Είδη υφαντικών ινών και υφάσματα

ΔΙΑΦΟΡΑ

Οι ίνες, από τις οποίες κατασκευάζονται τα υφάσματα, είναι είτε φυσικές είτε τεχνητές, είτε προκύπτουν από συνδυασμό φυσικών και τεχνητών ινών.

 

 

 

 

πηγή εικόνας: Wikipedia.org

 

Τα υφάσματα κατασκευάζονται από ίνες. Η προέλευση των ινών μπορεί να είναι ζωϊκή (μαλλί, μετάξι), φυτική (βαμβάκι, λινάρι, γιούτα), συνθετική (νάυλον, πολυεστέρας, ακρυλικό) ή και ορυκτή (υαλοίνες). Κατά το παρελθόν όλες οι ίνες προέρχονταν από τη φύση (πρόβατα, φυτά, κλπ) αλλα κατά τον 20ο αιώνα άρχισαν να παράγονται τα προϊόντα του πετρελαίου και οι συνθετικές υφαντικές ίνες. 

 

Φυσικές Ίνες


Ζωικής προέλευσης: 

 • Μαλλί (έριο).

Παράγεται από το τρίχωμα χορτοφάγων ζώων και κυρίως από το πρόβατο. Μπορεί όμως να παραχθεί και από το τρίχωμα της κατσίκας (αίγας), της καμήλας, κλπ. Το μαλλί απορροφά την υγρασία και είναι κακός αγωγός της θερμότητας.

μαλλι προβατου

 

 

 

 

 

 

 

 

 (πηγή εικόνας: Wikipedia. org)


Τα μάλλινα υφάσματα, ανάλογα με την προέλευση των ινών τους κατατάσσονται στις παρακάτω βασικές κατηγορίες:

Κασμίρια (cashmere). Πήραν το όνομά τους από την ινδική πόλη Κασμίρ, καθώς αποτελούσε κέντρο κατασκευής των υφασμάτων αυτών. Οι ίνες των κασμίρ κατασκευάζονται από μαλλιά προβάτου της ράτσας μερινός, ενώ άλλοτε κατασκευάζονταν από μαλλιά της αίγας των Ιμαλάϊων.

Αλπακά (alpaka wool). Κατασκευάζεται από ένας είδος προβατοκάμηλου της Ν. Αμερικής. Οι τρίχες του ζώου αυτού είναι πολύ λεπτές.

Βικούνια (Vicuña wool). Κατασκευάζονται από τις τρίχες της προβατοκάμηλου της Ν. Αμερικής Βικουνίας (λάμα βικούνια). Οι τρίχες του ζώου αυτού είναι πολύ μαλακές και σπειροειδής. 

Μοχέρ. Κατασκευάζεται από τις τρίχες αιγών της Άγκυρας Τουρκίας.  

Καμηλό (camel hair). Κατασκευάζονται από τις μαλακές καμηλότριχες.

 

 • Μετάξι.

Προέρχεται από τις ίνες των μεταξοσκωλήκων. Το μετάξι είναι λεπτό, δροσερό ύφασμα με υπέροχη λάμψη. Ανάλογα με την πυκνότητα της ύφανσης και το πάχος του μεταξονήματος τα μεταξωτά υφάσματα διακρίνονται σε κρέπια, ταφτάδες, ζορζέτες, μουσελίνες, βελούδα, Μαροκέν, ζέρσεϊ.

 

 

Φυτικής προέλευσης:

 • Βαμβάκι.

Προέρχεται από το φυτό βαμβάκι (βάμβακας ο ποώδης). Βαμβακερά υφάσματα είναι το  τούλι, το ντρίλι, ο αλατζάς, το καμπότ, ο χασές, τα τσίτια. 

Οι ίνες του βαμβακιού είναι υποαλλεργικές. Το ύφασμα από βαμβακοίνες είναι δροσερό αλλά τσαλακώνεται σχετικά εύκολα.

βαμβακι(πηγή εικόνας: Wikipedia.org

 • Λινάρι (λινό).

Προέρχεται από τις ίνες του μέσα φλοιού του φυτού λιναριού. Οι ίνες του λιναριού είναι λείες, στιλπνότερες και ισχυρότερες από τις ίνες του βαμβακιού αλλά βάφονται δυσκολότερα. Είναι επίσης ο καλύτερος αγωγός της θερμότητας από κάθε άλλη υφαντική ύλη και επιτρέπουν στη θερμότητα του σώματος να φεύγει γρήγορα. 

 • Κάνναβη.

Προέρχεται από το φυτό κάνναβη που παράγει αρκετά χοντρά νήματα. Με κάνναβη κατασκευάζονται κυρίως σκοινιά, τσουβάλια και δίχτυα. 

 • Βατίστες.

Προέρχονται από τις ίνες του βλαστού ενός σινικού φυτού (βοιμαρία). Τα υφάσματα είναι λεπτά, φίνα, με υφή μεταξωτή. Βατίστες κατασκευάζονται και από βαμβάκι

 • Γιούτα.

Προέρχεται από τις ίνες φυτού της τροπικής ζώνης που λέγεται κόρχορος και μοιάζουν με τα υφάσματα της κάνναβης.Έχουν όμως μικρότερη αντοχή. Χρησιμοποιούνται για περιτύλιγμα εμπορευμάτων, για τάπητες, κλπ.

 

 

Τεχνητές Ίνες

 • Ραιγιόν (ή τεχνητό μετάξι).

Κατασκευάζεται από κυτταρίνη και μοιάζει με το φυσικό μετάξι. 

 • Τσελβόλ (ή τεχνητό μαλλί).

Παρασκευάζεται από το τεχνητό μετάξι. Το τεχνητό μαλλί είναι υδατάνθρακας ενώ το φυσικό πρωτεΐνη. 

 • Νάιλον.

Πρώτη ύλη του νάιλον είναι η φαινόλη. Οι ίνες του είναι ελαφριές, πολύ ελαστικές, βάφονται εύκολα, και έχουν μεγαλύτερη αντοχή από τις ίνες από μετάξι. 

 • Πολυεστέρας.

Οι ίνες από πολυεστέρα μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην κατασκευή σχεδόν όλων των υφασμάτων, είτε μόνες τους είτε ανάμικτες με φυσικές ίνες (πχ. με ίνες από βαμβάκι)

 

Μεικτές Ίνες

Οι μεικτές ίνες γίνονται από τη νηματοποίηση δύο διαφορετικών ινών. Μπορούν να αναμιχτούν φυσικές ίνες μεταξύ τους, για παράδειγμα βαμβάκι και μαλλί αλλά και τεχνητές με φυσικές ίνες (ημισυνθετικά υφάσματα)

 Βιβλιογραφία: 

-Υδρία εγκυκλοπαίδεια

- Wikipedia. orgΠροσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Διαφήμιση

Άλλα σχετικά άρθρα

2013-07-28-07-55-15Θα ήθελα κάποιες ιδέες για το πώς να ζωντανέψει το σαλόνι μου ... είχα το σαλόνι μου βαμμένο κίτρινο και λευκό όταν είχα όλα τα έπιπλα από ξύλο κερασιάς και ελεφαντί δερμάτινο γωνιακό καναπέ και μου άρεσε ... επειδή ο καναπές άρχισε να ξεφτάει φαινόταν τρομερό και έτσι αγόρασα ένα σκούρο καφέ δερμάτινο...
fabrics-interior-decorationΓνωρίστε τα κυριότερα υφάσματα που χρησιμοποιούνται στον εσωτερικό χώρο
Διαφήμιση
Featured Links:
Διαφήμιση

Banner συνεργατών

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Χειροτεχνίες για παιδιά

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Google+