Κτίρια με αχυρένιους τοίχους

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΔΟΜΗΣΗ

καλυβες, αχυρενιες καλυβες, κονανια των σαρακατσανωνΘα μπορούσε το άχυρο να διεκδικήσει μια περίοπτη θέση στη σημερινή δόμηση; Η ακόμα καλύτερα στη δόμηση του μέλλοντος;


Εικόνα: Κονάκια των Σαρακατσάνων (πηγή: sarakatsianoi.blogspot.com)

Το άχυρο έχει χρησιμοποιηθεί κατά το παρελθόν, πολλές φορές στη δόμηση: Μερικά παραδείγματα αποτελούν οι αχυρένιες καλύβες ή η κατασκευή των τσατμάδων (τοίχων μικρού πάχους και βάρους) των σπιτιών της μακεδονικής αρχιτεκτονικής.

Το άχυρο είναι ένα από τα φιλικότερα προς το περιβάλλον δομικά υλικά, καθώς είναι πλήρως ανανεώσιμο και απορροφά CO2 κατά την ανάπτυξή του. Οπότε τα κτίρια που κατασκευάζονται με αυτό το υλικό αφήνουν μικρό ή ακόμη και αρνητικό αποτύπωμα άνθρακα. Η επεξεργασία του αχύρου δεν είναι καθόλου ενεργοβόρα ενώ η ποσότητα του υλικού που συλλέγεται και δεν χρησιμοποιείται, μπορεί να επιστραφεί στη γη, να δοθεί ως ζωική τροφή ή να χρησιμοποιηθεί ως καύσιμη υλη.

Πέρα όμως από το γεγονός ότι πρόκειται για ένα απόλυτα φυσικό υλικό, το  άχυρο έχει ένα μοναδικό πλεονέκτημα που μπορεί να το καταστήσει ως ένα από τα πλεονεκτικότερα δομικά υλικά. Διαθέτει εξαιρετικές θερμομονωτικές ιδιότητες και συνεπώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως υλικό τοιχοποιίας. 

Τα ενεργειακά οφέλη από τη χρήση ενός τέτοιου υλικού είναι πολλαπλά. Για παράδειγμα η εξοικονόμηση ενέργειας για τη θέρμανση του κτιρίου, μπορεί να φτάσει και το 80%. Βέβαια, η επίτευξη ενός τέτοιου υψηλού ποσοστού προϋποθέτει ότι θα έχουν ληφθεί και μια σειρά άλλων μέτρων, όπως χρήση θερμομονωτικών κουφωμάτων και σωστός προσανατολισμός κτιρίου. 


Τα προκατασκευασμένα πάνελ από ξύλο και άχυρο.

Υπάρχουν αρκετοί τρόποι χρήσης του άχυρου στη δόμηση. Στο άρθρο αυτό όμως θα αναλυθεί η μέθοδος των προκατασκευασμένων πάνελ και αυτό γιατί τα πάνελ μπορούν να έχουν τυποποιημένες ιδιότητες και διαστάσεις. 

 Απο το κτίριο Straw Bale Cafe με πάνελ της εταιρείας ModCell (πηγή εικόνας: ModCell.com)


Από τι αποτελούνται τα πάνελ;

Τα πάνελ κατασκευάζονται από ξύλινο σκελετό που στη συνέχεια γεμίζεται με άχυρο. Το άχυρο συμπιέζεται καλά και στο τέλος το ξύλινο κουτί σφραγίζεται. Το κλειστό κουτί μπορεί είτε να επιχριστεί με ασβεστοκονίαμα (όπως και ένας τυπικός τοίχος) είτε να αφεθεί ανεπίχριστο και να καλυφθεί με επένδυση ξηρής δόμησης.

panel, πανελ με αχυρο, κατασκευη με αχυρο
 

Φωτογραφία απο την κατασκευή του κτιρίου Inspire Bradford Business Park με πάνελ της εταιρείας Modcell (πηγή εικόνας: Modcell.com


Πως κατασκευάζονται;

Τα πάνελς κατασκευάζονται σε ειδικό χώρο προκειμένου να πληρούνται κάποιοι στοιχειώδεις κανόνες ποιότητας και προτυποποίησης. Γενικά, όμως η κατασκευή τους δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις και έτσι ο χώρος αυτός, μπορεί να στηθεί οπουδήποτε, κοντά στον τόπο κατασκευής του κτιρίου. 

Για παράδειγμα η εταιρεία Modcell που κατασκευάζει τέτοια πάνελ, προμηθεύεται το άχυρο από αγρότες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, οργανώνει ένα χώρο κοντά στο εργοτάξιο και έτσι ενισχύει την τοπική οικονομία αλλά και εξοικονομεί πόρους από τη μεταφορά και μετακίνηση των προϊόντων.
Φωτογραφία απο την κατασκευή του κτιρίου Inspire Bradford Business Park με πάνελ της εταιρείας Modcell (πηγή εικόνας: Modcell.com


Πως κατασκευάζεται το κτίριο με αυτά τα πάνελ;

Τα ξύλινα κουτιά με το άχυρο, κατασκευάζονται εξολοκλήρου εκτός εργοταξίου. Ο τρόπος αυτός ονομάζεται προκατασκευή. Στη συνέχεια τα τεμάχια αυτά μεταφέρονται στον τόπο κατασκευής και συναρμολογούνται επιτόπου με τη βοήθεια γερανών.

bathhaus, σπιτι απο άχυρο

Το διόροφωφο κτίριο BaleHaus, στο χώρο του πανεπιστημίου του Bath με πάνελ της εταιρείας ModCell (πηγή εικόνας: Modcell.com

Η κάτοψη του ισογείου του διόροφωφου κτιρίου BaleHaus. Αξιοσημείωτο είναι το μεγάλο πάχος των τοίχων που προσφέρει θερμομόνωση και θερμοχωρητικότητα (πηγή εικόνας: Modcell.com


Πόσο αντέχει το κτίριο απο άχυρο στη φθορά του χρόνου;

Ο χρόνος ζωής του υλικού ξεπερνάει τα 100 έτη. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι τα κτίρια από άχυρο, μπορούν να αποσυναρμολογηθούν και να ανακυκλωθούν από τη φύση χωρίς σπατάλη ενεργείας, γεγονός που δεν ισχύει για πολλά από τα δομικά υλικά.

Στατικότητα

Τα πάνελ, μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ως φέροντα δομικά στοιχεία (δηλαδή χωρίς σκελετό) όμως χρειάζεται ειδική μελέτη, και επιπλέον το ύψος του κτιρίου περιορίζεται στους τρείς ορόφους. Παρόλα αυτά, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως υλικό πλήρωσης αν ο σκελετός του κτιρίου κατασκευαστεί από μπετόν ή από μέταλλο.

 

ξυλινο σπιτι, σπιτι απο αχυρο


Εσωτερικό του κτιρίου BaleHaus με πάνελ της εταιρείας ModCell (πηγή εικόνας: Modcell.com


Τι γίνεται σε περίπτωση πυρκαγιάς ή υγρασίας:

Τα πάνελ μπορούν να επιχριστούν εξωτερικά με ασβεστοκονίαμα και έτσι αποκτούν αντοχή στη φωτιά (περίπου 2 ώρες). Άλλωστε τα άχυρα βρίσκονται καλά σφραγισμένα μέσα στα κουτιά τους και δεν κινδυνεύουν από μύκητες και έντομα. Βέβαια, αν δημιουργηθούν τρύπες στο ξύλο τότε ενδεχόμενα κάποια ζωύφια να μπορέσουν να αναπτυχτούν μέσα στο άχυρο.

Τα ξύλινα πάνελ με το άχυρο, αναπνέουν και συνεπώς δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα υγρασίας και μούχλας.

Το βασικό μειονέκτημα:

Δυστηχώς, ο τοίχος θα πρέπει να έχει μεγάλο πάχος (μεταξύ 41 εως 46 εκατοστά) ενώ ένας απλός τοίχος με διπλή σειρά τούβλων και ενδιάμεση μόνωση έχει πάχος 25 εκατοστά (στη Μεγάλη Βρετανία, οι τοίχοι έχουν πάχος 35-38 εκατοστα προκειμένου να πληρούν τους εκεί κανονισμούς ) 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Εσωτερικό του σχολείου Castle park με πάνελ της εταιρείας ModCell (πηγή εικόνας: Modcell.com

 

 

Σχόλια  

 
+1 # Μαίρη 21-10-2014 14:54
Πολύ ενδιαφέρον το άρθρο! Άκου αχυρένια σπίτια :P Ωραία πάντως!
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση
 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Διαφήμιση

Άλλα σχετικά άρθρα

hundertwasserO Friedensreich Hundertwasser αποτελεί έναν από τους πιο γνωστούς σύγχρονους ζωγράφους της Αυστρίας. Εκτός από τη ζωγραφική πειραματίστηκε και με την αρχιτεκτονική. Χαρακτηριστικά γνωρίσματα των κτιρίων που σχεδίασε ήταν η ανομοιομορφία των αρχιτεκτονικών στοιχείων, οι πολύχρωμες διακοσμήσεις, οι...
2014-09-08-11-22-35Το φώς του ήλιου για τους θετικούς επιστήμονες, δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα φυσικό φαινόμενο με απόλυτα μετρήσιμα χαρακτηριστικά. Για τους βιολόγους οι ακτίνες του ήλιου αποτελούν ένα από τα βασικά συστατικά της ζωής στον πλανήτη. Για τους ψυχολόγους, το φως του ήλιου επηρεάζει τη διάθεσή των...
2015-07-06-14-11-22Ένα υλικό θεωρείται οικολογικό, όταν πληροί τις περισσότερες ή ιδανικά το σύνολο των παρακάτω παραμέτρων: Είναι ανακυκλώσιμο και αφομοιώσιμο από το περιβάλλον. Δεν απαιτεί μεγάλη κατανάλωση ενέργειας για την παραγωγή και επεξεργασία του. Δεν καταναλώνει μεγάλες ποσότητες φυσικών, πρώτων υλών,...
small-library-in-beijingΠαρουσίαση μιας μικρής βιβλιοθήκης λιγο πιο έξω από το Πεκίνο
Διαφήμιση
Featured Links:
Διαφήμιση

Banner συνεργατών

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Χειροτεχνίες για παιδιά

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Google+