Μικρή βιβλιοθήκη έξω από το Πεκίνο

ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ & ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ

βιβλιοθηκη, ξυλινο κτιριο,

Η βιβλιοθήκη Liyuan σχεδιάστηκε από το γραφείο Li Xiaodong / Atelier και κατασκευάστηκε πρόσφατα σε ένα μικρό χωριό στην επαρχία Huairou, 2 μόλις ώρες έξω από το πολύβουο Πεκίνο. 


Οι δύο βασικοί στόχοι της ομάδας των αρχιτεκτόνων ήταν: Α) Να δημιουργήσουν ένα ήσυχο και λειτουργικό χώρο ανάγνωσης, Β) Να παρέμβουν στο μικρό οικισμό με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να συμβάλλουν στη βελτίωση του οικιστικού περιβάλλοντος. 

Αντί λοιπόν να προσθέσουν ένα ακόμα καινούργιο κτίριο στο κέντρο του χωριού, πρότειναν τη δημιουργία της βιβλιοθήκης έξω από το χωριό, μέσα σε ένα υπέροχο φυσικό τοπίο με βουνά. Η διαδρομή από το χωριό προς τη βιβλιοθήκη είναι ιδανική για ένα μικρό περίπατο 5 περίπου λεπτών.

κτιριο και περιβαλλον

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η ομορφιά του φυσικού τοπίου ήταν αναμφισβήτητη και έτσι οι αρχιτέκτονες δεν ήθελαν σε καμία περίπτωση να δημιουργήσουν ένα κτίριο που να συναγωνίζεται το τοπίο αυτό. Αντιθέτως, αποφάσισαν να σχεδιάσουν ένα κτίσμα που θα "υποτασσόταν" στη φύση και θα εναρμονιζόταν με το περιβάλλον του.



Στο χωριό αυτό, οι κάτοικοι χρησιμοποιούν κλαδιά ξύλων για την προετοιμασία του φαγητού τους. Τα κλαδιά, τα μαζεύουν από την γύρω περιοχή και τα στοιβάζουν σε δεμάτια έξω από τις κατοικίες τους. Η συνήθεια αυτή, αποτέλεσε την βασική πηγή έμπνευσης των αρχιτεκτόνων οι οποίοι αποφάσισαν να επενδύσουν το εξωτερικό κέλυφος του κτιρίου με αυτά τα κλαδιά. 

κυλινι κτιριο, σκιαστα, σκιαση με κλαδια

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η τοποθέτηση κλαδιών αυτών στο εξωτερικό περίβλημα, εκτός από μια μορφολογική παρέμβαση αποτελεί και μια παρέμβαση με πρακτικό χαρακτήρα καθώς τα κλαδιά λειτουργούν ως σκίαστρα που φιλτράρουν το φυσικό φώς και τις ακτίνες του ήλιου. 

σχεδιασμος βιβλιοθηκης, βιοκλιματικο κτιριο, οικολογικη αρχιτεκτονικη

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Το κτίριο περιβάλλεται από γυαλί και έτσι στους εσωτερικούς χώρους εισέρχεται άπλετο φυσικό φώς. Τα κλαδιά σκιάζουν το κτίριο και φιλτράρουν το φυσικό φώς βελτιστοποιώντας έτσι τις συνθήκες οπτικής άνεσης στον εσωτερικό χώρο. 

εσωτερικο βιβλιοθηκης,

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η διαμόρφωση του εσωτερικού χώρου περιλαμβάνει διάφορα επίπεδα και σκαλοπάτια που δημιουργούν διάφορες ζώνες ανάγνωσης, απομόνωσης και συλλογισμού.

ξυλινη επενδυση, οικολογικη αρχιτεκτονικη



 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

πληροφορίες: Li Xiaodong / Atelier 

Ομάδα αρχιτεκτόνων: Li Xiaodong; Liu yayun; Huang Chenwen; Pan xi.

Περιοχή: Jiaojiehe, Huairou, Beijing, China
Επιφάνεια: 175 τμ.
Περίοδος κατασκευής έργου: Μαρτιος 2011- Οκτωβριος 2011

 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Διαφήμιση

Άλλα σχετικά άρθρα

2015-07-06-14-11-22Ένα υλικό θεωρείται οικολογικό, όταν πληροί τις περισσότερες ή ιδανικά το σύνολο των παρακάτω παραμέτρων: Είναι ανακυκλώσιμο και αφομοιώσιμο από το περιβάλλον. Δεν απαιτεί μεγάλη κατανάλωση ενέργειας για την παραγωγή και επεξεργασία του. Δεν καταναλώνει μεγάλες ποσότητες φυσικών, πρώτων υλών,...
2015-10-13-11-00-19Οι φυτεμένες όψεις, ονομάζονται αλλιώς και κατακόρυφοι κήποι. Η πρώτη αναφορά σε φυτεμένες όψεις μπορεί να θεωρηθεί περίπτωση των κρεμαστών κήπων της Βαβυλώνας. Στην ουσία πρόκειται για την κάλυψη των κατακόρυφων όψεων ενός κτίσματος με φυτά και βλάστηση ή ακόμη και τη δημιουργία κατακόρυφων τοίχων από...
-robert-bernsteinη αρχιτεκτονική του Robert Bernstein
Διαφήμιση
Featured Links:
Διαφήμιση

Banner συνεργατών

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Χειροτεχνίες για παιδιά

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Google+