Η χωρική πλαστικότητα για την αρχιτεκτονική

www.stuff.co.nz/

γράφει η Ιφιγένεια Κωτίτσα

Αρχιτέκτων Μηχανικός

Η έννοια του χώρου είναι πολύ δύσκολο να οριστεί. Η αντίληψη του χώρου απαιτεί αχανή αναζήτηση σε σημείο που η ίδια η λέξη δεν μπορεί να αντιπροσωπεύσει το περιεχόμενο της. όλοι μας έχουμε μια ιδέα για το χώρο. Στην αρχιτεκτονική η έννοια του χώρου γίνεται ακόμη δυσκολότερο να κατανοηθεί, καθώς αρχιτεκτονική είναι η δημιουργία χώρου χωρίς να ορίζεται σαφώς τι είναι χώρος.

Κάθε αρχιτεκτονικό δημιούργημα οριοθετεί μία θέση στον κόσμο και γίνεται αντιληπτό μέσω της φόρμας του, αρχιτεκτονικής ή δομικής που σε κάποιες περιπτώσεις χαρακτηρίζεται γλυπτική. Οι τρεις φόρμες, γλυπτική, αρχιτεκτονική και δομική συνδέονται σε συνέχεια, καθώς και οι τρεις διαμορφώνουν τρισδιάστατες δομές. Ενίοτε οι μεταξύ τους διαχωριστικές γραμμές μπορεί να μην είναι τόσο σαφείς, ωστόσο υπάρχουν στοιχεία που τις κάνουν διακριτές. 

Η γλυπτική φόρμα αποτελεί ένα καλαίσθητο έργο ενός καλλιτέχνη, τρισδιάστατο, σταθερό και ικανό να φέρει το δικό του βάρος, αλλά όχι μία λειτουργική δομή. Η αρχιτεκτονική φόρμα υπαγορεύεται από σκοπούς της αρχιτεκτονικής, όπως πρακτικές χωρικής οργάνωσης και έλεγχος της ροής των χρηστών των δομών. Επίσης ενδιαφέρεται για την αίσθηση του χώρου που διαμορφώνει η δομή, το συμβολισμό της και τη σχέση της με το περιβάλλον. Πολλές φορές κλίνει προς τη γλυπτική φόρμα υπερβαίνοντας τις διαχωριστικές γραμμές, αλλά σίγουρα η αρχιτεκτονική δεν είναι γλυπτική, καθώς λειτουργεί με διαφορετικά κριτήρια. Για παράδειγμα ο εσωτερικός χώρος που δημιουργείται αποτελεί τον καθοριστικό παράγοντα στην αρχιτεκτονική. Τα κτίρια πρέπει να διευκολύνουν τις δραστηριότητες που γίνονται στον εσωτερικό χώρο, όπως είναι η διαβίωση, η εργασία, η εκπαίδευση, η ψυχαγωγία εξασφαλίζοντας παράλληλα άνεση και ασφάλεια στους ενοίκους και ταυτόχρονα πρέπει να ικανοποιούν του δημιουργικούς στόχους του αρχιτέκτονα. Τέλος η δομική φόρμα είναι αυτή που προκύπτει από τις στατικές ανάγκες ενός κτιρίου όσον αφορά τη στήριξη του και τη διαμόρφωση κελύφους ικανού να αντέχει στις καταπονήσεις από τις εξωτερικές συνθήκες. Η δομική φόρμα προκύπτει υπολογιστικά και στοχεύει στη στατικότητα, την μεγαλύτερη δυνατή οικονομία και κομψότητα στην κατασκευή που μπορεί να επιτύχει ο μελετητής.

Αναφέρουμε παραδείγματα κτιρίων που ενώ απέχουν χρονολογικά μεταξύ τους χαρακτηρίζονται από έντονη γλυπτικότητα.

sculptured house01

yahoo

Το Sculptured House, γνωστό επίσης ως the Sleeper House από την ομώνυμη ταινία του Woody Allen που γυρίστηκε εκεί, βρίσκεται σκαρφαλωμένο στο Genesee Mountain του Colorado από το 1963. Ο δημιουργός του αρχιτέκτονας Charles Deaton ήταν ενθουσιασμένος με την ιδέα να ζει μέσα σε ένα γλυπτό και το σχεδίασε για την οικογένεια του. Αποτελεί το μοναδικό κτίριο κατοικίας που σχεδίασε, καθώς ασχολήθηκε κυρίως με εμπορικά κτίρια, τα οποία ωστόσο είχαν ένα πολύ προσωπικό στυλ που προσέγγιζε την αεροδυναμική μηχανική παρά τη συγκεκριμένη αρχιτεκτονική μεθοδολογία: είναι σχεδιασμένο με ελάχιστες ορθές γωνίες και πολλές καμπύλες συσχετίζοντας τον εσωτερικό χώρο με το φυσικό τοπίο και δημιουργώντας χωρική συνέχεια με πλούτο πλαστικότητας. Εξωτερικά η κατοικία ολοκληρώθηκε το 1966, αλλά το εσωτερικό τελείωσε το2003 με κάποιες μεταρρυθμίσεις και επεκτάσεις που όμως σεβάστηκαν την αρχική φόρμα και υλικότητα και την αντίληψη του κτιρίου ως γλυπτό αντικείμενο.

excursion in heydar aliyev center

http://azerbaijan24.com/tours/excursion_in_heydar_aliyev_center/

Το πολιτιστικό κέντρο Heydar Aliyev Centre στο Baku αποτελεί ένα ακόμη επιβλητικό δημόσιο κτίριο της Zaha Hadid με μοναδική πλαστικότητα στη μορφή που παραπέμπει στη δημιουργό του και υπερβαίνει τα όρια της αρχιτεκτονικής για να αναδειχθεί σε μια εγκατάσταση τέχνης και να αποτελέσει το τοπόσημο της πόλης. Ο σχεδιασμός του κτιρίου διαμορφώνει μία συνεχή, ρευστή σχέση μεταξύ της πλατείας που το περιβάλλει και του εσωτερικού χώρου του κτιρίου. Η σχέση αυτή γίνεται φανερή καθώς οι περίτεχνοι σχηματισμοί, όπως οι κυματισμοί και οι πτυχώσεις των επιφανειών του κτιρίου επεκτείνονται στον εξωτερικό χώρο εξαφανίζοντας τα όρια μεταξύ της οροφής του κτιρίου και της επιφάνειας της πλατείας.

Από τα παραπάνω γίνεται αντιληπτό ότι η πλαστικότητα στην αρχιτεκτονική δημιουργεί μοναδική χωρική εμπειρία στον χρήστη αλλά και στον επισκέπτη των κτιρίων.

 

Τελευταίες Απαντήσεις

Decosoup.com

Decobook.gr
© Copyright 2010 - DecoBook. All Rights Reserved