Επένδυση τζακιού: υλικά και μορφολογία

Τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα λόγω του υψηλού κόστους του πετρελαίου και του ηλεκτρικού ρεύματος, η κατασκευή τζακιών έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλής. Αν προγραμματίζεται ανακαίνιση σπιτιού ερευνήστε τη δυνατότητα εγκατάστασης ενεργειακού τζακιού. Για συμβουλές και πακέτα ανακαίνισης επισκεφτείτε την κατασκευαστική εταιρεία Ιωάννης Φούσκας

 

Anakainisi oikias, ανακαίνιση οικίας, Γιαννης Φουσκας

 

 

 

 www.anakainisispitiou.gr

Το τζάκι αποτελεί σημαντικό στοιχείο του χώρου. Είναι συνυφασμένο με τη ζεστασιά, τη γλυκιά θαλπωρή, τη συντροφιά της παρέας, τη συγκέντρωση της οικογένειας. Σήμερα αποτελεί ουσιαστικά αξιόλογη, εναλλακτική και πολλές φορές αποκλειστική πηγή θέρμανσης. Για την εξωτερική επένδυση του τζακιού επιλέγονται υλικά με κριτήρια τη σωστή λειτουργία του τζακιού, την αισθητική, την πυρασφάλεια και τη διακριτικότητα. Η μορφολογία της επένδυσης και το υλικό της επιλέγονται ανάλογα με τη διακόσμηση του χώρου. Για παράδειγμα, σε κλασικό παραδοσιακό τζάκι επιλέγουμε συνήθως τραπεζοειδούς μορφής επένδυση, καμινάδα με γείσο και την πέτρα ως υλικό επένδυσης. Σε μοντέρνο, αστικό τζάκι η καμινάδα έχει ορθογωνική μορφή και ως υλικό επιλέγονται πετρώματα (γρανίτες).

Υλικά

Σκυρόδεμα- Επιχρίσματα

Η επένδυση από εμφανές σκυρόδεμα συμβάλλει στη μινιμαλιστική όψη του τζακιού. Επίσης επιχρίσματα με βάση το τσιμέντο, βαμμένα με χρώματα και τεχνικές ανάλογα με το στυλ διακόσμησης του χώρου διαμορφώνουν τζάκια σε απέριττη γραμμή.

 τζάκι, μπετόν, σκυρόδεμα

Γυψοσανίδα

Η γυψοσανίδα είναι ένα πολύ ευέλικτο και δημοφιλές υλικό για την επένδυση του τζακιού. Για μεγαλύτερη ασφάλεια και ανθεκτικότητα μπορεί να χρησιμοποιηθεί πυράντοχη γυψοσανίδα. Στη γυψοσανίδα έχουμε τη δυνατότητα να εφαρμόσουμε διάφορες τεχνοτροπίες, δηλαδή ειδικές τεχνικές βαψίματος που δίνουν στο τζάκι ασυνήθιστη και εντυπωσιακή όψη.

Επίσης οι βραδύκαυστες ταπετσαρίες σε μεγάλη ποικιλία υφών και αποχρώσεων αποτελούν πολύ επιτυχημένη διακοσμητική λύση, καθώς συνδυάζονται εξαιρετικά με τα υπόλοιπα στοιχεία της διακόσμησης.

γυψοσανίδα, τζάκι

Πετρώματα

Κατάλληλα υλικά επένδυσης αποτελούν τα μάρμαρα, οι γρανίτες και τα φυσικά πετρώματα σε μεγάλη ποικιλία χρωμάτων και τύπων, των οποίων ο συνδυασμός με τα υπόλοιπα στοιχεία του χώρου μπορεί να δημιουργήσει εντυπωσιακές κατασκευές με μεγάλη αντοχή.

τζάκι, μάρμαρο, επένδυση τζακιού, μαρμάρινο τζάκι

Μεταλλικά φύλλα

Τα μεταλλικά φύλλα (χάλυβας, ανοξείδωτος χάλυβας, χαλκός) κατέχουν δεσπόζουσα θέση στις σύγχρονες επενδύσεις τζακιών. Είναι καλοί αγωγοί της θερμότητας και αποτελούν σχετικά οικονομική λύση επένδυσης προσδίδοντας ιδιαίτερο ύφος και αισθητικό αποτέλεσμα. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε όλα τα στυλ διακόσμησης, καθώς η πλαστικότητα τους δίνει τη δυνατότητα πολύμορφων διαμορφώσεων. Υπάρχουν μεταλλικά φύλλα απλά, με διάτρηση σε ποικιλία σχημάτων και με ανάγλυφα σχέδια σε σατινέ/γυαλιστερή υφή.

μεταλλικό τζάκι, ανοξείδωτος χάλυβας,

Ξύλο

Το ξύλο χρησιμοποιείται στις επενδύσεις είτε μασίφ σε τζάκια με ρουστίκ αισθητική, είτε ως μπουαζερί σε ορισμένα τμήματα του τζακιού , όπου η κάθε διαμόρφωση δίνει διαφορετικό αποτέλεσμα. Οι ξύλινες κορνίζες απλές ή σκαλιστές δίνουν το ανάλογο ύφος στο τζάκι.

Το ξύλο ως εύφλεκτο υλικό πρέπει να χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με πυράντοχα υλικά, με τα οποία επενδύεται η περιοχή της εστίας. Τα υλικά αυτά συνήθως είναι το μάρμαρο και η πέτρα, που επιλέγονται ανάλογα με το στυλ διακόσμησης.

ξύλο, τζάκι, επένδυση

Κεραμικά πλακάκια- ψηφίδες

Η επένδυση του τζακιού με επισμαλτωμένα πλακίδια του δίνουν μια ελκυστική και ζεστή όψη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν πάνελ πλακιδίων με διακοσμητικά μοτίβα ή παραστάσεις ενδεχομένως και σε συνδυασμό με το πλακάκι του δαπέδου. Μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν μπορντούρες (λιστέλο) ανάλογες αυτών για κουζίνες και μπάνια και να δημιουργήσουν μια κορνίζα διακοσμητική γύρω από την εστία. Πρέπει να προβλεφτεί μόνωση, ώστε να μη δημιουργηθούν προβλήματα από την ανάπτυξη θερμοκρασίας κατά τη λειτουργία του τζακιού.

Οι ψηφίδες επίσης δίνουν θεαματικό αποτέλεσμα στη διακόσμηση του τζακιού, καθώς το μωσαϊκό πολύχρωμων ή μονόχρωμων ψηφίδων ίδιας ή διαφορετικής υφής και πάχους μπορεί να αποτελέσει έργο τέχνης στο τζάκι.

Γυαλί –καθρέπτης

Με προσοχή και κατάλληλα μέτρα χρησιμοποιούνται υλικά όπως το γυαλί, ο καθρέφτης κτλ. κατά προτίμηση πυράντοχα και τοποθετημένα σε απόσταση από την εστία.

Σήμερα λοιπόν, που το κόστος του πετρελαίου και του ηλεκτρικού ρεύματος είναι υψηλό, ο μελετητής που θα αναλάβει την ανακαίνιση κατοικίας θα πρέπει να εξετάσει και το ενδεχόμενο εγκατάστασης ενεργειακού τζακιού. Στη συνέχεια μπορεί να επιλέξει ανάμεσα από μια μεγάλη ποικιλία υλικών εππενδυσης το καταλληλότερο υλικό τόσο από πρακτική άποψη όσο και από αισθητική. 

 
 

Ιδεές & Λύσεις

Χώρος & Αρχιτεκτονική

Decosoup.com
Decobook.gr
© Copyright 2010 - DecoBook. All Rights Reserved