Ας διαλέξουμε κορνίζες τοίχου

Η κορνίζα ενός έργου τέχνης σκοπό έχει να επικεντρώσει την προσοχή στο έργο, να διαμορφώσει ένα ενιαίο αυτόνομο σύνολο στον τοίχο. Παράλληλα μία κορνίζα με τζάμι μπορεί να προσφέρει τη δομή για την προστασία αλλά και την παρουσίαση ευπαθών έργων τέχνης, π.χ από χαρτί.

Το πλαίσιο γύρω από ένα έργο τέχνης λειτουργεί ως η τελική πινελιά, το στοιχείο που συμπληρώνει και αναδεικνύει ένα πίνακα ζωγραφικής. Το κορνίζωμα αποτελεί και το ίδιο ένα είδος τέχνης καθώς η σωστή επιλογή κορνίζας μπορεί να ενισχύσει σημαντικά την εμφάνιση του έργου, ενώ μία κακή επιλογή μπορεί να μειώσει την αξία του. Ωστόσο δεν είναι απαραίτητο να πλαισιώνονται όλα τα έργα τέχνης. Για τους σύγχρονους πίνακες ζωγραφικής η κορνίζα είναι προαιρετική, ειδικά για τελάρα με σόκορο gallery wrap ( όπου το θέμα του έργου φθάνει μέχρι τον τοίχο, δηλ. εκτείνεται στο σόκορο). Η επιφάνεια του σόκορου είναι καθαρή χωρίς να είναι ορατά τα καρφιά ή τα συρραπτικά συγκράτησης του καμβά στο τελάρο. Όταν ο καλλιτέχνης θεωρεί ότι το έργο πρέπει να κορνιζωθεί επιλέγει τελάρο με λεπτό προφίλ, ώστε να χωράει στην κορνίζα, η οποία πρέπει να έχει το αντίστοιχο βάθος.

Υπάρχουν διάφορες απόψεις όσον αφορά στην επιλογή της κορνίζας ενός έργου τέχνης. Η πλέον συνηθισμένη είναι ότι το ίδιο το έργο τέχνης καθοδηγεί για την επιλογή του ύφους της κορνίζας.

Το ύφος του πίνακα ζωγραφικής πρέπει να συνδυάζεται με το ύφος του πλαισίου. Για παράδειγμα ένα κλασικό έργο τέχνης είναι κατάλληλες οι κλασικές ξύλινες κορνίζες. Αυτές μπορούν να είναι απλές, με πατούρα, σκαλιστές στο φυσικό χρώμα του ξύλου καρυδιάς ή μαόνι, αλλά και σε λάκα. Ακόμη κομψές είναι και οι κορνίζες με φύλλο χρυσού ή σε πατίνα σε διάφορα πλάτη, από 5-10εκ. περίπου. Αντίθετα έργα μοντέρνας ή αφηρημένης τέχνης αναδεικνύονται σε πιο διακριτικές κορνίζες από ξύλο ή αλουμίνιο σε απλό, λιτό προφίλ. 

Κάθε έργο τέχνης με την κορνίζα του αποτελεί μία αυτόνομη οντότητα, οπότε μπορεί να κρεμαστεί οπουδήποτε. Ένα έργο μοντέρνας τέχνης σε χώρο με κλασική διακόσμηση δεν χρειάζεται να έχει κλασική κορνίζα. Επίσης δεν επιλέγουμε κορνίζα για πίνακα ζωγραφικής που να συνδυάζεται με τις κορνίζες των υπόλοιπων έργων τέχνης.

Οι μεγάλοι πίνακες φαίνονται μεγαλύτεροι με κορνίζες μεγάλου πλάτους. Ωστόσο, για να μην φαίνονται υπερβολικοί στο χώρο μπορείτε να επιλέξετε να υπάρχει ένα μικρό περιθώριο γύρω από το έργο.

Ανάλογα με το είδος του πίνακα ο τεχνίτης της κορνίζας μπορεί να σας προτείνει μία σύνθεση από κορνίζες σε διαστρωμάτωση, ώστε να αναδεικνύεται καλύτερα το έργο. Το φινίρισμα και το χρώμα της κορνίζας δεν πρέπει να ανταγωνίζεται το έργο τέχνης. Από την άλλη πλευρά, ένας πολύ μικρός πίνακας μπορεί να αναδειχθεί ως σημαντικό κομμάτι σε μία υπερμεγέθη κορνίζα.

Υπάρχει μία σειρά από έργα ζωγραφικής που απαιτούν ειδική μεταχείριση κατά το κορνίζωμα. Πρόκειται για τις υδατογραφίες (ακουαρέλες), τα παστέλ, τα έργα με κάρβουνο, που πρέπει να προστατεύονται εξαιτίας των ευαίσθητων υλικών τους. Πρέπει να χρησιμοποιούνται υλικά, πασπαρτού και κόλλες, χωρίς οξέα και επίσης να καλύπτονται με μουσειακό γυαλί (εξελιγμένο γυαλί κορνιζοποιίας) που φιλτράρει την βλαβερή ακτινοβολία UV και μειώνει τις ανεπιθύμητες αντανακλάσεις. Η τοποθέτηση του γυαλιού γίνεται σε επιπλέον φύλλο πασπαρτού, ώστε να μην εφάπτεται στο έργο τέχνης. Εναλλακτικά για τα μεγάλα έργα τέχνης χρησιμοποιείται το ακρυλικό γυαλί, γνωστό και ως plexiglass, που είναι ελαφρύτερο και ανθεκτικότερο στις θραύσεις από το γυαλί. 

Συζητείστε  για ανακαίνιση σπιτιού ή αναζητείστε κάποιο από τα πακέτα ανακαίνισης που προσφέρει η κατασκευαστική εταιρία του Ιωάννη Φούσκα.

 

Decobook.gr

© Copyright 2010 - DecoBook. All Rights Reserved