Το νέο σχολείο (πτυχιακή εργασία)

Από τους TAF design: Αρχοντάκη Αλίκη, Γιαννακόπουλο Φώτη, Ρούσσο Θεοφάνη

Θέμα: TΟ ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Περιοχή: Ν.Σμύρνη, Αθήνα

Πτυχιακή εργασία - Τμήμα Εσωτερικής Αρχιτεκτονικης, Διακόσμησης και Σχεδιασμού Αντικειμένων - ΑΤΕΙ Αθηνών

Η εργασία έχει θέμα τον ανασχεδιασμό του σχολικού χώρου. Το κτίριο, βρίσκεται στη Νέα Σμύρνη και λειτουργεί ώς Γυμνάσιο και Λύκειο. Έτσι, θεωρήθηκε ως το καταλληλότερο κέλυφος που θα μπορούσε να προταθεί για την επέμβαση μας.

Ο σχεδιασμός των χώρων έγινε, αφού προηγουμένως διερευνήθηκε το παρελθόν του κτιρίου, η ιστορία της περιοχής και του εκπαιδευτικού συστήματος, η νέα υλικοτεχνική δομή αλλά και οι δυνατότητες εξέλιξης του σχολικού κτιρίου. Όλοι οι χώροι εντάσσονται στο παιδοκεντρικό σύστημα εκπαίδευσης που ακολουθείται. Έτσι εκτός από άρτια εξοπλισμένες αίθουσες διδασκαλίας και άνετους κοινόχρηστους χώρους, έχουν προβλεφθεί χώροι εκτόνωσης για τους μαθητές σε κάθε όροφο καθώς και ένας ιδιαίτερος χώρος για την μαθητική κοινότητα στο υπόγειο, που έχει άμεση επαφή με τον προαύλιο χώρο.

Τα υλικά επιλέχθηκαν με προσοχή, δεδομένου ότι ο χώρος απευθύνεται σε παιδιά. Η επιλογή τους έγινε με κριτήριο την αντοχή στην χρήση και στις συνθήκες που επικρατούν σε έναν τέτοιο χώρο, καθώς και με κριτήριο την συνολική αισθητική του οπτικού αποτελέσματος.

Τέλος, δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος. Η ενεργειακή κατανάλωση του κτιρίου έχει διατηρηθεί σε χαμηλά επίπεδα με πλήρη εκμετάλλευση του φυσικού φωτισμού και φύτευση του δώματος και άλλων διαθέσιμων κάθετων επιφανειών. Τέλος, προβλέφθηκε η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στην οροφή.

ΦΩΤΟΡΕΑΛΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΟΠΤΙΚΑ

01. Μπαλκόνι στον προαύλιο χώρο

02. Γενική άποψη κτιρίου

03. Είσοδος

04. Γραμματεία διεύθυνσης

05. Γραφείο διεύθυνσης

06. Αίθουσα εκδηλώσεων

07. Χώρος ανταλλαγής βιβλίων

08. Εστιατόριο

09. Χώρος μαθητικής κοινότητας

10. Γυμναστήριο

11. Προαύλιος χώρος

12. Διάδρομος ορόφων

13. Χώρος χαλάρωσης

14. Τυπική αίθουσα

15. Αίθουσα Η/Υ

16. Βιβλιοθήκη

17. Νυκτερινή άποψη

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ

01. Κάτοψη Ισογείου

02. Κάτοψη υπογείου

03. Κάτοψη Α΄και Β΄ ορόφου

04. Κάτοψη Γ' ορόφου

Οι φωτορεαλιστικές εικόνες, τα σχέδια και το κείμενο αποτελούν μέρος της πτυχιακή εργασίας των φοιτητών:

 • Αρχοντάκη Αλίκη
 • Γιαννακόπουλος Φώτης
 • Ρούσσος Θεοφάνης

πληροφορίες: Taf design 

Σχετικά Άρθρα

 • H.ONE H.ONE

  H.One:

  των Ανδρέα Πετρά και Φάνη Ρούσσου.

  Συμετοχή στο διαγωνισμό «Αλλάζω αλλά ζω» που διοργάνωσε η Ένωση Διακοσμητών Κεντρικής Ελλάδος. Το έργο πέρασε στη Β' φάση των 15 καλύτερων προτάσεων. Συνολικά συμμετείχαν στο διαγωνισμό περισσότερες από 100 προτάσεις.

 • Διαμέρισμα με θέα, σε ουρανοξύστη της Νέας Υόρκης Διαμέρισμα με θέα, σε ουρανοξύστη της Νέας Υόρκης

  Απο τους Hariri & Hariri

  Το διαμέρισμα βρίσκεται στον 45ο όροφο ενός ουρανοξύστη, στη δυτική πλευρά της Νέας Υόρκης και όπως είναι φυσικό η θέα σου κόβει την ανάσα.

 • Ψαράδικο σπίτι με θέα τον Ατλαντικό Ψαράδικο σπίτι με θέα τον Ατλαντικό

  Η οικογένεια Sooley εγκαταστάθηκε στην μικρή πόλη Heart’s delight το 1860 στην απομακρυσμένη περιοχή Newfoundland στην ανατολική ακτή του Καναδά.

  Ο μακρινός πρόγονος της οικογένειας είχε αγοράσει ένα κομμάτι γης στην παράκτια αυτή περιοχή και το 1930 κτίστηκε το πατρικό σπίτι της οικογένειας. Όμως, κατά τη διάρκεια των επόμενων ετών, οι περισσότεροι κάτοικοι της περιοχής ξεκίνησαν να μεταναστεύουν στα μεγάλα αστικά κέντρα και έτσι η κατοικία σχεδόν εγκαταλείφθηκε.

Τελευταίες Απαντήσεις

Decosoup.com

Decobook.gr
© Copyright 2010 - DecoBook. All Rights Reserved