Οι αρτιφισιέλ πολυκατοικίες των Αθηνών

ΙΣΤΟΡΙΑ ΧΩΡΟΥ & DESIGN

οψη πολυκατοικίας με επιχρισμα αρτιφισιελ

Στην Αθήνα, αλλά και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, αυτό που συχνά προκαλεί αρνητική εντύπωση είναι το ‘γκρι’ χρώμα των πολυκατοικιών και ειδικά των παλαιότερων, καθώς ένα παχύ στρώμα από σκόνη και ρύπους μοιάζει να έχει επικαθήσει, από καιρό πάνω στις όψεις τους.

 

 

 

 

artificiel επιχρισμα

Αν παρατηρήσετε προσεκτικά αυτές τις πολυκατοικίες, θα δείτε ότι πολλές από αυτές έχουν μια χαρακτηριστική ανάγλυφη επιφάνεια (με λακκούβες), που χωρίζεται ανά διαστήματα από κάθετες και οριζόντιες λωρίδες. Την αναγλυφότητα αυτή, την απέκτησαν μετά απο μια ειδική επεξεργασία του εξωτερικού επιχρίσματός τους, που ονομαζόταν τεχνική αρτιφισιέλ’ (ή επίχρισμα τεχνητού λίθου). Η τεχνική αυτή ήταν πολύ διαδεδομένη κατά τις δεκαετίες 60 και  70.

Το βασικό πλεονέκτημα του 'αρτιφισιέλ' ήταν ότι οι επιφάνειες δεν χρειάζονταν επιπλέον χρωματισμό. Πέρα όμως από την πρακτικότητα, οι μηχανικοί επέλεγαν αυτήν την επεξεργασία καθώς θεωρούσαν ότι έδινε ένα πιο ενδιαφέρον αποτέλεσμα στην όψη και ταίριαζε με το ύφος της μεταπολεμικής Αθήνας. Δυστυχώς το πλεονέκτημα της εποχή εκείνης, δηλαδή η αποφυγή του χρωματισμού, μετατράπηκε σε μειονέκτημα, καθώς τα κοίλα σημεία των τοίχων, οι λακκούβες δηλαδή, έχουν την τάση να συγκεντρώνουν στο εσωτερικό τους ρύπους και σκόνη. Αν παρατηρήσετε προσεκτικά και συγκρίνετε τις πολυκατοικίες μεταξύ τους, θα δείτε ότι οι επιφάνειες με την τεχνική ‘αρτιφισιέλ’ είναι σχεδόν 'μαύρες'.

Οι επιφάνειες αυτές, όχι μόνο ευνοούν την συγκέντρωση της σκόνης αλλά επιπλέον δεν μπορούν και να βαφούν.

Παρόλα αυτά, η τεχνοτροπία αυτή θα πρέπει να διατηρηθεί καθώς αντιπροσωπεύει την αρχιτεκτονική των αστικών πολυκατοικιών των περασμένων δεκαετιών. Όμως, πολλοί ιδιοκτήτες διαμερισμάτων αγνοούν τον τρόπο συντήρησης των επιφανειών αυτών και προχωρούν σε χρωματισμούς με πλαστικά χρώματα. Η λύση αυτή είναι μεν πιο εύκολη αλλά είναι προσωρινή, και έτσι σε σύντομο χρονικό διάστημα οι τοίχοι χρειάζονται πάλι βάψιμο και συντήρηση. Η ενδεδειγμένη λύση είναι ο καθαρισμός από ειδικό συνεργείο (για παράδειγμα με μηχανήματα ατμού).

 

οψη πολυκατοικίας με επιχρισμα αρτιφισιελ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Τέτοιες πολυκατοικίες, υπάρχουν διάσπαρτες σε όλη την Αθήνα, όπως για παράδειγμα στην πλατεία Κολιάτσου, στη Φωκίωνος Νέγρη αλλά και στα κέντρα των περισσότερων Ελληνικών πόλεων.

Τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά της τεχνικής αρτιφισιελ είναι:

  • Οι στρώσεις των τυπικών επιχρισμάτων είναι συνήθως τρεις. Στην τεχνική ‘αρτιφισιέλ’ η τελευταία στρώση έχει μεγάλο πάχος (1- 2 εκατοστά) ώστε να μπορεί να λαξευτεί χωρίς να υπάρχει κίνδυνος να αποκαλυφθεί το υπόστρωμα. Όποτε πάνω στη δεύτερη στρώση γίνονταν χαρακιές που βοηθούσαν στην καλύτερη πρόσφυση και συγκράτηση της παχύτερης και βαρύτερης τρίτης στρώσης.
  • Οι δυο πρώτες στρώσης γίνονταν από τσιμεντοκονίαμα ενώ η τρίτη από τσιμεντομαρμαροκονίαμα.
  • Η ιδιαίτερη απόχρωση της επιφάνειας επιτυγχάνονταν με την προσθήκη χρωστικών υλών στη μάζα του κονιάματος και όχι με εξωτερική βαφή.
  • Μετά το τρίψιμο και την σκλήρυνση της τελευταίας στρώσης ξεκινούσε η λάξευση με διάφορα εργαλεία και σε διάφορα πάχη και διευθύνσεις. Έτσι το αποτέλεσμα και το βάθος της λάξευσης διέφερε, πχ. άλλοτε συναντάται λεπτή λάξευση και άλλοτε με κοιλότητες μεγαλύτερης διαμέτρου.
  • Η επιφάνεια έπρεπε να λαξευτεί από τον ίδιο τεχνίτη ώστε το τελικό αποτέλεσμα να έχει ομοιομορφία. Άλλωστε, είναι γνωστό ότι το αποτέλεσμα κάθε χειροποίητης εργασίας εξαρτάται κυρίως από την προσωπική δεξιοτεχνία του δημιουργού. Έτσι η επιφάνεια χωρίζονταν σε μικρότερα τμήματα με λωρίδες (πλάτους 4-6 εκατοστών) ώστε ο συγκεκριμένος τεχνίτης που αναλάμβανε τη δουλειά να μπορούσε να διακόπτει ανά τακτά χρονικά διαστήματα την εργασία του.

 

 

Σχόλια  

 
+1 # χχχ 06-06-2012 18:52
Ερώτηση: υπάρχουν τεχνίτες σήμερα που φτιάχνουν αρτιφισιέλ;
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση
 
 
0 # o mastorakos 23-04-2015 14:48
oi pelekanoi(etsi onomazodai) einai dyskolo na brethoun stis meres mas alla yparxoun htan o propappous mou o pappous mou o pateras mou kai twra eimai kai gw
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση
 
 
0 # Μαιρη Χουρσουλιδου 18-02-2017 08:48
Θελω να κανω αριφισιελ σοβα σε μια επιφανεια πρισοψης σε ενα σπιτι που ανακαινιζω. Παρακαλω επικοινωνειστε μαζι μου
Ευχαρθστω
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση
 
 
+1 # AAL 26-06-2013 09:32
Δυο σχόλια για το άρθρο: 1) Η τεχνική ξεκίνησε να χρησιμοποιείται πολύ τη δεκαετία του '30, και ήταν πολύ διαδεδομένη ως και τη δεκαετία του '60. Το '70 ήταν πια σε υποχώρηση.
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση
 
 
+2 # AAL 26-06-2013 09:33
2) Δεν καταλαβαινω αυτό το "δόγμα" που επαναλαμβάνουν όλοι ότι "δεν βάφεται". ΟΛΕΣ οι λύσεις ειναι "προσωρινές" σε ΟΛΕΣ τις επιφάνειες! Είναι θέμα ορισμού της λέξης "προσωρινός". Και αρτιφισιέλ να μην έχει το κτήριο, καλό είναι να βάφεται μια φορά τη δεκαετία. Αντίστροφα, και αν δε βαφτεί κι απλώς καθαριστεί το αρτιφισιέλ, πάλι κάποτε θα πρέπει να ξανακαθαριστεί! Νομιζω ότιη απόφαση πρέπει να σχετιζεται με το πόσο "ποστισμένο" είναι από βρωμιές, αν έχουν γίνει μερεμέτια και μπαλώματα που θα φαίνονται κλπ. Εχω δει "καθαρισμένα" κτήρια να γίνονται ωραιότατα, κι άλλα να παραμένουν χάλια. Αυτό που νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό, είναι να προηγείται καθαρσιμός με υδροβολή ακόμα κι αν γίνει βάψιμο. Μετά τον καθαρισμό αστάρωμα, και μετά το βάψιμο. Διότι αλλιώς θα ξεφλουδίσει το χρώμα και θα γίνει χειρότερο από πριν, όπως συμβαίνει συχνά. Εμείς έτσι κάναμε. Υδροβολή, αστάρι, βάψιμο με καλής ποιότητας χρώμα - όχι ό,τι φτηνότερο! . Παραμένει σαν καινούργιο, αν και πέρασαν πέντε χρονια.
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση
 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Featured Links:
Διαφήμιση

Banner συνεργατών

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Χειροτεχνίες για παιδιά

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Google+