Βιβλιοθήκη και σκάλα

βιβλιοθηκη κατω απο την σκάλα

Η σκάλα σε μια κατοικία αποτελεί ένα από τα πιο σύνθετα αρχιτεκτονικά στοιχεία.

Καθώς αναπτύσσεται στον τρισδιάστατο χώρο, προσφέρει ένα πλήθος "κούφιων" περιοχών, που μπορούν να αξιοποιηθούν ως αποθηκευτικοί χώροι. Από την άλλη μεριά, στις σύγχρονες κατοικίες και λόγω έλλειψης χώρου, η βιβλιοθήκη σπάνια αντιμετωπίζεται ως ένα ξεχωριστό δωμάτιο μελέτης και ανάγνωσης. Έτσι, τα βιβλία στοιβάζονται σε έπιπλα, ράφια, εσοχές, διάσπαρτα στον εσωτερικό χώρο.

Ωστόσο, πολλοί αρχιτέκτονες σκέφτηκαν να συνδυάσουν το κλιμακοστάσιο με τη βιβλιοθήκη. Με αυτήν την κίνηση πέτυχαν να επαναπροσδιορίσουν το μονοδιάστατο ρόλο της σκάλας και να την μετατρέψουν από διάδρομο κίνησης, σε σημείο στάσης, μελέτης, έρευνας, ανάγνωσης, κλπ.

Η βιβλιοθήκη κάτω απο τον ουρανό της σκάλας.

Σε όλες σχεδόν τις σκάλες, κάτω ακριβώς απο τον ουρανό, παραμένει ένας κενός χώρος, ο οποίος άλλοτε κλείνεται ερμητικά και άλλοτε αφήνεται κενός ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αποθηκευτικός χώρος. Ειδικά στις ευθύγραμμες σκάλες ή στις σκάλες σχήματος Γ, στο κενό αυτό μπορούν να κατασκευαστούν μεγάλα οριζόντια ράφια για τοποθέτηση βιβλίων, cd, περιοδικών, μικρών έργων τέχνης, φωτογραφιών, κλπ.

βιβλιοθήκη κάτω απο την σκάλα

Ακόμα και αν το κλιμακοστάσιο είναι κυκλικό, πάλι μπορεί να δημιουργηθεί μια βιβλιοθήκη, αρκεί να το επιτρέπουν οι διαστάσεις και το σχέδιο του κλιμακοστασίου. Για παράδειγμα, στην κατοικία της επόμενης φωτογραφίας, κάτω απο την κυκλική σκάλα δημιουργήθηκε ένας ολόκληρος χώρος ανάγνωσης βιβλίων.

βιβλιοθήκη κάτω απο την σκάλα

Η βιβλιοθήκη ως προστατευτικό κιγκλίδωμα

Οι περισσότερες σκάλες, χρειάζονται προστατευτικά κιγκλιδώματα (κάγκελα). Το έπιπλο της βιβλιοθήκης μπορεί να αναλάβει αυτόν το ρόλο, προστατεύοντας με τον όγκο του, τους χρήστες απο πιθανή πτώση. Για παράδειγμα, στην κατοικία της επόμενης φωτογραφίας, κατασκευάστηκε ένα χαμηλό έπιπλο που αφενός χρησιμοποιείται ως χαμηλή βιβλιοθήκη (με δύο οριζόντια ράφια) και αφετέρου ως προστατευτικό "κάγκελο"

βιβλιοθήκη και σκάλα

Στην κατοικία της επόμενης φωτογραφίας, κατασκευάστηκε μια βιβλιοθήκη, η οποία εκτείνεται σε όλο το ύψος του ορόφου, και κρύβει σχεδόν ολόκληρη την σκάλα. Έτσι, η βιβλιοθήκη αφενός χρησιμοποιείται ως χώρος απόθεσης βιβλίων και αντικειμένων και αφετέρου ως κάθετη επιφάνεια που καμουφλάρει την σκάλα.

βιβλιοθήκη και σκάλα σε καθιστικό

Στην κατοικία της επόμενης φωτογραφίας, στα κιγκλιδώματα της σκάλας δημιουργήθηκαν μικρά ράφια, που μπορούν να φιλοξενήσουν μερικές στοίβες βιβλίων. Η κατασκευή αυτή είναι περισσότερο διακοσμητική και λιγότερο πρακτική.

βιβλιοθήκη ως κιγκλιδώμα σκάλας

Η βιβλιοθήκη κάτω απο τα σκαλοπάτια

Το κλιμακοστάσιο αποτελεί μια "κουφια" κατασκευή, μέσα στην οποία μπορούν να δημιουργηθούν δεκάδες χώροι απόθεσης βιβλίων και αντικειμένων. Στο επόμενο παράδειγμα, ο όγκος της σκάλας ουσιαστικά ελαχιστοποιήθηκε, αφού κάτω απο κάθε σκαλοπάτι, δημιουργήθηκε ένα ράφι. Αν και η κατασκευή φαίνεται αρκετά εντυπωσιακή, εντούτοις δεν πρέπει να είναι ιδιαίτερα λειτουργική, καθως ένα τυπικό ράφι απαιτεί συνήθως 30 εκατοστά στο ύψος και 25 εκατοστά στο βάθος. Οπότε μια τέτοια σκάλα (με ρίχτι 30 εκατοστά) δεν είναι κατάλληλη για καθημερινή χρήση και απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή.

βιβλιοθήκη κάτω απο τα σκαλοπάτια

Η βιβλιοθήκη στον πλαϊνό τοίχο της σκάλας

Αν ο πλαϊνός τοίχος της σκάλας, μετατραπεί σε μια βιβλιοθήκη, τότε οι χρήστες θα έχουν την ευκαιρία, καθώς ανεβαίνουν ή κατεβαίνουν την σκάλα, να ανακαλύψουν ένα ξεχασμένο βιβλιο  ή ακόμα και να καθίσουν στα σκαλοπάτια να το διαβάσουν.

βιλιοθήκη στον τοίχο της σκάλας

Σημείωση: όλες οι φωτογραφίες είναι απο την ιστοσελίδα www.houzz.com

Ιδεές & Λύσεις

Χώρος & Αρχιτεκτονική

Decosoup.com
Decobook.gr
© Copyright 2010 - DecoBook. All Rights Reserved