Χειροποίητα Νομαδικά Χαλιά

xali carpet 4U b Γράφει το CarpetU2

Ο όρος «νομαδικά χαλιά" σημαίνει ότι αυτά τα χαλιά που υφαίνονται από νομάδες, οι οποίοι είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, ταξιδεύουν συνεχώς. Ωστόσο, αυτήν η κατηγορία περιλαμβάνει και χαλιά με κόμπους από διάφορα χωριά της Περσίας.

Περισσότεροι από 10 εκατομμύρια άνθρωποι ασχολούνται με την παραγωγή των νομαδικών χαλιών. Χαλιά και κιλίμια διαφόρων μεγεθών είναι πολύ σημαντικά στην καθημερινή ζωή των νομάδων. Όλα τα υλικά όπως το μαλλί και τα χρώματα που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή χαλιών παράγονται από το δικό τους κοπάδι και το περιβάλλον διαβίωσης. Χρησιμοποιούν οριζόντιους φορητούς αργαλειούς και εμπνέονται από το περιβάλλον στο οποίο ζούνε. Τα πρότυπα δεν έχουν σχεδιαστεί σε χαρτί, αλλά ελεύθερα. Το μαλλί είναι βαμμένο με φυσικά χρώματα που παράγονται από τους ίδιους. Ως εκ τούτου, κάθε χαλί είναι ένα μοναδικό έργο τέχνης. Οι νομάδες συνήθως τα παράγουν για δική τους χρήση. Τα χαλιά που τελικά θέλουν να πουλήσουν τα φέρνουν σε διάφορες ανοικτές αγορές σε γύρω πόλεις και χωριά. Όλα τα νομαδικά χαλιά παίρνουν το όνομά του από το όνομα της φυλής τους. Μεταξύ των πιο σημαντικών φυλών είναι: Qashqai , Bakhtiari , Lori και Baluch.

  • Χαλιά Qashqai

Qashqai, νομαδικά χαλιά, χαλιά

Οι Qashqai είναι νομάδες που ζουν και ταξιδεύουν στα νοτιοδυτικά της Περσίας μεταξύ Περσικού Κόλπου και των βουνών Zagros. Τα χαλιά τους έχουν κεντρικό μενταγιόν (Medaillon) που επαναλαμβάνεται στις τέσσερις γωνίες του χαλιού. Απεικονίζουν διάφορες παραστάσεις όπως τα πουλιά, τα δέντρα, τα ανθρώπινα στοιχεία, τα λουλούδια και άλλα. Είναι υφασμένα αποκλειστικά με μαλλί και με τους λεγόμενους ασύμμετρους περσικούς κόμπους. Κόκκινο καφέ είναι το κυρίαρχο χρώμα τους.

  • Χαλιά Lori

Lori, χαλιά, μάλλινα χαλιά, νομαδικά χαλιά

Η Lori είναι μια νομαδική φυλή που ζεί στη δυτική Περσία. Είναι απόγονοι των Κούρδων και τα χαλιά τους είναι αρκετά παρόμοια με εκείνα των Κούρδων. Τα χαλιά lori περιέχουν συνήθως γεωμετρικά σχήματα και παραδοσιακά θέματα όπως τα λουλούδια. Τα χρώματά τους είναι φωτεινά και ζωηρά.

  • Χαλιά Baluch

Baluch, χαλιά, περσικά χαλιά, νομαδικά χαλιά

Η φυλή Baluch κινείται συνεχώς μεταξύ της Περσίας και του Δυτικού Αφγανιστάν. Τα μοτίβα που χρησιμοποιούν στην ύφανση τους είναι γεωμετρικά, ενώ τα τυπικά χρώματα είναι σκούρο κόκκινο, σκούρο μπλε, καφέ και μαύρο. Είναι επίσης γνωστά ως χαλιά προσευχής.

  • Hamadan Χαλιά

Hamadan

Τα χαλιά αυτής της φυλής υφαίνονται στην πόλη Hamadan, καθώς και στα χωριά γύρω από την πόλη. Με τον όρο "Hamadan" εννοούμε συνήθως χαλιά φτιαγμένα στην περιοχή αυτή. Μερικά διάσημα χαλιά Hamadan πήραν το όνομά τους από τα χωριά της παραγωγής τους τα οποία είναι: Tuyserkan, Nahavand, Λίλιαν, Zanjan, Borchalou, Malayer, Hosseinabad. Τα σχέδιά τους είναι κυρίως γεωμετρικά.

Περισσότερες πληροφορίες / Αγορά νομαδικών χαλιών: CarpetU2.gr

 

Τελευταίες Απαντήσεις

Decosoup.com

Decobook.gr
© Copyright 2010 - DecoBook. All Rights Reserved