ΙΣΤΟΡΙΑ ΧΩΡΟΥ & DESIGN

Τζάκι: Η εξέλιξη του στύλ

ΙΣΤΟΡΙΑ ΧΩΡΟΥ & DESIGN

Σήμερα, το τζάκι είναι πιο επίκαιρο από ποτέ τόσο ως εξαιρετικά αποδοτικό στοιχείο θέρμανσης όσο και ως βασικό στοιχείο της διακόσμησης ενός χώρου. Πριν αποφασίσετε για το είδος θέρμανσης που θα εγκαταστήσετε στο χώρο σας συμβουλευτείτε την κατασκευαστική εταιρία του Ιωάννη Φούσκα, μια αξιόπιστη τεχνική εταιρεία που ειδικεύεται στην ανακαίνιση κατοικίας. 

 Anakainisi oikias, ανακαίνιση οικίας, Γιαννης Φουσκαςwww.anakainisispitiou.gr

 

Το τζάκι αποτελεί ένα από τα παλαιότερα αρχιτεκτονικά στοιχεία στην ιστορία του ανθρώπινου πολιτισμού. Ο βασικός λόγος κατασκευής τζακιών είναι για να λειτουργούν ως εστίες φωτιάς σε εσωτερικούς χώρους. Τυπικά υλικά κατασκευής τζακιών είναι τα κεραμικά τούβλα, οι πέτρες και τα μέταλλα. Αρχικά, τα τζάκια κατασκευάζονταν αποκλειστικά για πρακτικούς λόγους, για να θερμαίνουν δηλαδή τους εσωτερικούς χώρους, να εξυπηρετούν στο μαγείρεμα και στην παραγωγή θερμού νερού για το πλύσιμο των ρούχων, το λουτρό και άλλες εργασίες. Σταδιακά ωστόσο οι εστίες θερμότητες άρχισαν να διακοσμούνται και να αποτελούν σημαντικό στοιχείο της διακόσμησης του χώρου. Στην περίοδο της βιομηχανικής επανάστασης, το ηλεκτρικό ρεύμα και η κεντρική θέρμανση άρχισαν να επικρατούν και να εκτοπίζουν το τζάκι από την κατοικία.  

Overmantel.jpg
"Overmantel" by VAwebteam at English Wikipedia - http://collections.vam.ac.uk/item/O77712/chimneypiece-and-overmantel/. Licensed under CC BY-SA 3.0 via Commons.

 

Το λαμπερό στυλ Art Deco

ΙΣΤΟΡΙΑ ΧΩΡΟΥ & DESIGN

Art Deco: ένα στυλ πέρα από τα όρια, ένας κόσμος πολυτέλειας και ουτοπίας, η χρυσή εποχή του ’20 και του ’30. Ο όρος φαντασιώνει πλήθος ρομαντικές εικόνες: ο ήχος από κρυστάλλινα ποτήρια κοκτέιλ ανακατωμένος με τη βραχνάδα μιας τζαζ μπάντας σε μεγαλόπρεπα διακοσμημένες αίθουσες χορού, η Αμερικανίδα χορεύτρια Josephine Baker να παρουσιάζει, στο Παρίσι φυσικά, τον «Άγριο Χορό» με την ερωτική συνένωση πρωτόγονων και ευγενών στοιχείων και το κοινό να την αποθεώνει.Ένα ζεστό βράδυ του καλοκαιριού του 1930 έξω από ένα θέατρο του Παρισιού η Josephine μέσα στο υψηλής ραπτικής Vionnet φόρεμα της παρέα με το τσιτά της πηδά στην απαστράπτουσα ασημόλευκη Rolls Royce. Στη συνέχεια αποχωρούν με στυλ και ταχύτητα μέσα στο πνεύμα των καιρών της εποχής Art Deco.

Ραδιόφωνο του 1931 "Philips L1060854" by Nite_Owl - L1060854. Licensed under CC BY-SA 2.0 via Wikimedia Commons - link

   

Ο Hundertwasser για τα φυτεμένα δώματα

ΙΣΤΟΡΙΑ ΧΩΡΟΥ & DESIGN

Friedensreich Hundertwasser αποτελεί έναν από τους πιο γνωστούς σύγχρονους ζωγράφους της Αυστρίας. Εκτός από τη ζωγραφική πειραματίστηκε και με την αρχιτεκτονική. Χαρακτηριστικά γνωρίσματα των κτιρίων που σχεδίασε ήταν η ανομοιομορφία των αρχιτεκτονικών στοιχείων, οι πολύχρωμες διακοσμήσεις, οι τρούλοι, οι καμπύλες γραμμές αλλά και τα φυτεμένα δώματα. 

οικολογική αρχιτεκτονική, φυτεμένα δώματα, φυτεμένες ταράτσες,
"Hotel Therme Rogner Bad Blumau Kunsthaus" by Intentionalart - Own work. Licensed under CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons.

   

Η παραδοσιακή αρχιτεκτονική της Θάσου- Μέρος Β'

ΙΣΤΟΡΙΑ ΧΩΡΟΥ & DESIGN

παλιές φωτογραφίες, θάσος, παραδοσιακή αρχιτεκτονική, παλιές φωτογραφίες Μακεδονία,  (πηγή φωτογραφίας: "Panagia Mitte 8 C" by Gerhard Haubold - Own work. Licensed under Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 via Wikimedia Commons - σύνδεσμός)

Η γεωμορφολογία, το κλίμα του νησιού και τα διαθέσιμα υλικά είναι όμοια με της Ηπειρωτικής Μακεδονίας. Άλλωστε, το νησί βρίσκεται γεωγραφικά σε εγγύτητα με την Ηπειρωτική Μακεδονία. Ως εκ τούτου, η παραδοσιακή ή λαϊκή αρχιτεκτονική  είναι όμοια με την Θρακο-Μακεδονική αρχιτεκτονική, αν και υπάρχουν τοπικές ιδιομορφίες, λόγω της αποκοπής του νησιού από τη θάλασσα. Η Θάσος λοιπόν δεν έχει ούτε νησιώτικη, ούτε πρωτότυπη παραδοσιακή αρχιτεκτονική αλλά ακολουθεί τη θρακομακεδονική αρχιτεκτονική με τοπικές ιδιομορφίες. 

   

Η παραδοσιακή αρχιτεκτονική της Θάσου- Μέρος Α'

ΙΣΤΟΡΙΑ ΧΩΡΟΥ & DESIGN

Φοιτητική εργασία του τμήματος αρχιτεκτόνων ΑΠΘ*. 

παναγία, θασος, παλιές φωτογραφίες θάσου, αρχιτεκτονική θάσου, παραδοσιακή αρχιτεκτονική θάσου, μακεδονίτικη αρχιτεκτονική Φωτογραφία από το χωριό Παναγία Θάσου/ (Πηγή φωτογραφίας: wikipedia: "Panagia Gebäude 2 C" by Gerhard Haubold - Own work. Licensed under Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 via Wikimedia Commons - συνδεσμος

   

Αντικείμενα design χωρίς ηλικία (τραπεζάκια καθιστικού)

ΙΣΤΟΡΙΑ ΧΩΡΟΥ & DESIGN

marcel-breuer-laccio-coffee-tables-black-and-white-tulip-table-knoll, τραπεζάκι καθιστικού, τραπεζάκι σαλονιού

www.paletteandparlor.com/products/marcel-breuer-laccio-coffee-table;

Τα διαχρονικά τραπεζάκια μέσης από υψηλής ποιότητας υλικά προσφέρουν με το μοναδικό σχεδιασμό τους όχι μόνο κομψότητα, αλλά κυρίως λειτουργικότητα και ανθεκτικότητα στη χρήση και στο χρόνο.

   

Σελίδα 1 από 10

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Τελευταίες απαντήσεις

Τι χαλί και ριχτάρια να συνδυάσω σε μαύρο σαλόνι;
Πώς να τοποθετήσω τα είδη υγιεινής στο μπάνιο μου;
Πώς να διαμορφώσω ένα πολύ μικρό μπάνιο για να είναι λειτουργικό;
“Θα ήθελα να ρωτήσω τι χρώμα κουρτίνα και πακέτο ρόμαν να βάλω σε ενιαίο χώρο (40τμ.) σαλοκουζίνας. Η κουζίνα είναι σε καφέ δρυς, το πλακάκι δαπέδου μπεζ και οι καναπέδες 2 θέσιος και 3 θέσιος σε αλέκιαστο μπεζ. Τραπεζαρία και μπουφές δεν υπάρχουν ακόμα, επίσης χρώμα τοίχου δεν επέλεξα Θέλω να φωτίσω το...
Featured Links:
Διαφήμιση

Banner συνεργατών

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Χειροτεχνίες για παιδιά

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Google+