Τύποι δαπέδων: Οι συνηθέστερες επιλογές

ΤΟΙΧΟΙ,ΔΑΠΕΔΑ,ΟΡΟΦΕΣ

Είτε πρόκειται για ανέγερση νέας οικοδομής είτε για ανακαίνιση, ένα από τα βασικά ζητήματα που πρέπει να επιλυθεί, είναι η επιλογή του κατάλληλου υλικού επίστρωσης των δαπέδων. Οι δημοφιλέστερες επιλογές είναι οι παρακάτω:

Μοκέτα: Το βασικό πλεονέκτημα της μοκέτας είναι ότι δημιουργεί μια ζεστή και απαλή επιφάνεια στο δάπεδο. Αυτό σημαίνει ότι οι ένοικοι μπορούν να καθίσουν στη μοκέτα, να περπατήσουν χωρίς παπούτσια, να παίξουν με τα παιδιά τους κτλ. Επιπλέον, η μοκέτα απορροφά τους θορύβους από το βάδισμα, τους κραδασμούς και γενικά αυξάνει τη θερμομόνωση και ηχομόνωση του δαπέδου. Το μειονέκτημα της μοκέτας είναι η δυσκολία καθαρισμού, ειδικά σε περίπτωση επίμονων λεκέδων.

Βινύλιο: Διατίθεται τόσο σε ρολό όσο και σε πλακάκια σε διάφορα σχέδια και χρώματα ενώ η τοποθέτηση είναι εξαιρετικά εύκολη. Οι επιφάνειες βινυλίου είναι ζεστές και απαλές στο βάδισμα, ανθεκτικές στην υγρασία, στο συχνό καθάρισμα και σε πολλές άλλες καταπονήσεις. Αποτελεί μια οικονομική επιλογή.

Λινόλεουμ: Τα δάπεδα από λινόλεουμ είναι ανθεκτικά στους λεκέδες και σε άλλες καταπονήσεις. Το λινόλεουμ καθαρίζεται εύκολα ενώ κατατάσσεται στα φιλικά προς το περιβάλλον, υλικά.

Ξύλινα δάπεδα: Το ξύλο προσφέρει μια μοναδική αίσθηση ζεστασιάς και θαλπωρής. Ως υλικό είναι διαχρονικό και ταιριάζει με όλα τα στυλ διακόσμησης. Μονώνει το δάπεδο, είναι μη-ολισθηρό και δε δημιουργεί το φαινόμενο του στατικού ηλεκτρισμού. Γενικά θεωρείται ένα πολυτελές υλικό που αυξάνει την αξία κάθε σπιτιού.

ξύλινο πάτωμα, παρκέ
By Lars Lentz - Photo by Lars Lentz, source. Cropped version (compliant with CC-BY-SA) by 5koCC BY-SA 1.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=14392

Λάμινέιτ: Oι σανίδες laminate αποτελούν ένα "σάντουιτς" στρώσεων, τοποθετημένων η μία πάνω στην άλλη. To laminate έχει υψηλή αντοχή στις φθορές, στα χημικά, στη φωτιά αλλά και ιδιαίτερη αισθητική. Ως υλικό μπορεί να κατασκευαστεί, έτσι ώστε να μοιάζει με οποιοδήποτε υλικό, όπως για παράδειγμα με ξύλο, πλακάκι, μάρμαρο κτλ. Όσον αφορά στα δάπεδα η πιο δημοφιλής επιλογή είναι τα laminate που μιμούνται τα ξύλινα δάπεδα. Ένα άλλο σημαντικό πλεονέκτημα είναι η εύκολη και γρήγορη εγκατάσταση. Επιπλεόν, το laminate μπορεί να τοποθετηθεί σε χώρους όπου δε συνιστάται η τοποθέτηση ξύλου, όπως για παράδειγμα σε υπόγεια, σε χώρους υψηλής κυκλοφορίας και σε χώρους με υγρασία.

Κεραμικά και πορσελάνινα πλακάκια. Αποτελεί ίσως τη δημοφιλέστερη επιλογή στην επίστρωση δαπέδων, είτε πρόκειται για νεοανεγειρόμενες οικοδομές είτε για ανακαίνιση μπάνιου, κουζίνας αλλά και ολόκληρης της κατοικίας. Το πλακάκι είναι ανθεκτικό στη θερμότητα, στην υγρασία, στα χημικά και στους λεκέδες. Καθαρίζεται εύκολα καθώς οι λεκέδες δύσκολα εισχωρούν στη μάζα των πλακιδίων. Το μειονέκτημά του είναι ότι αποτελεί ένα σκληρό και μάλλον ψυχρό υλικό.

Πέτρες (μάρμαρο και γρανίτης): Το μάρμαρο και ο γρανίτης αποτελούν φυσικά πετρώματα, που διαμορφώνονται σε πλάκες έτσι ώστε να μπορούν να επενδύσουν διάφορες επιφάνειες. Το χαρακτηριστικό στοιχείο του μαρμάρου είναι οι φλέβες που διασχίζουν τη μάζα επηρεάζοντας την εμφάνιση του υλικού. Το μάρμαρο και ο γρανίτης δίνουν την αίσθηση τη πολυτέλειας και του υψηλού γούστου, αποτελούν ωστόσο ακριβές επιλογές. Τα πλεονεκτήματά είναι η αντοχή στο χρόνο και η ιδιαίτερη αισθητική. Όσον αφορά στα μειονεκτήματα, αυτά είναι η ευαισθησία στα όξινα και καυστικά υγρά, η αίσθηση ψυχρότητα που ωστόσο είναι επιθυμητή κατά τους θερινούς μήνες και η πιθανότητα ρηγμάτωση του πετρώματος.

Για να λάβετε συμβουλές που αφορούν σε υλικά δαπέδων επισκεφτείτε την κατασκευαστική εταιρεία του Ιωάννη Φούσκα που ασχολείται με ανακαινίσεις διαμερισμάτων, μονοκατοικιών, πολυκατοικιών κ.ά.  

Anakainisi oikiaswww.anakainisispitiou.gr

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Διαφήμιση

Άλλα σχετικά άρθρα

2015-04-23-13-41-09Το τζάκι αποτελεί σημαντικό στοιχείο του χώρου. Είναι συνυφασμένο με τη ζεστασιά, τη γλυκιά θαλπωρή, τη συντροφιά της παρέας, τη συγκέντρωση της οικογένειας. Σήμερα αποτελεί ουσιαστικά αξιόλογη, εναλλακτική και πολλές φορές αποκλειστική πηγή θέρμανσης. Για την εξωτερική επένδυση του τζακιού επιλέγονται...
-linoleumΔάπεδα από LINOLEUM
2017-03-24-11-02-50Δάπεδο ονομάζεται η τελική επίστρωση των πατωμάτων. Το πάτωμα αποτελεί μέρος του στατικού σκελετού ενός κτιρίου, δηλαδή μέρος του φέροντος οργανισμού. Συνήθως κατασκευάζεται από οπλισμένο σκυρόδεμα. Αυτό σημαίνει ότι η επιφάνειά του δεν είναι ομαλή αλλά ούτε έχει την κατάλληλη εμφάνιση ώστε να...
Διαφήμιση
Featured Links:
Διαφήμιση

Banner συνεργατών

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Χειροτεχνίες για παιδιά

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Google+