Επανάχρηση και αξιοποίηση μικρών εμπορικών καταστημάτων

προτείνει η Ιφιγένεια Κωτίτσα

Αρχιτέκτων Μηχανικός

Η πολύχρονη οικονομική κρίση οδήγησε μεταξύ των άλλων και στο κλείσιμο πολλών μικρών εμπορικών επιχειρήσεων. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα πολλά μικρά καταστήματα σε συνοικίες αλλά και σε περιφερειακές περιοχές, ακόμη και σε κεντρικούς δρόμους των πόλεων να παραμένουν κενά χωρίς να παρατηρείται ενδιαφέρον για ενοικίαση ακόμη και για αγορά. Διερευνούμε τη δυνατότητα αξιοποίησης των μικρών αυτών καταστημάτων με επανάχρηση και ανακαίνιση τους.

Αρχικά θα πρέπει να αναφερθούν και να αναλυθούν τα χαρακτηριστικά τους. Πρόκειται κυρίως για καταστήματα στο ισόγειο πολυώροφων οικοδομών με μικρή πρόσοψη, αν εξαιρεθούν τα γωνιακά, μεγάλο βάθος και σχετικά αρκετό ύψος. Σε ορισμένα υπάρχει αντίστοιχης επιφάνειας υπόγειο και πατάρι. Το έτος κατασκευής ποικίλει καθώς η ανέγερση πολυκατοικιών στο κέντρο των πόλεων αλλά και στις παλιές λεγόμενες συνοικίες συνδυάζεται με το σύστημα της αντιπαροχής που ισχύει μόνο στη χώρα μας. 

Τα κτίρια έχουν ανεγερθεί με διαφορετικούς οικοδομικούς κανονισμούς, με αποτέλεσμα να υπάρχουν διαφοροποιήσεις στην αρχιτεκτονική πρόταση. Για παράδειγμα σε παλαιότερους οικοδομικούς κανονισμούς (ΓΟΚ) δεν ήταν υποχρεωτική η κατασκευή W.C μέσα στο κατάστημα, ενώ επιτρέπονταν η κατασκευή παταριού έως το μισό της επιφάνειας του καταστήματος. 

Οι διαστάσεις τέτοιων καταστημάτων ποικίλουν, για την πρόσοψη 3-4μ, το βάθος 8-10μ και το ύψος 4-6μ χωρίς να αποκλείονται και οι παρεκκλίσεις από το εύρος των διαστάσεων που αναφέρθηκε.

Μετά την παραπάνω ανάλυση εξετάζεται η δυνατότητα αξιοποίησης αυτών των καταστημάτων από ιδιοκτήτες ή αγοραστές ώστε να γίνουν ελκυστικά για ενοικίαση ή πώληση. Ποιες όμως συνθήκες επικρατούν στην αγορά ακινήτων σήμερα; Αυτές είναι που καθορίζουν τις επιλογές, αλλά δυστυχώς παρουσιάζουν μία ρευστότητα που δυσκολεύει τη λήψη αποφάσεων. Άρα πρέπει να επιλεγούν αναστρέψιμες παρεμβάσεις για την όσο το δυνατόν ευκολότερη επαναφορά στην αρχική χρήση, όταν μεταβληθούν οι συνθήκες ζήτησης. Σήμερα υπάρχει μεγάλη ζήτηση για μικρούς χώρους κατοίκησης, οπότε ένα μικρό κατάστημα μπορεί να μετατραπεί σε ένα τέτοιο χώρο με έξυπνη επιλογή και χωροθέτηση επίπλων, με κατασκευές πολυλειτουργικές που εξασφαλίζουν χρηστικότητα και άνετη διαβίωση. Επίσης σύγχρονες και εμπνευσμένες διακοσμητικές επιλογές μπορούν να απογειώσουν το αποτέλεσμα.

Ενδεικτικά παρατίθεται μία πρόταση αλλαγής χρήσης ενός μικρού καταστήματος σε μικρή κατοικία που υποστηρίζει την εργασία στο σπίτι. Τέτοια σπίτια είναι ιδανικά για φοιτητές, νέους δημιουργούς και επαγγελματίες, καθώς θα μπορούν να στεγάσουν στον ίδιο χώρο την επαγγελματική δραστηριότητα και τη διαβίωση τους, ιδιαίτερα αν βρίσκονται σχετικά κεντρικά. 

living box04_floor plan_lower level

living box03_floor plan_upper level

living box05_floor plan_bathroom

Στο βάθος χωροθετείται το λουτρό. Αν υφίσταται W.C επεκτείνεται για να μετατραπεί σε λουτρό, αλλιώς κατασκευάζεται νέο.  Μπροστά του και σε επαφή χωροθετείται η περιοχή της κουζίνας για να αποχετευτεί στην υπάρχουσα αποχέτευση. Στο κέντρο της κουζίνας προτείνεται μικρή τραπεζαρία. Ένα ευρηματικό διαχωριστικό απομονώνει την κουζίνα από τον υπόλοιπο χώρο χωρίς ουσιαστικά να διακόπτει την ενότητα αλλά να επιτρέπει και το φυσικό φως να φθάνει μέχρι την κουζίνα. Μπροστά από το διαχωριστικό προτείνεται το γραφείο, ένα κάθισμα επισκέπτη και πίσω του η βιβλιοθήκη. Η περιοχή του καθιστικού προτείνεται στο μπροστινό τμήμα του καταστήματος δίπλα στην είσοδο και στον απέναντι τοίχο στηρίζεται η τηλεόραση που έχει διπλή χρήση, δηλ. διασκέδαση αλλά και προβολή των επαγγελματικών project του δημιουργού. Πίσω από την τζαμαρία της πρόσοψης ένα μπαούλο με μαξιλάρες εξασφαλίζει έξτρα χώρο καθιστικού και ταυτόχρονα αποθηκευτικό χώρο.

living box01_living room

Η περιοχή του ύπνου αντιμετωπίζεται όπως οι κουκέτες. Πάνω από το μπάνιο δημιουργείται μία πλατφόρμα που εκτείνεται πάνω από τα ντουλάπια της κουζίνας και το διάδρομο του μπάνιου για την τοποθέτηση του στρώματος. Η πρόσβαση γίνεται με ξύλινη σκάλα που διαμορφώνει από κάτω αποθηκευτικό χώρο. Η ντουλάπα προβλέπεται στο βάθος κάτω από το πλατύσκαλο. Η πρόσοψη του κάθε καταστήματος μπορεί να διαμορφωθεί με διάφορες επιλογές ανάλογα με το διαθέσιμο προϋπολογισμό. 

living box02_living room

Η μελέτη και οι εργασίες ανακαίνισης στα καταστήματα αυτά γίνονται σε συνεργασία με τεχνικό γραφείο, για τη διαμόρφωση αρχιτεκτονικής πρότασης στο κάθε συγκεκριμένο κατάστημα και για την οργάνωση και επίβλεψη των απαιτούμενων κατασκευών.


Η Ιφιγένεια Κωτίτσα διατηρεί αρχιτεκτονικό γραφείο και είναι αρθρογράφος αρχιτεκτονικής και interior design στο decobook.gr & decosoup.com

 

Πηγή εικόνων: αρχείο decobook.gr

 
 
 

Τελευταίες Απαντήσεις

Decosoup.com

Decobook.gr
© Copyright 2010 - DecoBook. All Rights Reserved