Συμβουλές για την σωστή επιλογή κουρτίνας

Οι περισσότεροι διακοσμητές κατοικιών συμφωνούν ότι οι κουρτίνες δίνουν την τελική πινελιά στο χώρο και διαμορφώνουν καθοριστικά το στυλ του. Ωστόσο, η επιλογή κουρτινών συχνά πανικοβάλει τους μη-επαγγελματίες καθώς οι παράμετροι που πρέπει να συνυπολογιστούν είναι πολλές. Οι βασικότερες παράμετροι που λαμβάνονται υπόψην στην επιλογή κουρτινών είναι η αποχρώσεις, το σχέδιο, το είδος του υφάσματος και φυσικά το κόστος. Οι επιλογές που υπάρχουν στο εμπόριο είναι αμέτρητες και αυτή ακριβώς η ποικιλία είναι που μπερδεύει ακόμα περισσότερο του πελάτες. Για αυτό το λόγο, ο υποψήφιος αγοραστής, πριν ξεκινήσει τις επισκέψεις στα καταστήματα, θα πρέπει να απαντήσει στα παρακάτω ερωτήματα.

Πόσο φως θέλω να διέρχεται μέσα από την κουρτίνα; Το ύφασμα είναι ένας βασικός παράγοντας που καθορίζει τον τρόπο που η κουρτίνα συμπεριφέρεται στην ηλιακή ακτινοβολία. Αν η κουρτίνα έχει πυκνή ύφανση και είναι παχιά, αποτρέπει αποτελεσματικά το φως να εισέρχεται στον εσωτερικό χώρο, προσφέρονται υψηλό βαθμό συσκότισης. Τέτοιου είδους κουρτίνες μπορούν να επιλεγούν στα υπνοδωμάτια των κατοικιών ή στα ξενοδοχεία, ειδικά αν δεν υπάρχουν παντζούρια. Αν η κουρτίνα έχει αραιή ύφανση ή είναι λεπτή τότε επιτρέπει σε ένα ποσοστό του φωτός να διαπερνά το ύφασμα. Η επιλογή μιας τέτοιας κουρτίνας είναι ιδανική σε χώρους όπου οι κουρτίνες παραμένουν κλειστές κατά το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας και θέλουμε ένα απαλό φως. Το χρώμα επίσης παίζει ρόλο στον ποσοστό του φωτός που διέρχεται. Τα σκούρα χρώματα προσφέρουν μεγαλύτερη συσκότιση από τα ανοιχτά.

Τα χρώματα γενικά παίζουν σημαντικό ρόλο στη διακόσμηση του σπιτιού. Η αλλάγή χρωμάτων στους τοίχους και στα υφάσματα αποτελούν αποτελούν μια δημοφιλή επιλογή για οικονομική ανακαίνιση

Ποιες είναι οι ανάγκες για ιδιωτικότητα; Οι κουρτίνες αποτελούν το οπτικό φίλτρο μεταξύ εσωτερικού και εξωτερικού χώρου, ειδικά κατά τις βραδινές ώρες όπου οι εσωτερικοί χώροι φωτίζονται τεχνητά. Το ύφασμα της κουρτίνας και το χρώμα παίζει σημαντικό ρόλο στο βαθμό διαφάνειας/ αδιαφάνειας της κουρτίνας. Αν υπάρχει σημαντική ανάγκη για ιδιωτικότητα τότε επιλέξτε κουρτίνες με μεγάλο βαθμό αδιαφάνειας.

Μπορείτε βέβαια να τοποθετήσετε δύο διαφορετικά φύλλα κουρτίνας. Το ένα μπορεί να έχει αδιαφάνεια και να χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια της ημέρας προσφέροντας ένα απαλό φως στους εσωτερικούς χώρους. Το άλλο μπορεί να είναι βαρύ και αδιαφανές και να χρησιμοποιείται μετά τη δύση του ηλίου προσφέροντας πλήρη ιδιωτικότητα.

Τι προσανατολισμό έχουν τα παράθυρα; Πριν επιλέξετε κουρτίνες θα πρέπει να μελετήσετε προσεκτικά τα δωμάτια και κυρίως την κίνηση του ηλίου κατά τη διάρκεια της ημέρας. Για παράδειγμα στις βορινές πλευρές το φως είναι σταθερό και δεν προσπίπτουν καθόλου ηλιακές ακτίνες. Στις ανατολικές πλευρές προσπίπτουν ακτίνες κατά τις πρωινές ώρες. Στις δυτικές πλευρές, η ηλιακή ακτινοβολία γίνεται εξαιρετικά έντονη από το μεσημέρι και μετά. Οι ακτίνες του ήλιου ξεθωριάζουν τα χρώματα και ως εκ τούτου θα πρέπει να αποφεύγεται η επιλογή υφασμάτων με έντονα χρώματα στα δυτικά και νοτιοδυτικά παράθυρα. Ιδανική επιλογή αποτελούν τα γήινα χρώματα τα οποία αντέχουν στην ηλιακή ακτινοβολία και ταιριάζουν αρμονικά σε κάθε χώρο.

Οι κουρτίνες επίσης μπορούν να λειτουργήσουν και ως μέθοδοι σκίασης, αν και ιδανικά η σκίαση τοποθετείται εξωτερικά του κτιρίου (πχ τέντες, πέργκολες κτλ).

Τι ιδιότητες θέλω να έχουν οι κουρτίνες; Σήμερα η τεχνολογία των υφασμάτων έχει αναπτυχθεί πολύ και στο εμπόριο διατίθεται μια τεράστια ποικιλία φυσικών και συνθετικών υφασμάτων. Για παράδειγμα, μερικά υφάσματα, όπως το βελούδο το καστόρι και το τουίντ έχουν θερμομονωτικές ιδιότητες. Υπάρχουν επίσης μονωτικά υλικά, (felt) με τα οποία μπορούν να επενδυθούν τα υφάσματα για να αποκτήσουν μονωτικές ιδιότητες. Γενικά η επένδυση των κουρτινών με ύφασμα παρατείνει τη διάρκεια ζωής της κουρτίνας και δίνει περισσότερο όγκο και βάρος.

Όσον αφορά στον τρόπο που «κρέμονται» οι κουρτίνες, τα υφάσματα που δημιουργούν τις πιο εντυπωσιακές πτυχώσεις είναι το λινό, το μετάξι, το συνθετικό μετάξι και το βελούδο. Μάλιστα το συνθετικό μετάξι είναι μια από τις πλεονεκτικότερες επιλογές καθώς είναι ανθεκτικό στην ηλιακή ακτινοβολία και οικονομικότερο από το φυσικό μετάξι.

 

Για ανακαίνιση σπιτιού κόστος επισκεφτείτε την κατασκευαστική εταιρία του Ιωάννη Φούσκα. 

Anakainisi oikias, ανακαίνιση οικίας, Γιαννης Φουσκας (www.anakainisispitiou.gr)

Ποιο είναι το κατάλληλο ύψος και φάρδος της κουρτίνας; Για να αποφαστιστεί το σωστό μήκος κουρτίνας θα πρέπει καταρχάς να αποφασιστεί από πιο σημείο θα ξεκινάει. Γενικά όσο πιο ψηλά τοποθετούνται οι κουρτίνες τόσο πιο ψηλός και ευρύχωρος δείχνει ο χώρος. Η κουρτίνα μπορεί να απέχει μερικά εκατοστά από το πάτωμα ή να ακουμπά στο δάπεδο. Όσον αφορά στο οριζόντιο μήκος της κουρτίνας (φάρδος) μετρήστε το πλάτος του παραθύρου προσθέστε 30 περίπου εκατοστά δεξιά και αριστερά και διπλασιάστε την τιμή του.

Τι κουρτίνα να επιλέξετε: ετοιμοπαράδοτη ή κατά παραγγελία; Οι κουρτίνες κατά παραγγελία έχουν αρκετά πλεονεκτήματα: Καταρχάς μπορείτε να καθορίσετε τις διαστάσεις αλλά και τον τρόπο που θα κρέμονται από την κουρτινιέρα (με γάντζους, με θηλιές κ.α). Ωστόσο, οι κουρτίνες κατά παραγγελία είναι κατά κανόνα ακριβότερες από τις ετοιμοπαράδοτες. Για αυτό το λόγο, καλό είναι να κάνετε μια έρευνα αγοράς για καταστήματα που πωλούν έτοιμες κουρτίνες (πχ ΙΚΕΑ, Leroy Merlin κτλ). Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να εντοπίσετε κουρτίνες που ταιριάζουν στα κουφώματά σας, το στυλ και στις ανάγκες σας και μάλιστα σε συμφέρουσα τιμή.

 

Ιδεές & Λύσεις

Χώρος & Αρχιτεκτονική

Decosoup.com
Decobook.gr
© Copyright 2010 - DecoBook. All Rights Reserved