Νιπτήρες μπάνιου: Οι βασικοί τύποι

ΜΠΑΝΙΟ, ΚΟΥΖΙΝΑ

Οι νιπτήρες μπάνιου διακρίνονται ανάλογα με τον τρόπο εγκατάστασης τους και στήριξης είτε στο τοίχο, είτε σε βάση, είτε σε πάγκο. Οι βασικοί τύποι είναι οι παρακάτω: 

  • Νιπτήρας αναρτημένος στον τοίχο.

Ο νιπτήρας στερεώνεται απευθείας στον τοίχο με βίδες. Ο τύπος αυτός είναι κατάλληλος για μικρά μπάνια καθώς καταλαμβάνει λίγο χώρο και καθόλου δάπεδο. Το βασικό μειονέκτημα είναι οι ορατές υδραυλικές συνδέσεις του νερού και της αποχέτευσης. Ωστόσο σε περίπτωση βλάβης η πρόσβαση για επιδιόρθωση είναι πολύ εύκολη. 

νιπτήρας, τύποι νιπτήρων


  •  Νιπτήρας με βάση (κολώνα)

Ο τύπος αυτός αποτελεί υποκατηγορία της προηγούμενης κατηγορίας, προκειται δηλαδή για αναρτημένο νιπτήρα, καθώς η κολώνα έχει μόνο διακοσμητικό χαρακτήρα και δεν προσφέρει πραγματική στήριξη. Ο ρόλος της βάσης είναι για να κρύβει τις υδραυλικές συνδέσεις του νερού και της αποχέτευσης. Το μειονέκτημα αυτού του τύπου είναι ότι δεν προσφέρει καθόλου αποθηκευτικό χώρο κάτω από το νιπτήρα. 

νιπτήρας με κολώνα


 

  •  Νιπτήρας κονσόλα 

Πρόκειται για νιπτήρα που η μία πλευρά στηρίζεται στον τοίχο και η άλλη σε δύο πόδια (μεταλλικά, ξύλινα, κτλ). Συχνά, μια κατακόρυφη ποδιά κρύβει τις υδραυλικές συνδέσεις. Υπάρχει περίπτωση, η κονσόλα να περιλαμβάνει και ράφι, προσφέροντας αποθηκευτικό χώρο για τοποθέτηση καλαθιού ή συρταριού. 

νιπτήρας κονσόλα


 

  • Χωνευτός νιπτήρας (ένθετος)

Για την τοποθέτησή του ένθετου νιπτήρα σχηματίζεται μια τρύπα στον πάγκο του επίπλου, μέσα στην οποία τοποθετείται ο νιπτήρας. Αν ο νιπτήρας είναι βαρύς τότε δεν χρειάζονται σύνδεσμοι καθώς το βάρος αρκεί για να παραμένει σταθερός στη θέση του. Σε αντίθετη περίπτωση ο νιπτήρας στερεώνεται με κλιπς κάτω από τον πάγκο. Το χείλος του νιπτήρα προεξέχει από το περίγραμμα της τρύπας. 

χωνευτοί νιπτήρες, ένθετοι νιπτήρες


 

  • Ολόσωμος νιπτήρας με πάγκο (μονολιθική κατασκευή)

Ο νιπτήρας αυτός, κατασκευάζεται συνήθως από συνθετικά υλικά, όπως ακρυλικό, corian, κτλ. Ο πάγκος και ο νιπτήρας αποτελούν μια ολόσωμη κατασκευή χωρίς ενώσεις. Το πλεονέκτημά του τύπου αυτού είναι ότι καθαρίζεται εύκολα ενώ μειώνονται τα σημεία διαρροών (για παράδειγμα μεταξύ πάγκου και νιπτήρα)

ολόσωμος νιπτήρας


 

  • Υποκαθήμενος νιπτήρας

Οι νιπτήρες αυτοί τοποθετούνται κάτω από τον πάγκο και στερεώνονται με κλιπς. Ο πάγκος έχει οπή, μικρότερη από το περίγραμμα του νιπτήρα έτσι ώστε να υπάρχει αλληλοεπικάλυψη. 

υποκαθήμενος νιπτήρας


 

  • Επικαθήμενοι νιπτήρες. 

Τοποθετούνται πάνω σε πάγκο. Στον πάγκο χρειάζεται να δημιουργηθούν δύο μόνο τρύπες, μία για το σιφώνι και μία για τη βρύση. Ωστόσο η βρύση μπορεί να τοποθετηθεί και στον τοίχο. Οι νιπτήρες αυτοί είναι συνήθως και οι πιο εντυπωσιακοί καθώς η θέση τους είναι περίοπτη. 

επικαθήμενος νιπτήρας

Σχόλια  

 
0 # Arambatzi fwfw 16-04-2013 19:48
Να κάνω μια ερρώτηση? Αν απο τον εργολάβο υπάρχει ενα νυπτηρας με βάση, μπορείς ν απροσθέσεις έπιπλο μπάνιου αγοραζοντας το μόνος σου, ή χρειάζεται αποκλειστικά μαραγκό?
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση
 
 
+1 # decobook_team 16-04-2013 20:45
Το πρόβλημα είναι ότι για κάθε τύπο νιπτήρα θα πρέπει να αγοραστεί συγκεκριμένος τύπος νιπτήρα.
Για παράδειγμα, στο χωνευτό τύπο ο νιπτήρας είναι ειδικός με χείλη που υπερκαλύπτουν την τρύπα του πάγκου. Δηλαδή ο νιπτήρας με βάση δεν είναι κατάλληλος για να μετατραπεί σε χωνευτό.

Συνεπώς είναι δύσκολο να μετατρέψετε έναν απλό νιπτήρα σε χωνευτό ή υποκαθήμενο. Το αποτέλεσμα θα είναι μάλλον ερεσιτεχνικό και θα σας κοστίσει και αρκετά χρήματα.
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση
 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Διαφήμιση

Άλλα σχετικά άρθρα

2011-11-27-18-19-12Δημιουργήστε μια βιβλιοθήκη στο μπάνιο σας
-luminist-Ο νιπτήρας Luminist φωτίζει το μπάνιο
2012-04-26-15-02-35Μυστικά για τον σχεδιασμό του μικρού και στενόμακρου μπάνιου.
-wcΟδηγός διαστασιολογημένων κατόψεων για λουτρά και WC.
Διαφήμιση
Featured Links:
Διαφήμιση

Banner συνεργατών

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Χειροτεχνίες για παιδιά

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Google+