Fortuny: η ιστορική βενετσιάνικη εταιρεία υφασμάτων επιπλώσεων

ΕΠΙΠΛΑ & ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ

FORTUNY intro

Η Fortuny είναι μια ιστορική εταιρεία υφασμάτων επιπλώσεων, που ξεκίνησε το 1921 στη Βενετία, στα ερείπια ενός παλιού μοναστηριού στο νησί Giudecca. Ιδρύθηκε από τον Mariano Fortuny y Madrazo, ζωγράφο, σκηνογράφο, φωτογράφο, συλλέκτη και ιδιαίτερα σχεδιαστή ρούχων που έγιναν ακρογωνιαίοι λίθοι στην ιστορία της μόδας, όπως το φόρεμα Delphos (εμπνευσμένο από τον Ηνίοχο των Δελφών) ή το κασκόλ της Κνωσού (με γεωμετρικά και ασύμμετρα μοτίβα εμπνευσμένα από την Κνωσό).

Τα ενδύματα αυτά από μετάξι, καθώς και οι μανδύες βελούδο ή τα φορέματα, κατασκευάζονταν εξ ολοκλήρου στο εργαστήριο του Palazzo Pesaro degli Orfei στη Βενετία, όπου ζούσε ο Mariano Fortuny: η επεξεργασία των υφασμάτων, η βαφή και η εκτύπωση, ακόμη και η διακόσμηση με πρόσθετα στοιχεία ήταν όλες ενέργειες που λάμβαναν χώρα μέσα στο εργαστήριο.

FORTUNY INTERIORS Foto Erik Kvalsvik 5

Μόλις οι δραστηριότητες επεκτάθηκαν στη διαμόρφωση των showrooms και του interior design, απαιτήθηκαν νέοι χώροι αρκετά μεγάλοι για να χωρέσουν τα μεγάλα τόπια από βαμβάκι για κουρτίνες, ταπετσαρίες και υφάσματα επιπλώσεων. Τότε άνοιξε το μεγάλο εργοστάσιο Giudecca, του οποίου το μεγάλο μέγεθος θα μπορούσε να περιλαμβάνει τα μεγάλα κομμάτια υφασμάτων που έπρεπε να στεγνώνουν κρεμασμένα στον αέρα για αρκετές μέρες.

FORTUNY curtains Foto Erik Kvalsvik 10FORTUNY fabric for cushions Foto Erik Kvalsvik 6 

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

Σήμερα το Palazzo Pesaro degli Orfei έγινε το Μουσείο Fortuny και έχει διατηρήσει ανέπαφη την επίπλωση του ιδιοκτήτη του, ενώ φιλοξενεί σημαντικές και πρωτοποριακές εκθέσεις σύγχρονης τέχνης. Το εργοστάσιο, αντίθετα, συνεχίζει να παράγει με τις ίδιες τεχνικές και τα ίδια μηχανήματα που εφευρέθηκαν από τον Mariano Fortuny.

FORTUNY INTERIORS Foto Erik Kvalsvik 7FORTUNY INTERIORS Foto Erik Kvalsvik 8 

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

Οι τεχνίτες, που έχουν περάσει όλα αυτά τα χρόνια, μετέδωσαν τις συγκεκριμένες δεξιότητες τους για την επίτευξη χρωμάτων και εκτυπώσεων στα υφάσματα, ενώ όλοι οι κανόνες εξακολουθούν να διατηρούνται μυστικοί μέχρι σήμερα, δεδομένου ότι η πρόσβαση στο εργοστάσιο απαγορεύεται αυστηρά σε τρίτους. Για χρόνια, το εργοστάσιο συνέχιζε να εκτυπώνει τα σχέδια του Mariano Fortuny στο φάσμα των χρωμάτων που είχαν σχεδιαστεί και προταθεί από αυτόν, ένα ρεπερτόριο που είναι ένα ανεξάντλητο αρχείο μορφών και θεματογραφίας.

FORTUNY INTERIORS Foto Erik Kvalsvik 11FORTUNY upholstery fabric Foto Erik Kvalsvik 

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

Σήμερα η Fortuny διατηρεί την παραγωγή σε ένα ημι-βιομηχανικό και χειροποίητο επίπεδο, χρησιμοποιώντας τον ίδιο τύπο από αιγυπτιακό βαμβάκι και τα ίδια χρώματα από οργανικές ουσίες, με την προσθήκη των μετάλλων για να δημιουργηθεί χρυσό ή ασημί χρώμα. Η παραγωγή της Fortuny δεν είναι μια απλή διαδικασία αναπαραγωγής: το αποτέλεσμα κάθε βαφής και η διαδικασίας εκτύπωσης είναι ένα μοναδικό και ανεπανάληπτο γεγονός, και μπορεί να αλλάξει κατά τύχη, λόγω των κλιματικών συνθηκών και των διάφορων δόσεων των χρωστικών.

FORTUNY INTERIORS Foto Erik Kvalsvik 12

Η Fortuny ανήκει τώρα στους Mickey και Maury Riad, οι οποίοι - εκτός από το πάθος και την αφοσίωση στην παράδοση που τους μεταδόθηκε από τους προηγούμενους ιδιοκτήτες -βλέπουν το μέλλον της εταιρίας προς μια διαδικασία μελετημένης σταδιακής ανανέωσης, τόσο σε επίπεδο προϊόντων όσο και διανομής.

FORTUNY upholstery fabric Foto Erik Kvalsvik 2FORTUNY upholstery fabric Foto Erik Kvalsvik 9 

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

Εκτός από την παραγωγή υφασμάτων η νέα διοίκηση της Fortuny προχωρεί στη δημιουργία των προϊόντων και αξεσουάρ, όπως βάζα, λάμπες, πολυέλαιους, σε συνεργασία με διάσημες ιταλικές εταιρείες.

FORTUNY vases and lamps Foto Erik Kvalsvik 13FORTUNY wallpaper Foto Erik Kvalsvik 14 

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

Παρά το γεγονός ότι η έδρα βρίσκεται σε ένα ιστορικό κτίριο στο Μανχάταν, το Decoration and Design Building, η Fortuny αποκαθιστά τη σημαντικότητα της στη Βενετία, επιστρέφοντας και πάλι στην ευρωπαϊκή αγορά: στη Βενετία, το εργοστάσιο, του οποίου οι χώροι παραγωγής εξακολουθούν να είναι μυστικοί για το κοινό, φιλοξενεί ένα καλαίσθητο εκθεσιακό χώρο στο ισόγειο, το οποίο προτείνει εκ νέου, εκατό χρόνια μετά, την ίδια υψηλής ποιότητας και κομψότητας ατμόσφαιρα φιλοξενίας που χαρακτηρίζει το ατελιέ του Fortuny στο Palazzo Pesaro degli Orfei.


Ευχαριστούμε την εταιρία για την παραχώρηση του πληροφοριακού και φωτογραφικού υλικού.

 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Διαφήμιση

Άλλα σχετικά άρθρα

fabrics-interior-decorationΓνωρίστε τα κυριότερα υφάσματα που χρησιμοποιούνται στον εσωτερικό χώρο
-vissosΚουρτίνες, είδη διακόσμησης και υφάσματα επιπλώσεων από το κατάστημα Vissos
2011-10-12-09-55-51Σήμερα με την ανάπτυξη των γραφικών τεχνών και των τεχνολογιών εκτύπωσης η ταπετσαρία έχει περάσει σε μια νέα, δυναμική διάσταση στο χώρο της διακόσμησης.
-disneyΕντυπωσιακές ταπετσαρίες εμπνευσμένες από τις ιστορίες της Disney
Διαφήμιση
Featured Links:
Διαφήμιση

Banner συνεργατών

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Χειροτεχνίες για παιδιά

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Google+