Ανακαίνιση κουζίνας: Μερική και γενική ανακαίνιση

Η ολική ανακαίνιση κουζίνας αποτελεί μια δύσκολη εργασία που πρέπει να γίνεται από εξειδικευμένο γραφείο. Μια από τις μεγαλύτερες δυσκολίες έγκειται στο γεγονός ότι αρκετές φορές οι ένοικοι δεν εγκαταλείπουν την κατοικία τους κατά τη διάρκεια της ανακαίνισης. Αυτό σημαίνει, ότι το γραφείο πρέπει να οργανώσει τα συνεργεία με τον καλύτερο δυνατό τρόπο έτσι ώστε η ενόχληση των ενοίκων να είναι η μικρότερη δυνατή. Για οικονομική ανακαίνιση κουζίνας επισκεφτείτε την κατασκευαστική εταιρεία Ιωάννης Φούσκας.

Anakainisi oikias, ανακαίνιση οικίας, Γιαννης Φουσκαςwww.anakainisispitiou.gr


Η κουζίνα αποτελεί έναν χώρο μέσα στον οποίο γίνονται «βαριές» εργασίες. Τα έπιπλα, ο πάγκος, η πλάτη του πάγκου κτλ. καταπονούνται από την υγρασία, τα χημικά, τα υπολείμματα τροφών, τα οξέα αλλά και από το συχνό πλύσιμο με ισχυρά απορρυπαντικά. Τα συρτάρια και τα ντουλάπια της κουζίνας χρησιμοποιούνται πολλές φορές την ημέρα. Το δάπεδο φθείρεται από την υγρασία, από τα λίπη και τα οξέα των τροφών, από τη συχνή χρήση και από το απαραίτητο συχνό καθάρισμα. Οι συσκευές επίσης χρειάζονται αντικατάσταση είτε για λόγους εκσυγχρονισμού με πιο σύγχρονα μοντέλα είτε γιατί εμφανίζουν βλάβες.

κουζίνα, κόκκινη κουζίνα, μαύρος πάγκος, ψηφίδα, πλακάκι  Κουζίνα μετά την ανακαίνιση από το γραφείο Ιωάννης Φούσκας. 

Η κουζίνα αποτελεί ένα χώρο, όπου οι σχεδιαστές προσπαθούν συνεχώς να αναπτύσσουν νέες τεχνολογίες και πρωτοποριακά προϊόντα. Σκεφτείτε μόνο στις τελευταίες δύο δεκαετίες πόσο βελτιώθηκε η τεχνολογία των ηλεκτρικών συσκευών, όπως του ψυγείου και του φούρνου.

Ένας επιπλέον λόγος, όπου ενδεχόμενα να απαιτηθεί ανακαίνιση στην κουζίνα είναι οι αλλαγές στις ανάγκες των χρηστών. Για παράδειγμα οι χρήστες μεγαλώνουν σε ηλικιά και μαζί αλλάζουν οι ανάγκες τους. Τα ηλικιωμένα άτομα δεν μπορούν να σηκώνουν βάρη, να ανεβάζουν βαριά αντικείμενα σε υψηλά ράφια, να στέκονται πολύ ώρα όρθια κτλ. Μια κουζίνα που απευθύνεται σε ηλικιωμένα άτομα ή σε άτομα με ειδικές ανάγκες έχει διαφορετικό σχεδιασμό από μια τυπική κουζίνα. Επίσης, αν σε μια οικογένεια αλλάξει η σύνθεση των μελών, για παράδειγμα προστεθούν νέα μέλη, τότε ενδεχόμενα η κουζίνα να χρειαστεί επανασχεδιασμό. 

Η μόδα τέλος αποτελεί ένα λόγο που οι χρήστες προχωρούν σε ανακαίνιση κουζίνας. Πριν μερικές δεκαετίες, οι μηχανικοί στην Ελλάδα συνήθιζαν να σχεδιάζουν έναν ενιαίο χώρο για την κουζίνα και το σαλόνι (σαλοκουζίνα). Ωστόσο, μετά από μερικά χρόνια η μόδα της ενιαίας σαλοκουζίνας φάνηκε να εξασθενεί ενώ πολλοί χρήστες εξέφραζαν παράπονα για τις μυρωδιές που μεταφέρονταν στο σαλόνι, για τα άπλυτα πιάτα κτλ. Ως εκ τούτου πολλοί χρήστες αποφάσισαν να προχωρήσουν σε διαχωρισμό του ενιαίου χώρου και στην ανακαίνιση της κουζίνας ή ακόμη και στην αλλαγή της θέσης της στην κατοικία.

Για όλους τους παραπάνω λόγους λοιπόν σε μια κατοικία ενδέχεται να απαιτηθεί ανακαίνιση κουζίνας. Η ανακαίνιση μπορεί να είναι μερική ή ολική.

Μερική ανακαίνιση:

Σε αυτήν την περίπτωση ο μηχανικός ή ο διακοσμητής που θα αναλάβει το έργο μπορεί να αποφασίσει ότι μερικές, στοχευμένες αλλαγές μπορούν να βελτιώσουν τόσο την αισθητική όσο και τη λειτουργικότητα του χώρου. Για παράδειγμα μια συχνή βελτίωση είναι το φρεσκάρισμα των πορτών των ντουλαπιών και των συρταριών της κουζίνας. Οι πόρτες μπορούν να βαφούν σε μια νέα απόχρωση, να ανανεωθεί το χρώμα τους ή να καλυφθούν με ταπετσαρία. Η λύση αυτή είναι οικονομική και δίνει αμέσως νέο αέρα στην κουζίνα. Ωστόσο, το υλικό των πορτών πρέπει να επιτρέπει το βάψιμο, δηλαδή οι πόρτες πρέπει να είναι ξύλινες και όχι καπλαμάς ή βακελίτης. Μια άλλη ιδέα είναι η αλλαγή των πόμολων των ντουλαπιών και των συρταριών.

Ο πάγκος της κουζίνας και ο νεροχύτης, αποτελούν επιφάνειες που καταπονούνται από οξέα, από λεκέδες, από χαρακιές, από καυτά σκεύη, από υπολείμματα τροφών και καφέδων κτλ. Μια αλλαγή του πάγκου της κουζίνας και του νεροχύτη θα δώσει αμέσως τον αέρα της καθαριότητας και της φρεσκάδας στο χώρο. Εκτός από τον πάγκο μπορεί να αντικατασταθεί και η πλάτη της κουζίνας. Μια εύκολη λύση είναι η επένδυση των παλιών πλακιδίων με νέα υλικά, όπως με καινούργια πλακάκια, με γρανίτη, κ.ά. Φυσικά υπάρχουν και πιο πρωτότυπες λύσεις για την επένδυση της πλάτης της κουζίνας όπως το corian, το γυαλί με εκτυπώσεις και άλλα συνθετικά υλικά.

Στη μερική ανακαίνιση μπορεί να γίνει φρεσκάρισμα στους τοίχους είτε κρατώντας την ίδια απόχρωση είτε επιλέγοντας μια άλλη απόχρωση καθώς και αλλαγή υφασμάτων όπως κουρτινών και τραπεζομάντιλων. Όσον αφορά στη βαφή, αυτή εφαρμόζεται μόνο στα εμφανή σημεία.

κίτρινο πλακάκι, κουζίνα, ανακαίνιση,   Κουζίνα μετά την ανακαίνιση από το γραφείο Ιωάννης Φούσκας. 

Γενική ανακαίνιση:

Η γενική ανακαίνιση αποτελεί μια σχετικά δύσκολη εργασία και για αυτό το λόγο πρέπει να την αναλαμβάνει εξειδικευμένος μηχανικός και συνεργείο. Μια από τις μεγαλύτερες δυσκολίες έγκειται στο γεγονός ότι αρκετές φορές οι ένοικοι δεν εγκαταλείπουν την κατοικία τους κατά τη διάρκεια της ανακαίνισης. Αυτό σημαίνει, ότι ο μελετητής που έχει αναλάβει την ανακαίνιση πρέπει να οργανώσει τα συνεργεία με τον καλύτερο δυνατό τρόπο έτσι ώστε η ενόχληση των ενοίκων να είναι η μικρότερη δυνατή. Επίσης, θα πρέπει να έχει υπολογίσει το χρόνο παραλαβής των υλικών, των συσκευών, των επίπλων, του πάγκου, του νιπτήρα, της μπαταρίας κτλ.

Προτού ξεκινήσει η τοποθέτηση των νέων υλικών και επίπλων θα πρέπει να γίνει αποξήλωση των παλαιών. Η κουζίνα αποξηλώνεται από ειδικό συνεργείο, το οποίο αναλαμβάνει την αφαίρεση των πλακιδίων των τοίχων και του δαπέδου. Το συνεργείο είναι επίσης υπεύθυνο για την απομάκρυνση των άχρηστων υλικών και μπαζών καθώς και για τον καθαρισμό του χώρου. Από εκεί και έπειτα μπορούν να ξεκινήσουν τις εργασίες τους τα συνεργεία.

Όσον αφορά στην υδραυλική και ηλεκτρολογική εγκατάσταση αυτή γίνεται με βάση τη μελέτη και το νέο σχεδιασμό της κουζίνας. Οι παροχές ζεστού και κρύου νερού τοποθετούνται στο κέντρο του νεροχύτη περίπου 50-60 εκ πάνω από το δάπεδο. Λίγο πιο κάτω (στα 50 εκ από το δάπεδο) δημιουργείται η αποχέτευση. Στην αποχέτευση του νεροχύτη συνδέεται επίσης και η αποχέτευση του πλυντηρίου πιάτων ενώ η παροχή ρεύματος του πλυντηρίου πιάτων εγκαθίσταται μέσα στο ντουλάπι. Οι πρίζες τοποθετούνται στην πλάτη της πάγκου τη κουζίνας, στη θέση του ψυγείου και αλλού. Επίσης στην θέση της κουζίνας προβλέπεται ειδική παροχή ηλεκτρικού ρεύματος. Ειδικά όσον αφορά στις πρίζες του πάγκου ο αριθμός των πριζών εξαρτάται από το μήκος του πάγκου αλλά και από τις ανάγκες των ενοίκων, δηλαδή από τον αριθμό των μικροσυσκευών που χρησιμοποιούν. Χοντρικά, μία πρίζα τοποθετείται ανά ένα μέτρο, αλλά αν υπάρχει ανάγκη για περισσότερες συσκευές μπορούν να προβλεφθούν περισσότερες πρίζες. Οι πρίζες του πάγκου τοποθετούνται 20-30 εκατοστά πιο πάνω από τον πάγκο και πρέπει να διαθέτουν καπάκι ασφαλείας.

Αν πρόκειται για εντοιχισμένο ψυγείο, η πρίζα πρέπει να τοποθετείται ψηλά ώστε να είναι δυνατή η αποσύνδεση χωρίς τη μετακίνηση του ψυγείου. Παροχή ρεύματος επίσης πρέπει να προβλέπεται και για τον απορροφητήρα.

Όσον αφορά στη βαφή αυτή εφαρμόζεται μόνο στις εμφανείς επιφάνειες. Οι επιφάνειες δηλαδή που θα καλυφθούν με έπιπλα και πλακάκια δεν είναι απαραίτητο να βαφούν.

Τελευταίες Απαντήσεις

Decosoup.com

Decobook.gr
© Copyright 2010 - DecoBook. All Rights Reserved