτήρων που ανάλογα προσφέρουν χαμηλό ή υψηλό φως, θερμό ή ψυχρό.

Σε σημεία, όπου απαιτείται δυνατός φωτισμός, όπως σε ένα γραφείο μελέτης ή στο μπάνιο μπορείτε να τοποθετήσετε φωτιστικά όπου ανεβάζουν τη στάθμη του φωτός στο συγκεκριμένο σημείο.

Χρησιμοποιήστε λαμπτήρες φωτισμού με διαφορετική ισχύ (watt)

Οι τεχνητές πηγές φωτισμού έχουν διπλή λειτουργία: από την μία δημιουργούν ατμόσφαιρα και αποτελούν στοιχείο της διακόσμησης του χώρου, από την άλλη εξυπηρετούν συγκεκριμένες ανάγκες, όπως παροχή φωτισμού σε υποφωτισμένα και σκοτεινά σημεία, παροχή φωτισμού μετά τη δύση του ήλιου, αύξηση της στάθμης του φωτισμού για μελέτη και εργασία κτλ.

Ωστόσο, κάθε χώρος έχει συγκεκριμένες ανάγκες για φωτισμό. Για παράδειγμα στο χώρο φαγητού, στην τραπεζαρία, δεν υπάρχει ανάγκη για υψηλή στάθμη φωτισμού και ως τούτου μια πηγή φωτός 60 watt τις περισσότερες φορές είναι αρκετή. Στο καθιστικό, οι απαιτήσεις σε ισχύ ανεβαίνουν στα 75- 100 watt. Στο μπάνιο τοποθετείται συνήθως ψηλά μια κεντρική πηγή των 75 watt και εκατέρωθεν του καθρέφτη τοποθετούνται πηγές φωτισμού των 60 watt έκαστη. Γενικά, η ισχύ των λαμπτήρων κυμαίνεται μεταξύ 40 watt και 100 watt. Για οικονομική ανακαίνιση μπάνιου και συμβουλές για φωτισμό μπάνιου, επισκεφτείτε το link.

Χρησιμοποιήστε με προσοχή τα σποτάκια φωτισμού

Τα σποτάκια φωτισμού χρησιμοποιούνται όταν θέλουμε να τονίσουμε ένα σημείο ή μια επιφάνεια. Ωστόσο, θα πρέπει να χρησιμοποιούνται με προσοχή καθώς η υπερβολική χρήση σποτ, αυξάνει τα επίπεδα του φωτισμού και γενικά μειώνει το ρόλο των σποτ που είναι αυτός της ανάδειξης συγκεκριμένων σημείων και επιφανειών.

Τοποθετήστε τους διακόπτες στις σωστές θέσεις

Οι διακόπτες των εσωτερικών φωτιστικών τοποθετούνται δίπλα στις πόρτες, στα σημεία εισόδου και εξόδους από τους διάφορους χώρους. Οι διακόπτες των φωτιστικών των βεραντών τοποθετούνται συνήθως δίπλα στα παράθυρα και στις μπαλκονόπορτες. Οι διακόπτες καλό είναι να τοποθετούνται σε ύψος 90 εκατοστά από το δάπεδο. Το συγκεκριμένο ύψος είναι λειτουργικό και επιπλέον δεν συγχέεται οπτικά με τα κάδρα των τοίχων. Οι διακόπτες επίσης πρέπει να τοποθετούνται κοντά στα κουφώματα (περίπου σε απόσταση 5 εκ) και όχι μακρύτερα για να μην καταλαμβάνουν πολύτιμο χώρο στον τοίχο.

Προσέξτε τον φωτισμό στους αποθηκευτικούς χώρους και στην ντουλάπα.

Οι βοηθητικοί και αποθηκευτικοί χώροι θεωρούνται χώροι εργασίας και ως εκ τούτου υπάρχει ανάγκη για υψηλή στάθμη φωτισμού, όταν για παράδειγμα αναζητούμε ένα εργαλείο ή προσπαθούμε να διαβάσουμε μια ετικέτα προϊόντων. Για αυτό το λόγο, συνιστάται η τοποθέτηση πολλών πηγών φωτισμού στις ντουλάπες, στους αποθηκευτικούς χώρους, στις γκαρνταρόμπες κτλ.

Σχετικά Άρθρα

Τελευταίες Απαντήσεις

Decosoup.com

Decobook.gr
© Copyright 2010 - DecoBook. All Rights Reserved