Λύσεις για το μικρό & στενόμακρο μπάνιο

Το στενόμακρο μπάνιο έχει δυσανάλογα μικρό πλάτος σε σχέση με το μήκος του. Για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα του μικρού και στενόμακρου μπάνιου μπορούν να ακολουθηθούν μία ή περισσότερες από τις παρακάτω προτάσεις:

Πρόταση 1. Επιλέξτε κρεμαστά είδη υγιεινής.

Γενικά, τα είδη υγιεινής και τα έπιπλα πρέπει να είναι σχετικά μικρά. Είναι προτιμότερο, για παράδειγμα να τοποθετήσετε δύο μικρούς νιπτήρες, τον ένα δίπλα στον άλλον, παρά ένα μεγάλο νιπτήρα.

Επίσης είναι προτιμότερο να τοποθετήσετε είδη υγιεινής, αναρτημένα στο τοίχο (κρεμαστή λεκάνη και κρεμαστό νιπτήρα) καθως καταλαμβάνουν λιγότερο χώρο και αφήνουν ελεύθερο το δάπεδο.

Στη μικρή πλευρά του μπάνιου συνίσταται να τοποθετήσετε την ντουζιέρα ή μια μικρή μπανιέρα. Αν πρόκειται για ντουζιέρα μπορείτε να τοποθετήσετε μπροστά ένα γυάλινο διαχωριστικό που αφενός θα συγκρατεί τα νερά και αφετέρου θα "τετραγωνίσει" οπτικά το χώρο.

Πρόταση 2: Δημιουργήστε διαφορετικά επίπεδα στο δάπεδο.

Για να μειωθεί η αίσθηση του μακρόστενου χώρου μπορούν να κατασκευαστούν διαφορετικά επίπεδα στο δάπεδο (σκαλοπάτια δηλαδή). Η λύση αυτή διορθώνει τις αναλογίες του μακρόστενου χώρου και δημιουργεί διαφορετικές περιοχές κατά μήκος της μεγάλης διάστασης. Στο ψηλότερο επίπεδο συνιστάται να κατασκευαστεί η ντουζιέρα ή να τοποθετηθεί η μπανιέρα.

Πρόταση 3: Δημιουργείστε οφθαλμαπάτες.

Για να τονίσετε τη μικρότερη διάσταση, μπορείτε να δημιουργήσετε με τα πλακίδια του δαπέδου, λωρίδες παράλληλες στη μικρή πλευρά του μπάνιου.

Επίσης, η τοποθέτηση ενός μεγάλου καθρέφτη σε μία από τις δύο μεγάλες πλευρές μεγαλώνει οπτικά την στενή πλευρά (δημιουργεί προοπτική).

Πρόταση 4: Μειώστε το ύψος του χώρου.

Στα μακρόστενα μπάνια, το ύψος φαίνεται δυσανάλογα μεγάλο. Όποτε συνιστάται να χαμηλώσει το ύψος των χώρων αυτών, με την κατασκευή ψευδοροφής ή παταριού.

Σχετικά Άρθρα

  • Νέες τάσεις στο σχεδιασμό και στην ανακαίνιση του μπάνιου Νέες τάσεις στο σχεδιασμό και στην ανακαίνιση του μπάνιου

    Το μπάνιο αποτελεί τον πιο προσωπικό χώρο σε μια κατοικία. Ωστόσο, το στυλ και η διακόσμηση του είναι εξαιρετικά σημαντικά και επηρεάζουν την αξία μιας κατοικίας. Σήμερα, στο εμπόριο υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία ειδών υγιεινής, υλικών, επίπλων και αξεσουάρ που αφορούν στο σχεδιασμό του μπάνιου. Βέβαια, κάποια προϊόντα μπορούν να φύγουν από τη μόδα. Ωστόσο, οι επιλογές σε υλικά, υφές, χρώματα, εξοπλισμό κτλ είναι τόσες πολλές, που ο σχεδιαστής μπορεί να δημιουργήσει ένα χώρο που να ικανοποιεί ακόμη και τον πιο δύσκολο πελάτη.

    Ανακαίνιση μπάνιου
    Ανακαίνιση μπάνιου στην Αθήνα από την κατασκευαστική εταιρία του Ιωάννη Φούσκα.
  • Πώς να τοποθετήσω τα είδη υγιεινής στο μπάνιο μου; Πώς να τοποθετήσω τα είδη υγιεινής στο μπάνιο μου;

    Ερώτηση αναγνώστη

    “Πρόκειται να φτιάξω εξαρχής ένα μπάνιο 140x190. Στη μικρή διάσταση στη μια πλευρά θα είναι η πόρτα και στην άλλη το παράθυρο. Το παράθυρο μπορεί να φτιαχτεί σε οποιοδήποτε σημείο της μικρής πλευράς. Έχετε να προτείνετε μια λύση ώστε να χωράνε τα απαραίτητα και η ντουζιέρα; Επίσης το παράθυρο τι διαστάσεις μπορεί να έχει και σε τι ύψος από το δάπεδο;” Ευχαριστώ!! Νικόλας

  • Ανακαίνιση μπάνιου - Αλλαγή της θέσης των ειδών υγιεινής Ανακαίνιση μπάνιου - Αλλαγή της θέσης των ειδών υγιεινής

    Η ανακαίνιση του μπάνιου είναι μια από τις πιο συχνές εργασίες και πρέπει να γίνεται από εξειδικευμένο μελετητή. Για να αποφύγετε προβλήματα, όπως διαρροές νερού αλλά και για ενα όμορφο αποτέλεσμα επισκεφτείτε την κατασκευαστική εταιρεία Ιωάννης Φούσκας: ανακαίνιση μπάνιου προσφορές.

    Αν σκοπεύετε να ανακαινίσετε το μπάνιο σας τότε ενδεχόμενα να χρειαστεί να γίνουν εργασίες όπως:

    • Αποξήλωση των πλακιδίων του δαπέδου και των τοίχων και αντικατάστασή τους με νέα.
    • Αποξήλωση των ειδών υγιεινής και αντικατάσταση με νέα.
    • Αλλαγή της επίπλωσης του μπάνιου, όπως ράφια, ντουλάπια κτλ.
    • Αντικατάσταση κουφωμάτων.
    • Αλλαγή της διάταξης των ειδών υγιεινής.

    Ωστόσο, η αλλαγή της θέσης των ειδών υγιεινής στο χώρο δεν είναι πάντα δυνατή, καθώς αυτή εξαρτάται από το σχεδιασμό την υδραυλικής εγκατάστασης και κυρίως από τη θέση της αποχέτευσης.

    Ποιοι παράγοντες καθορίζουν τη θέση των ειδών υγιεινής στο μπάνιο, για παράδειγμα τη θέση της λεκάνης, του νιπτήρα, της μπανιέρας κτλ.

    Τα είδη υγιεινής δεν μπορούν να τοποθετηθούν τυχαία μέσα στο χώρο του μπάνιου. Καταρχήν, σημαντικό ρόλο στην τοποθέτηση παίζουν οι θέσεις των υδραυλικών εγκαταστάσεων. Αν για παράδειγμα, αποφασίσετε να αλλάξετε την θέση του νιπτήρα και να τον τοποθετήσετε σε έναν τοίχο που δεν υπάρχουν παροχές νερού και αποχέτευσης, τότε θα πρέπει να δημιουργήσετε νέες παροχές. Όμως, μια τέτοια απόφαση συνεπάγεται επιπλέoν εργασίες όπως αποξηλώσεις πλακιδίων και αντικατάσταση με νέα, τοποθέτηση νέων σωληνώσεων, πιθανό σοβάτισμα κτλ. Οι επιπλέον εργασίες αυξάνουν το χρόνο και το κόστος μιας ανακαίνισης. Όσον αφορά στην αποχέτευση της λεκάνης, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η αλλαγή της θέσης της είναι εξαιρετικά δύσκολη και σε ορισμένες περιπτώσεις αδύνατη,

    Ο δεύτερος παράγοντας που καθορίζει τη διάταξη των ειδών υγιεινής στο μπάνιο αφορά στις διαστάσεις και στο σχήμα του μπάνιου. Για παράδειγμα, σε ένα μακρόστενο μπάνιο, τα είδη υγιεινής θα πρέπει να τοποθετηθούν με τέτοιον τρόπο έτσι ώστε να "τετραγωνίζουν" το χώρο, ενώ σε ένα μπάνιο με πολλές εσοχές μπορούν να δημιουργηθούν διάφοροι αποθηκευτικοί χώροι.

    Τι πρέπει πρώτα να σκεφτείτε πριν προχωρήσετε σε αλλαγή των θέσεων των ειδών υγιεινής:

    Όπως, ήδη αναφέρθηκε η αλλαγή της θέσης των ειδών υγιεινής δεν είναι πάντα εύκολη και δυνατή. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να ζυγίσετε προσεκτικά τα υπέρ και τα κατά μιας τέτοιας απόφασης. Καταρχήν, θα πρέπει να αναλύσετε την υφιστάμενη κατάσταση του μπάνιου σας. Δηλαδή, θα πρέπει να σκεφτείτε τι σας αρέσει, τι σας ενοχλεί, τί θεωρείτε προβληματικό και τι τελικά χρειάζεται να αλλάξετε. Για παράδειγμα, χρειάζεστε περισσότερους αποθηκευτικούς χώρους; Μήπως η μπανιέρα καταλαμβάνει πολύ χώρο ενώ δεν τη χρησιμοποιείται συχνά; Μήπως τελικά θα μπορούσατε να την αντικαταστήσετε από μια ντουζιέρα; Μήπως χρειάζεστε δύο νιπτήρες αντί για έναν; Εφόσον είστε σίγουρη για τις ανάγκες σας μπορείτε να προσωρήσετε στο επόμενο στάδιο της ανακαίνισης μπάνιου.

    Πως θα πρέπει να διατάξετε τα είδη υγιεινής.

    Αρχικά θα πρέπει να μετρήσετε τις διαστάσεις του μπάνιου και να τις σημειώσετε σε ένα πρόχειρο σκαρίφημα. Επιπλέον στο σκαρίφημα θα πρέπει να σημειώσετε:

    • Τη θέση και το μέγεθος της πόρτας.
    • Τη θέση και το μέγεθος των παραθύρων (εφόσον υπάρχουν).
    • Τις θέσεις των υδραυλικών εγκαταστάσεων.
    • Τη θέση της αποχέτευσης της λεκάνης.

    Πριν, πειραματιστείτε με διάφορες εκδοχές θα πρέπει να γνωρίζετε:

    • Οι υδραυλικές εγκαταστάσεις, καλό είναι να είναι να τοποθετούνται όσο το δυνατόν πιο "συνετά", χωρίς δηλαδή να δημιουργούν άσκοπες διακλαδώσεις. Αν για παράδειγμα, οι εγκαταστάσεις τοποθετηθούν σε ένα μόνο τοίχο, τότε μια πιθανή βλάβη θα επισκευαστεί οικονομικότερα και ταχύτερα.
    • Η πόρτα εισόδου και οι πόρτες των ντουλαπιών θα πρέπει να ανοίγουν χωρίς να βρίσκουν σε εμπόδια.
    • Τα είδη υγιεινής, τα ντουλάπια, το πλυντήριο, η μπανιέρα, κλπ. πρέπει να έχουν αρκετό ελεύθερο χώρο μπροστά τους προκειμένου να είναι προσβάσιμα και άνετα στη χρήση τους.

    Τέλος, θα πρέπει να διαλέξετε τα συγκεκριμένα είδη υγιεινής, να σημειώσετε τις διαστάσεις τους και να κάνετε έναν τελευταίο έλεγχο προκειμένου να εξακριβώσετε ότι πράγματι είναι κατάλληλα για το μπάνιο σας.

Τελευταίες Απαντήσεις

Decosoup.com

Decobook.gr
© Copyright 2010 - DecoBook. All Rights Reserved