Δάπεδα Laminate: Αντοχή και εμφάνιση φυσικού ξύλου

ΤΟΙΧΟΙ,ΔΑΠΕΔΑ,ΟΡΟΦΕΣ

Οι σανίδες laminate θα μπορούσαμε να πούμε ότι αποτελούν ένα "σάντουιτς" στρώσεων, τοποθετημένων η μία πάνω στην άλλη. Ακριβώς λόγω των πολλαπλών στρώσεων, τα υλικά laminate έχουν υψηλή αντοχή στις φθορές, στα χημικά στη φωτιά αλλά και ιδιαίτερη αισθητική. Τα υλικά laminate μπορούν να κατασκευαστούν έτσι ώστε να μοιάζουν με οποιοδήποτε υλικό, όπως για παράδειγμα με ξύλο, πλακάκι, μάρμαρο κτλ.  Όσον αφορά στα δάπεδα η πιο δημοφιλής επιλογή είναι τα laminate που μιμούνται τα ξύλινα δάπεδα.

laminate δάπεδα, laminate

Η τεχνολογία Laminate ξεκίνησε να χρησιμοποιείται ήδη από τη δεκαετία του 60 για την κατασκευή πάγκων κουζίνας. Τη δεκαετία του 90, τα laminate επανήλθαν και πάλι στο προσκήνιο, ειδικά για την κατασκευή δαπέδων. Άλλωστε μετά από τόσα χρόνια αφενός είχαν κερδίσει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών αφετέρου η τεχνολογία κατασκευής τους είχε αναπτυχθεί πολύ.

Το laminate είναι ένα «σάντουιτς» στρώσεων. Η ανώτερη στρώση, δηλαδή αυτή που δίνει την εμφάνιση στο δάπεδο, κατασκευάζεται ακριβώς όπως και οι πάγκοι της κουζίνας, αποτελείται δηλαδή από στρώσεις χαρτιού εμποτισμένου με ρητίνη. Κάτω από αυτή τη στρώση, υπάρχει η βάση η οποία είναι κόντρα πλακέ ή άλλο βιομηχανοποιημένο ξύλο.

Η ανώτερη «φλούδα» μιας σανίδας laminate είναι διάφανη και εξαιρετικά ανθεκτική. Η αμέσως επόμενη, δίνει στη σανίδα την εμφάνισή της, δηλαδή το χρώμα και το μοτίβο, και αποτελεί μια εκτύπωση ενός σχεδίου που μοιάζει με ξύλο οξιάς, πεύκου, κερασιάς ή με πλακάκι ή με μάρμαρο. Η υψηλή αντοχή του laminate στις κάθε είδους επιδράσεις οφείλεται σε αυτές ακριβώς τις στρώσεις, οι οποίες συνδέονται μεταξύ τους με την επίδραση της θερμότητας και της πίεσης. 

Το δάπεδο laminate εκτός από αντοχή έχει και ένα άλλο σημαντικό πλεονέκτημα: Η εγκατάστασή του είναι εξαιρετικά εύκολη και σύντομη. Μάλιστα, επειδή το υλικό είναι βιομηχανοποιημένο, μπορεί να κατασκευαστεί σε οποιοδήποτε πλάτος. Για αυτόν το λόγο οι σανίδες laminate είναι 2 ή και 3 φορές πλατύτερες από τις ξύλινες σανίδες. Όσον αφορά στην εγκατάσταση, οι σανίδες κατασκευάζονται με πλαϊνές εγκοπές έτσι ώστε να κουμπώνουν η μία μέσα στην άλλη. Ως εκ τούτου, η τοποθέτηση γίνεται χωρίς καρφώματα και κόλλες. Γενικά η τοποθέτηση ενός δαπέδου laminate είναι τόσο εύκολη και γρήγορη που μπορεί να γίνει και από ερασιτέχνες. 

Σε σχέση με το ξύλο, το πλεονέκτημα του laminate είναι ότι μπορεί να τοποθετηθεί σε χώρους όπου δε συνιστάται η τοποθέτηση ξύλου, όπως για παράδειγμα σε υπόγεια, σε χώρους υψηλής κυκλοφορίας και σε χώρους με υγρασία.  Επίσης η εγκατάσταση ξύλινου δαπέδου είναι πολύ πιο δύσκολη και χρονοβόρα σε σχέση με την εγκατάσταση δαπέδου laminate. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν, ότι τα περισσότερα δάπεδα laminate μιμούνται το φυσικό ξύλο καθώς επιλέγονται στις περιπτώσεις όπου δεν μπορεί να τοποθετηθεί ξύλινο δάπεδο ή όταν αναζητείται μια πιο οικονομική λύση.  

Επιπλεόν, το laminate «κερδίζει» το ξύλο και στο θέμα της αντοχής, καθώς η επιφάνειά του είναι περίπου 8 φορές ανθεκτικότερη στις φθορές και στα απορρυπαντικά. Ωστόσο, το ξύλο είναι ένα φυσικό υλικό που έχει ιδιαίτερη ομορφιά αλλά και υφή. Βεβαία, όπως όλα τα φυσικά υλικά μπορεί να εμφανίσει προβλήματα, για παράδειγμα δυσχρωμίες και ρόζους. Τα laminate από την άλλη μεριά, αποτελούν εκτύπωση ενός μοτίβου και για αυτό το λόγο δεν παρουσιάζουν τέτοιου είδους προβλήματα.   

Σε σχέση με τα κεραμικά πλακάκια, το laminate έχουν μικρότερη αντοχή και μικρότερη διάρκεια ζωής. Τα κεραμικά πλακάκια αν εγκατασταθούν σωστά διαρκούν για χιλιάδες χρόνια. Ωστόσο, η εγκατάσταση κεραμικών πλακιδίων είναι χρονοβόρα και πιο δύσκολη σε σχέση με τα δάπεδα laminate, καθώς απαιτεί χρήση κόλλα και αρμοκονιαμάτων. 

Η εγκατάσταση των δαπέδων laminate γίνεται με τη μέθοδο της πλωτής τοποθέτησης, δηλαδή πρώτα τοποθετείται μια βάση και πάνω σε αυτήν στρώνονται οι σανίδες. Η βάση, ανάλογα με τις ιδιότητές της προσφέρει ηχομόνωση και προστασία από την υγρασία. Η χρήση κόλλας δεν είναι απαραίτητη αν και μερικοί κατασκευαστές συνιστούν την κόλληση των σανίδων, ειδικά όταν πρόκειται για χώρους με υψηλή κυκλοφορία. Ωστόσο η μη-χρήση κόλλας είναι ιδιαίτερα πλεονεκτική καθώς η εγκατάσταση και η απεγκατάσταση είναι γρήγορες και εύκολες εργασίες.  

Σημειώνεται τέλος ότι εκτός από μακρόστενες σανίδες laminate υπάρχουν και τετράγωνα πλακάκια laminate που «μιμούνται» τα κεραμικά πλακάκια ή το μάρμαρο. Ωστόσο, η τοποθέτησή και η ευθυγράμμισή τους είναι δυσκολότερη και συνιστάται να γίνεται από επαγγελματίες τεχνίτες.

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Διαφήμιση

Άλλα σχετικά άρθρα

2015-03-03-12-12-25Το βασικό υλικό των κεραμικών πλακιδίων είναι ο πηλός. Ωστόσο, προστίθενται και άλλα υλικά όπως στεατίτης, βερμικουλίτης, γύψος και άμμος. Τα υλικά αναμιγνύονται με νερό και σχηματίζεται ένα μείγμα που ονομάζεται bisque. Το μείγμα τοποθετείτε σε καλούπι και πιέζεται για να πάρει το σχήμα του καλουπιού,...
2017-06-16-18-43-18Οι σχιστόπλακες ή σχιστόλιθοι αποτελούν ένα δημοφιλές δομικό υλικό που χρησιμοποιείται εδώ και πολλές εκατονταετίες τόσο για επίστρωση δαπέδων όσο και για κάλυψη στεγών. Ειδικά στους παραδοσιακούς οικισμούς της Ελλάδας, οι σχιστόπλακες έχουν χρησιμοποιηθεί ευρέως. Όσον αφορά, στην προέλευσή του υλικού,...
Στην αγορά υπάρχουν πολλές επιλογές δαπέδων. Ωστόσο, κάθε χώρος και κάθε χρήστης είναι διαφορετικός και έχει διαφορετικές ανάγκες. Υπάρχουν ωστόσο, κάποια κριτήρια με βάση τα οποία μπορείτε να επιλέξετε το ιδανικότερο υλικό δαπέδου....
Διαφήμιση
Featured Links:
Διαφήμιση

Banner συνεργατών

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Χειροτεχνίες για παιδιά

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Google+