Στη γραμμή Art Nouveau

 

 

Σας γοητεύει το ύφος Art Nouveau; Αν ναι, τότε με ποιο τρόπο θα μπορούσατε να το εισάγετε στον εσωτερικό χώρο;


Στο δάπεδο

Αν έχετε χαλί σηκώστε το και αποκαλύψετε το πάτωμα του χώρου σας. Αν είναι ξύλινο (παρκέ ή σανίδες) τότε είναι κατάλληλο και δεν έχετε παρά να το κερώσετε ή να το λουστράρετε και στη συνέχεια να διαλέξετε ένα χαλί οριεντάλ.

Στους τοίχους

Οι τοίχοι βάφονται ή επενδύονται με ταπετσαρία. Το Art Nouveau χρησιμοποιεί παλέτα χρωμάτων ανοιχτότερη από το προηγούμενο βικτωριανό στυλ. Έτσι τα χρώματα θα πρέπει να είναι κομψά και εκλεπτυσμένα. Το μουσταρδί, το λαδί, το καφέ, το χρυσό, το λιλά, το βιολέ, το πορφυρό, το μπλε του παγωνιού, το σωμόν και το πετρόλ προσδίδουν την ύψιστη κομψότητα.

Le décor art nouveau de la brasserie Excelsior (Nancy)

Source: flickr.com via Anna on Pinterest

 

 

Οι αποχρώσεις του λευκού μπορεί να μη φαντάζουν ελκυστικές αλλά μπορούν αν χρησιμοποιηθούν σαν φόντο. Ωστόσο οι υπόλοιπες παστέλ αποχρώσεις είναι πιο αγαπητές, όπως επίσης το σωμόν και το πράσινο. Το μαύρο χρησιμοποιείται περιορισμένα, όπως στα έπιπλα στυλ Mackintosh.

Οι ταπετσαρίες απεικονίζουν πολλά από τα στυλιζαρισμένα φυτικά σύμβολα, ιδιαίτερα λουλούδια, παπαρούνες, κρίνους, κλαδιά, έλικες, φύλλα, μίσχους, γαϊδουράγκαθα, ρόδια, φτερά παγωνιού, πουλιά και λιβελλούλες. Στα υφάσματα απεικονίζονται, κατά ένα μεγάλο μέρος, τα ίδια μοτίβα.

Maison Cauchie, salle de réception, art nouveau

 

 

Τα βιτρώ

Τα βιτρώ αποτελούν ενα από τα βασικότερα στοιχεία στο Art Nouveau και έτσι μπορείτε να αντικαταστήσετε μερικά από τα πιο εμφανή τζάμια του σπιτιού σας, με βιτρώ. Τα βιτρώ μπορούν ακόμα να χρησιμοποιηθούν σε πόρτες, σε καθρέπτες, σε έπιπλα- ντουλάπες, κλπ.

βιτρώ, μουχα, mucha

Source: flickr.com via Anna on Pinterest

 


Τα έπιπλα

Τα έπιπλα Art Nouveau άσκησαν τέτοια επίδραση στην επιπλοποιία, που οι σύγχρονοι κατασκευαστές παράγουν ακόμα έπιπλα αυτού του τύπου. Τα περισσότερα έπιπλα είναι επηρεασμένα από τον σχεδιαστή Charles Rennie Mackintosh. Ήταν διάσημος για τις καρέκλες του με την εξαιρετικά υψηλή πλάτη και τη στιλπνή μαύρη λάκκα. Μια πιο συντηρητική επιλογή αποτελούν οι καμπυλωτές μορφές, που καλύπτονται από στυλιζαρισμένα λουλουδάτα υφάσματα.

Charles Rennie Mackintosh (Kelvingrove, Glasgow)

Source: flickr.com via Anna on Pinterest

 

 

Τα έπιπλα εντούτοις, δεν αποτελούσαν το κυρίαρχο στοιχείο του Art Nouveau καθώς ο στόχος εντοπίζονταν κυρίως στις όμορφες και επιμελημένες διακοσμήσεις.

art nouveau closet  museum of applied arts, budapest, hungary

 

 
 

Φωτιστικά

Η λάμπα Tiffany με το σχήμα ομπρέλας με το τολμηρά χρωματισμένο γυαλί favrile μέσα σε πλαίσιο χαλκού και μετάλλου ήταν ένα σύμβολο της περιόδου art nouveau, πολύ ακριβό, και σήμερα υπάρχουν πολλές απομιμήσεις σε πολλά καταστήματα. Το ασήμι και ο κασσίτερος ήταν επίσης δημοφιλή υλικά για τις διακοσμήσεις, και δεν είναι δύσκολο να βρεθούν τα ρολόγια στυλ Mackintosh ή κορνίζες και μπιζουτιέρες της εποχής.

Tiffany dragonfly lamp

Source: flickr.com via Anna on Pinterest

 

 

Διακοσμητικά αντικείμενα

Τα αυθεντικά αντικείμενα Art Nouveau είναι δύσκολο να βρεθούν και κοστίζουν ακριβά. Εντούτοις, μπορούν να εντοπιστούν αντικείμενα σε δημοπρασίες και παλαιοπωλεία, όπως καθρέφτες, λάμπες, κορνίζες, ωρολόγια και σιδηρά διακοσμητικά.

Ιδιαίτερη αξία έχει το γυαλί Lalique, συνήθως αδιαφανές σε χρώμα μαργαριταριού με χαραγμένα σχέδια πάνω του. Τα λουλούδια και τα φτερά των παγωνιών αποτελούν την κορύφωση του ύφους Art Nouveau.

Ιδεές & Λύσεις

Χώρος & Αρχιτεκτονική

Decosoup.com
Decobook.gr
© Copyright 2010 - DecoBook. All Rights Reserved