Με τι χρώματα μπορώ να συνδυάσω το γαλάζιο χρώμα σε δωμάτιο κοριτσιού;

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Ερώτηση αναγνώστριας: 

«Σε παιδικό δωμάτιο για κορίτσι σκέφτομαι να βάψω τους τοίχους γαλάζιους. Με τι άλλα χρώματα μπορώ να συνδυάσω το γαλάζιο;»

Η συμβουλή μας:

Το γαλάζιο χρώμα αποτελεί ένα από τα πιο αισιόδοξα και φωτεινά χρώματα και είναι κατάλληλο για νέους και παιδιά. Επίσης, συμβολίζει τον ουρανό, το νερό και τη νεότητα, προσδίδοντας το αίσθημα της δροσιάς και της χαλάρωσης.

Καλώς ή κακώς, το γαλάζιο έχει συσχετιστεί με τη ζωή και τις προτιμήσεις του αγοριού. Τα μικρά αγόρια, ήδη από τη βρεφική ηλικία, μαθαίνουν ότι το γαλάζιο και το μπλε είναι τα κατάλληλα χρώματα τόσο για το ντύσιμο όσο και για τη διακόσμηση του δωματίου τους. Αντίστοιχα, τα κορίτσια μαθαίνουν να αγαπούν το ροζ και να το επιλέγουν σχεδόν αποκλειστικά στα ρούχα τους, στα παιχνίδια τους και στο δωμάτιο τους.

Σήμερα ωστόσο η επιλογή του χρώματος ανάλογα με το φύλο θεωρείται ένα ξεπερασμένο στερεότυπο. Βέβαια, πολλές φορές είναι το ίδιο το παιδί που επιμένει να αναπαράγει το συγκεκριμένο στερεότυπο. Σκεφτείτε για παράδειγμα, πως θα αντιδρούσε ένα αγόρι αν του προτείνατε το ροζ χρώμα για το δωμάτιό του. Το πιθανότερό είναι ότι θα αντιδρούσε έντονα και θα απέρριπτε τη συγκεκριμένη πρόταση χρησιμοποιώντας το επιχείρημα ότι το ροζ είναι για τα κορίτσια. Ωστόσο, θα πρέπει να κατανοήσουμε τη συμπεριφορά του παιδιού καθώς αυτή επηρεάζεται από τα πρότυπα των ηρωών της τηλεόρασης, από τα παιχνίδια, από τις ομάδες που δημιουργούνται στο σχολείο κτλ.

Ας ασχοληθούμε όμως με την περίπτωση κατά την οποία έχουμε αποφασίσει να χρησιμοποιήσουμε το γαλάζιο χρώμα στους τοίχους του κοριτσίστικου δωματίου. Με τι χρώματα θα μπορούσαμε να συνδυάσουμε και να εμπλουτίσουμε το συγκεκριμένο χρώμα;

Πριν δούμε μερικά χρωματικά σχήματα θα πρέπει να αναφέρουμε τι ονομάζουμε κυρίαρχο χρώμα, δευτερεύων χρώμα και χρώμα λεπτομερειών. Το κυρίαρχο χρώμα είναι αυτό που υπάρχει στο μεγαλύτερο μέρος των επιφανειών και συνήθως χρησιμοποιείται για να βάψει δύο ή περισσότερους τοίχους. Το δευτερεύων χρώμα υπάρχει σε μεγάλο ποσοστό στο δωμάτιο αλλά δεν κλέβει την παράσταση από το κυρίαρχο χρώμα. Χρησιμοποιείται συνήθως σε τοίχους (ωστόσο σε λιγότερη επιφάνεια από το κυρίαρχο χρώμα) αλλά και στην κουρτίνα και στο χαλί. Το χρώμα των λεπτομερειών χρησιμοποιείται σε μικροαντικείμενα και σε περιορισμένες επιφάνειες, όπως για παράδειγμα στα κλινοσκεπάσματα, στο φωτιστικό, σε διακοσμητικά στοιχεία, στο χαλί κτλ. 

Χρωματικές προτάσεις

Α. Επιλέξτε για τους τρείς τοίχους το γαλάζιο χρώμα και για το τέταρτο επιλέξτε μια απαλή απόχρωση της άμμου. Επίσης μπορείτε δημιουργήσετε ρίγες, με τα συγκεκριμένα χρώματα, σε έναν ή δύο τοίχους. Επειδή και τα δύο αυτά χρώματα είναι ουδέτερα και ψυχρά οι λεπτομέρειες θα μπορούσαν να είναι έντονες. Επιλέξτε για παράδειγμα κλινοσκεπάσματα στο χρώμα του βερίκοκού ή στο πορτοκαλί της ζέρμπερας. 

χρώματα, παιδικό δωμάτιο, ιδέες

Β. Σε περίπτωση που το κορίτσι επιμένει στο ροζ χρώμα και θεωρεί ότι το γαλάζιο χρώμα είναι πολύ αγορίστικο τότε μη διστάσετε να συνδυάσετε το γαλάζιο με το ροζ (επιλέξτε μία απόχρωση που να πλησιάζει προς το λιλά). Για να γίνει ακόμη πιο κοριτσίστικο το αποτέλεσμα προσθέστε φούξια λεπτομέρειες. Επίσης ο συνδυασμός γαλάζιο και ροζ είναι ιδανικός για δωμάτια τα οποία μοιράζονται το αγόρι και το κορίτσι. 

προτάσεις χρωμάτων για παιδικό δωμάτιο, παιδικό δωμάτιο, χρώματα,

Γ. Οι περισσότεροι επαγγελματίες διακοσμητές δημιουργούν χρωματικά σχήματα βασιζόμενοι στις γνώσεις τους πάνω στη χρωματολογία. Ωστόσο, η αυστηρή και απόλυτη τήρηση των κανόνων της χρωματολογίας οδηγούν μερικές φορές σε μονότονα και προβλέψιμα αποτελέσματα που δεν έχουν κανένα χαρακτήρα. Τα τελευταία χρόνια λοιπόν αποκτά ολοένα και περισσότερο έδαφος η άποψη ότι ο διακοσμητής πρέπει να χρησιμοποιεί τη διαίσθησή του, τη φαντασία και το γούστο και να τολμά να συνδυάζει τα χρώματα με πρωτότυπους και ρηξικέλευθους τρόπους. Για παράδειγμα, θα μπορούσατε να συνδυάσετε το γαλάζιο με ένα ανοιχτό πράσινο. Μάλιστα, το πράσινο θεωρείται ένα εξαιρετικά θετικό χρώμα, που παραπέμπει στη φύση και βοηθά στη συγκέντρωση των υπερκινητικών παιδιών. Για να δώσετε ζωντάνια και ένταση στο σύνολο προσθέστε μικρές λεπτομέρειες στην απόχρωση της πασχαλιάς.

   προτάσεις χρωμάτων για παιδικό δωμάτιο, παιδικό δωμάτιο, χρώμα, γαλάζιο, πράσινο

Δ. Εκτός από το ροζ, τα κορίτσια αγαπούν τις θερμές αποχρώσεις της κρέμας. Μπορείτε λοιπόν, να βάψετε τους τοίχους γαλάζιους και να επιλέξετε κουρτίνες, υφάσματα και έπιπλα στις γλυκιές αποχρώσεις της κρέμας και της ζάχαρης

 προτασεις χρωματων για παιδικο δωματιο, γαλάζιο, κρεμ, ζαχαρί

 

 

 

 

 

 

:

 

 

 

 

Σχόλια  

 
-1 # Αγγελικη 26-08-2015 13:04
Καλησπέρα σας, πως θα μπορούσα να επικοινωνήσω για να ζητήσω τις συμβουλές σας?ευχαριστω
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση
 
 
0 # μαρία κ. 29-08-2015 21:38
καλησπέρα σας. ετοιμάζω το δωμάτιο του πρώτου μου μωρού.αγοράκι! θα ήθελα να μου πείτε τι χρώμα κουρτίνες κ βρεφικά έπιπλα θα μπορούσα να συνδυάσω με χρώμα τοίχων tropical paradise 575 και kitten whiskers 1003 από benjamin moore.
Το πλακάκι είναι στο χρώμα του πάγου.
ευχαριστω
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση
 
 
0 # decobook_team 07-09-2015 09:29
Η απάντηση βρίσκεται στον παρακάτω σύνδεσμο
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση
 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Διαφήμιση

Άλλα σχετικά άρθρα

2016-12-24-13-01-56Οι τάσεις και τα στιλ στην αρχιτεκτονική και στο design αλλάζουν συνεχώς προκαλώντας πονοκέφαλο τόσο στους ιδιώτες όσο και στους επαγγελματίες διακοσμητές. Κατά γενική ομολογία, μια από τις «δυσκολότερες» αγορές αφορά στα λεγόμενα βαριά έπιπλα, όπως είναι για παράδειγμα οι καναπέδες και οι πολυθρόνες....
15-Διαβάστε τις παρακάτω συμβουλές, οι οποίες θα σας βοηθήσουν όχι μόνο να επιλέξετε χρώματα που εκφράζουν το προσωπικό σας στυλ αλλά και να δημιουργήσετε ένα αρμονικό χρωματικό...
2016-11-20-09-32-39Οι τοίχοι σε ένα εσωτερικό χώρο, αποτελούν τις ιδανικές επιφάνειες, πάνω στις οποίες μπορείτε να αναρτήσετε μια πλειάδα αντικειμένων, όπως ζωγραφικά έργα, κολάζ, φωτογραφίες, διακοσμητικά αντικείμενα, αντικείμενα design κτλ. Για την ακρίβεια οι λύσεις και οι ιδέες είναι τόσες πολλές. που είναι σχεδόν...
Διαφήμιση

Τελευταίες απαντήσεις

Τι χαλί και ριχτάρια να συνδυάσω σε μαύρο σαλόνι;
Πώς να τοποθετήσω τα είδη υγιεινής στο μπάνιο μου;
Πώς να διαμορφώσω ένα πολύ μικρό μπάνιο για να είναι λειτουργικό;
“Θα ήθελα να ρωτήσω τι χρώμα κουρτίνα και πακέτο ρόμαν να βάλω σε ενιαίο χώρο (40τμ.) σαλοκουζίνας. Η κουζίνα είναι σε καφέ δρυς, το πλακάκι δαπέδου μπεζ και οι καναπέδες 2 θέσιος και 3 θέσιος σε αλέκιαστο μπεζ. Τραπεζαρία και μπουφές δεν υπάρχουν ακόμα, επίσης χρώμα τοίχου δεν επέλεξα Θέλω να φωτίσω το...
Featured Links:
Διαφήμιση

Banner συνεργατών

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Χειροτεχνίες για παιδιά

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Google+