1945-1965: Σχεδιασμός καθίσματος με γνώμονα την άνεση

Womb chair (1947-48)

Σχεδιαστής: Eero Saarinen

Παραγωγή: Knoll International, USA

Η καρέκλα womb, ή No.70, βγήκε στην παραγωγή για πρώτη φορά από την εταιρεία Knoll το 1948 και αποκαλύπτει την έμμονή του Saarinen για τον οργανικό σχεδιασμό και τα συνθετικά υλικά. Οι αναζητήσεις του σχεδιαστή αφορούσαν κυρίως την ανατομία του ανθρώπου σε σχέση με το έπιπλο.

Έτσι, το συγκεκριμένο κάθισμα είναι το αποτέλεσμα των προσπαθειών του Saarinen να κατασκευάσει ένα κάθισμα που θα επιτρέπει στους χρήστες να αναπαύονται σε απόλυτα φυσική στάση (να μην αναγκάζουν δηλαδή το σώμα τους να προσαρμόζεται στην καρέκλα). H womb chair επιτρέπει στον χρήστη να "κουλουριαστεί" σε "εμβρυική" στάση και θεωρείται από πολλούς ως το πιο άνετο κάθισμα όλων των εποχών.


P40, (1954)

Σχεδιαστής: Osvaldo Borsani

Παραγωγή: Tecno, Italy

Το κάθισμα έχει αρθρωτό σκελετό, που του επιτρέπει να προσαρμόζεται σε 485 διαφορετικές στάσεις. Το έπιπλο χαρακτηρίστηκε ως "μηχανή καθίσματος με τη μεγαλύτερη πολυπλοκότητα" (machine for sitting of the greatest sophistication).


437 Easy armchairs, (1959)

Σχεδιαστής: Pierre Paulin

Παραγωγή: artifort, The Netherlands

Το κάθισμα, εκτός από αναπαυτικό και εξαιρετικά κομψό, χαρακτηρίζεται και από το νεανικό σχεδιασμό του.


Karuselli chair, 1964-65

Σχεδιαστής: Yrjö Kukkapuro

Παραγωγή: Haimi Oy, Finland

Ο μηχανισμός του καθίσματος επιτρέπει στο χρήστη να αλλάζει στάσεις με το μικρότερο δυνατό κόπο. Το κέλυφος σχεδιάστηκε έτσι ώστε να απαιτεί μόνο μια λεπτή στρώση αφρού για γέμισμα. Η επένδυση από δέρμα τοποθετήθηκε με κόπιτσες έτσι ώστε να επιτρέπεται η εύκολη αφαίρεση του.

Σχετικά Άρθρα

  • Οι 7 αρχές του εργονομικού σχεδιασμού Οι 7 αρχές του εργονομικού σχεδιασμού

    Ο εργονομικός σχεδιασμός βασίζεται στη μελέτη του ανθρώπου και πιο συγκεκριμένα στη μελέτη διαφόρων ανθρωπομετρικών στοιχείων, όπως στις διαστάσεις του σώματός τους, στη σωματική διάπλαση, στους τρόπους που ο άνθρωπος κινείται, κάθεται, βασίζει, ξαπλώνει κτλ, στις δυνατότητες των αισθήσεών του, όπως στην όραση, στην αφή και στην ακοή. Σημαντική είναι επίσης και η σχέση του ανθρώπου με το περιβάλλον του. Αυτό σημαίνει, ότι η εργονομία δεν εξαντλείται μόνο στη μελέτη των ελάχιστων διαστάσεων αλλά και στο πως βιώνει ένας άνθρωπος το περιβάλλον του.

  • Κουζίνα: Συμβουλές εργονομίας Κουζίνα: Συμβουλές εργονομίας

    Η κουζίνα είναι ένα χώρος εργασίας και για αυτό πρέπει να είναι πρακτική, λειτουργική και άνετη για όλους τους χρήστες.

    Αρκετοί, όμως χρήστες ενδέχεται να αντιμετωπίζουν, προβλήματα που σχετίζονται με την εργονομία του σχεδιασμού της κουζίνας, όπως:

    • Τα ράφια να ειναι πολύ ψηλά ή πολύ χαμηλά.
    • Πολλές εργασίες να εκτελούνται μόνο σε όρθια στάση.
    • Ανθρωποι με προβλήματα στη μέση να χρειάζεται να σκύβουν συνεχώς.

    Δείτε μερικές συμβουλές εργονομίας που θα σας φανούν χρήσιμες στον σχεδιασμό της κουζίνας σας.

    ΠΑΓΚΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

    Οταν αναγκαζόμαστε να δουλεύουμε σε ένα πάγκο για μακρό χρονικό διάστημα, ο οποίος είναι, είτε πολυ ψηλός είτε πολυ χαμηλός, η καθημερινή λανθασμένη στάση του σώματος μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στη μέση μας. Όμως, παρόλο που οι χρήστες δεν εχουν όλοι το ίδιο ύψος, οι περισσότεροι σχεδιαστές κουζίνας, σχεδιάσουν τους πάγκους με το ίδιο ακριβώς ύψος (περίπου 0,90 μετρα).

    Μια λύση, θα ήταν να επιλέγαμε το ύψος του πάγκου ανάλογα με το ύψος του χρήστη του. Όμως, κάτι τέτοιο σε αρκετές περιπτώσεις δεν είναι εφικτό καθώς η κουζίνα χρησιμοποιείται απο πολλούς χρήστες

    Τι μπορούμε να κάνουμε όμως, όταν η κουζίνα χρησιμοποιείται απο πολλά άτομα που όλοι έχουν διαφορετικό ύψος;

    Συμβουλή 1:

    Μπορούμε να προβλέψουμε περισσότερους του ενός πάγκους, με διαφορετικά ύψη.

    Συμβουλή 2:

    Μπορούμε να χρησιμοποιούμε το τραπέζι του φαγητού ως πάγκο εργασίας. Αν για παράδειγμα, στο τραπέζι (ύψους 0,70- 0,75μ.) τοποθετηθεί μια επιφάνεια από χοντρό γυαλί, τότε μετατρέπεται αυτομάτως σε τραπέζι εργασίας. Το γυαλί αντέχει σε χαρακιές, λεκέδες, καυτά αντικείμενα, κλπ. Ένα τέτοιο τραπέζι, είναι πρακτικό ιδιαίτερα για τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας που δεν αντέχουν την ορθοστασία και τους επιτρέπει να ετοιμάζουν μεγάλο μέρος του φαγητού καθισμένοι σε καρέκλα.

    Για παράδειγμα, στην κουζίνα της επόμενης εικόνας, δημιουργήθηκε ένας χαμηλότερος πάγκος, πίσω ακριβώς απο το νιπτήρα. Έτσι κάποιος μπορεί να δουλέψει καθισμένος σε καρέκλα. Επιπλέον το υλικό του είναι σκληρό και ανθεκτικό σε χαρακιές και στην υψηλή θερμοκρασία.

    ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ

    Γενικά, θα πρέπει να αποφεύγεται η τοποθέτηση βαρέων αντικειμένων σε πολύ χαμηλά και σε πολύ υψηλά σημεία. Στην πρώτη περίπτωση, το απότομο και συχνό σήκωμα βαρέων αντικειμένων μπορει να δημιουργήσει πρόβληματα στη μέση ενώ στη δεύτερη, μια πιθανή πτώση μπορει να προκαλέσει τραυματισμούς.

    Συμβουλή 1:

    Τοποθετήστε τα βαριά αντικείμενα σε σημεία με εύκολη πρόσβαση.

    Συμβουλή 2:

    Εγκαταστήστε στα συρτάρια, στα ράφια και στα ντουλάπια μηχανισμούς κύλισης και περιστροφής. Οι μηχανισμοί αυτοί διευκολύνουν ιδιαίτερα, την πρόσβαση και την οργάνωση των αποθηκευμένων αντικειμένων.

    Σήμερα, ο σχεδιασμός της κουζίνας, ειδικά στα συστήματα αποθήκευσης έχει εξελιχθεί πολύ και προσφέρει κυλιόμενα συρτάρια με μεγάλη χωρητικότητα, περιστρεφόμενα ράφια στις γωνίες, έξυπνους τρόπους οργάνωσης των συρταριών, κλπ.

    ΣΥΣΚΕΥΕΣ

    Συμβουλή 1:

    Τοποθετήστε τον φούρνο σε στήλη και στο ύψος περίπου των ώμων ώστε να μπορείτε να ελέγχετε ευκολότερα την πορεία του ψησίματος.

    Για παράδειγμα, στην κουζίνα της επόμενης εικόνας, ο φούρνος τοποθετήθηκε σε υψηλότερη θέση, ώστε να βοηθάει τον μάγειρα να παρακολουθεί το φαγητό ευκολότερα. Ακριβώς απο πάνω τοποθετήθηκε ο φούρνος μικροκυμάτων.

  • Οι διαστάσεις των ειδών υγιεινής Οι διαστάσεις των ειδών υγιεινής

    Τα βασικά είδη υγιεινής (λεκάνη, νιπτήρας και μπανιέρα) για λόγους εργονομίας έχουν τυπικές διαστάσεις.


    Ο Νιπτήρας έχει ύψος, μεγαλύτερο από ένα τραπέζι και περίπου 80-90 εκ, έτσι ώστε να είναι λειτουργικός στο πλύσιμο των χεριών, του προσώπου κλπ. Το πλάτος του διαφοροποιείται αρκετά από νιπτήρα σε νιπτήρα αλλά δεν μπορεί να είναι μικρότερο από 35-40 εκατοστά. Στην αγορά των ειδών υγιεινής, υπάρχουν και νιπτήρες μεγαλύτερων διαστάσεων, που όμως απαιτούν και καταλαμβάνουν περισσότερο χώρο στο μπάνιο.


    Η λεκάνη είναι πιο λίγο χαμηλή από μία καρέκλα ενώ το πλάτος και το μήκος της, διαφέρουν αρκετά. Οι διαστάσεις της λεκάνης εξαρτώνται επίσης και από το μέγεθος, τη θέση και τον τύπο του καταρράκτη νερού (καζανάκι).


    Η Μπανιέρα απαιτεί τον περισσότερο χώρο στο μπάνιο και για αυτό σε πολλά σπίτια αντικαθίσταται από την ντουζιέρα.

    Η ντουζιέρα έχει γίνει πλέον αναπόσπαστο κομμάτι του μπάνιου καθώς έχει μικρές διαστάσεις και ταιριάζει περισσότερο στο σύγχρονο τρόπο ζωής.

Τελευταίες Απαντήσεις

Decosoup.com

Decobook.gr
© Copyright 2010 - DecoBook. All Rights Reserved