Πώς βάφουμε τους τοίχους ενός δωματίου

ΦΤΙΑΞΤΟ ΜΟΝΟΣ ΣΟΥ

Αν η ιδέα να βάψετε μόνοι σας τους τοίχους ενός δωματίου για να αλλάξετε ή να φρεσκάρετε το χρώμα, σας ενθουσιάζει, αλλά η διαδικασία σας φαίνεται δύσκολή τότε δεν έχετε παρά να ακολουθήσετε τις παρακάτω οδηγίες. Ωστόσο, για ένα γρήγορο και σωστό αποτέλεσμα θα πρέπει να προετοιμάσετε καλά το χώρο και να ακολουθήσετε τα παρακάτω βήματα σχολαστικά.

Πώς βάφω τοίχου, πώς να βάψω τον δωμάτιο, βαφή δωματίου, οδηγίες βαφής τοίχου,  

Βήμα 1: Αδειάστε το χώρο από τα έπιπλα και τα αντικείμενα μεταφέροντας τα έξω από το δωμάτιο. Η δουλειά σας θα γίνει ιδιαίτερα δύσκολη αν εργάζεστε ανάμεσα σε έπιπλα, στοίβες βιβλίων κλπ. Όσον αφορά σε εκείνα τα έπιπλα που δεν μπορείτε να μετακινήσετε έξω από το δωμάτιο, για παράδειγμα ένα μεγάλο καναπέ, θα πρέπει να τα τοποθετήσετε στο κέντρο του δωματίου και να τα σκεπάσετε, με παλιά υφάσματα ή με μια πλαστική μεμβράνη.

Θα πρέπει επίσης να αφαιρέσετε τις κουρτίνες και να καλύψετε με πλαστικές σακούλες τυχόν κρεμαστά φωτιστικά. Σε αυτό το στάδιο συνιστάται να αφαιρέσετε τις πρίζες και τους διακόπτες. Ωστόσο, αν διστάζετε ή φοβάστε ότι δεν θα μπορέσετε να τα τοποθετήσετε ξανά, τότε μπορείτε να τα αφήσετε πάνω στους τοίχους και να τα καλύψετε αργότερα με χαρτοταινία.

Βήμα 2: Αφαιρέστε τα καρφιά από τους τοίχους και γεμίστε τις τρύπες και τις ρωγμές με στόκο. Εξετάστε προσεκτικά το χώρο ώστε να μην σας ξεφύγει κάποια τρυπούλα. Αφού στεγνώσει ο στόκος τρίψτε με γυαλόχαρτο. Ο τοίχος πιθανόν να χρειάζεται και ξύσιμο με σπάτουλα, για παράδειγμα αν το προηγούμενο χρώμα έχει ξεφλουδίσει.

Βήμα 3: Αφού στεγνώσει ο στόκος, καλό θα είναι να καθαρίσετε τον τοίχο από βρωμιές, λεκέδες, καπνό τσιγάρων, ιστούς αράχνης, κλπ. Το χρώμα εφαρμόζει καλύτερα σε καθαρούς τοίχους ενώ αν υπάρχουν λιπαροί λεκέδες, αυτοί χαλούν την ομοιομορφία του νέου χρώματος. Για το καθάρισμα, χρησιμοποιείστε απορρυπαντικό πιάτων διαλυμένο σε ζεστό νερό και ένα απαλό σφουγγάρι. Για καλύτερα αποτελέσματα μπορείτε να στραγγίζετε το βρώμικο σφουγγάρι σε ένα δεύτερο κουβά. Ξεπλύνετε τους τοίχους με καθαρό νερό και αφήστε να στεγνώσουν καλά. 

Βήμα 4: Καλύψτε το πάτωμα με εφημερίδες, με ρολά χαρτιού, με πλαστική μεμβράνη ή με παλιά ρούχα. Ενδεχόμενα, να χρειαστεί να κολλήσετε τις εφημερίδες και τα χαρτιά με κολλητική ταινία, ώστε να παραμένουν σταθερά στο δάπεδο. Έξω από το δωμάτιο τοποθετήστε στο πάτωμα ένα παλιό ρούχο ή ένα πατάκι για να σκουπίζετε τα πόδια σας. 

καλύψτε το δάπεδο με εφημερίδες, ελαιοχρωματισμοί, οδηγίες βαφής δωματίου,

Βήμα 5: Καλύψτε με χαρτοταινία τα σημεία που δεν θέλετε να βαφούν, όπως για παράδειγμα τις πλευρές των κουφωμάτων, τους διακόπτες και τις πρίζες (εφόσον δεν τους έχετε αφαιρέσει), το σοβατεπί, τις γύψινες διακοσμήσεις κλπ. Αν δεν έχετε γύψινη διακόσμηση στην γωνία μεταξύ τοίχων και οροφής, θα πρέπει να τοποθετήσετε χαρτοταινία στο περίγραμμα της οροφής. 

χρωματισμός τοίχου, βαφή τοίχου, μπογιάτισμα, πώς βάφω,

Βήμα 6: Ξεκινήστε από τα δύσκολα σημεία, που δεν μπορεί να φτάσει το ρολό. Πάρτε ένα πινέλο, και ξεκινήστε να βάφετε τις γωνίες των τοίχων.

βάψιμο τοίχου, πώς βάφω τοίχους, πινέλο, καλύπτω με χαρτοταινία

Βήμα 7: Συνεχίστε με το πινέλο, βάφοντας περιμετρικά από τις πόρτες και τα παράθυρα. 

βάφω πόρτες και παράθυρα, βάφω τοίχους, βάψιμο τοίχου

Βήμα 8: Συνεχίστε να βάφετε με το πινέλο δύσκολες γωνίες, όπως γύρω από πρίζες και διακόπτες και στα σημεία που ενώνονται οι τοίχοι με την οροφή. Όπως σημειώθηκε, αν δεν υπάρχει γύψινη διακόσμηση τότε θα πρέπει να προστατέψετε την οροφή με χαρτοταινία ή διαφορετικά να βάψετε αργά και προσεκτικά με το πινέλο. 

ταβάνι, βάψιμο ταβανιού, πώς βάφω τους τοίχους

Βήμα 9: Αφού τελειώσετε με τα δύσκολα σημεία, μπορείτε να συνεχίσετε με το ρολό. Ξεκινήστε από τις μικρότερες επιφάνειες, για παράδειγμα εκατέρωθεν των πορτών, βάφοντας με κατακόρυφες κινήσεις.

ρολό βαφής, βάψιμο τοίχου, πώς βάφω τοίχους, πώς βάφω με το ρολό

Βήμα 10: Συνεχίστε με τις μεγάλες επιφάνειες. Αρχικά, κάντε με το ρολό κάντε διαγώνιες βουρτσιές (για παράδειγμα σε σχήμα Μ ή W).

πώς βάφω με ρολό, βάψιμο τοίχου, ελαιχρωματισμοί

Βήμα 11: Συνεχίστε βάφοντας κατακόρυφα. Απομακρυνθείτε λίγο και περάστε με χρώμα τα σημεία που σας φαίνονται αραιά. Επίσης μπορείτε να ξαναπεράσετε με πινέλο τις γωνίες και τα δύσκολα σημεία.

Βήμα 12: Αφήστε να στεγνώσει ο χώρος για 24 ώρες και περάστε 2ο χέρι, εφόσον χρειάζεται. Προσοχή οι χαρτοταινίες θα πρέπει να αφαιρεθούν λίγες ώρες μετά το τελευταίο χέρι και ποτέ μετά από 48 ώρες. Όταν στεγνώσει το χρώμα, η αφαίρεση των χαρτοταινιών είναι δύσκολη και πολλές φορές ξεφλουδίζει το χρώμα.

κόκκινος τοίχος

Σχόλια  

 
0 # Μαρία 27-09-2014 13:34
Μια ερώτηση: Χρειάζεται να βάλω αστάρι πριν από το πλαστικό χρώμα ή μπορώ να βάψω κατευθείαν με πλαστικό χρώμα
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση
 
 
+2 # Πέτρος αρχιτέκτονας 27-09-2014 13:42
Αστάρι χρειάζεται στις εξής περιπτώσεις:
- Αν βάφεις τους τοίχους για πρώτη φορά, δηλαδή πάνω στο σοβά.
- Αν πρόκειται να βάψεις πάνω σε λαδομπογιά.
- Αν η προηγούμενη βαφή είναι γυαλιστερή.
- Αν το υφιστάμενο χρώμα είναι πολύ σκούρο και θες να βάψεις με ένα πολύ ανοιχτό χρώμα συνιστάται να βάψεις με λευκό αστάρι.
Γενικά το αστάρι βοηθάει το χρώμα να "κολλάει" καλύτερα στην επιφάνεια και σε περίπτωση που έχεις αμφιβολία καλύτερα να βάλεις αστάρι. Ωστόσο, αν απλά ξανα-βάφεις τους τοίχους (ακρυλικό σε ακρυλικό) ή φρεσκάρεις το χρώμα, τότε δεν χρειάζεται αστάρι.
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση
 
 
0 # Μαρία 27-09-2014 14:06
Ακόμη μία ερώτηση παρακαλώ: Είναι προτιμότερο να ξεκινήσω από τους τοίχους ή από το ταβάνι;
Ευχαριστώ
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση
 
 
0 # Πέτρος αρχιτέκτονας 27-09-2014 14:36
Είναι προτιμότερο να βάψετε πρώτα το ταβάνι και ύστερα τους τοίχους.
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση
 
 
-2 # Λία 28-10-2014 10:25
Κάποια συμβουλή για το βάψιμο του ταβανιού? Ευχαριστώ!!!
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση
 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Διαφήμιση

Άλλα σχετικά άρθρα

2016-02-04-12-15-32Τα πλαστικά χρώματα αναπτύχθηκαν περίπου το 1950 και έκτοτε επικράτησαν λόγω της πρακτικότητας και ευκολίας στη χρήση τους. Η καλύτερη πρόσφυση του χρώματος γίνεται κυρίως σε σοβατισμένους τοίχους. Παρόλα αυτά, με κατάλληλη προετοιμασία τα πλαστικά χρώματα μπορούν να βάψουν και άλλες επιφάνειες όπως...
Διαφήμιση
Featured Links:
Διαφήμιση

Banner συνεργατών

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Χειροτεχνίες για παιδιά

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Google+