Social 01: Ένα διαφορετικό κέντρο εργασίας από τους i29 Interior Architects

ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ & ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ

Combiwerk-3

Οι Ολλανδοί αρχιτέκτονες εσωτερικού χώρου i29 με ιδιαίτερη ευαισθησία αναζήτησαν εκείνη τη φιλοσοφία σχεδιασμού για το κέντρο εργασίας που απευθύνεται σε άτομα με ψυχικό ή νοητικό περιορισμό, ώστε να προσφέρουν ένα χώρο σύγχρονο αλλά και οικείο στους χρήστες του. Η πρόταση τους τιμήθηκε με το The Great Indoors Award 2013. Παραθέτουμε ένα απόσπασμα από την αναφορά της κριτικής επιτροπής:

“Ένα παιχνιδιάρικο στήσιμο των χρωματικά κωδικοποιημένων νησίδων αναζωογονεί το συνηθισμένο εσωτερικό ενός γραφείου ανέργων στο Den Hoorn. Χώροι που χωρίζονται με το χρώμα αντί τοίχων, επιβάλουν την ανθρωπιστική σχεδιαστική φιλοσοφία ότι οι άνθρωποι δεν θα πρέπει να τοποθετούνται σε κουτιά. Την κριτική επιτροπή παρακίνησε η χρήση από τους i29 “στοιχείων μπανάλ με έναν ενδιαφέροντα τρόπο για τη δημιουργία πολυπλοκότητας” σε ένα σχεδιασμό που “παρακινεί τους ανθρώπους να κινούνται μέσα στο χώρο για να τον ανακαλύψουν”.

exterior 01-tilleman 20120622-0002

Η Combiwerk Delft είναι μια εταιρεία Κοινωνικής Εργασίας και προσφέρει κατά παραγγελία εργασία σε ανθρώπους που, εξαιτίας φυσικού, ψυχικού ή νοητικού περιορισμού, δεν είναι σε θέση να βρουν μια κανονική δουλειά. Εκτός από τους παραπάνω περιορισμούς, εξετάζονται ιδιαίτερα οι δυνατότητες και τα ταλέντα των ανθρώπων. Πολλά έχουν αλλάξει και τον τελευταίο καιρό έχει δοθεί μεγαλύτερη έμφαση για επανένταξη τους στο κανονικό εργατικό δυναμικό. Το κέντρο εργασίας (πλατεία καριέρας) έχει γίνει πολύ πιο σημαντικό σε σχέση με τους χώρους εργασίας. Προσφέρεται κατάρτιση και γίνονται δοκιμές στην κουζίνα του εστιατορίου της εταιρείας, στην υπηρεσία καθαριότητας και στα γραφεία. Στους χώρους εργασίας γίνεται συγκέντρωση, διαλογή και συσκευασία. Το πράσινο και οι περιβαλλοντικές υπηρεσίες αποτελούν επίσης ένα σημαντικό κλάδο της κοινωνικής εργασίας. Η φιλόδοξη στάση της εταιρείας είναι εντυπωσιακή. Υπάρχει μια ισχυρή, θετική κουλτούρα. Η νέα κατασκευή έπρεπε να σκοπεύει να αντικατοπτρίζει σαφώς όλα αυτά. Παρά τους περιορισμένους πόρους και μια σαφή επιθυμία για μια νηφάλια προσέγγιση, η κατασκευή και η διακόσμηση έπρεπε να ακτινοβολούν ποιότητα. Θα έπρεπε να μεταφέρουν την προσοχή και τη συμμετοχή, προκειμένου να τονωθεί το αίσθημα υπερηφάνειας στους χρήστες του χώρου. Ένα περιβάλλον που υποστηρίζει ότι γίνεται ένα πολύτιμο έργο εκεί με ξεχωριστούς ανθρώπους.

Combiwerk-1

Combiwerk-4

Combiwerk-9

μυστικός κήπος
Το κτίριο σχεδιάστηκε από τους αρχιτέκτονες VMX και έχει συνολική επιφάνεια 8500 m2. Για το εσωτερικό, το οποίο περιλαμβάνει 4000m2 χώρους γραφείων, το εστιατόριο της εταιρείας, την πλατεία σταδιοδρομίας, τις εισόδους και ένα λόμπι ζητήθηκε η άποψη των αρχιτεκτόνων εσωτερικού χώρου i29. Ο κεντρικός χώρος είναι ένα μεγάλο αίθριο, όπου βρίσκονται το εστιατόριο, η πλατεία της σταδιοδρομίας και η ρεσεψιόν. Το ίδιο το κτίριο είναι εντελώς κλειστό, γκρίζο και μονολιθικό. Το ίδιο γκρίζο μπορεί επίσης να βρεθεί στους τοίχους, τα δάπεδα και τις οροφές του εσωτερικού. Όταν κάποιος μπαίνει στο χώρο, θα εκπλαγεί από τις πολύχρωμες νησίδες, που τοποθετούνται ελεύθερα και οι οποίες εμφανίζονται μόνο μετά την είσοδο στους χώρους. Με ένα σχεδόν παραμυθένιο τρόπο, το κτίριο περιέχει ένα μυστικό κήπο γεμάτο χρώμα και ζωντάνια, ο οποίος είναι φυσικά μια θαυμάσια αναφορά στην αντίθεση μεταξύ της εξωτερικής εμφάνισης και του εσωτερικού πλούτου.

Combiwerk-7

Combiwerk-6

Combiwerk-11

πολύχρωμες νησίδες
Οι άνθρωποι μπαίνουν σε κουτί ή καταλήγουν εκεί κατά λάθος. Ένα τέτοιο “κουτί” είναι μόνο ένα μέρος της ιστορίας και συχνά υπάρχουν πολλές αποχρώσεις του. Αυτή ήταν η βασική ιδέα για το θέμα του σχεδιασμού από τους i29. Όπως οι ίδιοι αναφέρουν “όλοι στο Combiwerk είναι μοναδικοί και ιδιαίτεροι με αποχρώσεις και ποικιλίες. Έχουμε μεταφράσει αυτό το θέμα στον εσωτερικό χώρο με έναν αφηρημένο τρόπο. Η ειδικά σχεδιασμένη επίπλωση περιέχει πολλά “κουτιά”, όπου ο κάθε χρήστης (τρόπος του λέγειν) μπορεί να πει τη δική του ιστορία. Τα “κουτιά” σε διάφορες αποχρώσεις και δυνατότητες παραλλαγών μαζί με τα χαλιά σχηματίζουν πολύχρωμες νησίδες σε ένα κατά τα άλλα γκρίζο κόσμο.
Οι περισσότεροι χρήστες έχουν ψυχικό ή νοητικό περιορισμό, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, και ως εκ τούτου, πολύ συχνά συνδέονται με το περιβάλλον και τις ρουτίνες τους (αυτό φάνηκε στις συνεντεύξεις που πραγματοποιήσαμε). Σκοπεύαμε να δημιουργήσουμε ένα εντελώς νέο περιβάλλον για ανθρώπους που γενικά δεν είναι λάτρεις της αλλαγής. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ένα σημαντικό σημείο εκκίνησης του σχεδιασμού ήταν ότι, σε συνδυασμό με όλα τα νέα πράγματα, παλιά και αυθεντικά στοιχεία έπρεπε να επιστρέψουν εκεί. Αυτό μας οδήγησε στη συλλογή πάνω από 250 διαφορετικές μεταχειρισμένες ξύλινες καρέκλες που αποκαταστάθηκαν και επαναχρησιμοποιήθηκαν. Όχι μόνο μπορεί ο καθένας να πάρει την αγαπημένη του καρέκλα, είναι επίσης μια ωραία αναλογία για την ποικιλία των μοναδικών ανθρώπων που καταλαμβάνουν το χώρο”.

Combiwerk-5

Combiwerk-10

κοινωνική συμμετοχή
Ένας χώρος κοινωνικής εργασίας πρέπει να είναι κοινωνικός. Αυτό αποτέλεσε το σημείο εκκίνησης για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Η κοινωνική συμμετοχή ήταν συνεπώς το κύριο θέμα στο σχεδιασμό και την υλοποίηση σε διάφορα επίπεδα. Οι i29 αναφέρουν χαρακτηριστικά: “στο επίπεδο του σχεδιασμού, στοχεύσαμε στην ενδυνάμωση δημιουργώντας ένα σοβαρό και διακεκριμένο εσωτερικό χώρο. Δεν έπρεπε να είναι ένα μουντό αδιάφορο κτίριο, αλλά κάτι λαμπερό, πολύχρωμο και μοναδικό. Ελπίζουμε ότι αυτό θα συμβάλει σε μια αίσθηση υπερηφάνειας για τους χρήστες. Από την άποψη της οικολογίας, όπου ήταν δυνατόν, στοχεύσαμε στην ανακύκλωση και την επαναχρησιμοποίηση. Όλες οι ξύλινες καρέκλες στο αίθριο αγοράστηκαν μεταχειρισμένες και αναστηλώθηκαν από μια άλλη εταιρεία Κοινωνικής Εργασίας, ακριβώς όπως όλα τα έπιπλα για το χώρο γραφείων 4000m2, καρέκλες, ερμάρια και συρτάρια αρχειοθέτησης. Μια νέα πολύχρωμη στρώση βαφής εφαρμόστηκε στα επαναχρησιμοποιημένα έπιπλα, έτσι ώστε να είναι τόσο καλά όσο και τα καινούργια, αλλά και να ταιριάζουν όμορφα στο χρωματικό φάσμα σε συνδυασμό με τα χαλιά”.

Combiwerk-12

Combiwerk-15

exterior 02-tilleman 20120622-0176-bewerkt

exterior 03-tilleman 20120622-0180

exterior 04-tilleman 20120608-0292

Στοιχεία έργου

Πελάτης: Combiwerk Delft

Μέγεθος: 8500 m2

Αρχιτέκτονες εσωτερικού χώρου: i29 l interior architects

Αρχιτέκτονες: VMX Architects

Φωτό εσωτερικές: i29 l interior architects

Φωτό εξωτερικές: Ronald Tilleman

Υλικά: πολύχρωμα μεταλλικά φύλλα, φελτ (χαλιά), ξύλο, HPL (πολύχρωμα)

Μέθοδοι κατασκευής: ηλεκτροσυγκόλληση, ηλεκτροστατική βαφή πούδρας, μεταχειρισμένο ξύλο (καρέλες) καθαρισμένο με αμμοβολή

Κατασκευή: Grontmij

Κατασκευή επίπλων: Zwartwoud (έπιπλα κατά παραγγελία). Weder (μεταχειρισμένες καρέκλες)

Δάπεδα: μπετόν, μοκέτες-χαλιά Burmatex

 

i29 | interior architects

industrieweg 29

1115 AD Duivendrecht NL

T +31 20 6956120

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

www.i29.nl

Ευχαριστούμε θερμά τους i29 Interior Architects για την παραχώρηση του υποστηρικτικού και φωτογραφικού υλικού. 

social01-BeganeGrond

social01-EersteVerdieping

social01-TweedeVerdieping 

 

 

 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Διαφήμιση

Άλλα σχετικά άρθρα

-adidas-Τα νέα γραφεία της adidas. Μελετη/ σχεδιασμός εσωτερικού χώρου: Kinzo
-gaga-Φανερός χώρος και τεχνητός χρόνος στο κατάστημα GAGÀ στο Μιλάνο
il-piccolo---Il Piccolo: αρχιτεκτονική εσωτερικών χώρων
Διαφήμιση
Featured Links:
Διαφήμιση

Banner συνεργατών

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Χειροτεχνίες για παιδιά

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Google+