Τα διαχρονικά ξύλινα δάπεδα

ΤΟΙΧΟΙ,ΔΑΠΕΔΑ,ΟΡΟΦΕΣ

ξυλινο δαπεδο, παρκεΗ ιστορία της Αρχιτεκτονικής από τα βάθη των αιώνων έχει καθιερώσει παγκοσμίως το ξύλο σαν το μοναδικό και ίσως αναντικατάστατο υλικό που συνδυάζει την πολυτέλεια και την αισθητική στις  επενδύσεις δαπέδων και τοίχων.

 

 

 

 

(πηγή εικόνας: Flick.com)

 

Η διαχρονικότητα του ξύλου οφείλεται στα αναρίθμητα πλεονεκτήματα του, όπως:

 • Προσφέρει μια μοναδική αίσθηση ζεστασιάς και θαλπωρής και δεv δημιουργεί την αίσθηση του ψύχους στα πόδια του χρήστη.
 • Ως υλικό, το ξύλο είναι κλασικό, ταιριάζει με όλα τα στυλ διακόσμησης.
 • Είναι κατάλληλο για επένδυση εσωτερικών και εξωτερικών χώρων, διαμερισμάτων, εξοχικών κατοικιών, πολυσύχναστων χώρων κλπ.
 • Είναι συμβατό με όλα τα δομικά υλικά, συνδυάζεται τέλεια μ’ αυτά και διατίθεται σε μεγάλη ποικιλία χρωμάτων και σχεδίων.
 • Είναι οικείο στον άνθρωπο, γιατί είναι φυσικό προϊόν, οικολογικό με μεγάλη αντοχή και μεγάλη διάρκεια ζωής.
 • Δεν είναι ολισθηρό υλικό.
 • Έχει χαμηλό συντελεστή θερμικής αγωγιμότητας (μονώνει το δάπεδο)
 • Το ξύλινο δάπεδο δεν δημιουργεί το φαινόμενο του στατικού ηλεκτρισμού. 
 • Είναι εύκολο στη συντήρηση και τον καθαρισμό, αρκεί να τηρούνται οι οδηγίες από τον κατασκευαστή. Σε περίπτωση φθοράς, μπορεί εύκολα να αντικατασταθεί ή να ανανεωθεί, οπότε φαίνεται σαν καινούργιο.
 • Αυξάνει την αξία του κάθε σπιτιού. Γενικά θεωρείται ένα πολυτελές και εκλεπτυσμένο υλικό.

 

 

Τα ξύλα που συνήθως χρησιμοποιούνται για την επίστρωση των δαπέδων


Η δρύινη ξυλεία: Είναι ανθεκτική και για αυτό χρησιμοποιείται άφοβα σε πολυσύχναστους χώρους, όπως σε μουσεία και καταστήματα αλλά και στο εσωτερικό της κατοικίας, όπως στο καθιστικό, στους διαδρόμους, στο υπνοδωμάτιο, κλπ. Η ξυλεία από κωνοφόρα δέντρα (όρεγκον, πέυκο): Είναι οικονομικότερη από τη δρύινη ξυλεία αλλά λιγότερο σκληρή. Έχει χαρακτηριστική εμφάνιση λόγω των εντυπωσιακών γραμμώσεων και ρόζων. Η αφρικανική ξυλεία (ιρόκο, ντούσιε): Είναι κατάλληλη για χώρους έντονης χρήσης, όπως αθλητικές εγκαταστάσεις, αίθουσες χωρού, δημόσιους χώρους, κλπ. 

Spa House on the Lake contemporary dining room

 

Αλλα είδη ξυλείας : Η σουηδική ξυλεία είναι μαλακή, έχει ρόζους και δε συνίσταται για επίστρωση δαπέδων. Η καστανιά και η οξειά χρησιμοποιούνται σπάνια καθώς δεν είναι ανθεκτικά ξύλα. 

 


Τα είδη των ξύλινων δαπέδων.

Στην αγορά διατίθενται πολλά είδη ξύλινων δαπέδων και η επιλογή εξαρτάται από τη χρήση αλλά και από τα χρήματα που θέλετε να διαθέσετε. Μερικά από αυτά είναι:  

 • Λωρίδες από ευγενή ξυλεία, όπως δρυς, Merbau, Iroko, Doussie, Teak Βιρμανίας, Ipe, Bamboo Κίνας. Το πάχος των λωρίδων ποικίλει από 14-22χιλ. και τοποθετούνται είτε καρφωτά είτε κολλητά. Το πλάτος των σανίδων κυμαίνεται μεταξύ 6-22 εκ. και το μήκος τους έως 3 μ., ανάλογα με το είδος του ξύλου. Οι λωρίδες έχουν στα πλαϊνά τους αρσενική και θηλυκή "κινησιά" για άψογη εφαρμογή.

 

 • Παρκέτα μασίφ από ευγενή ξυλεία, όπως δρυς, Merbau, Iroko, Doussie, Wenge, μαόνι, Teak. Το πάχος των παρκέτων κυμαίνεται από 10-22 χιλ., και το πλάτος από 6 έως 25 εκ., το δε μήκος από 25 εκ. έως 35 εκ.. τοποθετούνται καρφωτά ή κολλητά, σε ψευδοπάτωμα λευκής ξυλείας ή ανθυγρών μοριοσανίδων MDF.

 

 • Παρκέτα προλουστραρισμένα σε μεγάλη ποικιλία ξύλου (δρυς, σφένδαμος, κερασιά, οξιά, wenge, iroko, merbau). Τα παρκέτα είναι ειδικά επεξεργασμένα εργοστασιακά για αντοχή και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

Τα προλουστραρισμένα πατώματα παραδίδονται έτοιμα προς τοποθέτηση σε διάφορα φινιρίσματα και λούστρα ενώ συνήθως διατίθενται και τα αντίστοιχα σοβατεπί, αρμοκάλυπτρα και διακοσμητικά στοιχεία. Κάποια έχουν ενσωματωμένο ηχομονωτικό υπόστρωμα, που περιορίζει το θόρυβο στο χώρο. Είναι ιδανικά για ανακαινίσεις, λόγω του μικρού πάχους τους (μόλις 1,5 εκ.).

Τοποθετούνται ‘κουμπωτά’ για άψογη εφαρμογή χωρίς χρήση κόλλας (‘πλωτά") ή κολλητά πάνω σε οποιοδήποτε επίπεδο δάπεδο. Είναι απόλυτα συμβατά με τα συστήματα ενδοδαπέδιας θέρμανσης.

 

 • Παρκέτα έγχρωμα, προλουστραρισμένα. Μπορείτε να βρείτε σε μεγάλη ποικιλία φυσικής απεικόνισης ξύλου, χρωμάτων, κλασικών και μοντέρνων και είναι βαμμένα σε όλη τη μάζα τους, για να λουστράρονται διατηρώντας πάντα το χρώμα τους.

Είναι ιδανικά για κατοικίες και επαγγελματικούς χώρους, όπως εστιατόρια, καταστήματα, ξενοδοχεία, γιατί συνδυάζουν τη ζεστασιά του ξύλου με το αισθητικό αποτέλεσμα.

Τοποθετούνται όπως τα προηγούμενα σε νέες κατασκευές και ανακαινίσεις, λόγω του μικρού πάχους τους.

 

 • Μωσαϊκά παρκέ από μικρές λωρίδες πάχους 10-11 χιλ. που έχουν τοποθετηθεί με υδατοδιαλυτές ή πολυεστερικές κόλλες σε προσυναρμολογημένες πλάκες διαστάσεων 35x35 και 48x48 εκ.

Η ξυλεία που χρησιμοποιείται είναι δρυός, οξιάς ή καστανιάς Α’ ή Β’ διαλογής κι είναι προλουστραρισμένα με βερνίκια διαρκείας. Όλα τα παρκέτα είναι φυσικά, οικολογικά, αντιολισθηρά, αντιστατικά, αντιαλλεργικά και φιλικά προς το περιβάλλον και τον άνθρωπο, εφόσον οι χρησιμοποιούμενες κόλλες είναι οικολογικές.

 

 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Διαφήμιση

Άλλα σχετικά άρθρα

2011-11-28-15-43-21Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ενδοδαπέδια θέρμανση
cork-flooringΤα δάπεδα από φελλό, ανήκουν στην κατηγορία των ελαστικών δαπέδων, δηλαδή είναι πολύ άνετα στο βάδισμα ενώ σε περίπτωση παραμόρφωσης επανέρχονται, σε μεγάλο ποσοστό, στην αρχική τους κατάσταση....
2015-05-12-15-50-01Το ξύλο ως υλικό αποτελεί δημοφιλή επιλογή για επίστρωση δαπέδων λόγω της μοναδική εμφάνισης, της απόχρωσης, των νερών και της θερμής αίσθησης που προσδίδει σε ένα χώρο. Το ξύλο επιπλέον είναι ένα ανθεκτικό υλικό με μεγάλη διάρκεια ζωής καθώς σε περίπτωση φθοράς η επιφάνεια μπορεί να λειανθεί και να...
gο ξύλο είναι ένα ζωντανό υλικό, που ακόμη και πολλά χρόνια μετά την τοποθέτησή του, οι διαστάσεις του αλλάζουν ανάλογα με την υγρασία. Οι αλλαγές στις διαστάσεις δε γίνονται αισθητές όταν εξετάσουμε μεμονωμένα μία ξύλινη σανίδα. Ωστόσο, ένα δάπεδο αποτελείται από πολλές σανίδες και ως εκ τούτου το...
Διαφήμιση
Featured Links:
Διαφήμιση

Banner συνεργατών

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Χειροτεχνίες για παιδιά

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Google+