Εγκατάσταση δαπέδου: Σχεδιασμός και οργάνωση των εργασιών

ΤΟΙΧΟΙ,ΔΑΠΕΔΑ,ΟΡΟΦΕΣ

Όταν λέμε δάπεδο, εννοούμε συνήθως την τελική επίστρωση πάνω από την πλάκα, δηλαδή την επίστρωση με πλακάκια, ξύλο, λαμινέιτ, μάρμαρο, κ.ά. Η επιλογή του καταλληλότερου υλικού πρέπει να γίνεται αφού ο χρήστης σκεφτεί με προσοχή τις ανάγκες του αλλά και αφού σταθμίσει τα δεδομένα του χώρου του. Άλλωστε, το δάπεδο αποτελεί ένα από τα δυσκολότερα τμήματα μιας ανακαίνισης καθώς απαιτεί την απομάκρυνση των επίπλων και του εξοπλισμού. Πράγματι, η αλλαγή χρώματος στους τοίχους σε σχέση με την αλλαγή δαπέδου, γίνεται ευκολότερα και ταχύτερα, ακόμη και από τον ίδιο τον ιδιοκτήτη του σπιτιού. Αντίθετα, η τοποθέτηση νέου δαπέδου ή η αλλαγή του υφιστάμενου δαπέδου αποτελούν εργασίες που απαιτούν αποξηλώσεις, εξειδικευμένους τεχνίτες, αγορά και προμήθεια πολλών υλικών και ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα προκειμένου το δάπεδο να δοθεί σε χρήση και κυκλοφορία.

δάπεδο, παρκέ, ξύλινο δάπεδο

Προτού λοιπόν αποφασίσετε το καταλληλότερο υλικό για το δάπεδο θα πρέπει να σκεφτείτε τα παρακάτω δεδομένα:

 • Που βρίσκεται το δάπεδο και ποια είναι η χρήση του. Αν για παράδειγμα ο χώρος έχει υγρασία τότε το ξύλο και η μοκέτα είναι ακατάλληλα υλικά. Επίσης, αν ο χώρος είναι δευτερεύον (αποθήκες, γκαρνταρόμπες, υπόγεια, κτλ) τότε μπορείτε να τοποθετήσετε οικονομικότερα υλικά σε σχέση με το καθιστικό και την κουζίνα.  
 • Ποια είναι η διακόσμηση του υπόλοιπου χώρου. Σε περίπτωση που αλλάζετε μόνο το δάπεδο θα πρέπει να σκεφτείτε τα χρώματα και κυρίως την υπόλοιπη διακόσμηση του χώρου. Αν, ωστόσο κάνετε ολική ανακαίνιση σπιτιού τότε έχετε μεγαλύτερη ελευθερία στην επιλογή του υλικού επίστρωσης.
 • Πώς συνδέονται οι χώροι και τα δάπεδα μεταξύ τους. Αν σκοπεύετε να αλλάξετε το δάπεδο ενός μόνο δωματίου, τότε θα πρέπει να σκεφτείτε τον τρόπο με τον οποίο το συγκεκριμένο δάπεδο θα ενώνεται με τα υπόλοιπα δάπεδα. Ένα σημαντικό πρόβλημα είναι η πιθανότητα το νέο δάπεδο να έχει διαφορετικό ύψος από το υπόλοιπο δάπεδο. Σε αυτήν την περίπτωση τοποθετείται αρμοκάλυπτρο.  

Αφού αποφασίσετε το καταλληλότερο υλικό δαπέδου, θα πρέπει να προχωρήσετε στην οργάνωση των εργασιών και στην προμήθεια των υλικών. Η διαδικασία απλοποιείται αν την αντιμετωπίσετε βήμα-βήμα. Σε κάθε περίπτωση,  ο σχεδιασμός και η οργάνωση θα πρέπει να ολοκληρωθούν πριν προχωρήσετε στην αποξήλωση και εγκατάσταση του δαπέδου. Δυστυχώς, πολλά προβλήματα παρουσιάζονται όταν ξεκινάμε τις εργασίες ή στη μέση της εγκατάστασης. Για αυτό το λόγο, θα πρέπει να προβλέψουμε τα πιθανά προβλήματα που ενδέχεται να παρουσιαστούν και αυτό γίνεται μόνο μέσα από το σωστό σχεδιασμό και την οργάνωση. Άλλωστε στη φάση του σχεδιασμού, είμαστε ελεύθεροι να πειραματιστούμε και να κάνουμε όσες αλλαγές θέλουμε. Αντίθετα, μετά την προμήθεια των υλικών και την εκκίνηση της εγκατάστασης είναι δύσκολο να προβούμε σε αλλαγές.

Εγκατάσταση δαπέδου: Οργάνωση και σχεδιασμός των εργασιών βήμα-βήμα.

 1. Σιγουρευτείτε ότι το υπόστρωμα μπορεί να αντέξει το νέο δάπεδο. Για παράδειγμα, το μάρμαρο, ο σχιστόλιθος ακόμη και τα κεραμικά πλακάκια έχουν μεγάλο βάρος. Ως εκ τούτου το υπόστρωμα θα πρέπει να είναι σταθερό και να αντέχει το νέο βάρος. Αν επίσης το κτίριο είναι παλιό, ενδεχόμενα να απαιτείται έλεγχος της στατικής ικανότητας του σκελετού.
 2. Μετρήστε τις διαστάσεις του χώρου και υπολογίστε το εμβαδόν. Με βάση τους υπολογισμούς σας θα προμηθευτείτε τις ποσότητες των υλικών.
 3. Κάντε ένα σκαρίφημα της κάτοψης του χώρου. Στο σκαρίφημα θα πρέπει να σημειώσετε τις θέσεις των σωληνώσεων, του καλοριφέρ αλλά και άλλων εμποδίων.
 4. Κάντε σχολαστική έρευνα αγοράς. Όσον αφορά στο κόστος, θα πρέπει να έχετε υπόψη ότι  αυτό καθορίζεται από τρία στοιχεία, τα οποία θα πρέπει να συνυπολογίζονται: α) από το κόστος αγοράς, β) από το κόστος μεταφοράς και τοποθέτησης και γ) από το κόστος συντήρησης και από τη διάρκεια ζωής του υλικού. Αν για παράδειγμα, επιλέξετε ένα φτηνό υλικό το οποίο όμως σε λίγα χρόνια απαιτεί συντήρηση τότε ενδεχόμενα η επιλογή αυτή να μην είναι συμφέρουσα. Αντίθετα, μερικά υλικά έχουν υψηλό κόστος αγοράς αλλά δεν απαιτούν συντήρηση, είναι ανθεκτικά στις φθορές και έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής.
 5. Προχωρήστε σε παραγγελία των υλικών. Σε μερικές περιπτώσεις τα υλικά είναι ετοιμοπαράδοτα ενώ σε άλλες απαιτείται ένα χρονικό διάστημα για να παραδοθούν στο χώρο. Όσον αφορά στην ποσότητα, συνήθως παραγγέλλουμε 10-20% περισσότερο υλικό. Αυτό γίνεται, γιατί υπάρχει περίπτωση κατά τη μεταφορά και εγκατάσταση να σπάσουν κάποια πλακάκια ή ακόμη και κάποια κομμάτια να είναι ελαττωματικά. Μελλοντικά, επίσης μπορεί να χρειαστεί τοπική αλλαγή του υλικού λόγω φθορών. Καλό είναι να μιλήσετε με τον προμηθευτή του υλικού και να σας συμβουλέψει εκείνος για την επιπλέον ποσότητα που θα πρέπει να παραγγείλετε. Τα υλικά που περισσεύουν καλό είναι να αποθηκεύονται σε πατάρια, υπόγεια κτλ, για μελλοντική χρήση.
 6. Ξεκινήστε την αποξήλωση του παλιού δαπέδου. Οι εργασίες αποξήλωσης θα πρέπει να ξεκινήσουν αφού έχετε λάβει τα νέα υλικά και έχετε ελέγξει την ποιότητα τους. Σε περίπτωση που η παραγγελία δεν είναι η αναμενόμενη τότε θα πρέπει να περιμένετε ένα χρονικό διάστημα μέχρι να έρθουν τα νέα υλικά. Για αυτόν το λόγο, δε συνιστάται η αποξήλωση του παλιού δαπέδου πριν λάβετε τα νέα υλικά. Για μερικά υλικά, όπως το ξύλο, το πλακάκι και το λαμινέιτ, συνιστάται η παραμονή τους στο χώρο εγκατάστασης για περίπου 72 ώρες. Με αυτόν τον τρόπο τα υλικά προσαρμόζονται στις συνθήκες υγρασίας και θερμοκρασίας του δωματίου.  
 7. Πριν την αποξήλωση θα πρέπει να σκεφτείτε πως θα απομακρύνετε τα μπάζα. Ενδεχόμενα να χρειαστεί η ενοικίαση ειδικού κάδου ή η επικοινωνία με το δήμο και το τμήμα απομάκρυνσης μεγάλων αντικειμένων. 
 8. Προετοιμάστε τη βάση πάνω στην οποία θα τοποθετηθεί το δάπεδο ανάλογα με τις οδηγίες του κατασκευαστή του δαπέδου. Η σωστή εγκατάσταση του υποστρώματος είναι ένας από τους βασικότερους παράγοντες για την επιτυχή εγκατάσταση του δαπέδου.
 9. Το τελικό στάδιο είναι η εγκατάσταση του δαπέδου. Ο τεχνίτης θα πρέπει να ακολουθήσει με σχολαστική ακρίβεια τις οδηγίες του κατασκευαστή και κυρίως τα χρονικά περιθώρια που απαιτούνται για να στεγνώσουν οι κόλλες και οι αρμόστοκοι.
 10. Τοποθέτηση επίπλων και χρήση του δαπέδου. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι το δάπεδο έχει εγκατασταθεί και το αποτέλεσμα είναι το επιθυμητό. Σε περίπτωση που διαπιστώσετε αστοχίες ή λανθασμένη εγκατάσταση θα πρέπει να επιδιορθώσετε το δάπεδο πριν τοποθετήσετε τα έπιπλα. Τις περισσότερες φορές μια αστοχία μπορεί να επιδεινωθεί με τη χρήση και το πέρασμα του χρόνου.

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Διαφήμιση

Άλλα σχετικά άρθρα

Στην αγορά υπάρχουν πολλές επιλογές δαπέδων. Ωστόσο, κάθε χώρος και κάθε χρήστης είναι διαφορετικός και έχει διαφορετικές ανάγκες. Υπάρχουν ωστόσο, κάποια κριτήρια με βάση τα οποία μπορείτε να επιλέξετε το ιδανικότερο υλικό δαπέδου....
2011-11-22-10-08-35Ποιά είναι τα βασικά κριτήρια επιλογής δαπέδων; Τεχνικές γνώσεις
2017-03-19-11-09-36Η πατητή τσιμεντοκονία έχει εξελιχθεί σε ένα ιδιαίτερα πλεονεκτικό προϊόν που εφαρμόζεται σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, σε επιφάνειες που δέχονται σημαντικές καταπονήσεις, όπως σε διαδρόμους, καταστήματα, δημόσιες υπηρεσίες κτλ, αλλά και σε χώρους σύγχρονης αισθητικής όπως κατοικίες και...
2017-03-24-11-02-50Δάπεδο ονομάζεται η τελική επίστρωση των πατωμάτων. Το πάτωμα αποτελεί μέρος του στατικού σκελετού ενός κτιρίου, δηλαδή μέρος του φέροντος οργανισμού. Συνήθως κατασκευάζεται από οπλισμένο σκυρόδεμα. Αυτό σημαίνει ότι η επιφάνειά του δεν είναι ομαλή αλλά ούτε έχει την κατάλληλη εμφάνιση ώστε να...
Διαφήμιση
Featured Links:
Διαφήμιση

Banner συνεργατών

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Χειροτεχνίες για παιδιά

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Google+