Το δωμάτιο αποθήκευσης τροφίμων

ΜΠΑΝΙΟ, ΚΟΥΖΙΝΑ

Mill Creek Ridge Farmhouse traditional kitchen

Αν σχεδιάζετε την κατοικία σας από την αρχή, τότε έχετε τη δυνατότητα να προβλέψετε την κατασκευή ενός ξεχωριστού δωματίου για την αποθήκευση των τροφίμων, δίπλα ή μέσα στην κουζίνα.

Τα δωμάτια αυτά είναι πολύ πρακτικά καθώς εκεί μπορούν να αποθηκεύονται τρόφιμα, σκέυη, καθαριστικά είδη ή ακόμα και ένα βοηθητικό ψυγείο ή μια κατάψυξη. 

Εγκαταστάσεις/ αερισμός: 

Οι χώροι αποθήκευσης τροφίμων πρέπει να διατηρούνται δροσεροί και να προστατεύονται από την άμεση ηλιακή ακτινοβολία. Συνεπώς, χρειάζονται ένα μικρό παράθυρο ή και καθόλου παράθυρο, ενώ είναι απαραίτητο να αερίζονται καλά (με φυσικό ή με τεχνητό τρόπο).

Θα πρέπει να διαθέτουν παροχές ηλεκτρισμού, για πιθανή τοποθέτηση καταψύκτη, ψυγείου κρασιών, βοηθητικού ψυγείου, κλπ.

Προσοχή: Οι κεντρικές σωληνώσεις του καλοριφέρ δεν πρέπει να διέρχονται από την τροφο-αποθήκη αλλά ούτε και να υπάρχει θερμαντικό σώμα μέσα στο μικρό αυτό χώρο, καθώς η ζέστη που θα εκπέμπεται θα καταστήσει αδύνατη την αποθήκευση των τροφίμων. Αυτό είναι ένα λάθος που γίνεται αρκετά συχνά, καθώς τα βοηθητικά δωμάτια θεωρούνται ιδανικά για το "κρύψιμο" των εγκαταστάσεων και των σωληνώσεων.

Η πόρτα: 

Ανάλογα με τις διαστάσεις της αποθήκης αλλά και τη θέση της στο σπίτι, η πόρτα μπορεί να ανοίγει προς τα έξω ή προς τα μέσα. Αν για παράδειγμα η αποθήκη βρίσκεται εντός της κουζίνας τότε η πόρτα μπορεί να ανοίγει ακριβώς όπως και τα ντουλάπια (δηλαδή προς τα έξω). Μάλιστα, η όψη της πόρτας, μπορεί να είναι ίδια με αυτήν των υπόλοιποων ντουλαπιών της κουζίνας.

Ο εξοπλισμός:

Ο συνήθης εξοπλισμός ενός δωματίου αποθήκευσης τροφίμων περιλαμβάνει ντουλάπια, συρτάρια και ράφια, τα οποία μπορούν να φτάνουν μέχρι και την οροφή. 

 

Η αποθήκη τροφίμων ως ξεχωριστό δωμάτιο

Οι αποθήκες τροφίμων καλό είναι να βρίσκονται σε άμεση σχέση με την κουζίνα (μέσα ή δίπλα). Ανάλογα με τα διαθέσιμα τετραγωνικά, τα ράφια και τα ντουλαπια μπορούν να οργανωθούν σε σχήμα Π, σε σχήμα Γ ή σαν διάδρομος. 


 τροφοαποθήκη

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Η αποθήκη τροφίμων ως ντουλάπι 

Σίγουρα. δεν υπάρχει σε όλες τις κατοικίες η δυνατότητα κατασκευής ανεξάρτητων δωματίων/ αποθηκών. Σε αυτήν την περίπτωση μπορεί να κατασκευαστεί μια αποθήκη τροφίμων που να είναι στην ουσία ένα μεγάλο ντουλάπι (ονομάζεται και τροφοθήκη). 


  • Χώρος αποθήκευσης ως ντουλάπι 

κατοψη κουζινας

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  • Χώρος αποθήκευσης ως γωνιακό ντουλάπι 
κατοψη κουζινας

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  •  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Εξυπνες διατάξεις στην κάτοψη 

Το δωμάτιο αποθήκευσης τροφίμων, καταλαμβάνει αρκετό χώρο στην κάτοψη. Παρόλα αυτά υπάρχουν κάποιες έξυπνες λύσεις που μπορούν να "καμουφλάρουν" την εσοχή που συνήθως δημιουργείται. 

Λύση 1η: Συνδυασμός της αποθήκης τροφίμων με το μπάνιο. Η αποθήκη τροφίμων μπορεί να επεκταθεί μέσα στο μπάνιο και στην εσοχή να τοποθετηθεί η μπανιέρα. 

κατοψη κουζινα-μπανιο

Λύση 2: Συνδυασμός της αποθήκης τροφίμων με το υπνοδωμάτιο. Η αποθήκη τροφίμων μπορεί να επεκταθεί μέσα στο μπάνιο και στην εσοχή να τοποθετηθεί η ντουλάπα. 

 

 

Σχόλια  

 
+3 # Agapi apo Larisa 25-01-2012 13:25
Den to pisteuo
Αυτο ακριβώς το λαθος (που περιγραφετε στην αρχη του αρθρου) έκανε ο πολιτικος μηχανικος που μας εφτιαξε το σπίτι.
Εβαλε την αποθηκη διπλα στο ασανσερ και ακριβως απο μεσα περνανε οι σωληνωσεις του καλοριφερ (καθετα) με αποτελεσμα να κανει πολυ ζεστη μεσα στο μικρο αυτο δωματιο.
Ουσιαστικα δεν μπορω να το χρησιμοποιησω για να αποθηκευσω τρόφιμα και αναγκαστικα το χρησιμοποιώ για το πλυντήριο των ρουχων. Προσπάθησα και να μονώσω τις σωληνώσεις αλλα δυστυχως δεν είχε κανένα αποτέλεσμα
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση
 
 
0 # decobook-team 25-01-2012 16:05
Τι μονωτικό βάλατε γύρω από τις σωληνώσεις;
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση
 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Featured Links:
Διαφήμιση

Banner συνεργατών

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Χειροτεχνίες για παιδιά

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Google+