Νίκος Κυριαζής: Η βιτρίνα ως αυτοτελές παραμύθι

ΕΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ

Οι βιτρίνες του Νίκου Κυριαζή μοιάζουν με φανταστικούς, μικρόκοσμους που ζωντανεύουν πίσω από τις γυάλινες επιφάνειες τους. Κάθε βιτρίνα διηγείται και τη δική της ιστορία, το δικό της αυτοτελές παραμύθι.

 

 

 

 

 

 

Ο Νίκος Κυριαζής, είναι ένας πολυδιάστατος δημιουργός με πολυετείς σπουδές στο London College Of Fashion, αλλά και με ένα εξίσου πλούσιο επαγγελματικό βιογραφικό που περιλαμβάνει συνεργασίες με γνωστά ονόματα του χώρου της Μόδας, όπως με τους Lakis Gavalas, Shop 'n' Trade, Attica ktl. Η δημιουργικότητα του δεν περιορίζεται σχεδόν από τίποτα, αφού αναλαμβάνει τη διαμόρφωση και διακόσμηση ποικίλων χώρων και επιχειρήσεων, όπως εμπορικών καταστημάτων, bar, cafe, κομμωτηρίων αλλά και κατοικιών.

Το βασικό του μότο είναι "Δεν χρειάζονται πολλά για να αλλάξεις τη ζωή σου, αρκέσου σε αυτά που ήδη έχει και θα εκπλαγείς". Για αυτό και στις δουλειές του προσπαθεί να χρησιμοποιεί αντικείμενα που ήδη διατίθενται, τροποποιώντας τα όμως και δημιουργώντας έτσι καινούργιες κατασκευές με μικρότερο κόστος αλλά εξίσου εντυπωσιακά αποτελέσματα. 

 

Η συνέντευξη: 

Ο καλλιτέχνης της βιτρίνας είναι ένας "σκηνογράφος του δρόμου" που εκτός από την τέχνη του έχει να σκεφτεί και ένα σωρό άλλα πράγματα όπως την εμπορικότητα, την εποχή, τη μόδα, την αισθητική του κοινού, κλπ. Καθώς, όμως αυτή η πτυχή του σχεδιασμού (ο σχεδιασμός και η διακόσμηση εμπορικών βιτρινών δηλαδή) έχει ελάχιστα διερευνηθεί και παρουσιαστεί, ζητήσαμε από το Νίκο Κυριαζή μια μικρή, διαφωτιστική συνέντευξη. 

dB: Στις διάφορες βιτρίνες που κατά καιρούς αναλαμβάνετε, χρησιμοποιείτε κάποια συγκεκριμένα στοιχεία (υλικά, χρώματα, αντικείμενα, κλπ), ας πούμε σαν «καλλιτεχνική σφραγίδα» ή προτιμάτε να αντιμετωπίζετε κάθε έργο σαν μια εντελώς καινούργια πρόκληση; 

N.K: Όλα αυτά τα χρόνια που ασχολούμαι με αυτό το επάγγελμα, το οποίο ευτυχώς είναι συγχρόνως και χόμπυ μου, αντιμετωπίζω πάντα κάθε project σαν μία νέα και ξεχωριστή πρόκληση. Θα ήταν άλλωστε βαρετό να εμφανίσω σε έναν υποψήφιο πελάτη μου ένα portfolio, μέσα στο οποίο τα πάντα θα έμοιαζαν. Αυτό φυσικά είναι και θέμα εμπειρίας, η οποία αποκτάται μέσα από χρόνια «τριβής» στον χώρο.

Είναι αρκετά δύσκολο και απαιτείται ιδιαίτερη δεξιοτεχνία και αντίληψη στο να βρίσκεις συνεχώς καινούργιες ιδέες, να εισαι πάντα ενημερωμένος σχετικά με θέματα διακόσμησης, μόδας κτλ. και όλα αυτά να μπορείς να τα συνδυάζεις και να τα φιλτράρεις μέσα απο το δικό σου γούστο, την «προσωπική σφραγίδα». Μην ξεχνάμε και την εμπορικότητα, η οποία δεν πρέπει να αμελείται, εφόσον απευθυνόμαστε σε ένα ευρύ κοινό, με διαφορετικές απαιτήσεις.

βιτρίνα, βιτρίνες, διακόσμηση βιτρίνας, window shop, window shop decoration, αγγελοι βιτρινα


Angels fall

βιτρίνα, βιτρίνες, διακόσμηση βιτρίνας, window shop, window shop decoration, αγγελοι βιτριναdB: Οι βιτρίνες μοιάζουν σαν ένα εφήμερο σκηνικό που αλλάζει συνεχώς. Πώς όμως, αισθάνεται ο δημιουργός μιας τόσο εφήμερης τέχνης;

N.K: Η διακόσμηση γενικώς σαν μία τέχνη, όπως και η μόδα ή η μουσική, αλλάζει και προσαρμόζεται ανάλογα με την εποχή.

Προσωπικά, σαν δημιουργός μίας τέτοιας τέχνης, περιμένω με ενθουσιασμό την πρόκληση που φέρνει κάθε νέα δουλειά, καθώς και τις αντιδράσεις και την κριτική που ακολουθούν, διότι πάντα το αποτέλεσμα ειναι διαφορετικό.

Αυτή η εξέλιξη και η εναλλαγή στην διακόσμηση βιτρινών φαίνεται καθαρά και μέσα απο μία αναδρομή στο παρελθόν, την οποία τυχαίνει να κάνω αρκετές φορές. Πρίν λίγα χρόνια οι βιτρίνες ήταν πιό «θεατρικές», με πιό πολλά υλικά και με συγκεκριμένη θεματολογία. Αργότερα, η τάση ήθελε τις βιτρίνες πιό αφαιρετικές και πιό minimal, όπου με κάποια στοιχεία, τα οποία έκαναν την διαφορά, προσπαθούσα να δημιουργήσω βιτρίνες πιό ανταγωνιστικές.

Αυτήν την περίοδο, η έμπνευσή μου πηγάζει μέσα απο την μεταποίηση και αξιοποίηση παλιών αντικειμένων και επίπλων, τα οποία κατασκευάζω μόνος μου.

Μπορεί σε μερικούς να ακούγεται κουραστική η συνεχής εναλλαγή, αλλά αυτό είναι που κάνει την δουλειά αυτή πιό συναρπαστική.

βιτρίνα, βιτρίνες, διακόσμηση βιτρίνας, window shop, window shop decoration, χριστουγεννιάτικη βιτριναChristmasOnAir

διακοσμηση βιτρινας, ντεκορ βιτρινας, ανοιξιατικη βιτρίναSpringBirds

ανοιξιατικη βιτρινα, διακοσμηση ανοιξιατικης βιτρίνας  

dB: Μια επιμελημένη βιτρίνα επιδρά στη συμπεριφορά του αγοραστικού κοινού; Η με άλλα λόγια, τι κερδίζει ο επιχειρηματίας αν αναθέσει τη βιτρίνα του καταστήματός τους σε ένα διακοσμητή;

N.K: Η διακόσμηση της βιτρίνας και το σωστό στήσιμο των εμπορευμάτων (visual merchandising), είτε αυτά είναι ενδύματα, είτε κοσμήματα, ή παπούτσια και αξεσουάρ, έχει πλέον εξελιχθεί σε μία επιστήμη. Το visual merchandising κερδίζει έδαφος όλο και πιό πολύ σήμερα, καθώς οι καταναλωτές δίνουν μεγαλυτερη έμφαση πλέον στην διαρρύθμιση και την ατμόσφαιρα του καταστήματος.

Μία δυνατή βιτρίνα, φτιαγμένη σωστά από κάποιον επαγγελματία, θα καταφέρει να ταξιδέψει νοητικά τους πελάτες και να τους δώσει άλλη διάσταση στην καταναλωτική εμπειρία και θα τους εμψυχώσει να αγοράσουν. Ουσιαστικά με τις βιτρίνες, η «εμπλοκή» του καταναλωτή γίνεται πολύ πριν μπεί στο κατάστημα. Πρέπει το μήνυμα της βιτρίνας να είναι ξεκάθαρο, σαφές και να εκφράζει την προσωπικότητα του καταστήματος ή της εταιρείας. Εξάλλου, ένας επαγγελματίας διακοσμητής γνωρίζει ότι έχει ελάχιστα δευτερόλεπτα στην διάθεσή του ώστε να τραβήξει με το έργο του την προσοχή των περαστικών.

Επίσης, ο διακοσμητής λαμβάνοντας υπόψη τα ειδικά χαρακτηριστικά του καταναλωτικού κοινού (target group) που επιθυμεί να προσελκύσει ο εκάστοτε επιχειρηματίας, μπορεί να διακοσμήσει κατάλληλα μια βιτρίνα και αποδοτικότερα.

βιτρίνα, βιτρίνες, διακόσμηση βιτρίνας, window shop, window shop decoration, βιτρίνα και design, design βιτρίνας
DesignLab

dB: Ως επαγγελματίας διακοσμητής με τι άλλο ασχολείστε; 

Ν.Κ: Εκτός από την διακόσμηση βιτρινών καταστημάτων και visual merchandising (στήσιμο εμπορευμάτων και διακόσμηση), αναλαμβάνω ανακαινίσεις και διακοσμήσεις καταστημάτων, δηλαδή:

  • Το ύφος και το στυλ του καταστήματος
  • Σωστή εκμετάλλευση του χώρου
  • Το στήσιμο των ραφιών για τη σωστή προβολή των προϊόντων.
  • Σωστό φωτισμό  του καταστήματος
  • Επιλογή των χρωμάτων
  • Πρωτοπορία σε υλικά και σχεδίαση.
  • Θέση και σχεδίαση της επιγραφής
  • Πρόσοψη του καταστήματος
  • Styling κούκλες βιτρινών


Επίσης, αναλαμβάνω ανακαινίσεις και διακοσμήσεις (ολικές ή παρεμβάσεις) επαγγελματικών χώρων, όπως μπάρ, καφετέριες, εστιατόρια, ξενοδοχεία, γραφεία.

Τα τελευταία χρόνια έχω μπεί και στον χώρο διακόσμησης σπιτιών, για εκείνους που θέλουν να δώσουν ένα στίγμα διαφορετικό στον χώρο που ζούν, μακρυά απο τα τυποποιημένα και τετριμμένα, χωρίς να χρειάζεται να ξοδέψουν μιά περιουσία. Αυτό επιτυγχάνεται με διάφορους τρόπους, όπως συνδυάζοντας οικονομικά έπιπλα με άλλα ακριβότερα (mix&match), μεταποιώντας κάποια έπιπλα που ήδη υπάρχουν ή ακόμα και αλλάζοντας χρήση σε κάποια άλλα.

 

Ενδεικτικές δουλειές του Νίκου Κυριαζή

(αφορούν μόνο το κομμάτι της βιτρίνας) 


1. 

βιτρίνα, διακόσμηση βιτρίνας, ντεκόρ βιτρινών, διακόσμηση βιτρινών


Xmas Fantasy- Living in a dream 

2. 

βιτρίνα, βιτρίνες, διακόσμηση βιτρίνας, window shop, window shop decoration,


Tea time 

3. 

βιτρίνα, βιτρίνες, διακόσμηση βιτρίνας, window shop, window shop decoration,
Fashion beyond

4. 

βιτρίνα, window shoping, ντεκορ βιτρινας
Once Upon a time

vitrina, ciakosmisi vitrinas, διακοσμηση βιτρινας


5. 

διακοσμηση βιτρίνας, design βιτρινας, αρχιτεκτονικη βιτρινας
Italian recipes

διακοσμηση βιτρινας, ντεκορ βιτρινας


7. 

διακοσμηση βιτρινας, ντεκορ βιτρινας

Denim Royal

8. 

διακοσμηση βιτρινας, ντεκορ βιτρινας
LadyWigs

διακοσμηση βιτρινας, ντεκορ βιτρινας

9. 

διακοσμηση βιτρινας, ντεκορ βιτρινας , νεον σε βιτρινα, φως νεον σε βιτρινα
NEON Spring

διακοσμηση βιτρινας, ντεκορ βιτρινας
10. 

βιτρίνα, αρχιτεκτονικη και βιτρινα

Attica- Bigger that life

11.

καρεκλες σε βιτρινα, διακοσμηση βιτρίνας, ντεκορ βιτρίνας, decoration window shopping

Neon Chairs

12. 

diakosmisi bitrinas


XmasInPunk13. 

decor widnow shopping14. 

vitrina, ciakosmisi vitrinas, διακοσμηση βιτρινας


15. 

vitrina, ciakosmisi vitrinas, διακοσμηση βιτρινας

Recycle chic 

16. 

διακοσμημενες βιτρινες, ομορφες βιτρινεςPunk summer 

17. 

vitrina, ciakosmisi vitrinas, διακοσμηση βιτρινα, σωλήνες στη βιτρίνα, διακόσμηση με σωλήνες, διακόσμηση με χαλκοσωλήνες
Minimal Water 

18. 

vitrina, diakosmisi vitrinas, διακοσμηση βιτριναςThinkGreen 

19. 

τουαλετα στη βιτρίνα, διακοσμηση βιτρινας, διακοσμημενες βιτρινες, ιδεες για βιτρίνες,ToiletsPrive

διακοσμηση βιτρινας

20. 

διακοσμηση βιτρίνας, ιδέες για διακόσμηση βιτρίνας
Want It 

διακοσμηση βιτρίνας21.

βιτρίνα, βιτρίνες, διακόσμηση βιτρίνας, window shop, window shop decoration, καλοκαιρινη βιτρίνα

 

 


PantsDownpls..Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Διαφήμιση

Άλλα σχετικά άρθρα

2011-10-20-10-46-19Παρουσίαση του εργαστηρίου φυσητου γυαλιου Tsunami Glassworks
kelly-dimopouloy-autoxeireΜια σειρά εικαστικών έργων εμπνευσμένη από τις κούκλες των μάγιας..... αλλά κυρίως από την άρνηση τους να διώχνουν τις σκοτούρες μακριά.
Διαφήμιση
Featured Links:
Διαφήμιση

Banner συνεργατών

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Χειροτεχνίες για παιδιά

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Google+